dilluns, 19 de novembre del 2018

El misteri dels peixos morts al riu Tordera aquest estiu 17/11/2018 Diari de Girona

Fragment final, literal... "Més de tres mesos després, el misteri dels peixos morts al riu Tordera té més interrogants que respostes."

Sembla ser que lo de suïcidi col·lectiu no cola...

El misteri dels peixos morts al riu Tordera aquest estiu
Diari de Girona 17/11/2018

La investigació encara no està tancada i l'ACA segueix prenent mostres entre Hostalric i Sant Feliu de Buixalleu

Els peixos van aparèixer morts el 28 d´agost passat. Arnau Tolrà

L'aparició de centenars de peixos morts l'agost passat al riu Tordera, i més concretament en el seu pas entre Hostalric i Sant Feliu de Buixalleu, segueix sent un misteri més de tres mesos després. Els exemplars de bagres i barbs de muntanya d'entre 3 i 4 centímetres van aparèixer morts i surant pel riu el 28 d'agost a l'entorn del polígon industrial ubicat entre aquests dos termes municipals. En conèixer els fets, diversos tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van inspeccionar el tram afectat –de difícil accés– i van constatar que a la depuradora d'Hostalric i a la sortida del polígon fase 1 de Sant Feliu de Buixalleu no s'hi havia produït cap incidència.

Aquest fet ens va iniciar, llavors, una investigació per tal d'intentar determinar l'origen i la causa de la mort dels peixos. Segons l'ACA, en les mostres preses diverses hores després de l'abocament, «no es va detectar» cap substància en concentracions prou altes com per causar la mort dels peixos. Tot i això, l'ens va precisar a Diari de Girona que en el moment de prendre les mostres la substància «ja s'hauria diluït».

En aquest sentit, l'ACA va informar que aquest polígon industrial no està connectat a cap sistema de sanejament i que les indústries estan obligades a tractar les aigües abans d'abocar-les a la xarxa de clavegueram. «Tot indica que l'incident es deu a un abocament no controlat», va precisar l'ens. La investigació, però, encara no està tancada, ja que l'ACA ha seguit prenent mostres i fent inspeccions en el tram afectat i en algunes fàbriques del polígon, tot i que de moment no s'hauria detectat «cap anomalia».

Justament en un tram d'aquest riu, dins el terme municipal d'Hostalric, a mitjans d'agost hi va aparèixer una taca de color negre que va tenyir l'aigua i va afectar la sorra dels vorals d'aquest espai. Uns dies després, el consistori hostalriquenc va informar que, segons els resultats de les mostres analitzades, l'abocament no era tòxic i, per tant, no comportava «cap perill» per a la població. A més, l'Ajuntament també va descartar que el vessament tingués res a veure amb la mortaldat dels peixos. Més de tres mesos després, el misteri dels peixos morts al riu Tordera té més interrogants que respostes.