divendres, 10 de març del 2017

Algunes notícies per llegir 7-10/3/2017...

LA URBANITZACIÓ DE L’AVINGUDA BARCELONA, PASSAT L’ESTIU
Elmalgratenc.com 8/3/2017


L’inici de les obres per urbanitzar el tram pendent de l’avinguda Barcelona -des del carrer Ausiàs March fins l’avinguda Colom- començaran el mes d’octubre, un cop passat l’estiu. Així s’ha decidit des del consistori malgratenc amb la finalitat que els treballs no coincideixin de ple amb la temporada turística, que és a tocar. La mesura s’ha hagut de prendre pràcticament de manera obligada, per evitar problemes de mobilitat a la zona i després de detectar i corregir diversos errors en el projecte inicial, redactat per l’empresa que s’ha d’encarregar dels treballs.

La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), ha explicat que durant el mes de gener l’equip tècnic municipal es va adonar que la línia d’urbanització afectava vàries propietats com un hostal i unes tanques. Castellà ha atribuït l’errada a l’ús de la base del cadastre i no l’estudi topogràfic. La regidora també ha manifestat la intenció del consistori de posar una reclamació a l’empresa encarregada del projecte pels danys causats.

Les obres per urbanitzar el tram final de l’avinguda Barcelona començaran un any més tard del que s’havia anunciat inicialment. S’ha previst que durin uns tres mesos i tenen un cost d’un milió i mig d’euros. Al llarg dels pròxims dies es comunicarà la decisió als veïns afectats.


L'inici de les obres de l'avinguda Barcelona s'ajorna fins el 2 d'octubre per no entorpir la temporada turística
Ajuntament de Malgrat de Mar 7/3/2017


Les obres d'urbanització, que han de permetre donar continuïtat a l'avinguda Barcelona des del carrer d'Ausiàs March, començaran el proper 2 d'octubre. El govern municipal, JXM, ERC, PDeCAT i CUP, ho ha anunciat aquest migdia. La regidora d'Urbanisme i Obra Pública, Mireia Castellà (JXM), ha justificat que s'ha ajornat l'inici de les obres fins al mes d'octubre per no entorpir la temporada turística. Segons Mireia Castellà, "la primera setmana del nou govern municipal es va descobrir que hi havia un problema amb el projecte".

Mireia Castellà ha manifestat que la setmana del 18 al 24 de gener "es va fer un replanteig, que no es va signar, perquè van detectar uns problemes a l'hora de fer-ho". Castellà ha detallat que sobre el terreny es va detectar que "el projecte contemplava unes afectacions sobre diferents propietats, que no havien d'estar incloses". Segons la regidora d'Urbanisme, aquest error en el projecte s'ha produït perquè l'empresa que el va redactar ho va fer tenint com a base no un estudi topogràfic sinó el cadastre, que "és menys precís". Aquest problema, segons ha relatat Mireia Castellà, ha comportat tot un retard en l'inici de les obres. Davant d'aquest fet, el govern municipal ha pres la decisió de no iniciar ara les obres per no provocar problemes de mobilitat durant la temporada turística.

Mireia Castellà també ha exposat que totes els parts implicades estan d'acord a ajornar l'inici de les obres i ha subratllat que ha estat una decisió "consensuada". La regidora d'Urbanisme ha afegit que aquest ajornament de les obres no suposarà cap sobrecost. En aquest sentit, Mireia Castellà ha afegit que l'Ajuntament reclamarà a l'empresa redactora del projecte per aquest error.

Les obres d'urbanització de l'avinguda de Barcelona es van adjudicar el 22 de desembre a l'empresa COPCISA i el 4 de gener es va signar el contracte per un valor d'1.492.378,09 euros. Està previst que les obres durin 3 mesos.


Malgrat ajorna vuit mesos la gran obra del mandat
El Punt Avui 8/3/2017

L'equip de govern diu que el projecte de l'avinguda Barcelona tenia errors tècnics i hauria afectat la mobilitat per Setmana Santa

Manté que no hi haurà cap sobrecost i que entra dins el termini

La urbanització de l'avinguda Barcelona donarà continuïtat a la via entre el carrer Ausiàs March i l'avinguda Colom Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
La urbanització del tram de l'avinguda Barcelona que unirà el carrer Ausiàs March amb l'avinguda Colom acumularà un retard important. El nou govern quadripartit va anunciar ahir que s'ajornen les obres d'un dels projectes estel·lars del mandat, pel que fa a inversió, fins al 2 d'octubre, quan estava previst començar el febrer passat, per un doble motiu. D'una banda, perquè s'han detectat errors en el projecte que s'han d'esmenar i, de l'altra, perquè, si l'actuació hagués començat, hauria afectat de ple la mobilitat de la zona turística a l'inici de la temporada per Setmana Santa.

La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), va explicar que a final de gener el replanteig que es va fer a la zona no va ser signat pels responsables de l'anterior govern perquè s'hi havien detectat “errors”. “L'alineació de la via projectada afectava de ple l'edifici de l'hostal Vallès, una tanca de l'avinguda Colom i unes tanques dels carrers Avi Xaxu i Ramon Llull”, va precisar la regidora, que va atribuir els errors a l'empresa encarregada de redactar el projecte. “Sembla que va utilitzar com a base el cadastre, que no és tan exhaustiu com un estudi topogràfic”, va comentar, i hi va afegir que el consistori està estudiant la viabilitat de fer una reclamació pels perjudicis soferts a la firma responsable de l'equivocació.

Un cop detectat l'error pel nou equip de govern, “durant la primera setmana del canvi” es va actuar per reformar el projecte i incloure un traçat que no afectés ni les edificacions ni les tanques preexistents i, alhora, es va demanar un nou projecte per eliminar la reforma de la xarxa de baixa tensió que “s'haurà de definir en el projecte de reparcel·lació”.

Mobilitat afectada

Esmerçar els errors dels projectes, segons el consistori, també comportava iniciar unes obres que coincidirien de ple amb l'inici de la temporada turística per Setmana Santa, perquè tenen un termini d'execució de tres mesos. “L'actuació obligava a tallar el trànsit a l'altura de la rotonda de l'avinguda dels Països Catalans durant cinc o sis setmanes i hauria provocat greus problemes de mobilitat a la zona turística”, va comentar la responsable d'Urbanisme. Segons el consistori, tant les empreses responsables de l'obra com els veïns afectats han entès els motius de l'ajornament de la urbanització. “Es començarà el 2 d'octubre, un cop acabada la temporada turística”, va precisar Castellà, que va assegurar que el retard no comportava cap increment en el pressupost perquè entrava dins els terminis previstos.

La urbanització de l'avinguda Barcelona té un cost final d'1.492.378,09 euros, serà a càrrec de la constructora Copcisa i es preveu que serveixi per absorbir el trànsit de vehicles, sobretot autocars, que ara suporta el passeig Marítim.

LES FRASES

L'alineació de la via afectava de ple l'edifici de l'hostal Vallès, una tanca de l'avinguda Colom i unes tanques dels carrers Avi Xaxu i Ramon Llull

Es començarà el 2 d'octubre, un cop acabada la temporada turística, per no afectar la mobilitat

Mireia Castellà (JxM)
REGIDORA D'URBANISME DE L'AJUNTAMENT DE MALGRAT DE MAR


Els tècnics adverteixen que la virulència de l’escarabat ‘tomicus’ encara està per arribar a Calella
Ràdio Calella 9/3/2017

Exemplars de pins pinyoners al Parc Dalmau de Calella

El Maresme registra actualment unes 800 hectàrees forestals que han resultat afectades per la plaga de l’escarabat que mata els pins pinyoners, la majoria de les quals concentrades en l’àrea compresa entre Mataró i Arenys de Munt. La previsió dels tècnics de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme és que s’acabi d’escampar pel conjunt del territori entre aquest 2017 i el 2018 amb una afectació estimada del 30% de les 8.000 hectàrees de bosc.

Les diferents plagues que estan danyant els boscos del Maresme, entre elles la del tomicus, són conseqüència del canvi climàtic i els episodis de sequera que s’estan encadenant. Davant d’això, el Consell Comarcal del Maresme ha organitzat per demà divendres una jornada tècnica per analitzar la situació actual i futura, que comptarà amb la participació d’Oriol Bassa, que és enginyer de forests de l’ens supramunicipal.

En una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV, Bassa ha parlat de l’estat en què es troba el bosc del terme municipal de Calella. Adverteix que el pitjor encara no ha arribat. “Pensem que entre el 2017 i el 2018 Calella quedarà al mig de la plaga i veurà com es multiplica per deu el nombre d’exemplars morts. Tot i així, ha estat dels primers municipis en actuar: ha enviat una carta a tots els propietaris forestals requerint que retirin la fusta morta”, ha manifestat.


Intervencions que tenen per objectiu netejar el sotabosc per evitar incendis, que podria tenir conseqüències nefastes per al territori. A banda que caldrien molts anys per recuperar-lo, també seria causant de grans inundacions i rierades.

La falta de recursos és el que manté en alerta i preocupa als responsables de la gestió dels boscos de la comarca, que ocupen un 65% de tot el territori. “Aquí hi ha una administració que en té les competències, la Generalitat de Catalunya, que no té recursos; i una altra que sí, la Diputació de Barcelona, que no s’hi acaba de posar de forma seriosa. L’any passat va destinar-hi més de 4 milions d’euros, uns 700.000 euros la Generalitat; però creiem que de cara a evitar incencis i inundacions cal una inversió de veritat”, ha lamentat Bassa.

 
L’enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme també ha recordat que el canvi climàtic comportarà un canvi de paisatge. Es recuperaran els boscos d’alzina, que són els que millor s’adapten a les condicions ambientals.

“El Maresme ja era un gran alzinar en l’època dels íbers, però tenim les pinedes fruït de l’extensió de les vinyes a partir del 1940 perquè són les que més resisteixen el sol. Sota seu creixen les alzines que sí són les que millor s’adapten a les condicions ambientals de la comarca”, ha comentat.


La jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos del Maresme es farà divendres 10 de març a Sant Vicenç de Montalt. Està dirigida a responsables polítics i tècnics municipals de Medi Ambient.

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista a Oriol Bassa, enginyer de forests del Consell Comarcal del Maresme.



Ràdio Canet 9/3/2017


Tècnics de l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament assistiran a la jornada tècnica «Canvi climàtic i boscos del Maresme» convocada pel Consell Comarcal del Maresme i que té per objectiu mostrar solucions i debatre la situació dels boscos de la comarca i el seu estat fruit dels efectes del canvi climàtic i és que una mostra evident d'aquests efectes s'observa amb la plaga del Tomicus que afecta gran part dels boscos de pi pinyer del Maresme.

El Maresme, amb un 65% de territori cobert de boscos, és una de les comarques més forestals de tot Catalunya. En els darrers anys, s’ha fet palès els efectes del canvi climàtic sobre aquests boscos, especialment sobre les pinedes de pi pinyer, que han resultat afectades per la sequera i per un insecte que s'ha enfortit amb aquests canvis: el Tomicus. Per aquest motiu s'ha convocat aquesta jornada.

Davant d'aquesta situació des de l'ajuntament ja han començat a fer algunes accions concretes, com ara, la retirada dels arbres morts. Una acció que s'ha fet al bosc municipal del Turó del Drac i que en total ha permès retirar més de 60 pins pinyers que havien estat afectats per Tomicus. També es demanarà un ajut a la Diputació de Barcelona per fer el pla executiu i un plànol de delimitació de les franges d'actuació i més endavant preveuen fer una xerrada destinada a propietaris particulars de boscos.

La jornada de demà comptarà amb diferents ponències i experts que parlaran de com aprendre a conviure amb el canvi climàtic, de les plagues com a efecte del canvi climàtic i de quines mesures de prevenció i control es poden prendre,  també s'abordarà com el canvi climàtic pot esdevenir un factor d'increment de risc d'incendi a les zones forestals de la comarca i de com evitar-ho, entre altres qüestions.


Diari Maresme 9/3/2017


El govern del Consell Comarcal del Maresme presentarà al proper Ple la proposta de sol·licitar al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya la Declaració de Zona d’Atenció Urgent als Boscos de la comarca amb coberta vegetal de pi pinyer.
El president de l’òrgan comarcal, Miquel Àngel Martínez, ha explicat que “la ràpida extensió de la plaga de Tomicus i l’increment de risc d’incendis per l’acumulació d’arbres morts obliga a una intervenció ràpida”, i ha afegit que s’han de destinar més recursos en la gestió forestal dels boscos per “evitar mals majors”.

Imatge: YouTube

La sequera i l’atac de diferents plagues – especialment la de l’escarabat ‘tomicus’ – han fet saltar totes les alarmes al Maresme. Concretament, aquests dos fenòmens han provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives no són gaire optimistes. Des de la comarca es reclama una política de gestió forestal perquè, en cas de no posar-hi remei, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos maresmencs. També, a més de l’impacte ambiental, aquesta situació comporta danys associats, com ara l’increment de risc d’aiguats per la desforestació de les capçaleres de conca i l’augment de risc d’incendis.

Aquest divendres el Consell Comarcal del Maresme organitza una jornada a Sant Vicenç de Montalt sobre “Canvi Climàtic i Boscos al Maresme“, on prestigiosos ponents de diferents àmbits explicaran com el canvi climàtic està afectant, i continuarà canviant, el paisatge maresmenc. També parlaran sobre quines mesures caldria emprendre per mitigar els seus efectes. A la jornada es preveu la participació de 150 càrrecs electes, tècnics mediambientals, propietaris forestals i professors, entre d’altres assistents.


El Punt Avui 10/3/2017

El Consell Comarcal proposarà al ple sol·licitar a la Generalitat la declaració per als boscos de pi pinyer afectats per la plaga del ‘Tomicus'

Això implicaria revisar el pla d'actuació i continuar destinant diners a la gestió forestal

Treballs duts a terme a Vilassar de Dalt per fer neteja dels arbres afectats per la plaga del ‘Tomicus' Foto: EPA.

ELENA FERRAN - MATARÓ
El govern del Consell Comarcal presentarà en el pròxim ple la proposta de sol·licitar al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat la declaració de zona d'atenció urgent dels boscos de pi pinyer del Maresme. “La ràpida expansió de la plaga del Tomicus i l'increment del risc d'incendis per l'acumulació d'arbres morts obliguen a una intervenció ràpida”, afirma el president de l'ens comarcal, Miquel Àngel Martínez, que hi ha afegit que cal destinar més recursos a la gestió forestal dels boscos per “evitar mals majors”.

Poden ser declarades àrees d'actuació urgent, amb la finalitat de conservar-les i afavorir-ne la restauració, les zones afectades per circumstàncies climàtiques adverses o per incendis, o afectades greument per plagues o malalties, com seria el cas del Tomicus. La declaració de zona urgent s'ha de fer per decret del Consell Executiu, a proposta del conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

En la declaració de zona d'actuació urgent, s'hi ha de delimitar el perímetre de l'àrea afectada i s'han de definir els treballs a fer-hi i els terminis d'execució. Això obligaria a revisar el pla elaborat l'estiu passat, en què es van delimitar unes 800 hectàrees de pi pinyer afectades per la plaga, i a partir del qual es va actuar amb uns ajuts extraordinaris per fer la primera actuació, que acaba de finalitzar ara per retirar arbres morts.

Els treballs de la zona d'urgència, segons recull la llei forestal de Catalunya, han de ser duts a terme des del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que sempre pot delegar actuacions al territori, sempre que es disposi dels mitjans tècnics i econòmics.

Des de la CUP també s'ha presentat una moció al Consell Comarcal en què es reclama la creació d'una taula multidisciplinària per seguir el tractament de la plaga i elaborar un model de gestió forestal. Els tècnics alerten que, sense prendre mesures forestals, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca.

Aquests temes es tractaran avui en la jornada Canvi climàtic i boscos al Maresme, que ha organitzat el Consell Comarcal per explicar els canvis que afectaran el paisatge i com adoptar mesures, i a la qual assistiran 150 persones entre tècnics, regidors i propietaris.

LA XIFRA

800 són les hectàrees afectades de pi pinyer, segons la primera inspecció, que es va fer l'agost del 2016.


Ràdio Tordera 9/3/2017


El grup Abertis haurà de pagar aquest 2017 el 100% de l’IBI als municipis afectats pel pas d’alguna autopista. És el cas de Tordera,  l’Ajuntament ha previst pràcticament 40.000€ en concepte d’aquest ingrés. El motiu és perquè a les concessionàries se’ls han acabat els beneficis fiscals de què gaudien. Fins ara, i basant-se en antigues bonificacions, només pagaven el 5% d’aquest impost. La bonificació ha estat vigent fins l’agost del 2016, quan va caducar, pel que aquest any els ajuntaments ja la podran començar a cobrar. Entre ells el de Tordera, que segons el regidor d’ Hisenda cobrarà pel pas de la C-32 per terrenys municipals. Marçal Vilajeliu explica que Abertis passarà de pagar 3.500 euros fins ara, a 40.000 euros a partir d’ ara.


Al Maresme hi ha una vintena de municipis que es poden reclamar el tribut. El que més diners preveu recaptar, segons dades de El Punt, és Arenys de Mar (350.000), seguit de Mataró (348.000) i, Palafolls (280.000). Pineda en podrà ingressar 180.000 i Tordera 40.000. Marçal Vilajeliu explica els càlculs que s’ han aplicat per decidir els diners que corresponen a cada municipi.


Es tracta d’una reivindicació històrica i que suposarà un ingrés de 2.7 milions d’euros a les administracions locals del Maresme. El descompte del 5% en l’IBI es realitzava des de l’AP7 a la Jonquera fins a Tarragona, l’AP2, la C-32 de Montgat a Tordera i la C-33 des de Barcelona a Granollers.


El Punt Avui 10/3/2017

El ple va aprovar ahir el canvi al POUM per permetre la implantació

Manu Mohedano, a la dreta, en un ple municipal Foto: J.S.

N. FORNS - TOSSA DE MAR
L'Ajuntament de Tossa va aprovar ahir provisionalment, amb el vot favorable de l'equip de govern i l'abstenció de CiU, la proposta de modificació del pla d'ordenació urbanística municipal en l'àmbit de l'antic torrent dels Moros amb l'objectiu de possibilitar la implantació d'un establiment comercial en els terrenys situats entre el vial acabat en cul-de-sac perpendicular al carrer Francesc Macià, el mateix carrer Francesc Macià, el carrer Lluís Companys i el pla de millora urbana Carretera de Lloret.

La portaveu de CiU, Imma Colom, va manifestar dubtes “que ara Tossa necessiti una superfície comercial com aquesta, i com pot repercutir en el comerç tossenc en general”. Segons es va explicar en el ple, el sostre màxim edificable és de 6.000 m², dels quals 1.300 m² serien per a magatzem, 2.500 m² per a l'establiment comercial i l'estació de servei, i 2.500 m² per a aparcament. El regidor d'Urbanisme, Manu Mohedano, va explicar que encara faltarà el projecte constructiu, però que es preveu la implantació “a curt termini” del nou establiment comercial. També va argumentar que dinamitzarà la zona i donarà resposta “a la creixent demanda” derivada dels allotjaments que hi ha al sector. “Actualment no hi ha a Tossa cap parcel·la amb una situació tan idònia per a aquest tipus d'establiment.”