dilluns, 8 de maig del 2017

Més sobre el Rorqual comú (Balaenoptera physalus) mort aparegut a la Platja Gran de Lloret de Mar, ara al Port de Blanes 7 i 8/5/2017

El comú amarrat aquesta tarda al port de

La ballena en descomposición encontrada en de Mar hace dos días, hoy en el Puerto de !


No hi ha manera... de tant en tant aflora el subconscient... "la raó per la qual ha anat a parar tan lluny del seu hàbitat natural"... I què és la Mediterrània? Una piscina municipal?...

Blanes. La balena morta es traslladarà del Port de Blanes al CRAM de Barcelona per a la seva necròpsia
Ajuntament de Blanes 7/5/2017

El cadàver de la balena es va remolcar fins a Blanes aquest passat dissabte perquè és l'única instal·lació portuària de la zona amb capacitat per poder fer la maniobra de rescat i trasllat 

A principis de la setmana vinent, en un dia que encara no s'ha concretat- es farà l'operatiu necessari per traslladar la balena morta del Port de Blanes fins al CRAM, el Centre de Recuperació d'Animals Marítims del Prat de Llobregat, a Barcelona. L'objectiu és que els seus experts puguin practicar-li una necròpsia que haurà de determinar el motiu de la seva mort, així com la raó per la qual ha anat a parar tan lluny del seu hàbitat natural.

El cetaci 'que mesura uns 16 metres de llargària i pesa unes 6 tones- va ser traslladat a la zona portuària blanenca el migdia d'aquest passat dissabte després que havia aparegut a la Platja Gran del veí municipi de Lloret de Mar al matí, arran de la sorra. Es tracta de la mateixa balena que ja va ser albirada fa uns 10 dies davant de la costa de Tossa de Mar, precisament per un pescador de la Confraria de Pescadors de Blanes que va donar l'avís. Llavors l'animal ja presentava un avançat estat de descomposició, tal com es va poder comprovar en la distància, ja que estava molt inflada.

Dissabte al matí, quan finalment la balena va aparèixer a la platja de Lloret, es va intentar recuperar-la a la instal·lació portuària de Canyelles, però finalment les administracions i organismes competents van decidir que es traslladés a Blanes per poder fer-ho en les millors condicions possibles. Salvament Marítim, conjuntament amb la Conselleria i la Direcció General de Ports, van descartar el trasllat al port de Palamós o Arenys, ja que es temia que un recorregut tant llarg pogués provocar que el cos en descomposició s'anés esmicolant pel camí.

L'altra opció que es va valorar, portar-la mar endins, es va descartar amb l'objectiu de poder investigar el cas. Quan finalment l'animal va ser traslladat ahir al migdia fins a Blanes, remolcada per l'embarcació Sirius de Salvament Marítim, es va enquibir a la banda del port on hi ha l'àrea de subministrament de combustible, ja que es va considerar que era l'indret més adequat i que no entorpia el feinejar habitual del port blanenc.

La Policia Local i Protecció Civil van instal·lar una cinta per delimitar l'accés a la zona del port on està la balena per major seguretat. Malgrat aquesta senyalització, nombroses persones s'hi han acostat durant les darreres hores per veure de prop la balena i immortalitzar-la en fotografies i vídeos.

Trasllat de la balena amb màximes garanties de seguretat 

Des de Protecció Civil i Policia Local de l'Ajuntament de Blanes s'han posat en contacte amb els tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lloret de Mar, que s'han de fer càrrec de l'extracció i trasllat, per garantir que el pas de l'animal per l'interior de Blanes es faci amb les màximes garanties de seguretat, higièniques i ambientals. D'aquesta manera, s'han condicionat especialment els mitjans necessaris i, sobretot, els horaris en què es podrà fer.

La balena s'haurà d'extreure de l'aigua amb una grua de gran tonatge que es traslladarà especialment fins a Blanes. Un cop hissada fora de l'aigua es posarà en un contenidor estanc, garantint que no deixi restes líquides durant el seu transport. Malgrat aquesta circumstància, darrera del vehicle que traslladi el contenidor amb el cetaci mort haurà d'anar un equip de neteja viària, llençant aigua si fos necessari. Per últim, respecte el moment en què es farà tot l'operatiu, també s'ha concretat que caldrà que sigui un cop passada la mitjanit, per preservar possibles mals olors i perquè s'ha considerat que és el millor moment per fer-ho.

Iimatges de la balena al port de Blanes
Autor Fotografies: Ajuntament de Blanes