diumenge, 12 de febrer del 2017

Poca broma amb les Tortugues mossegadores (Chelydra serpentina) al medi natural 12/2/2017...

Poca broma... fa temps que intento fer entendre la magnitud del problema...

Poca broma amb aquesta... Tortuga mossegadora (Chelydra serpentina) a Banyoles 29/7/2016

Troben quatre tortugues mossegadores a l’estany gran de Graugés i adverteixen del perill dels seus atacs
El Punt Avui 8/2/2017

Sobre la tortuga exòtica sense identificar 30/6/2009

I és que hi ha moltes d'aquestes tortugues exòtiques que poden arribar al medi natural (a on tots s'alegren que nens i mascotes es banyin per la recuperació de la qualitat de l'aigua) i insisteixo... no és cap broma, he tingut l'oportunitat d'agafar-les (alguna de més de 40Kg) i creieu-me que són un greu perill per una persona adulta i experimentada, imagineu un nen jugant al riu...

Una de les tortugues mossegadores (Chelydra serpentina) de Tordera l'any 2009
Al medi natural (un riu o una bassa, per exemple) estan amagades entre el fang o entre la vegetació amb la boca oberta a l'espera de que alguna cosa passi per davant... un peix, una granota, un ocell,... un peu, una mà,...

I malauradament aquesta mena de notícies seran massa freqüents els propers anys per deixadesa i negligència dels gestors responsables...

Comencen les gestions per caçar les tortugues mossegadores del llac de Graugés
Nació Digital 12/2/2017

ADEFFA inicia el protocol per detectar i treure els animals del llac d'Avià

Alerten sobre la presència de tortugues mossegadores al llac de Graugés

 Un exemplar de la tortuga | ACN

La presència de tortugues mossegadores (Chelydra serpentina) al llac de Graugés ha activat l'alarma sobre aquest animal al Berguedà. L'aparició de quatre exemplars en aquest llac d'Avià, segons ha anunciat l'ajuntament, ha fet que s'accelerin els tràmits per actuar-hi al respecte, ja que és un animal potencialment perillós, gens habitual en aquests entorns i que requereix d'una especial cura. 

Per això, i segons han explicat a NacióBerguedà responsables de l'entitat especialitzada en la recuperació i conservació de la fauna salvatge ADEFFA, ja s'han iniciat els tràmits per poder documentar, localitzar i extreure aquest animal del llac. Aquest procés, però, serà relativament lent, han dit, ja que necessita d'un protocol especial i de la col·laboració de diferents institucions, com ara el consistori o els Agents Rurals. 

Per això, han aclarit, actualment "s'està gestionant", començant a demanar autoritzacions per fer una mica de cens de l'animal, i decidint com s'ha d'actuar. 

En aquest sentit, han explicat, una opció seria posar paranys, tot i que també s'haurà de demanar un permís de navegació al llac i possiblement es convoqui una jornada de caça oberta. En qualsevol cas, han dit, "s'ha de seguir un protocol" que, actualment, s'està consultant. 

Aquesta tortuga és força agressiva i es defensa mitjançant mossegades amb un ràpid moviment de cap. De fet, una mossegada d’aquest animal pot amputar un o varis dits de la mà, ja que la seva boca és com un bec dur que, al mossegar, pot arribar a tallar els ossos.

Per a ADEFFA, però, el més preocupant de tot és la lleugeresa amb què algun ciutadà ha abandonat aquest animal a la natura. "És un bitxo que té la capacitat de fer molt mal", han assegurat. Per això, han demanat "que la gent sigui més responsable", ja que en aquest cas "és un risc". De tortugues se'n poden trobar en diversos punts de Catalunya, però la tortuga mossegadora és una espècie més perillosa.

La tortuga mossegadora que s'ha capturat a prop de l'Estany de Banyoles aquest juliol Foto: ACN