dissabte, 20 de febrer del 2016

Preocupació per la proliferació de les erugues de la processionària. Ràdio palafolls 18/2/2016

Preocupació per la proliferació de les erugues de la processionària
Ràdio palafolls 18/2/2016

Aquestes erugues són aquest any molt més presents als boscos de pins que no pas altres temporades. Les temperatures càlides de la tardor i de començaments d’hivern han facilitat l’extensió de la plaga.



El tècnic de medi ambient de PLF, Oriol Bassa, explica que les erugues es refugien a les bosses blanques i que després baixen pel tronc fins al terra. Les erugues es mengen les fulles verdes dels pins i els afebleixen. Però, a més, causen al·lèrgies i urticàries en les persones, tant per contacte directe com per l’aire.

Aquests animals afecten sobretot als pins blancs i pinyoners, i per controlar la plaga es recomana, a nivell particular, eliminar les bosses blanques on s’amaguen aquests animals. La forma més ràpida és cremar les bosses de bon matí, quan fa més fred, o també afavorir la presència de Mallerengues, uns ocells que es mengen aquestes erugues.

També es pot utilitzar insecticides, tot i que a més de matar les erugues, mates també  tots els insectes que en viuen, amb la qual cosa, l’any següent es torna a tenir el problema més agreujat.

Molts municipis aposten enguany per trampes als trocs dels pins per capturar les erugues quan baixen.

La Generalitat aposta també per la gestió forestal; però, davant de la gravetat de la plaga d’aquest any, també han fumigat unes 7.000 hectàrees, tot i que calculen que la plaga ocupa una extensió de 100.000 hectàrees.

Mesures contra la Processionària

La baixada de les temperatures d’aquests dies pot ajudar a minimitzar l’impacte de la processionària.