dijous, 6 de novembre del 2008

Notícia 6/11/08... Tornen les llevantades... torna el retrocés de la costa.


La tempesta destrossa un any més el passeig de s'Abanell de Blanes
Diari de Girona 6/11/08

Uns 350 metres de passera queden descalçats i l'Ajuntament reclama d'una vegada la reforma definitiva de la façana marítima

Els mesos de tardor porten a Blanes les llevantades i aquestes els problemes al passeig marítim de s'Abanell. Arran del temporal del passat cap de setmana, uns 350 metres de passera de vianants entre els carrers Mercè Rodoreda i travessera de la Vila de Madrid han quedat descalçats i seriosament afectats, fins al punt que aquest tram de passeig s'ha hagut de tallar al pas.

És un episodi més de la degradació d'aquesta avinguda, que està pendent d'una reforma integral per part del Ministeri de Medi Ambient, que si bé està anunciada i aprovada, encara no compta amb un projecte definitiu o, com a mínim, aquest encara no ha arribat a la taula de l'alcalde, Josep Trias (CiU).

Dossier a Madrid

Els aproximadament 350 metres de passeig afectats ja estaven en mal estat arran dels temporals de l'any passat, explica l'alcalde de Blanes. "La darrera vegada que vam anar a Madrid a parlar de la reforma del passeig ja se'ls va advertir que hi havia aquest tram en mal estat", apunta Trias. Es va enviar un dossier al Ministeri per documentar aquests fets i ara se n'ha enviat un altre després de la tempesta. La subdelegació de Costes de Girona, l'administració que dialoga amb Blanes pels problemes del passeig, encara no ha enviat resposta.

El mur que separa la passera de vianants de la platja i les llambordes del passeig s'han ressentit de les onades del passat cap de setmana. Blanes reclama solucions però "hem de ser conseqüents ja que el passeig està pendent d'una reforma", considera l'alcalde. A principis d'any, Costes ja va haver de fer front a una despesa milionària per refer i assegurar el passeig entre els carrer Costa Brava i Llibertat, ja que una tempesta va provocar un esvoranc que va posar en qüestió, fins i tot, la seguretat de les cases de primera línia de mar i va esfondrar el mòdul dels serveis de socorrisme. Si bé Trias considera que el passeig no es pot quedar així fins que es tiri endavant la reforma definitiva, "són els tècnics els qui han de decidir què cal fer-hi".

Afectacions a la dessaladora

La tempesta no ha afectat només el passeig pròpiament dit, sinó que les instal·lacions d'alimentació elèctrica de la dessaladora, situades arran de costa i a tocar del delta del riu Tordera, han quedat pràcticament als peus de l'aigua ja que la sorra que els protegia, que es va abocar ara fa un any i es va renovar a principis d'estiu, ha desaparegut per l'efecte de les onades. Aquesta és una queixa que el portaveu de l'oposició de Blanes, Josep Marigó (PSC), fa recurrentment. De la mà del govern, els socialistes reclamen també que Madrid acceleri el projecte de la reforma del passeig perquè, en els darrers anys, s'hi han abocat milions d'euros i, literalment, el mar se'ls ha endut.