diumenge, 21 de març del 2010

Descobrint el valor del delta de La Tordera 20/3/10. Malgrat Confidencial

Un avanç de les activitats d’aquest cap de setmana...

Descobrint el valor del delta de La Tordera
Malgrat Confidencial 20/3/10 (Vídeo)



L’anellament d’ocells és una de les activitats que més expectació ha aixecat en la presentació de les accions per preservar el delta de La Tordera. S’han capturat amb xarxes. Després –amb molta cura- s’han anotat les seves característiques. Se’ls ha identificat amb un número i se’ls ha alliberat. L’objectiu és que altres anelladors les capturin en una altra zona. Així es pot fer el seu seguiment i conèixer les seves rutes migratòries o els punts on paren a descansar. Justament un d’aquests pocs punts és el Delta de La Tordera on es poden observar fins a 240 espècies diferents d’aus.
Per desgràcia només una seixantena d’aus fan niu aquí. I és que no hi troben la tranquil·litat necessària. Aquesta és una de les coses que es poden i volen canviar, per exemple, impedint l’accés a determinades zones i informant els visitants de la importància de respectar l’entorn. Aquest ha estat un dels principals objectius de la jornada d’aquest dissabte 20 de març. Membres del grup naturalista Orchis han insistit en la necessitat que tothom s’impliqui en la preservació de l’espai.
Javier Romera, ha destacat les macances de l'espai, però també ha afegit que en té de positives. Romera subratlls la necessitat de no embrotir l'espai per “imitació”.
Durant la visita guiada també s’ha incidit en la biodiversitat de l’espai: pel que fa a aus, però també a vegetació i a amfibis. S’ha explicat que la zona està protegida, sobre el paper. Però que cal que les administracions ho acabin de posar a la pràctica. L’Ajuntament de Malgrat de Mar i el de Blanes s’han compromès a fer-ho. Qui ja fa temps que treballa per conservar i millorar el Delta són entitats com Orchis i la propietat del Càmping La Tordera.
Marc Monguilod ha explicat que la prioritat de la propietat sempre ha estat la de preservar l'espai perquè tothom el pugui gaudir.
Fins el moment, s’ha arreglat el camí, s’han posat algunes tanques i senyals i s’està divulgant el valor del delta. Aquest diumenge 21 de març s’ha organitzat una neteja manual de la zona per retirar la brutícia i també plantes exòtiques com aquesta que dificulten la supervivència de les autòctones.

1 comentari:

Sisku (6Q) ha dit...

Felicitats a tots! Molt bona feina.