dimarts, 28 de febrer del 2017

Inaugurada la temporada 2017 d'albiraments de Rorqual comú (Balaenoptera physalus) a la costa catalana 27/2/2017 CRAM

Com cada any, s'inicia la temporada d'albiraments de Rorquals comuns (Balaenoptera physalus) per la costa que durarà fins a principis d'estiu.

A la Baixa Tordera els millors llocs on poder albirar cetacis són la Punta de la Tordera (a Malgrat de Mar) i la Platja de Les Caletes (Santa Susanna), els dos punts del territori per on més a prop passen de la platja costa amunt aquests dies, tot i que qualsevol lloc del litoral és adient si acostumem a mirar més enllà del nostre melic.

Alguns exemples d'albiraments de cetacis recents...

Rorquals comuns (Balaenoptera physalus) davant les costes del Maresme 2-3/4/2016 Enric Badosa, Cristòfol Jordà, Bruna Roqué i Ricard Busquets

Monstres marins: el rorqual comú
Qui no mira no veu 7/4/2016 Enric Badosa

Rorquals comuns (Balaenoptera physalus) davant les costes del Maresme 23/3/2009

Dofins o caps d'olla? davant la desembocadura del riu Tordera 24/1/2010

Dofí llistat (Stenella coeruleoalba) davant la Platja de Les Caletes (Santa Susanna) 4/1/2016

Avistamiento de delfines en Blanes
Nixon Bahamon 4/8/2015

3 calàbries grosses (Gavia immer) i dofí llistat (Stenella coeruleoalba) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 12/1/2008

I ens trobem enmig de la temporada de dofins morts a les platges, com a exemple...

Apareix un dofí llistat (Stenella coeruleoalba) mort a la platja de la Picòrdia (Arenys de Mar) 27/2/2017

Dofí llistat (Stenella coeruleoalba) mort a la platja d'Arenys de Mar 13/4/2016. Enric Badosa. Font:ornitho.cat

Un dofí de dos metres de llargada apareix varat a la platja de Calella. ElMón.cat 14/1/2016



BALENES A LA VISTA AL LITORAL CATALÀ
CRAM 27/2/2017


Un any mes, l’arribada del bon temps no solament indica que s’acosta la primavera, sinó que a la costa catalana també coincideix amb la visita de moltes espècies d’animals marins, aquest és el cas del rorqual comú (Balaenoptera physalus).
Aquest 27 de febrer, al matí, un pescador de la confraria de Cambrils va realitzat el primer albirament de rorqual del 2017 a la costa situada entre Tarragona i Barcelona, i es va donar el tret de sortida de la temporada d’albirament, que es calcula que durarà fins a principis d’estiu.
El rorqual comú és la segona balena més gran del món després de la balena blava, i l’única que podem veure de forma regular a les costes catalanes. Anualment, durant els mesos de primavera, desenes de rorquals fan parada a davant de les costes del Garraf en el seu viatge cap al nord-est Mediterrani.
Si voleu gaudir d’aquest espectacle de la naturalesa, podeu enfilar-vos al massís del Garraf un dia de bona visibilitat. Amb uns prismàtics i força paciència potser veureu esbufegar el mamífer més gran del mar Mediterrani. Si per contra, teniu la sort de poder creuar-vos amb algun d’aquests exemplars mentre navegueu, procureu no molestar-los. Un mal comportament pot tenir conseqüències desastroses per a l’espècie. Admireu aquests gegants des d’una distància prudencial, és important no interferir en el seu viatge, no tallar-los el pas i evitar qualsevol comportament que pugui neguitejar-los.
El rorqual comú és una espècie protegida al mar Mediterrani i és responsabilitat de tots vetllar per a la seva conservació. Les col·lisions amb vaixells, la contaminació acústica i la química per metalls pesats, insecticides o d’altres substàncies tòxiques són els principals factors que amenacen la conservació d’aquesta espècie. Ajuntem forces per ajudar a fer que  aquests majestuosos animals segueixin visitant-nos durant molts i molts anys.