divendres, 20 de gener de 2017

Algunes notícies per llegir 19 i 20/1/2017...

Veïns, oposició i Bioibérica es reuneixen amb un expert per esclarir dubtes
Ràdio Palafolls 19/1/2017

Aquest dimarts passat l’Ajuntament ha organitzat una reunió informativa sobre la planta de biogàs de Bioibérica. A la trobada hi ha participat un expert de la UAB, representants de Bioibérica, veïns de la zona més propera als terrenys on es construiria la planta, també veïns de Mas Reixach i representants de cada grup polític de l’Ajuntament: PSC, ecosocialistes, Ciutadans i ERC, a excepció de l’antic popular, Óscar Bermán.


La sessió va servir per expressar les opinions d’uns i altres i també per aclarir alguns aspectes tècnics sobre el funcionament de les plantes de biogàs. Fons veïnals apunten, però, que si bé ho agraeixen,  la trobada es va tancar sense cap concreció.

Per tal que la planta tingués més rendibilitat hauria d’acollir residus que, amb anterioritat, s’havia apuntat que vindrien de Granollers, amb camions cisterna, pel que caldria canviar el planejament urbanístic per permetre construir una planta més gran.

Si bé ERC, present en la reunió, a través del seu portaveu Francesc Alemany, ha agraït la trobada, continuen demanant poder accedir al projecte que es vol construir a Palafolls.

Els republicans es mantenen escèptics fins que no puguin accedir al projecte i comprovar exactament què es vol construir.

En la reunió tampoc es va especificar un mínim de distància entre la planta i la població. Demanen que no s’acceleri el procés per poder tenir marge i accedir a més informació, i reduir al màxim les possibles emissions nocives.

Un dels aspectes, però, que es va proposar és la possible construcció d’una zona verda que actués com a barrera natural per l’impacte visual.

De moment encara no hi ha data pel ple que debatrà el canvi de planejament urbanístic. Esquerra apunta que si no se’ls facilita finalment el document, hi votaran en contra.


Construir un pou a Can Domènec, canviar el terra del pont de ferro i millorar el desguàs del riu i les rieres són alguns dels projectes de les regidories d’Obres i Serveis i Pagesia per aquest any
Ràdio Tordera 19/1/2017


Carles Aulet torna a ser, des de finals de l’any passat, regidor de l’Ajuntament de Tordera, després de la renúncia del regidor Marc Unió per motius personals i professionals. Aulet s’ha incorporat al govern municipal com a responsable de les regidories d’Obres i Serveis i Pagesia. Entre els projectes que hi ha en marxa en aquestes àrees, destaquen l’arranjament del Camí Ral i la millora de la senyalització del passeig fluvial, pels quals s’han demanat subvencions. En paral·lel, però, hi ha altres projectes previstos, així com les actuacions que formen part del dia a dia del municipi. Escoltem Carles Aulet.

Un dels projectes que ha citat el regidor és la construcció d’un pou a Can Domènec. En aquesta urbanització hi ha unes 300 cases, que a l’estiu arriben al màxim d’ocupació perquè la majoria són segones residències de vacances i caps de setmana. Carles Aulet explica que és durant aquests mesos quan els veïns i veïnes de la zona pateixen una manca d’aigua, que cal solucionar.

Un altre dels projectes en els quals està treballant la regidoria d’Obres i Serveis, però de cara a l’any vinent, és en canviar el terra del pont de ferro. Quan fa molt fred, es glaça i es converteix en una autèntica pista de patinatge, tal i com apunta Carles Aulet.

Pel que fa a la regidoria de pagesia, es continuarà treballant per millorar els accessos als habitatges de fora el nucli urbà. També s’han demanat diverses subvencions per millorar camins rurals, de cara a la prevenció d’incendis forestals. S’ha previst construir un pont que travessi la carretera al davant de l’empresa Torho, per poder connectar el passeig fluvial amb el camí que va cap a Can Talleda sense perill. A més, Aulet diu que cal seguir millorant el desguàs del riu Tordera i les rieres, per tal d’evitar possibles inundacions.

Carles Aulet és un històric convergent, que al juny de 2015 va deixar de ser regidor després de 24 anys a l’Ajuntament. Ara ha entrat a formar part altra vegada del govern municipal, després de la renúncia del regidor Marc Unió.


Dos projectes per buscar gas i petroli amenacen la Costa Brava
Diari de Girona 20/1/2017

El Ministeri d´Energia té sol·licituds de les empreses Cairn Energy i Spectrum Geo Limited. El punt més proper al litoral gironí es troba a 31 quilòmetres.Coincideix amb el corredor migratori de cetacis

La Costa Brava continua amenaçada per dos grans projectes per buscar petroli i gas al fons marí entre Catalunya i les illes Balears, impulsats per les empreses Cairn Energy –a través de la seva filial espanyola Capricorn Spain Limited– i Spectrum Geo Limited. Fins al setembre, la cursa per explotar els hidrocarburs d´aquesta zona incloïa una tercera companyia, Services Petroliers Schlumberger, a la qual el Ministeri d´Indústria va arxivar definitivament el projecte durant la fase de tramitació ambiental. Aquest s´acostava fins a 13 quilòmetres del cap de Creus, mentre que ara el projecte més proper al litoral gironí es troba a 31 quilòmetres.

La plataforma més activa en l´oposició a les prospeccions al subsòl marí, l´Aliança Mar Blava –que aglutina entitats socials, ecologistes, sindicats, associacions del sector de la pesca, el turisme o la nàutica, administracions, institucions públiques i privades balears–, ha demanat al Ministeri d´Energia que adverteixi els promotors dels dos projectes actius que l´àrea que els interessa coincideix amb un corredor de migració de cetacis, al qual el mateix Govern espanyol vol donar protecció internacional. La petició la van fer arribar al ministre Álvaro Nadal el 9 de desembre i encara no han rebut resposta.


«Hem volgut fer veure que sobre el corredor de cetacis hi ha la gran taca de Spectrum, que fins ara se solapava amb el projecte de Schlumberger, arxivat definitivament per Indústria», va explicar el coordinador del Secretariat Tècnic d'Aliança Mar Blava, Carlos Bravo. La plataforma ja ha demanat l´arxiu del projecte de Spectrum i ho tornarà a fer properament, tot argumentant motius procedimentals. Pel que fa al de Cairn Energy, també afecta el corredor de cetacis del Mediterrani, per la qual cosa Bravo va considerar que les empreses han d´entendre que aquest «és un obstacle ambiental insuperable».

Fort impacte en la pesca

Però, a banda de la incompatibilitat de fer prospeccions a la recerca de petroli i gas al mateix lloc on es vol aprovar la declaració d´una Zona Especialment Protegida d´Importància per al Mediterrani (ZEPIM), l´Aliança Mar Blava també alerta que es provocarien greus problemes mediambientals i un fort impacte en la pesca, una activitat molt present a les costes gironines.

En l´actualitat, ni el projecte de Capricorn Spain ni el de Spectrum Geo Limited han arribat a la fase ambiental, ja que encara s´estan tramitant al Ministeri d´Energia. La primera d´aquestes companyies manté oberta la seva sol·licitud de 12 permisos d´investigació d´hidrocarburs al golf de Lleó –enumerats de Nord-est 1 a 12–, tot dibuixant una mena de polígon irregular amb un costat limítrof amb la Costa Brava; s´hi acosta fins a una distància de 31 quilòmetres. Mentre que Spectrum impulsa una campanya sísmica que afectaria 14.000 quilòmetres quadrats, del front marí gironí i barceloní fins al sud d´Eivissa i Formentera, i s´allargaria 22 setmanes.


Platges... d'espais naturals d'ús temporal a negoci municipal i equipament urbà, aquí i arreu...
Lloret treu a concurs els serveis de les platges
El Punt Avui 20/1/2017

En total, hi ha autoritzacions per a 52 negocis, entre quioscos de begudes i gelats, empreses de lloguer de gandules, restaurants i escoles nàutiques

El lloguer de gandules és un dels serveis que s'ofereixen a les platges de Lloret Foto: QUIM PUIG

NURI FORNS - LLORET DE MAR
L'Ajuntament de Lloret de Mar ha fet públic el plec de clàusules per autoritzar l'explotació dels serveis de temporada a les platges de Lloret, que es fa cada quatre anys. Els serveis i aprofitaments objecte d'autorització a les cinc platges de Lloret són cinc restaurants, catorze quioscos de venda de begudes envasades i gelats; onze serveis de lloguer de gandules i para-sols; quatre serveis de lloguer de patins i caiacs; tres escoles d'esquí nàutic; una escola de motonàutica i deu taquilles de venda de tiquets per a creuers, catamarans turístics o activitats aquàtiques semblants. La platja amb més serveis autoritzats és la de Lloret (27), seguida de la platja de Fenals (17), Canyelles (cinc), sa Boadella (1) i Santa Cristina i Treumal (2). El regidor de platges, Jordi Orobitg, va explicar que, a grans trets, el plec de clàusules és “continuista”, tot i que hi ha elements nous, com ara que el model de quioscos fins ara era únic, “i per a tots havia de ser igual, mentre que ara en l'aspecte exterior hauran de presentar projectes diferenciats”.

LA XIFRA

27 serveis tindrà la platja principal de Lloret, mentre que a Fenals n'hi haurà 17, a Canyelles 5 i a la resta, 1.

Cànons anuals a l'Ajuntament

Les empreses que obtinguin l'autorització per oferir els seus serveis a les platges han de satisfer un cànon anual a l'Ajuntament. Els cànons van des dels 1.600 euros per a les taquilles fins als 69.000 euros per a un quiosc bar de 20 m² i 100 m² de terrassa. Els tipus de licitació establerts són una xifra mínima, i les empreses interessades han de presentar ofertes a l'alça. Els criteris d'adjudicació són l'oferta econòmica (60 punts), gestió directa i personal (10 punts), propostes d'integració social que repercuteixin favorablement en la prestació del servei (fins a 16 punts) i memòria d'ornamentació, disseny i característiques estructurals i estètiques (14 punts). L'últim any que es van fer les adjudicacions va ser el 2013, i ja llavors es preveien ingressar tres milions en cànons.


Palafolls bat el rècord amb una mínima de menys 4,5
El Punt Avui 20/1/2017

Pagesos protegint els conreus del fred Foto: E.F.

E. FERRAN - MATARÓ
Els registres del servei meteorològic del Consell Comarcal del Maresme indiquen que Palafolls ha estat el municipi on ha fet més fred aquests dies amb una mínima de menys 4,5 graus, la nit de dimecres. Altres temperatures sota zero es van donar a Hortsavinyà (-3,9) al Montnegre (-3,8) i a la urbanització de Dosrius can Massuet-el Far (-3,5). Segons explica el meteoròleg Joaquim Serra, a la comarca no es vivia una situació de tant de fred des del febrer del 2012. “No podem parlar d'una onada de fred, perquè les temperatures haurien de mantenir-se per sota de la mitjana durant quatre dies i això no ha passat”, indica Serra. La previsió és que el fred minvi en espera de precipitacions i de temporal de vent.