dilluns, 5 de juny de 2017

Algunes notícies per llegir 4 i 5/6/2017...

El gran projecte comercial de Pineda de Mar, en via morta
El Punt Avui 5/6/2017

Els promotors francesos no aconsegueixen adquirir el 51% dels terrenys i, tal com van avisar, donen per acabat l’acord amb l’Ajuntament

El govern impulsarà ara una modificació urbanística per clarificar el futur de la zona

Imatge general dels terrenys sense urbanitzar del PP1 de Pineda que uneixen el barri del Poblenou amb el centre del municipi Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Ni cap inversió de quaranta milions d’euros, ni 1.500 llocs de treball. Pineda finalment ha de renunciar al gran projecte comercial de 40.000 m² que s’havia de desenvolupar a la zona coneguda com el PP1 que uneix el barri del Poblenou amb el centre del municipi. Tal com ja van avisar el mes de novembre, els promotors francesos –la firma JPB Investissement– que volien tirar endavant la proposta finalment han llançat la tovallola perquè en aquests darrers dos anys no han aconseguit el 51% dels terrenys, una condició imprescindible per començar a activar la transformació urbanística. Un espai comercial inclòs dins d’una peça total de 120.000 m² on també estaven previstos usos residencials, hotelers i un gran pulmó verd al voltant de la riera. L’acord que es va fer públic el febrer del 2015, i que es va convertir en la proposta estel·lar de l’alcalde Xavier Amor (PSC) en les eleccions municipals, recollia que seria l’empresa la que pagaria la modificació urbanística un cop aconseguit la meitat més un dels terrenys i que un cop acceptada aquesta pel departament d’Urbanisme disposaria de 36 mesos per “executar les obres d’urbanització i construcció, i comercialitzar els establiments, que serien gestionats en règim de lloguer per la mateixa empresa”. El conveni també precisava una col·laboració estreta entre JPB Investissement i l’Ajuntament on aquest últim posava a disposició dels inversors els serveis del centre de promoció econòmica Innova a canvi que la firma donés preferència als veïns de Pineda a l’hora de fer les contractacions, a elaborar un pla de dinamització global del comerç local i a crear sinergies amb el sector per evitar que se la veiés com una amenaça al teixit econòmic de la població.

Des del govern de Pineda, la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC) rebaixa les conseqüències que es puguin derivar de l’aturada del projecte.

“El model comercial plantejat pels promotors ens agradava i continua agradant-nos, però creiem que un cop fallit ara és el moment que l’administració entri en escena i es posi al capdavant”, indica, però aclareix que les relacions amb la firma francesa “continuen sent bones, perquè no s’ha trencat res, sinó que no s’ha pogut realitzar la proposta que s’havia acordat”.

Agafar les brides

La regidora explica que la voluntat del govern del PSC i PDeCAT, “que ja s’ha començat a treballar”, és promoure la modificació del planejament urbanístic amb l’objectiu de tenir-la enllestida a finals d’any com a pas previ per refer el pla parcial de la zona. “Es tracta de definir sobre paper què volem i com ho volem per facilitar el camí en cas que es presenti una nova oportunitat i arribin nous promotors”, defineix. En aquest sentit, es mantindrien els usos previstos per als terrenys, tot i que Biosca reconeix que el procés s’allargaria uns quants anys més. “L’objectiu prioritari és tenir-ho tot a punt quan arribi gent interessada a desenvolupar econòmicament l’espai”, comenta. En aquest sentit, des del consistori també es confirma quan es tiri endavant la urbanització de la zona del PP1 seran els propietaris en un principi els que se n’hauran de fer càrrec a través de contribucions especials.

Una pedra a la sabata

El pla parcial 1 de Pineda de Mar ha estat per als darrers governs del municipi, fossin del color que fossin, una assignatura pendent i per a uns més que per a d’altres, una pedra a la sabata que no s’han pogut treure. L’any 2003, quan governaven CiU i PP ja es va impulsar la urbanització dels terrenys amb una previsió d’edificabilitat d’uns 2.000 habitatges i que va aixecar molta controvèrsia.

El pla de protecció del sistema costaner va frenar el procés que finalment va quedar aturat del tot. Fa dos anys es va revifar amb l’arribada dels inversors francesos i el govern socialista es va encarregar de promocionar la proposta, entre d’altres, amb un viatge organitzat a França en què van participar diferents grups polítics per veure en funcionament un complex comercial de l’empresa promotora.

LA FRASE

Ara és el moment que l’administració entri en escena i es posi al capdavant de la urbanització del PP1
Sílvia Biosca (PSC)
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE PINEDA

LA XIFRA

1.500 llocs de treball eren els que es preveia que crearia la gran zona comercial del PP1 projectada pel grup francès


El Punt Avui 4/6/2017

El govern quadripartit garanteix que el resultat sobre l’àrea comercial de l’Escultor Clarà serà vinculant

La jornada es farà un dissabte del mes de juliol i es descarta el de l’última setmana

Detall dels terrenys de la zona de l’Escultor Clarà de Malgrat on es vol construir una zona comercial que se sotmetrà a consulta popular dels ciutadans al juliol Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
El govern de Malgrat de Mar –JxM, ERC, el PDeCAT i la CUP– es troba immers en el disseny de la consulta popular que decidirà si es desenvolupa, o no, l’àrea comercial a la zona de l’Escultor Clarà. Encara sense data oficial fixada, sí que es comencen a conèixer algunes dades. El primer tinent d’alcalde i regidor de Participació, Ramir Roger (ERC), explica que la votació presencial es farà un dissabte del mes de juliol, però que inicialment es descarta el de l’última setmana. “Estem treballant perquè uns quants dies abans també es pugui votar de forma anticipada i preveiem que s’habilitaran quatre espais arreu del municipi per facilitar la participació del major nombre de ciutadans”, comenta. Tot i això, Roger especifica que es crearà una comissió de seguiment de la consulta que serà l’òrgan que acabarà de concretar tots els aspectes. “Es farà arribar als malgratencs tota la informació disponible sobre el projecte i es concretaran els espais on els partits i les entitats registrades que ho hagin demanat puguin fer la campanya corresponent”, assenyala. El primer tinent d’alcalde, a més, assegura que el resultat de la votació serà vinculant “sigui quin sigui el percentatge de participació” i que l’equip de govern, malgrat que hi hagi discrepàncies entre els partits, “acatarà allò que hagi decidit la ciutadania”.

En el darrer ple, a més, ja es va aprovar la modificació de pressupost que permetrà sufragar les despeses de la consulta popular, que el govern xifra en 5.000 euros. “Ens estrenem en el món de les consultes, però estem convençuts que és una decisió encertada perquè el projecte de zona comercial condicionarà el futur del municipi”, indica.

La proposta de l’àrea comercial a tocar de la carretera N-II va ser anunciada per l’exalcalde Joan Mercader (PSC) pocs dies abans de la moció de censura que el va fer fora i inclou un Decathlon, tres supermercats, restaurants i una benzinera, i també una zona residencial amb 360 habitatges.

LA FRASE

El resultat de la consulta serà vinculant sigui quin sigui el percentatge de participació
Ramir Roger (ERC)
PRIMER TINENT D’ALCALDE I REGIDOR DE PARTICIPACIÓ DE MALGRAT


Maresme360.cat 5/6/2017

Dues embarcacions dragues extreuen 50.000 m3 de sorra de la bocana del Port Balís de Llavaneres per portar-les a les platges de Llavaneres, Pineda i Malgrat de Mar, malmeses pel darrer temporal. 

També s'ha extret sorra de Premià i Arenys de Mar.


La imatge d'un vaixell draga treient sorra a la costa del Maresme ha tornat a repetir-se en els darrers dies. Dues embarcacions draga de 60 metres d'eslora han començat els treballs d'extracció de sorra de la bocana del Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres per portar-la a les platges de Llavaneres, Pineda de Mar i Malgrat de Mar, que van quedar malmeses pels temporals de fa uns mesos.

En total, es transportaran uns 50.000 metres cúbics de sorra procedents de la bocana del Port Balís de Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar i Premià de Mar.

L’any passat, el Club Nàutic El Balís va aportar un total de 400 metres cúbics de sorra, que va ser extreta del tram central del Port, a la zona de la desembocadura de la riera de Sant Pere.


1897 a St Pol queixes pel funcionament del Somatent i sequera "d'aygua... ni per abeurá un conill"

Quan es reconeixerà que això és lo normal al territori? gràcies... vía
I l'acudit del dia...

🌍⛰Dia Mundial del Medi Ambient! Gaudim del nostre entorn i entre tots fem un esforç per cuidar-lo i respectar-lo (Ramaderia Can Thos 🐄)

Avui és el Dia Mundial del Medi Ambient! Els el vetllen x preservar-lo i x les futures generacions