dijous, 11 de maig del 2017

Sobre el POUM de Blanes i la legalització o no dels càmpings 10 i 11/5/2017

ICV-EUiA i Batega per Blanes mantenen el vot negatiu a l’aprovació del POUM
Blanesaldia.com 10/5/2017

Urbanització dels terrenys del pla parcial Costa Brava / Blanesaldia.com

Ahir dilluns van reunir-se les comissions política i municipal de la coalició ICV-EUiA així com amb Batega per Blanes, que són el màxim òrgan de representació dels grups municipals entre assemblees, al qual també hi va assistir l’ex-regidor d’Urbanisme durant els anys 80, Maxi Antequera. Ambdues grups municipals sumen sis regidors en el consistori

Aquests dos grups municipals van analitzar la situació al voltant del bloqueig del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i les darreres reunions, tant amb treballadors com amb l’equip de govern, que s’han donat les darreres setmanes.

Així, totes les intervencions van assenyalar els nuls avanços respecte el POUM de l’any 2010, que aleshores va ser aprovat per tots els grups municipals del ple de l’Ajuntament de Blanes a excepció dels dos regidors d’ICV-EUiA, que hi van votar en contra. «Evidenciem que, malgrat trobar-nos 10 anys després de l’explosió de la bombolla immobiliària, avui es porta a votació el mateix pla general que el 2010, que preveu un creixement de més de 2.000 habitatges construïts quan avui tenim al municipi 2.300 habitatges buits i més de 7.000 de segona residència», ha declarat el responsable d’urbanisme d’ICV-EUiA Víctor Catalan.

Tanmateix, els grups municipals assenyalen que encara avui queden zones urbanitzables de l’anterior pla general de 1980 per construir-hi més de 1.000 habitatges més. En total, d’aprovar-se aquest pla general, Blanes aniria cap a un municipi de 80.000 habitants, el doble de l’actual, i pel qual els dos grups consideren inassolible i insostenible.

D’aquesta manera assenyalen que «independentment del debat sobre la legalització dels càmpings, aquest model de poble no és el nostre, portem anys treballant i caminant en una direcció oposada al model de creixement i de ciutat de PSC i CDC i per tant en cap cas podem avalar el nou POUM».


Els grups polítics de l’Ajuntament de Blanes es tornaran a trobar la setmana vinent per debatre propostes concretes que permetin aprovar el POUM
Ajuntament de Blanes 10/5/2017

La trobada celebrada avui no ha fet canviar el posicionament de cap grup polític, llevat que les propostes que es portaran de cara a la nova trobada seran en termes globals i no restringides als càmpings

La segona reunió celebrada la tarda-vespre d’aquest dimecres per tractar l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, tampoc ha servit avui per canviar el posicionament de cap grup polític. El tema està pendent de l’aprovació inicial, d’ençà que en el darrer ple municipal del mes d’abril es va treure de l’ordre del dia i va quedar sobre la taula.

Després de tres hores de reunió, i recollint algunes de les propostes que s’han fet, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha convocat una nova trobada pel vespre del proper dilluns on només participaran representants de les vuit forces polítiques a l’Ajuntament de Blanes, així com els tècnics municipals implicats, igual que també s’ha fet en les dues primeres trobades. 

Igualment, es demanarà que hi assisteixi l’urbanista que ja va redactar el POUM aprovat l’any 2010, i que també ha liderat l’equip d’arquitectes que s’ha encarregat de la seva revisió de cara a la nova aprovació aquest 2017, Esteve Corominas. Es tracta que durant els propers dies els grups municipals treballin i aportin propostes concretes per aprovar el POUM amb caràcter inicial, sense limitar-se a l’àmbit dels càmpings, sinó tot el pla globalment.

Portar l’aprovació inicial del POUM a l’aprovació del ple 

L’alcalde de Blanes ha insistit en què cal portar al ple municipal l’aprovació inicial del POUM revisat el més aviat possible, si bé també ha remarcat la voluntat que es continuï parlant el temps que faci falta dins del què sigui raonable. Per aquest motiu, després de la reunió convocada ja pel proper dilluns, no s’ha descartat que l’endemà dimarts se’n torni a fer una segona. L’objectiu és intentar acostar posicions i aconseguir que el nou pla revisat compti amb la major part de vots possible, amb el desig que no prosperi tan sols amb els 11 vots a favor que es necessiten, la majoria absoluta. 


Al llarg de la trobada, han sorgit diverses propostes, com per exemple que es portés a l’aprovació inicial el pla general, amb el compromís que durant els dos mesos de marge que mancarien abans no s’hagi de fer l’aprovació provisional es treballés per aconseguir sobretot dues qüestions. D’una banda, que es treballi un conveni que garanteixi els 90 llocs de feina de les plantilles dels dos càmpings, i de l’altra les propostes de retorn del sector de tots els càmpings envers la ciutadania a canvi de garantir el futur d’aquest sector econòmic.


D’altra banda, des del punt de vista tècnic, s’ha tornat a insistir que aquesta situació de suspensió de llicències que es va haver d’aprovar en el darrer ple al no haver un POUM actualment en vigor, significa una inseguretat jurídica que pot passar factura a curt termini. La suspensió de llicències potestativa que marca la llei s’allargarà durant un any com a màxim, llevat que abans no s’iniciï el tràmit d’aprovació a través en sessió plenària.

Convidats especials en la reunió d’avui

Igual que en la primera reunió celebrada dijous passat, en la d’avui dimecres han participat representants de totes les forces polítiques i dels treballadors dels dos càmpings afectats, però també s’ha comptat amb nous convidats. Així, també ha assistit la primera alcaldessa de l’era democràtica, Maria Dolors Oms; els exregidors d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes Maxi Antequera, Joan Puig i Carles Gibert; i els propietaris dels dos càmpings afectats, Josep Ametller del Càmping Bella Terra, i Miquel Pla del Càmping Blanc d’Eivissa.


Per la seva banda, han encapçalat la trobada l’alcalde de Blanes i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya. També han participat per part dels grups polítics els següents regidors: Víctor Catalan per ICV-EUiA; Quim Torrecillas pel PDeCAT; Àngel Canosa i Albert Sanz per ERC; Sergi Atalaya per Ciutadans; Jordi Urgell i Lluís Yubero per Batega per Blanes; Jaume Pujadas i Clara Castrillo per la CUP; i Salvador Tordera pel PP. Durant la darrera mitja hora també s’hi ha incorporat el regidor del PSC, Mario Ros.



El debat del POUM de Blanes s'amplia, però l'acord és lluny
El Punt Avui 11/5/2017

A la reunió d'ahir hi van assistir l'exalcaldessa Dolors Oms, exregidors d'Urbanisme i els amos dels dos càmpings ampliats il·legalment

La situació d'aquests negocis és el principal punt de bloqueig

Regidors de Batega, ICV i la CUP, de cares, i l'exalcaldessa Dolors Oms (al centre, d'esquena), al costat de l'alcalde Foto: AJ. BLANES.

NURI FORNS - BLANES
La segona reunió convocada per l'Ajuntament de Blanes per mirar de desenrocar les posicions sobre el nou POUM, sobretot pel que fa a la polèmica de les ampliacions il·legals de dos càmpings dels deu que hi ha a la població, va evidenciar que el tema encara anirà per llarg. Després de més de tres hores de reunió, el consens general va ser que no es pot anar a buscar només els 11 vots que donarien l'aprovació del nou POUM i que cal un consens més ampli, que hauria de defugir, segons va explicar el segon tinent d'alcalde, Angel Canosa (ERC), “els discursos generalistes o d'intencions”. ERC, tot i ser al govern, s'ha mantingut ferm en la negativa a legalitzar les ampliacions dels càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa, en contra de l'opinió de la resta de l'equip de govern. Per Canosa, és positiu que no es vulgui tancar un acord sense parlar de la zona dels càmpings en general, i no només de dos que són els que tenen problemes.

Una altra reunió dilluns

Tots els grups municipals s'han convocat a una reunió dilluns a la qual, segons es va acordar, hauran de portar propostes per poder tirar endavant el POUM. La tasca no es preveu fàcil, ja que alguns grups havien demanat als empresaris dels càmpings que fessin alguna aportació més si volen regularitzar la seva situació, però els propietaris –que, a més, tenen sancions pendents, alguna de més d'un milió d'euros– no hi estarien d'acord. L'equip de govern, per la seva banda, mantindria la seva posició en el sentit que no pensa plantejar més exigències als càmpings.

Conveni col·lectiu

Per Canosa, s'ha de parlar de tota la problemàtica de la zona, i, en aquest sentit, va considerar que gràcies al debat generat, els empresaris han fet saber a l'Ajuntament que estan disposats a treballar en un conveni col·lectiu. “Fins ara, els mateixos treballadors reconeixien que estaven en males condicions de treball, i ara poden sortir-ne beneficiats”, va considerar. “És veritat que hi ha una situació de fa molts anys i de famílies que en viuen, però hem de mirar que tothom en surti beneficiat”, va dir Canosa, que considera que en els últims temps s'ha desvirtuat el debat, en centrar-se només en els treballadors de dos càmpings.

Pel que fa a la posició d'un empresari, que hauria dit –segons diversos regidors– que no es veu amb cor de pagar la sanció i contribuir a fer un vial, Canosa va dir que cal buscar un punt de trobada “perquè potser la majoria que s'acaba imposant, a ells no els interessa”. “La qualificació urbanística dels espais no ha de dependre només de la voluntat d'un empresari”, va dir.

A la reunió d'ahir, a banda de representants de tots els grups, també hi van assistir la primera alcaldessa democràtica de Blanes, Maria Dolors Oms; els exregidors d'Urbanisme Maxi Antequera, Joan Puig i Carles Gibert, i els propietaris dels dos càmpings afectats, Josep Bassols, del Càmping Bella Terra, i Miquel Pla, del Blanc d'Eivissa.

LA FRASE

No s'ha de salvar el POUM amb només onze vots, cal buscar un consens general, i deixar els discursos generalistes
Àngel Canosa (ERC)

LA FRASE

L'equip de govern s'ha equivocat, el pla general no són només dos càmpings, i en tot cas cal parlar de tota la zona
Víctor Catalán (ICV-EUiA)


Segon intent fallit per consensuar el nou pla urbanístic de Blanes
Diari de Girona 11/5/2017

La legalització de les ampliacions irregulars fetes per dos càmpings segueix frenant el suport de l'oposició i d'ERC a aquest POUM. Es convoca una nova trobada per a dilluns per presentar més idees


La segona reunió celebrada ahir per intentar consensuar l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Blanes va tornar a fracassar. Així ho va donar a conèixer el consistori, després de la nova trobada -que es va allargar més de tres hores- entre l'equip de govern i els portaveus dels grups municipals a l'oposició.

El pla està pendent de l'aprovació inicial d'ençà que en el darrer ple municipal del mes d'abril es va treure de l'ordre del dia i va quedar sobre la taula, en no tenir l'equip de govern (CiU i PSC, a excepció d'ERC) majoria suficient per aprovar-lo.

Al llarg de la reunió, l'alcalde, Miquel Lupiáñez, va insistir que cal portar al pròxim ple municipal l'aprovació inicial del POUM revisat al més aviat possible, si bé també va remarcar la voluntat que es continuï parlant el temps que faci falta dins del que sigui raonable. Per aquest motiu, es va convocar una nova reunió per a dilluns vinent.

L'objectiu és intentar acostar posicions i aconseguir que el nou pla revisat compti amb la major part de vots possible, amb el desig que no prosperi tan sols amb els 11 vots a favor que es necessiten. Per això, es demanarà que hi assisteixi l'urbanista que ja va redactar el POUM aprovat l'any 2010, i que també ha liderat l'equip d'arquitectes que s'ha encarregat de la seva revisió de cara a la nova aprovació aquest 2017, Esteve Corominas.


De moment, però, els grups municipals es van comprometre a seguir aportant propostes concretes per aprovar el POUM amb caràcter inicial, sense limitar-se a l'àmbit dels càmpings, tot i ser aquest el principal motiu de discrepància entre uns i altres.

Cal recordar que en cas de ser aprovat el nou POUM es legalitzarien les ampliacions dels càmpings fetes al marge de la llei fa més de 20 anys. Una mesura que afectaria principalment, els càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa, i que ha topat amb l'oposició dels grups municipals (ICV-EUiA, Batega, la CUP i Cs) i fins i tot d'ERC, que forma part de l'equip de govern.

Per això, en relació amb aquest tema concret, es va proposar treballar per aconseguir un conveni que garanteixi els 90 llocs de feina de les plantilles dels dos càmpings, i de l'altra les propostes de retorn del sector de tots els càmpings envers la ciutadania a canvi de garantir el seu futur econòmic.

D'altra banda, des del punt de vista tècnic, es va tornar a insistir que la situació de suspensió de llicències que es va haver d'aprovar en el darrer ple en no haver-hi actualment un pla urbanístic vigent significa una inseguretat jurídica que pot passar factura a curt termini. La suspensió de llicències potestativa que marca la llei s'allargarà durant un any com a màxim, llevat que abans no s'iniciï el tràmit d'aprovació en sessió plenària.

Igual que en la primera reunió celebrada dijous passat, en la d'ahir van participar representants de totes les forces polítiques i dels treballadors dels dos càmpings afectats, però també la primera alcaldessa de l'era democràtica, Maria Dolors Oms; els exregidors d'Urbanisme de l'Ajuntament de Blanes Maxi Antequera, Joan Puig i Carles Gibert; i els propietaris dels dos càmpings afectats, Josep Bassols del Bella Terra, i Miquel Pla del Blanc d'Eivissa.


Segona reunió de treball per tractar l’aprovació del POUM de Blanes
Blanesaldia.com 11/5/2017

Ajuntament de Blanes

La segona reunió celebrada ahir dimecres per tractar l’aprovació inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, el POUM tampoc ha servit avui per canviar el posicionament de cap grup polític. El tema està pendent de l’aprovació inicial, d’ençà que en el darrer ple municipal del mes d’abril es va treure de l’ordre del dia i va quedar sobre la taula.


Després de tres hores de reunió, i recollint algunes de les propostes que s’han fet, l’alcalde Miquel Lupiáñez ha convocat una nova trobada pel vespre del proper dilluns on només participaran representants de les vuit forces polítiques a l’Ajuntament de Blanes, així com els tècnics municipals implicats, igual que també s’ha fet en les dues primeres trobades.

Igualment, es demanarà que hi assisteixi l’urbanista que ja va redactar el POUM aprovat l’any 2010, i que també ha liderat l’equip d’arquitectes que s’ha encarregat de la seva revisió de cara a la nova aprovació aquest 2017, Esteve Corominas. Es tracta que durant els propers dies els grups municipals treballin i aportin propostes concretes per aprovar el POUM, sense limitar-se a l’àmbit dels càmpings, sinó tot el pla globalment.

Es vol aprovar en el ple de maig

L’alcalde ha insistit en què cal portar al ple municipal l’aprovació del POUM revisat el més aviat possible, si bé també ha remarcat la voluntat que es continuï parlant el temps que faci falta dins del què sigui raonable. Per aquest motiu, després de la reunió convocada ja pel proper dilluns, no s’ha descartat que l’endemà dimarts se’n torni a fer una segona. L’objectiu és intentar acostar posicions i aconseguir que el nou pla revisat compti amb la major part de vots possible, amb el desig que no prosperi tan sols amb els 11 vots a favor que es necessiten, la majoria absoluta.

Al llarg de la trobada, han sorgit diverses propostes, com per exemple que es portés a l’aprovació inicial el pla general, amb el compromís que durant els dos mesos de marge que mancarien abans no s’hagi de fer l’aprovació provisional es treballés per aconseguir sobretot dues qüestions. D’una banda, que es treballi un conveni que garanteixi els 90 llocs de feina de les plantilles dels dos càmpings, i de l’altra les propostes de retorn del sector de tots els càmpings envers la ciutadania a canvi de garantir el futur d’aquest sector econòmic.

D’altra banda, des del punt de vista tècnic, s’ha tornat a insistir que aquesta situació de suspensió de llicències que es va haver d’aprovar en el darrer ple al no haver un POUM actualment en vigor, significa una inseguretat jurídica que pot passar factura a curt termini. La suspensió de llicències potestativa que marca la llei s’allargarà durant un any com a màxim, llevat que abans no s’iniciï el tràmit d’aprovació a través en sessió plenària.

Convidats especials en la reunió

Igual que en la primera reunió celebrada dijous passat, en la reunió d’ahir han participat representants de les forces polítiques i dels treballadors dels dos càmpings afectats, però també s’ha comptat amb nous convidats. Així, ha assistit l’exalcaldessa Maria Dolors Oms; els exregidors d’Urbanisme Maxi Antequera, Joan Puig i Carles Gibert; i els propietaris dels dos càmpings afectats, Josep Bassols del Càmping Bella Terra, i Miquel Pla del Càmping Blanc d’Eivissa.

Per la seva banda, han encapçalat la trobada l’alcalde de Blanes i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya. També han participat per part dels grups polítics els següents regidors: Víctor Catalan per ICV-EUiA; Quim Torrecillas pel PDeCAT; Àngel Canosa i Albert Sanz per ERC; Sergi Atalaya per Ciutadans; Jordi Urgell i Lluís Yubero per Batega per Blanes; Jaume Pujadas i Clara Castrillo per la CUP; i Salvador Tordera pel PP. Durant la darrera mitja hora també s’hi ha incorporat el regidor del PSC, Mario Ros.