dilluns, 11 de juliol del 2016

Manifest en Defensa de la Selva Marítima. 10/7/2016


Manifest en Defensa de la Selva Marítima
Blanesaldia.com 10/7/2016


Aquest dissabte 9 de juliol ha estat el primer dels actes de reivindicació en defensa de la Selva Marítima que la ciutadania de Tossa, Lloret i Blanes fem conjuntament. Va ser a la Casa de la Cultura de Tossa de Mar de les 18 fins les 20h.
Aquest dissabte 9 de juliol ha estat el primer dels actes de reivindicació en defensa de la Selva Marítima que la ciutadania de Tossa, Lloret i Blanes fem conjuntament. Va ser a la Casa de la Cultura de Tossa de Mar de les 18 fins les 20h.
La projecció d’un vídeo i d’una col·lecció d’imatges de l’impacte de la infraestructura de la perlloganció de la C-32 sobre el territori, van donar pas a un torn de paraules que va servir per mostrar que la ciutadania crítica és valenta i ha dit prou d’especulacions i de destrossa de territori.
L’acte es va tancar amb la lectura dramatitzada del text teatral ” El crèdit” de Jordi Galceran.

Manifest en defensa de la Selva Marítima

Davant l’anunci fet per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya de l’inici imminent de les obres de construcció d’una nova carretera que uniria l’autopista C-32 a Blanes, Lloret i Tossa, i davant d’alguns projectes urbanístics que afecten especialment la franja costanera entre Lloret i Tossa,
La Plataforma Aturem la C-32 i les persones signants manifestem:
1. Indignació per no atendre el vot contrari al projecte de la C-32, expressat a les urnes per la ciutadania de Blanes i Lloret el dia 17 d’abril.
2. Oposició al projecte de la C-32 per estar elaborat amb estudis i dades tècniques obsoletes.
3. Que el projecte de la C-32 perjudicarà econòmicament a tots els usuaris de l’autopista ja que pagarem, d’alguna forma o altra, el cost de l’obra de prolongació a l’empresa concessionària, després de l’acord signat amb la Generalitat el març de 2015.


4. Que s’ha ignorat l’existència d’altres alternatives com el desdoblament de la carretera GI- 682 Lloret – Blanes i el desdoblament de la Gi-600 Tordera – Blanes, solució real del problema actual. I més, quan entenem que el projecte d’allargament en cap cas està pensat per resoldre els problemes de mobilitat dels veïns de la zona sinó que contribueix a aportar més cotxes a les ja saturades vies de comunicació actuals.
5. Sorpresa i indignació perquè la pròpia Generalitat elabora i signa informes (2026 ‘Estratègia pel desenvolupament Sostenible de Catalunya’), on s’adverteix d’un litoral hiperdesenvolupat amb la recomanació de reducció urbanística, i que després contradiu amb les seves accions.
6. Decepció davant l’engany continuat del nostres representants polítics quan prenen decisions que ens afecten a tots, sense cap tipus de diàleg obert, compromès i democràtic; una decepció que ja va sent massa habitual
7. Que la proposta de la prolongació de la C-32 tindrà un elevat impacte ambiental, malmetent de manera irreversible els paratges d’El Vilar, Sant Pere del Bosc, L’Àngel i Les Alegries.
8. En aquest mateix sentit, la prolongació fins a Tossa d’aquesta infraestructura, abona encara més el desplegament de projectes urbanístics com els de Cala Morisca (corredor natural del Massís de Cadiretes), Cala Pola, els penya-segats d’es Cars, antic camí de Lloret, Ses Alzines… entre d’altres paratges d’alt valor natural, cultural, arquitectònic i paisatgístic. Volem manifestar la nostra total oposició a tots aquests projectes que volen perpetuar un turisme de masses, on la quantitat és més rellevant que la qualitat.

Davant d’aquests fets, els signants d’aquest document, demanem:

1. Que es desestimi l’execució del prolongament de la C-32 fins a Lloret de Mar, i siguin anul·lats els compromisos que suposin la implantació de peatges a l’ombra, un augment de tarifa dels peatges actuals, o un allargament del període de concessió d’aquests.
2. Que es recuperi el projecte EI-TX-05610 de desdoblament de la carretera Lloret-Blanes, aprovat per la Generalitat de Catalunya l’any 2012, i es faci la dotació pressupostària que permeti la seva execució, que compta amb un cost previst inferior al del projecte de prolongació de la C-32 i que respecta el medi natural dels paratges anteriorment esmentats.
3. Que es faci l’estudi de mesures de potenciació del transport públic per disminuir el trànsit intermunicipal Blanes – Lloret – Tossa.
4. Que s’encarregui el Projecte constructiu de la “Ronda Nord” de Lloret de Mar, que ha d’actuar com a veritable ronda de circumval·lació del municipi, descongestionant el trànsit intern de Lloret.
5. Que s’estudiïn possibles mesures de millora de la carretera C-63 en el tram Lloret- Vidreres, autèntica via d’entrada de tot el turisme europeu a Lloret de Mar, i el desdoblament de la Gi-600 Tordera – Blanes.
6. Que des de les pròpies institucions, es defensi i s’apliquin el compromisos de la Carta de Tossa per la Gestió Sostenible del Litoral (1998) així com els expressats per Lloret de Mar, Blanes i Tossa en l’adhesió al programa Agenda XXI (2008).
7. Que s’actuï de manera democràtica i en benefici del bé comú.