dimecres, 25 de maig del 2016

Com carregar-se un riu natural i protegit Part I, 25/5/2016

Ja fa molts anys que denuncio l'intent d'uns personatges per convertir la Tordera (riu encara natural i protegit) en un passeig fluvial per interessos personals, econòmics i empresarials en decrimentas dels valors naturals i la biodiversitat del riu, les seves maniobres i l'ús erroni que fan de la "natura" per carregar-se-la amb l'excusa d'un ´"ús social" com objectiu, no com eina per a la protecció de l'entorn.

Els propers dies publicaré un text on tothom sabrà quí, com i per què està darrera d'aquesta terrible notícia per a la Tordera i per a totes les espècies "protegides" que hi viuen ...

Una via verda unirà el Montseny amb la desembocadura de la Tordera
El9nou.cat 25/5/2016

Montseny ja ha recuperat un antic camí que unia el nucli amb les masies inclòs dins la ruta

El mapa de la Tourdera

Ferran Polo 
Diversos ajuntaments vallesans s’han unit al projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva per crear una ruta per fer a peu i amb bicicleta que vagi des de la desembocadura de la Tordera, a Blanes, fins al seu naixement a la Font Bona, al Coll de Sant Marçal.
Els ajuntaments de Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera, Sant Esteve de Palautordera, Montseny i Fogars s’han unit al projecte impulsat pel Consell Comarcal de la Selva per crear una ruta per fer a peu i amb bicicleta que vagi des de la desembocadura de la Tordera, a Blanes, fins al seu naixement a la Font Bona, al Coll de Sant Marçal.

Serà La Tourdera, ruta de la Tordera i la riera d’Arbúcies que s’anirà posant en marxa en funció del ritme inversor dels 15 ajuntaments que s’ha implicat en el projecte i que aniran assumint les inversions dins de cada terme. Amb tot, s’espera que la ruta pugui tenir tot el seu recorregut complet entre el 2017 i el 2018. El projecte s’ha presentat a la Unió Europea per aconseguir finançament a través dels fons Feder. Això permetria donar-li un impuls i accelerar l’execució de les obres.

A la capçalera, La Tourdera resseguirà el curs del riu però tindrà un segon recorregut a través de la riera d’Arbúcies. Tots dos circuits s’uniran a la part alta del massís del Montseny i generaran un itinerari circular al voltant de la banda de ponent del Parc Natural (vegeu mapa adjunt). Això farà que el recorregut, d’uns 60 quilòmetres en total, tingui dos sectors clarament diferenciats: la part baixa pensada per a un públic familiar i de qualsevol edat i trams més exigents per a ciclistes o senderistes més preparats de Sant Esteve o d’Arbúcies fins al naixement del riu.

En la majoria de trams, La Tourdera aprofitarà camins ja existents, sempre amb un trànsit motoritzat nul o molt reduït. Al tram alt, la ruta tindrà algunes zones amb camins diferenciats per a senderistes, que poden passar per corriols més estrets, i per a ciclistes, que es desviaran per pistes o trams de carretera amb poca circulació. També es preveu la instal·lació d’una senyalització unitària –al Montseny s’adapta a les característiques de la senyalització específica del Parc Natural– i de tanques o altres elements de protecció i passeres allà on sigui necessari per les característiques del camí.

En altres punts, es recuperaran camins que s’han anat perdent amb els anys després de caure en desús. Això passa a Montseny, que ha estat el primer ajuntament que ha actuat per condicionar un camí que forma part del recorregut. És l’antic camí que anava des del nucli de Montseny cap a Sant Marçal i les masies que hi ha a la part alta del terme i que es va deixar de fer servir després de la construcció de la carretera cap a Collformic, als anys quaranta. L’actuació ha permès netejar la vegetació que cobria el camí, retirar algunes pedres i reparar trams on hi havia hagut esllavissades. En altres sectors, s’aprofita el sender GR 5-2, ja marcat. Ara, l’Ajuntament està pendent d’instal·lar la senyalització amb la imatge específica de La Tourdera, que serà comuna per a tota la ruta. “En alguns punts, coincidiran les dues senyalitzacions”, explica Alfons Planas, alcalde de Montseny, que destaca que aquesta serà “una ruta per fer en diversos dies per anar coneixent el territori”. Segons ell, també esdevindrà “un element de dinamització turística”.

L’alcalde de Santa Maria de Palautordera, Jordi Xena, valora La Tourdera com “un projecte de dinamització econòmica i turística de la zona” que aposta per unes activitats –el cicloturisme i senderisme– “que està en plena expansió”. El Consell Comarcal de la Selva va impulsar aquesta ruta de cicloturisme i senderisme per impulsar el turisme d’interior en una comarca molt condicionada per la potència de la costa amb Blanes, Lloret i Tossa. L’objectiu és donar un impuls a activitats econòmiques que ja existeixen (turisme rural o restaurants, per exemple) però també poder generar nous negocis com poden ser empreses de lloguer de bicicletes. També es vol que serveixi per posar en valor la millora ambiental del riu i el patrimoni que hi ha al seu entorn.

Els pobles de la «Ruta de la Tourdera» a punt per presentar el projecte al Feder
Naciodigital.cat 30/4/2016

 Els municipis implicats han celebrat una nova reunió de treball a Hostalric

 Jornada de treball a Hostalric sobre la Ruta de la Tourdera. | Aj. Hostalric

Alcaldes, regidors i tècnics de turisme han portat a terme una nova jornada de treball a Hostalric sobre el projecte de la Ruta de la Tourdera que des de fa temps estan treballant conjuntament els municipis del Baix Montseny (Vallès Oriental i la Selva) i també del Maresme travessats per la Tordera o els que tenen alguna riera que hi desemboca tenen clar que s'han de reiventar en aquests moments de crisi i aprofitar totes les eines que tenen al seu abast per enfortir els lligams entre pobles veïns, vertebrar el territori i, a ser possible, captar turistes per dinamitzar la seva economia.

En la jornada d'ahir al matí es va  analitzar la situació actual i acabar de preparar aquest projecte per presentar-lo al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), per tal de rebre suport econòmic que els permeti desenvolupar-lo. Aquesta ruta és una bona oportunitat turística mitjançant el senderisme i el cicloturisme, explica Josep Antoni Frias, alcalde d'Hostalric.

La idea impulsada bàsicament pel Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament d'Hostalric i en la qual ja hi ha implicats quinze municipis desitjarien implantar una via verda fluvial que uniria Blanes amb el Montseny dissenyant un circuit tancat que permetria els turistes d'interior a fer diversos itineraris circulars que no necessàriament hauria de ser d'anada i tornada pel mateix camí.

Josep Anton Frias, alcalde d'Hostalric i un dels impulsors del projecte. Foto: DBM

--------------------------------------------------------------
Trobareu més informació sobre La Tourdera aquí...