divendres, 22 de juliol del 2016

NO rotund de Calella i Pineda de Mar a la Festa del Cel a l'Alt Maresme 22/7/2016

Calella i Pineda responen amb un no rotund a la Festa al Cel
El Punt Avui 22/7/2016

Els dos alcaldes diuen que no és un model d'esdeveniment que s'adigui amb la seva oferta turística i dubten del retorn econòmic

Consideren que la proposta és precipitada i remarquen que no ha estat mai prioritària


TERESA MÁRQUEZ - CALELLA
“La Festa al Cel no és un esdeveniment que s'adigui ni amb el nostre relat de ciutat ni amb l'oferta d'activitats que tenim en el calendari. Hem dit no al festival per aquest any i també per cap altre. Per a nosaltres no és prioritari.” L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), va ser ahir contundent i clara després de la reunió mantinguda amb els organitzadors del festival aeri de la Festa al Cel, amb els quals es va trobar al matí i que li van traslladar la proposta de ser la seu, juntament amb Pineda, de l'edició d'aquest any. “Ens han presentat la proposta, que no deixa de ser interessant i que hem escoltat per responsabilitat amb el territori, però que s'allunya dels nostres objectius com a ciutat de serveis”, puntualitza Candini. L'alcaldessa explica que, un cop es va saber que Mataró renunciava a l'edició de la Festa al Cel, va rebre una trucada dels organitzadors, que li van demanar una reunió per parlar del projecte i fer-li una proposta en ferm. Posteriorment, va ser el mateix president del Consorci de Turisme del Consell Comarcal del Maresme, Joaquim Arnó (CDC), qui li va traslladar la petició d'atendre els responsables del festival, ja que entenia que podria interessar a un municipi turístic que ja té experiència en l'organització de grans esdeveniments. “El poder d'atracció del festival aeri és evident, però no considerem que el retorn que pot aportar a la població sigui un valor afegit que ens compensi”, especifica, i posa d'exemples actes que sí que s'han fet un lloc a Calella, com ara el triatló internacional Ironman i la trobada de cant coral. Paral·lelament, el fet que la data del 24 i el 25 de setembre –que coincidia amb la fira i la festa major– fos inamovible per al festival i l'elevat pressupost que demanava tampoc han ajudat a replantejar la negativa.

Des de Pineda, l'alcalde, Xavier Amor (PSC), considera que la proposta “és sobrevinguda i molt precipitada”. “Ja vam dir des del primer moment que consideràvem que la inversió que demana el festival és molt important i que no entrava en els nostres plans”, reflexiona l'alcalde, que posa en dubte, igual que l'alcaldessa de Calella, que el benefici que obtinguin els municipis sigui suficient per la despesa que representa. “No hem parlat de quantitats exactes, però sí que ens representava fer-nos càrrec de tasques logístiques, de neteja i de seguretat que no són menors”, precisa.

Malgrat que al seu moment es va assegurar que hi havia hagut contactes des de la direcció de la Festa al Cel amb els alcaldes dels municipis de Malgrat de Mar i de Santa Susanna per si hi estaven interessats, tant Joan Mercader (PSC) com Joan Campolier (AiS) han assegurat que no se'ls ha fet arribar cap proposta.

Les JERC rebutgen la Festa al Cel i demanen que la JNC i Convergència facin el mateix
Ràdio Calella 21/7/2016

Les Joventuts d’Esquerra Republicana s’oposen frontalment a la celebració de la Festa al Cel es faci on es faci, tant si acaba sent a Calella, a l’Alt Maresme, al Garraf, com a qualsevol altre indret del país.



Per la JERC la festa realça valors militars i atempta contra la cultura de la pau i la solidaritat entre els pobles. Rebutgen frontalment tota presència militar espanyola al territori. A través d’una nota de premsa denoten aquesta indignació i mostren la seva sorpresa pel fet que Convergència Democràtica i la seva branca juvenil, la JNC, obrin la porta a la Festa al Cel. Ho ha comentat Pau Morales, portaveu de les JERC al Maresme i Baix Besòs i conseller comarcal. “Nosaltres entenem que el més clar per tothom és que els que som independentistes i els companys de Convergència, de la seva organització juvenil -que són independentistes, que estan al territori i en què moltes coses estem d’acord i hi estem treballant conjuntament- doncs que també, en aquest aspecte, anem tots a la una i no tolerem cap mena de celebració militar a la nostra comarca“.



Pau Morales creu, però, que la Festa al Cel no s’acabarà fent. De tota manera, si algun territori accepta acollir-la, seguiran amb la campanya de mobilitzacions cíviques de la plataforma «De peus a terra: No a la Festa al Cel», que ja fa anys que actua. Morales: “Jo crec que no es farà aquesta festa i les JERC estem convençuts que al final s’imposarà el sentit comú i hi haurà un ampli consens perquè no es faci la Festa al Cel. En tot cas, en les edicions que aquesta festa s’ha celebrat per exemple a Mataró hi ha hagut una oposició cívica, ciutadana, d’entitats i diverses organitzacions en la qual la JERC hi ha tingut un paper actiu i per tant la línia seria exactament la mateixa“.

Els joves d’Esquerra Republicana destaquen que els nois i noies de la comarca fa molts anys que lluiten a favor de la pau, i així ho van expressar abans d’ahir al Consell Comarcal en sessió plenària.

Montserrat Candini diu un no rotund a la Festa al Cel
Ràdio Calella 22/7/2016

Calella diu un NO rotund a la possibilitat d’acollir la Festa al Cel. Així ho ha dit aquest matí al Bon Dia l’alcaldessa, Montserrat Candini.


L’alcaldessa de Calella ha estat molt taxativa: “No rotund, ja recordaran vostès com vaig dir fa uns dies, que en aquell moment el que feia era respondre a una petició formal d’entrevista per part dels empresaris i també era atendre a la petició del Consorci de Promoció Turística del Consell Comarcal que em traslladava la preocupació perquè la festa pogués marxar de la comarca. Nosaltres, evidentment, dèiem ho parlem i mirem amb tranquil·litat”.

Montserrat Candini ha tornat a recalcar que per a ella i el seu equip la Festa al Cel no era una prioritat ja que no és un model d’esdeveniment que els hi agradi. Com a contrapartida, l’alcaldessa posa d’exemple l’Ironman, una prova esportiva arrelada al territori i que forma part del relat de ciutat: “Una festa al cel d’un dia, amb molta visualització i amb molt d’impacte, això és evident, però jo des d’un primer moment vaig veure que no era una activitat per posar-la a la graella de la nostra ciutat”.

Davant la proposta que llançava el president del Gremi d’Hosteleria del Maresme, Jordi Noguera, per fer la Festa al Cel de manera conjunta entre Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar, Candini ha dit que ni tan sols va trucar als alcaldes de Santa Susanna i Malgrat perquè l’esdeveniment no el volia per Calella.

La Festa al Cel no se celebrará este año
La Vanguardia 22/7/2016

Calella y Pineda de Mar renuncian a acoger el evento que apunta el año próximo hacia la costa de Tarragona

Evoluciones de un hidroavión en la Festa al Cel 2015 (Fede Cedó / Fede Cedó)

FEDE CEDÓ, Calella 22/07/2016 15:55
Negativa tajante de las poblaciones turísticas del Maresme a acoger el festival aéreo más importante del sur de Europa, la Festa al Cel, una vez que el gobierno municipal de Mataró (PSC-CDC) a dos meses de su celebración decidiera no dar continuidad al evento que llegó a reunir 123.000 personas en sus playas. La alcaldesa de Calella, Montserrat Candini considera que la fiesta aeronáutica no encaja con el modelo de ciudad y por todo ello, la edición 2016 de la Festa al Cel no se podrá celebrar.

El festival aeronáutico, cuya tercera edición debería haberse celebrado en Mataró el 24 y 25 de septiembre, no se llevará a cabo. Los intentos de la organización para que los potentes municipios turísticos de la costa norte lideraran el proyecto han resultado infructuosos, por lo que este año no habrá Festa al Cel. Daniel Ventura, director del festival, admite distintas poblaciones interesadas en celebrar el multitudinario acontecimiento el año próximo, como por ejemplo Salou. Sin embargo, fuentes del consistorio tarraconense consultadas han expresado su sorpresa ya que “no hemos tenido contacto con nadie de la Festa al Cel, ni hemos mostrado interés en ella” apuntan. Desde la organización también se apuntan contactos con “el pequeño festival aéreo de Tarragona” actualmente patrocinado por una gran multinacional petroquímica.

Mientras que Mataró argumentó el aspecto económico y la falta de patrocinadores para renunciar a la Festa al Cel, la alcaldesa de Calella, Montserrat Candini, admitió que la propuesta que no ha cuajado “porqué no encaja con nuestro modelo de turismo” que prioriza largas estancias familiares y eventos deportivos como el Ironman. En cuanto a la aportación económica, el sector hotelero habría visto con buenos ojos invertir en el festival, pero siempre que ayudase a desestacionalizar la temporada, ya que durante los días en que estaba previsto el festival los hoteles ya están al límite de su capacidad. Si bien Candini considera que el poder de convocatoria de la Festa al Cel es incuestionable “el retorno hacia el municipio no compensa” lo suficiente como las actividades que ya organiza. Asimismo, la coincidencia de la celebración aérea con la Fiesta Mayor de la Minerva y la Fira de Calella i l’Alt Maresme, tampoco ayudaba a la edición de este año.

El Ayuntamiento de Mataró deberá asumir ahora los gastos derivados de la cancelación de contratos, que podrían ascender a unos 60.000 euros, pero por otro lado evitará los gastos propios de un festival del que sólo se habían obtenido 97.000 euros de patrocinios, de un presupuesto global superior a los 500.000 euros.