dilluns, 28 de juliol del 2008

Algunes notícies més per llegir 23-26/7/08...


Un terratrèmol de 3,5 graus Richter sacseja les comarques gironines
Diari de Girona 23/7/08

Un terratrèmol de 3,5 graus d´intensitat en l´escala Richter i amb epicentre a Sant Feliu Feliu de Buixalleu s´ha notat amb molta claredat aquesta passada mitjanit en molts indrets de les comarques gironines. A la Cellera hi va haver persones que fins i tot van sortir al carrer després del moviment sísmic, que també va deixar notar els seus efectes en indrets com Girona, Sant Gregori, Banyoles, Anglès i Santa Coloma de Farners. L´Instituto Geográfico Nacional va registrar el terratrèmol a dos quarts i sis d´una de la passada nit, i n´ha­via detectat un altre de menys intens (1,9 graus) poc després de les 10 de la nit i amb l´epicentre prop de Santa Coloma de Farners

Participa a la nostra enquesta sobre si calen mesures de prevenció de terratrèmols

SI TENS FOTOS DE DESPERFECTES CAUSATS PEL SISME, ENVIA-LES A digital.diaridegirona@epi.es. LES MILLORS SERAN PUBLICADES.


Sant Feliu de Buixalleu urbanitzarà el nucli de Ducats del Montseny
Diari de Girona 23/7/08

L'Ajuntament de Sant Feliu de Buixalleu ha aprovat inicialment el projecte d'urbanització del nucli de Ducats del Montseny. Una zona residencial que es va desenvolupar entre els anys 70 i 80 i, tot i que la junta de compensació havia de tirar endavant la urbanització, aquesta no s'havia desenvolupat mai. Per aquest motiu, finalment es va portar a ple l'aprovació que comporta la modificació de les normes subsidiàries, del pla parcial i de la urbanització. Amb això, el Consistori assumeix els tres projectes que permetran acabar de consolidar la urbanització, és a dir la realització d'una reparcel·lació, treure a subhasta l'obra i, una vegada aquesta hagi estat ?executada, recepcionar la urbanització.
L'alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, Josep Roquet (CiU) en declaracions al setmanani l'Actualitat del Baix Montseny afirma que "fa molts anys que ho estaven esperant" ja que les obres suposaran una millora notable a Ducats del Montseny. A més, es dóna el cas que aquest zona de Sant Feliu de Buixalleu ha resultat altament afectada pel traçat del TAV però sortosament segons l'alcalde, n'ha pogut obtenir compensacions. Entre elles, una nova depuradora i la instal·lació de connectors, que aniran a càrrec de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) i suposaran un important estalvi als veïns d'aquest nucli de Sant Feliu de Buixalleu.




Maresme. Setze ajuntaments del Maresme aposten per l'estalvi d'aigua als nous edificis
El Punt 26.07.2008 TERESA MÁRQUEZ

El Consell Comarcal impulsa una ordenança en què es recolliran i es tipificaran les mesures a prendre

L'amenaça de la sequera a Catalunya, tot i que ja queda lluny, no s'ha oblidat al Maresme. En ple període de crisi per la falta de pluges i el baix nivell dels pantans, diversos ajuntaments de la comarca es van adreçar al Consell Comarcal interessats a implantar una ordenança d'estalvi d'aigua. Tot i recuperar la normalitat en el subministrament, els setze municipis participants en l'anomenada Taula de la Sequera continuen endavant per resoldre un document en què es recullin els criteris mínims que han de funcionar arreu del territori. Un dels majors compromisos és aplicar mesures d'estalvi d'aigua als edificis de nova construcció.

Els edificis de nova construcció a setze municipis del Maresme podrien estar obligats a incloure mesures d'estalvi d'aigua si tira endavant la creació d'una ordenança en aquest sentit que impulsa el Consell Comarcal. Aquestes poblacions s'han mostrat interessades a implantar una normativa més curosa amb els recursos hídrics «com a mesura per fer front a futurs nivells d'excepcionalitat en la gestió de l'aigua». «La iniciativa es va començar a gestar mesos enrere, en plena crisi dels recursos hídrics a causa de la falta de pluges i quan es va plantejar el debat sobre quina havia de ser la responsabilitat municipal respecte al control del malbaratament de l'aigua», explica la consellera comarcal de Territori i Medi Ambient, Sílvia Tamayo (PSC). Llavors, el nivell d'excepcionalitat 2 que marcava el decret de sequera va afectar els municipis del centre i el sud del Maresme.

Tamayo, però, assenyala que des de l'organisme comarcal «es tutela» el procés per adoptar l'ordenança, però que serà cada Ajuntament «qui decidirà com i quan aplicar-la»

Aquests ajuntaments, reunits tots en el marc de la Taula de la Sequera, van acudir al Consell Comarcal perquè gestionés la creació d'un document marc en què es recollissin i es tipifiquessin les propostes a aplicar.

Els criteris mínims que haurien de complir tant els immobles de nova construcció com els edificis on es fa una important rehabilitació inclouen, entre d'altres, la instal·lació d'airejadors a les aixetes i dutxes; la col·locació de reguladors de pressió d'aigua d'entrada; l'ús de reutilitzadors de l'aigua sobrant de les piscines, de captadors d'aigua de pluja, de recirculadors de l'aigua de dutxes i banyeres, i de cisternes de vàters; l'aprofitament d'aigües subterrànies, i l'estalvi d'aigua en jardins. Entre els ajuntaments interessats n'hi ha de turístics, com ara Malgrat, Pineda i Santa Susanna, i d'altres on tradicionalment hi ha molta segona residència, com per exemple a Llavaneres i Caldes d'Estrac.

Maresme. Sant Cugat, un exemple a seguir

Sant Cugat, al Vallès Occidental, va ser, el 2002, el municipi pioner a implantar una ordenança d'estalvi d'aigua als edificis nous i als que havien de ser objecte d'una rehabilitació important. Al març, el ple de l'Ajuntament va aprovar un enduriment de la normativa com a resposta a l'episodi de sequera que es vivia llavors. Entre els punts més destacats del document hi havia rebaixar el consum hídric en el manteniment dels jardins, emmagatzemar les aigües pluvials quan l'àrea susceptible de regar fos de 300 m² –fins ara eren 1.000 m²–, i instal·lar mecanismes de reutilització de l'aigua quan la làmina d'aigua de les piscines fos igual o superior als 30 m². Regidors i tècnics dels ajuntaments del Maresme van visitar fa pocs dies Sant Cugat per comprovar en directe els efectes de l'ordenança.


ordenança d'estalvi d'aigua
malgratconfidencial.com 25/7/08

Malgrat de Mar és un dels 16 municipis de la comarca del Maresme que estudia la possibilitat de posar en marxa una ordenança d'estalvi d'aigua. L'objectiu no és un altre que fer front a futurs nivells d'excepcionalitat en la gestió d'aigua. Sota l'assessorament del Consell Comarcal del Maresme, representants municipals d'aquestes 16 poblacions han visitat diferents instal·lacions de Sant Cugat, on l'ordenança funciona des de 2001. La iniciativa d'implantar en el territori l'ordenança d'estalvi d'aigua va sorgir en la Taula de Sequera, impulsada pel Consell Comarcal del Maresme amb l'objectiu d'establir criteris comuns per donar una resposta unitària als problemes que es deriven de l'aplicació del decret de sequera. L'ordenança d'estalvi d'aigua fixa uns criteris mínims que han de tenir els edificis de nova construcció i aquells que han de tenir una important rehabilitació com la instal·lació d'airejadors a les aixetes i dutxes, la col.locació de reguladors de pressió d'aigua d'entrada, lús de reutilitzadors de l'aigua sobrant de piscines, la utilització de captadors d'aigua de pluja, l'ús de recirculadors de l'aigua de dutxes i banyeres, cisternes dels vaters, l'aprofitament d'aigües subterrànies i l'estalvi d'aigua en jardins entre d'altres.



Troben la família que va abandonar quinze cadells de gos en un bosc
El Punt 26.07.2008 EFE

La família que havia abandonat quinze cadells de gos en una zona boscosa entre Sant Cebrià de Vallalta i Tordera, al Maresme, van ser localitzada ahir pels agents de la policia local. Els cadells havien estat abandonats pels volts del 10 de juliol i dues veïnes de Tordera els van portar «en perfecte estat» al Centre d'Atenció d'Animals Domèstics del Maresme (CAAD), que va donar l'avís a la policia local. La inspecció veterinària va determinar que procedien de dues cadellades diferents i que havien nascut amb pocs dies de diferència. La família que els va abandonar té dues gosses i van al·legar que no disposen dels recursos necessaris per fer-se càrrec dels animals. El CAAD del Maresme va aprofitar per recordar que la llei de protecció d'animals obliga a esterilitzar els animals de companyia objecte de comercialització o de transacció. Amb l'objectiu de reduir l'abandonament de mascotes, la llei estableix que els propietaris són els responsables de les cries dels seus animals. L'abandonament d'animals està tipificat com una infracció lleu. Actualment el CAAD Maresme, segons els seus representants, està al límit de la seva capacitat, «com a conseqüència de l'activitat incívica dels propietaris que han abandonat el seu animal.