divendres, 11 d’agost del 2017

Algunes notícies per llegir 9-11/8/2017...

120 anys a St Pol situació crítica arrel d'una greu sequera "Déu fassa que plogui prompte" (La Costa de Llevant)

Això és voler evitar afrontar els problemes reals, les causes, desviant l'atenció a les anècdotes... Solucionar problemes o queda bé?...

L'Ajuntament de Santa Coloma aplica mesures excepcionals d’estalvi d’aigua a causa de la sequera
Tribuna Selvatana 11/8/2017

El consistori demana la col·laboració dels ciutadans perquè es responsabilitzin del seu propi consum d’aigua i perquè redueixin l’aigua de boca en piscines i jardineria.

L'Ajuntament de Santa Coloma aplica mesures excepcionals d’estalvi d’aigua a causa de la sequera
Fotografia: La riera de Santa Coloma de Farners. / David Rueda-Ajuntament

Redacció

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners ha activat mesures excepcionals d’estalvi d’aigua per situació meteorològica actual, que ha provocat que les reserves d’aigua dels pous d’abastament municipal hagin arribat a nivells mínims. Tot i que en els últims dies ha plogut i han baixat les temperatures, la sequera persisteix.  A nivell municipal s’han començat a aplicar mesures de reducció d’ús d’aigua provinent de la xarxa pública. En concret, l’Ajuntament reduirà l’aigua apta per al consum humà en la neteja de carrers on sigui imprescindible per motius higiènics i sanitaris. També disminuirà la que s’utilitza per al reg de jardins públics. Tot i i així, mantindrà el servei sense que signifiqui cap afectació pels usuaris.

Crida a la col·laboració
L’Ajuntament demana la col·laboració de tots els ciutadans perquè es responsabilitzin del seu propi consum d’aigua i perquè redueixin al màxim la utilització de l’aigua de boca en piscines i jardineria. A continuació s’adjunten alguns consells bàsics d’estalvi d’aigua que el consistori ha considerat oportuns i que es poden aplicar fàcilment a casa:

– Omplir la banyera representa entre 200 i 300 litres, mentre que per dutxar-se en fan falta entre 30 i 80. Podem, doncs, estalviar més de la meitat d’aigua.

– Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres. Un rentavaixelles entre 18 i 30. Esperem a tenir-los plens abans de posar-los en funcionament.

– Cada vegada que buidem l’WC consumim entre 6 i 10 litres. Si col·loquem una ampolla plena dins el dipòsit reduïm el consum a la meitat.

– En cas de regar les flors, cal fer-ho a ben d’hora al matí o al vespre, així reduirem l’evaporació i l’aigua necessària.




Arenys de Mar resisteix al turisme descontrolat
Ràdio Arenys 9/8/2017

Per: Bernardo Facta

Arenys de Mar resisteix al turisme descontrolat
La subhasta de peix al port és un dels atractius turístics de la vila (Font: www.costadebarcelonamaresme.cat)

La vila s'escapa de la voràgine del turisme descontrolat i aposta per un model equilibrat i de qualitat 

Pintades com les de l’altre dia al bus turístic de Barcelona que assenyalen directament als visitants o pancartes denunciant el model actual d’aquest negoci com les que es van penjar a la nostra vila i a altres municipis del Maresme reflecteixen una preocupació que va en augment. Alguns ciutadans dels municipis més afectats per la massificació turística han impulsat accions i campanyes que alguns empresaris del sector han descrit com a “turismefòbia”.

Però, es pot dir que Arenys de Mar també pateix aquest problema? El que diferencia la nostra vila d’altres municipis del Maresme més pròxims és que la seva economia no està basada en l’activitat turística. Això li permet al poble gaudir de vida i moviment durant tot l’any, i no només a les temporades més càlides. A més, el perfil del turista que arriba a la vila es distancia del conegut com a “turisme de borratxera”.

Una de les possibles causes d’aquesta manca de visitants interessats principalment en festa és la manca d’oferta d’oci nocturn de la qual Arenys disposa. Els pocs joves que s’allotgen a la vila marxen a altres municipis com Calella o Mataró. De fet, a la discoteca Johnny’s només un 15% de la seva clientela està conformada per estrangers. El propietari del local, Josep Maria Vallbona, explica que, a més, els clients forans que acudeixen a la discoteca presenten un comportament cívic i educat.

El perfil del turista que s’allotja a la vila és d’edat mitjana i va des de famílies fins a parelles que, més que festa nocturna, el que busquen sobretot és platja i gastronomia. És a dir, el que s’acostuma a anomenar com “turisme de qualitat”. Un dels membres del personal de l’hostal La Lluna, Toni Luna, ens explica que molts dels seus hostes s’allotgen allà per la seva proximitat a les dues grans ciutats com Barcelona o Girona.

Però a Arenys no només arriben turistes interessats per la proximitat geogràfica a les dues grans capitals de província. La nostra vila també aconsegueix apropar visitants allotjats a altres municipis del voltant com Calella, Pineda o Santa Susanna que es desplacen expressament fins a Arenys per veure la seva oferta cultural.  

La majoria dels visitants, francesos

Pel que fa a la procedència dels visitants, a la vila arriba gent de tot arreu. Mentre que a l’hostal la Lluna funciona el mercat de l’Europa de l’est, hotels com el Vila d’Arenys es nodreixen de clients procedents principalment de França. La cap de recepció de l’hotel, Silvia Rodríguez, apunta a la proximitat amb el país gal com a principal motiu d’aquesta tendència.

Tot i que, com hem comentat, la gran majoria s’apropa buscant sòl i platja, Arenys té una oferta natural diversificada i alguns turistes també pregunten per rutes al Montnegre o els rials.

Una altra de les activitats que crida l’atenció als visitants estrangers és poder presenciar la subhasta del peix del port. Primer observant com arriben a port els vaixells després d’haver pescat tot el matí, i després amb la tradicional subhasta a la llotja.

El Maresme va més enllà del sol i la platja

Des de l’Oficina de Turisme crida l’atenció l’augment de turistes que no pernocten a la vila perquè estiguin de pas. Alguns visitants ja s’allotgen per períodes d’una setmana o 15 dies, i demanen que se’ls orienti cap aquells punts d’interès turístic de la nostra vila i també a aquells que es poden trobar a municipis propers com la Fundació Palau a Caldes d’Estrac o els diferents edificis modernistes de Mataró.

Per tant, es pot considerar que Arenys de Mar és un poble que es diferencia d’altres municipis del Maresme més encarats al mercat turístic. De fet, alguns arenyencs com l’especialista en turisme Benet Maimí assenyalen que a la vila no li suposaria cap trauma acollin un major volum de turistes sempre i quan es tracti d’un turisme de qualitat i equilibrat.

I és que, amb tot plegat, sembla que Arenys, tal com feia el poble gal d’Astèrix amb els romans, es manté com un indret que resisteix a la voràgine del negoci turístic descontrolat.


Ràdio Palafolls 10/8/2017

Actual estat del Molí Vell
Actual estat del Molí Vell

El consistori ha modificat el Pla General d’Ordenació per qualificar el Molí Vell com a equipament públic cultural, docent i tècnic en sòl no urbanitzable d’especial protecció. També conegut com a Molí de la Pedrera, durant molts anys va funcionar com a restaurant. Actualment es troba en molt mal estat però de fet es tracta d’un edifici històric perquè antigament havia sigut un molí. L’Ajuntament es quedaria amb l’edifici i un camí agrícola. En total 2.800 m2.

La propietat ha presentat 4 al·legacions a l’aprovació inicial del ple del passat mes de març argumentant que la zona no és apta per col·locar-hi qualsevol tipus d’equipament, com ara un CAP de Salut. Al respecte, l’administració local accepta parcialment les al·legacions i defensa que sí es pot qualificar com a equipament cultural, docent i tècnic. Per exemple, hi ha antecedents d’escoles agrícoles. El govern local defensa que l’expropiació busca conservar l’edifici i rehabilitar-lo. Són declaracions de l’alcalde Valentí Agustí.


Per contra, ERC a l’oposició acusa l’Ajuntament de posar traves a la propietat per executar-hi projectes. Al respecte, segons els republicans hi havia constructors interessats en invertir en el Molí Vell, però el consistori els hi hauria posat traves.  A més, defensen que per habilitar-lo i convertir-lo en equipament municipal caldria una gran inversió econòmica, a banda que està allunyat del nucli urbà.


Per la seva banda, el regidor no adscrit Óscar Bermán considera que es tracta d’una “venjança” de l’alcalde. Assegura que en una de les visites dels promotors, li van fer arribar l’estudi del que es proposava fer amb el Molí Vell i que l’alcalde ho va tombar.


Amb el pas dels anys, l’immoble s’ha anat degradant, ha sigut objectiu d’actes vandàlics i fa 3 anys l’Ajuntament el va declarar en ruïnes.


La base de la termoclina está a 40-50m de prof. y separa la capa cálida (22-23.2°C) superficial de la capa fría (13.6-14°C) subsuperficial

Diari de Girona 11/8/2017

Fogars Salven un senglar atrapat en una bassa

La Guàrdia Municipal de Fogars de la Selva va salvar, dimecres passat, un senglar que es trobava atrapat en una bassa profunda de la localitat. Segons va explicar aquest cos de seguretat mitjançant les xarxes socials, va ser un dels agents qui, durant la seva patrulla diària, va trobar l'animal intentant sortir desesperadament de la bassa. L'animal, que estava espantat i exhaust, es va deixar ajudar per l'agent de Fogars qui, amb l'ajuda d'una perxa, el va poder rescatar de l'aigua sense que patis cap dany.


Quan els animalistes són ja els principals responsables de moltes de les extincions locals de fauna autòctona...

Foto: Animals del Maresme
Foto: Animals del Maresme

És una de les accions amb les quals volen aconseguir controlar la població de gats de carrer que hi ha a Calella. Consistiria en donar de beure i menjar als animals, de forma periòdica en un sector concret, i després estendre la iniciativa al conjunt de la ciutat. L’Associació de Defensa Animal i d’Ajuda a Protectores recorda que l’Ajuntament de Calella està obligat per llei a controlar els animals salvatges a l’espai urbà, però diu que no hi està donant compliment. D’igual manera, ha contactat amb els responsables municipals per traslladar-los la necessitat d’esterilitzar-los. Tot i lamentar que la seva proposta no hagi estat ben rebuda d’inici, l’entitat manté la seva oferta perquè es garanteixin així els drets dels animals.

Ho ha explicat la responsable de l’Associació de Defensa Animal i d’Ajuda a Protectores, Anna Maria Soler, en una entrevista a l’Info Migdia, en la qual ha concretat quina és la seva proposta.

“Sabem que no se’ls dona menjar ni beure, la qual cosa està penalitzada i és un maltractament animal segons la llei de Catalunya; per això volem fer un voluntariat per cuidar els gats, donar-los menjar i aigua neta cada dia, esterilitzar-los, i que l’Ajuntament proporcioni un carnet perquè la gent que ens vegi donant-los menjar no ens ataqui, perquè amenaces verbals n’hi ha”, ha comentat Soler.


Quant a les esterilitzacions, recalca que se n’ha de fet càrrec econòmicament l’administració local. I exposa Anna Maria Soler que el regidor de Medi Ambient li va confirmar que ja se’n fan de manera periòdica.

Amb la seva proposta volen iniciar el mecanisme de control de les colònies de gats que hi ha a Calella en un espai concret. Avaluar-ne posteriorment els resultats i estendre’ls. L’entitat animalista diu desconèixer quina és la població real a Calella de gats de carrer, però la sensació que tenen és que ha minvat en els últims temps.

“No seCn veuen com abans, molta gent ens ho comenta, tant pel que fa a la zona hotelera, com a la Caseta dels Pescadors, on han desaparegut tots. Hi ha hagut una ‘neteja‘ i no sabem com”, admet la responsable de l’entitat animalista.

L’Associació de Defensa Animal i Ajuda a Protectores es mostra disposada a reprendre el diàleg trencat amb els responsables municipals per aconseguir el control i els drets dels gats. I recorda als veïns que no se’ls pot donar menjar cuinat ni tampoc preparat, com ara llaunes o envasos; sinó que únicament està permés subministrar-los pinso.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Anna Maria Soler, de l’Associació de Defensa Animal i d’Ajuda a Protectores.



Cats -feral and domestic-behind the bulk of bird deaths in Canada. What about Europe? Any coherent and accurate data?