dissabte, 16 de juliol del 2016

Palautordera exigeix que s’actuï per posar fi als abocaments d’aigües brutes al riu Tordera. El9nou.cat 16/7/2016

Palautordera exigeix que s’actuï per posar fi als abocaments d’aigües brutes al riu Tordera
El9nou.cat 16/7/2016

Mentrestant, Diputació i Ajuntament de Montseny treballen per netejar la zona del decantador

Guillem Calvet
Els alcaldes de Santa Maria i Sant Esteve de Palautordera exigeixen una millora en el tractament i en el manteniment de l’actual sistema de sanejament d’aigües residuals al poble de Montseny i evitar, així, l’abocament d’aigües brutes al riu Tordera.

Raúl Morató, denunciant dels abocaments, assenyalant l’aigua bruta sortint del col·lector

Malgrat que els dos alcaldes consideren que la qualitat d’aigua de boca està assegurada, gràcies als mitjans propis de filtració i cloració, han mostrat la seva preocupació per aquesta situació que fa anys que es repeteix i que s’ha denunciat diverses vegades. “El problema és molt evident, s’hi estan permetent abocaments que no s’haurien de produir. S’ha de fer un manteniment, ja que hi ha un sistema de filtració i de decantació rudimentari, que no està al nivell que hauria d’estar”, diu l’alcalde de Palautordera, Jordi Xena. En la mateixa línia, l’alcalde Dani Fernández, de Sant Esteve, qualifica de “vergonya” la situació en ple Parc Natural i Reserva de la Biosfera.

El municipi de Montseny disposa, des de 1983, d’una instal·lació que consta d’una reixa de desbast i una fossa sèptica de tres tancs i que explota i manté l’Ajuntament. Aquest decantador està situat en una zona propera al càmping Les Piscines del Montseny i rep les aigües fecals de tot el municipi. Un cop filtrada, l’aigua resultant s’aboca al riu a través d’un parell de canonades, on a simple vista es poden observar les restes de residus i una olor desagradable de claveguera. El manteniment d’aquesta planta és competència de l’Ajuntament. “No hem deixat de treballar-hi, des dels nostres mitjans”, assegura l’alcalde, Alfons Planas.

Des de fa anys, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té projectada una nova depuradora al municipi, un projecte que està redactat i aprovat. Tot i això, el projecte s’ha de refer, ja que la Declaració d’Impacte Ambiental requereix que s’ha de minimitzar l’espai que ocupa. El projecte, amb un cost de prop de 600.000 euros, està inclòs en l’escenari 2016-2021, malgrat que l’ACA no pot confirmar-ne els terminis exactes.

En aquest sentit, Planas assenyala que el projecte inicial de depuradora estava en un pla d’obres de 2002 i que l’Ajuntament “sempre” ha treballat perquè es dugui a terme i se solucioni la situació. Mentre no es construeixi aquesta depuradora, s’està treballant, juntament amb la Diputació de Barcelona, en una actuació de neteja intensiva de la zona de l’abocament i del propi decantador per tal de donar un millor servei durant els mesos d’estiu i augmentar el control de la zona, tal com explica l’ens provincial. Tot i que la sol·licitud per dur a terme aquest buidat dels residus es veu amb bons ulls per part de la Diputació, encara se n’ha d’aprovar la subvenció per fer-la efectiva.

NIVELL BAIX D’OXIGEN

La Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM), amb la col·laboració de l’Associació Hàbitats, ha realitzat en tres etapes diferents mostrejos en un tram del curs alt de la Tordera, proper a on hi ha els col·lectors de les aigües residuals de Montseny. Un dels paràmetres que apareixen alterats és la saturació d’oxigen a l’aigua, amb un valor inferior al 40%, a causa de la presència de microorganismes que estan utilitzant l’oxigen. Segons l’estudi, aquest fet indica una concentració de matèria orgànica a l’aigua. L’entitat alerta que les mostres empitjorarien amb el riu més sec.