diumenge, 10 de juliol del 2016

Premià de Mar es fa enrere i ara diu que no hi haurà draga. El Punt Avui 8/7/2016

Premià de Mar es fa enrere i ara diu que no hi haurà draga
El Punt Avui 8/7/2016

El pregó de festa major es transforma en un altaveu reivindicatiu de l'entitat Aturem la Draga i de l'AMPA de la Mar Nova

La comissió de Pirates i Premianencs es nega a fer el discurs perquè no es deixa pujar tot el grup al balcó


TERESA MÁRQUEZ - PREMIÀ DE MAR
El de dimecres és un dels pregons de festa major de Premià de Mar que no s'oblidarà fàcilment. El tret de sortida oficial a la celebració de la coneguda Festa Pirata es va transformar en un sorollós espai de reivindicació per part dels grups Aturem la Draga i de l'AMPA de l'escola Mar Nova. Els primers van repartir entre els assistents xiulets que es van utilitzar per respondre fins i tot a l'anunci de l'alcalde, Miquel Buch (CDC), que la polèmica draga que havia d'extreure sorra del torrent Amell i abocar-la dins el mar davant de les platges de Bellamar i de l'Ós no arribarà. Malgrat que les paraules de Buch donaven la raó als contraris d'aquest sistema de regeneració no van aplacar ni les xiulades ni les consignes contràries.

En aquest ambient de protesta, l'AMPA de l'escola Mar Nova va fer sentir la seva veu adaptant una cançó d'Ovidi Montllor en defensa de no tancar el centre. L'alcalde lamentava ahir els fets, que considerava inoportuns i fora de lloc i, en el cas dels xiulets, apuntava directament Crida Premianenca com a responsable de la tensió creada.

“En cap cas no es pot polititzar un acte de tots els premianencs com és la festa major, i més quan tots els grups coneixien abans la decisió d'ajornar l'arribada de la draga”, explica, i hi afegeix que “en junta de portaveus es va decidir debatre en profunditat, amb la presència de tècnics municipals i d'aquells consultats per l'entitat Aturem la Draga, les conseqüències de l'actuació”.

El portaveu de la Crida, Joan Ribet, es mostrava molt satisfet amb l'anunci d'aturar la draga i retreia a l'alcalde no haver resolt “amb el temps i la voluntat suficients un afer que genera molt de rebuig social”. “Uns minuts abans del pregó no es pot anunciar a corre-cuita i sense avís previ que es fan enrere per evitar que la gent s'expressi lliurament”, va assegurar. Ribet va confirmar que, tal com s'havia avançat, Crida Premianenca manté la seva negativa a assistir als actes de protocol de la festa major.

Per la seva banda, el president de l'AMPA Mar Nova, Jordi Estarlich, va defensar l'acció de l'entitat. “Hem fet sentir la nostra veu després de molts mesos de lluita i, sense voler ofendre ningú, nosaltres vam creure que el pregó era un acte ideal per ser escoltats”, apunta, i explica, a més, que la mesa del Parlament tractarà el tancament de l'escola per la via d'urgència en el si de la comissió d'Ensenyament.

A banda de tot això, la jornada va tenir encara un darrer punt prou conflictiu. Els dos membres de la comissió de Pirates i Premianencs encarregats del pregó van manifestar que no el farien perquè se'ls havia prohibit que pugessin al balcó la resta de membres del grup i, en canvi, s'havia deixat lloc a totes les autoritats.