dilluns, 19 de setembre de 2016

La Selva registra 281 sismes des d'agost i fins a mitjans de setembre, la majoria de petita magnitud 19/9/2016 ICGC

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) 19/9/2016

El terratrèmol principal, de magnitud 3.6 i que es va produir el 4 de setembre, va tenir 190 rèpliques

La sèrie sísmica, amb magnituds considerades normals per a la zona, es deu a la situació de la comarca en una cruïlla de dos sistemes de falles


La comarca de la Selva ha registrat un total de 281 terratrèmols des del 8 d’agost i fins al 15 de setembre, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de laXarxa Sísmica de Catalunya, operada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Els detalls sobre els epicentres d’aquests moviments i els enregistraments de la Xarxa es poden consultar a la web de l’Institut.
 
Entre principis d’agost i el 3 de setembre es van produir uns 90 sismes, mentre que el dia 4 de setembre es va registrar el terratrèmol principal d’aquesta sèrie, de magnitud 3.6 i amb epicentre entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Aquest moviment va ser àmpliament percebut per la població i es van rebre unes 300 aportacions a l’enquesta que l’ICGC té sempre a disposició de la ciutadania. El sisme principal va anar seguit d’unes 190 rèpliques fins al 15 de setembre.
 
La gran part d’aquesta sèrie sísmica no va arribar a ser percebuda pels veïns, atès que només es van produir 10 terratrèmols de magnitud superior a 1.5. Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d’una magnitud  2 o 2.2. En cap cas es van produir danys.
 
800 terratrèmols anuals
 
Les magnituds registrades, inclosa la del terratrèmol principal, formen part de la normalitat sísmica de la zona, que es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles: el de direcció nord-est/sud-oest, paral·lel a la costa, i el de direcció nord-oest/sud-est, que recorre des de l’Empordà fins a Osona.
 
Catalunya registra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria no percebuts per la població. Durant l’any 2015, només tres sismes van ser percebuts: el del 9 d’abril a la costa de Tarragona de magnitud 3.4, el del 20 d’octubre al golf de Roses (M4.3) i el del 18 de novembre a la Cerdanya (M3.0). Durant aquest 2016, a Catalunya s’han percebut 4 terratrèmols.
 
Impredictibles, sobtats i recurrents
 
Els terratrèmols són fenòmens impredictibles, sobtats i recurrents en el temps. Considerant les dades històriques, a Catalunya cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus i, cada 30 anys, un de més de 5. La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera. Considerant tots els sismes coneguts es pot fer el següent càlcul de recurrència (veieu document adjunt):
 
La Mediterrània Occidental, on es troba Catalunya, és una àrea de sismicitat moderada, situada en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d’Europa i Àfrica. Els sismes destructors en aquesta part del Mediterrani són, afortunadament, poc freqüents. Els més greus dels què es té constància van ser els del 1427-1428 al Ripollès i la Garrotxa (l’únic conegut de magnitud 6.3), el del 1923 a la Val d’Aran i el de 1927 al Montseny. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el del 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4.
 
16 estacions sísmiques i 18 acceleromètriques
 
Aquesta recurrència aconsella monitoritzar constantment la sismicitat, avaluar el risc i comptar amb els plans d’actuació adequats. L’ICGC disposa de 16 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, una d’elles submarina, equipades amb sensors de banda ampla, així com 18 estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols.
 
Les dades en temps real que es reben mitjançant aquesta xarxa es difonen a la població a través dels canals propis de l’ICGC, com la pàgina webtwitter, les RSS i aplicacions com el SISMOCAT.
 
A través d’aquesta darrera eina, el Servei Sismològic de Catalunya de l’ICGC informa de manera automàtica dels sismes que es produeixen a Catalunya i a les zones properes. I, per complementar aquesta informació, el Centre Sismològic Euromediterrani proveeix, també en temps real, les dades dels terratrèmols més significatius d’arreu del món. L’aplicació està disponible per a mòbils i tauletes amb sistemes iOS i Android.
 
La informació recopilada per l’ICGC permet a la Direcció General de Protecció Civil activar, si és necessari, el Pla especial d’emergències sísmiques a Catalunya (SISMICAT).