divendres, 15 de juliol del 2016

Notícia recuperada... Busquen ous de tortuga babaua a la platja de Blanes. El Punt Avui 10/10/2014

Busquen ous de tortuga babaua a la platja de Blanes
El Punt Avui 10/10/2014

La nit abans de l'inici del concurs internacional de focs artificials, el 23 de juliol, un treballador que netejava la platja va trobar tres animals d'aquesta espècie, en perill d'extinció, a la sorra

Una de les tortugues que l'home que netejava la platja va trobar-se, el 23 de juliol FOTO: El Punt

NURI FORNS - BLANES
L'Ajuntament de Blanes, en col·laboració amb agents forestals, policia i algun voluntari, rastreja des de fa un temps la sorra de la platja de la ciutat per si hi ha rastres d'ous de tortuga babaua. L'acció es du a terme perquè es creu que una tortuga d'aquesta espècie, que està en perill d'extinció, hauria pogut posar ous a Blanes.

La base d'aquesta sospita és que la nit abans que comencés el concurs internacional de focs (el 23 de juliol) un treballador de la neteja de platges va sorprendre, quan conduïa el tractor per la sorra, una tortuga babaua. L'home va aturar la màquina, va alertar la policia i va fer alguna foto a l'animal, que sembla que va marxar espantat cap a l'aigua.

“L'home de la neteja es pensava que hi havia una persona estirada a la sorra, va parar i va veure dues o tres tortugues”, va explicar el regidor de Medi Ambient, Josep Manel Verde. La recerca es du a terme cada dia fins a final d'aquest mes, que és el termini màxim que es calcula que podrien tardar els ous a fer eclosió, si és que les tortugues que van visitar Blanes haguessin fet posta. La recerca va començar la segona setmana de setembre i es calcula que, com a màxim, les tortugues naixerien a finals d'octubre. “La idea és avisar els forestals i que ells decideixin què cal fer, si és que es troben ous”, va explicar Verde.

Segons la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament, Dolors Rosell, les instruccions que s'han rebut del Departament de Medi Natural de la Generalitat són que es porti el tema amb molta discreció, ja que no convé que hi hagi curiosos que s'acostin a la platja a buscar ous pel seu compte. “És una espècie molt vulnerable, hi hem d'interferir com menys millor”, explica.

LA DATA

23.07.14 és el dia en què un treballador de la neteja va trobar, de nit, dues o tres tortugues a la platja.

No s'han de tocar els animals, i cal trucar al 112

A l'apartat de Medi Ambient del web de l'Ajuntament de Blanes hi ha recomanacions sobre el que cal fer si es troba alguna tortugueta o un ou. D'entrada, s'ha de trucar al 112 i no s'ha d'interferir, ni agafar els animals ni fer-los fotos amb flaix, ja que s'espanten fàcilment. L'Ajuntament va alertar l'empresa que fa la neteja perquè expliqui als operaris que cal estar al cas, i què han de fer si s'hi tornen a trobar. No és habitual que aquestes tortugues posin ous al Mediterrani occidental.