divendres, 23 de novembre del 2018

Algunes notícies per llegir 20-23/11/2018...

2 notícies a elmalgratenc.cat sobre 2 dels grans problemes (entre molts altres) que posen en perill el delta de la Tordera... la nefasta gestió de l'aigua als municipis de l'Alt Maresme (actualment totes les aigües residuals es bombeixen a l'EDAR de l'Alt Maresme, a la pedrera de Montpalau de Tordera/Riera de Pineda, i d'aquí al mar per emissari submarí quan s'hauria de retornar al delta tractada i amb filtre verd per recarregar l'aqüífer sobreexplotat) i la urbanització desbocada del Pla de Grau (la plana agrícola litoral "encara" més important i extensa de tot el Maresme i un dels actius més importants per a la seva biodiversitat)...

CONREUS INUNDATS I MALMESOS PER AIGÜES FECALS
elmalgratenc.cat 20/11/2018

al fons, l’estació bombadora d’aigües fecals

Les fortes pluges d’aquest cap de setmana han provocat que sobreeixissin aigües residuals de l’estació de bombament que hi ha al Pla de Grau. Aquesta petita planta s’encarrega d’impulsar, cap a la depuradora de Pineda de Mar, l’aigua bruta provinent del clavegueram del barri de Sant Lluís i de Palafolls.

El vessament d’aigües fecals ha inundat al voltant de 3 hectàrees de conreu. En concret, els terrenys que treballen 4 pagesos locals. Un d’ells ha explicat que la situació no és nova. “Ens hi trobem cada vegada que plou amb intensitat, des de ja fa molt anys”, ha indicat Pere Marcet.
L’agricultor assegura que ha denunciat els fets en diverses ocasions, tant a l’ajuntament com a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però que “eludeixen responsabilitats i es passen la pilota l’un a l’altre”.

Marcet subratlla que, a més de fer malbé el que en aquell moment hi ha plantat, el vessament d’aigües provinents de les clavegueres es filtra al subsòl, podent contaminar les arrels de les verdures. Recorda que no es tracta només de matèria orgànica, sinó que hi ha altres tipus de residus que van a parar als vàters i, en conseqüència, al clavegueram. Demana una solució a l’administració competent per tal d’acabar amb aquests vessaments que podrien derivar en un problema de salut pública. Explica que, fins el moment, “no hi ha proves determinants que les plantes i el sòl estiguin contaminats”, però que caldria estar alerta per assegurar la salut i benestar dels consumidors.


LA PISTA POLIVALENT, AL DESEMBRE
elmalgratenc.cat 23/11/2018


Malgrat de Mar ja ho té pràcticament tot a punt per iniciar les obres de construcció d’una pista polivalent al municipi. L’espai estarà ubicat en uns terrenys al costat del camp d’esports, les obres començaran el pròxim mes desembre, duraran 3 mesos i tenen un cost de més de 700.000 euros. Durant la seva construcció s’habilitarà una zona d’aparcament per a vehicles. Segons el càlcul que s’ha fet des del consistori, de cara el mes de març l’espai ja podria estar en funcionament.

El nou espai respon a una antiga demanda de diverses entitats culturals i esportives, ja que no compten amb suficients instal·lacions on desenvolupar les seves activitats. A més, els 2 pavellons de què disposa Malgrat de Mar amb els anys s’han mostrat insuficients i en alguns aspectes obsolets. La pista polivalent també servirà per traslladar i donar aixopluc, en cas d’amenaça de pluja, aquells actes que s’organitzen a l’aire lliure.

Els diners per pagar el projecte de la pista polivalent han sortit de la Diputació de Barcelona. En concret, d’una subvenció que inicialment s’havia destinat a la compra de la finca de Can Palomo, actualment en mans d’un privat amb qui el govern negocia per quedar-se i catalogar la masia catalana que hi ha en aquests terrenys.

----------------------------------------------------------

Plataforma Litoral Hace 16 horas
Hi som, a Santa Susana, picant pedra, amb l'Enric Badosa per plantejar un cop més que el nostre Litoral és un espai natural que cal preservar

Biblioteca Vall d'Alfatà Hace 16 horas
Primera xerrada del de la Vall d'Alfatà i Ssom Orígens Memòria sobre el present i el futur del nostre litoral 🌊

SSOM Santa Susanna Hace 5 horas
Cal reflexionar sobre la gestió que es pretén des de les administracions i la que voldríem, per mantenir l'equilibri d'un ecosistema natural a protegir. Agraïm a l'Enric Badosa i als membres de la plataforma la seva dedicació per aconseguir un futur digne per al nostre litoral.


Descobreix amb el Grup de natura de la Vall d'Alfatà ☘️ 🌱🌳🌿 Informeu-vos a la !

No hi ha manera😏... Més motes, més drenatges inútils i més estrenyiment de lleres per continuar amb els errors que han originat el problema. "Fer un bon manteniment de les lleres" és mantenir-les amples i funcionals, lo de "netejar lleres" és un engany insostenible, car i inútil

"El conseller Calvet ha destacat la importància d fer un bon manteniment de les lleres, “una tasca a la qual l’ACA hi dedica molts esforços any rere any”..Quin engany! Quants calers llençats al riu i rieres any rere any per no afrontar la veritable causa: l'estrenyiment de lleres