dijous, 16 de març del 2017

Sobre el Delta de la Tordera 15 i 16/3/2017

El Govern de Malgrat vol sumar esforços amb Blanes i Tordera per defensar el Delta
Ràdio Palafolls 15/3/2017


La proposta consisteix en crear una Taula de treball per la protecció de l’espai natural de la desembocadura de la Tordera. Malgrat podria sumar-se a la iniciativa de Blanes, que va ser el primer en aprovar la proposta, com ja va fer Tordera fa uns mesos.

La taula hauria de comptar amb representació dels 4 ajuntaments dels municipis que limiten amb l’espai. De moment, Blanes i Tordera ja en formen part, si Malgrat acorda unir-s’hi només faltarà Palafolls. Al respecte, l’Ajuntament ha manifestat a aquesta emissora que es preveu incloure el punt a la propera sessió ordinària de finals de mes.

La Taula de treball contempla que s’hi sumi també l’Agència Catalana de l’Aigua, la direcció general de Costes, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes i entitats mediambientals i propietaris afectats. L’adhesió de Malgrat es tractarà al ple de demà al vespre entre la dotzena de punts a l’ordre del dia. Es posarà sobre la taula la derogació del Reglament Orgànic Municipal i crear-ne un de nou.

El reglament es va aprovar el 2016 on es regulava, entre d’altres, el funcionament de les sessions plenàries i el temps de les intervencions dels regidors.

Aleshores, part de l’oposició hi discrepava. ERC, ara al govern, criticava que no havien tingut temps d’estudiar seriosament la proposta, des de CiU, es retreia que no s’hagués fet cap procés participatiu, i la CUP exposaven que tenia “un defecte de forma” i lamentaven que no se’ls hagués tingut en consideració.

El PP a l’oposició presentarà una moció per tant que s’anul·li l’adhesió de l’Ajuntament a l’Asssociació de Municipis per la Independència, l’AMI. L’administració va aprovar adherir-se el 2012 i aquest any, pagarà per primera vegada, la quota.

D’altra banda també es portarà a ple la pròrroga del Pla Local de Joventut fins a finals d’any i la modificació del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) de Can Palomeres.

El ple serà demà a les 7 del vespre a l’Ajuntament i es tancarà amb un torn de precs i preguntes.


La CUP de Blanes rebutja qualsevol legalització dels càmpings sancionats
Diari de Girona 16/3/2017

Creu que les multes són una «estratègia del govern» per justificar la seva regularització

Arxiu: Dos càmpings de Blanes hauran d'eliminar les ampliacions il·legals

La CUP de Blanes va comunicar ahir que rebutja qualsevol legalització de l'activitat dels dos càmpings sancionats per ocupar, sense la corresponent autorització, sòl no urbanitzable de protecció agrícola. La formació considera que «les sancions són un petit pedaç ja que els beneficis obtinguts per aquests càmpings superen amb escreix les multes imposades» i que aquestes multes econòmiques «obeeixen a l'estratègia de l'equip de govern de poder justificar la legalització d'aquests terrenys via POUM, adduint que ells han complert amb la llei i han imposat les sancions pertinents». La CUP fa referència a la tramitació del nou POUM, on es preveu la possiblitat de regularitzar les irregularitats comeses en sòl agrícola abans del 2005 –cosa que preveu el pla director urbanístic del sistema costaner.

Les ocupacions irregulars són dels càmpings Bella Terra i El Pinar. Al primer, l'Ajuntament li ha imposat una sanció d'1,5 milions d'euros per construir diferents edificacions en sòl agrícola ocupant gairebé 50.000 metres quadrats. Unes instal·lacions que haurien explotat d'ençà que van iniciar l'ampliació el 2005, i que són les que ara ha d'eliminar.

L'altra sanció és de 20.604,05 euros a El Pinar. La regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, va explicar que inicialment era de 128.775,30 euros, però es va reduir un 80% perquè els propietaris van pagar d'immediat i van retirar els bungalous i les edificacions irregulars.

L'alcalde, Miquel Lupiáñez, va precisar sobre la regularització de l'ocupació que «si el ple aprova el nou POUM, llavors aquests càmpings es podran ampliar; però per ara, si així es decideix, hauran de deixar el sòl com estava inicialment». El grup d'ERC, que forma part del govern amb PSC i CiU, ja ha manifestat la seva oposició a la regularització.

Dins la preocupació de la CUP per la degradació del delta de la Tordera, ha organitzat per a demà a les set de la tarda a la Sala de Plens, l'acte Qui ha matat la Tordera?, on es debatran quins passos s'haurien de seguir per tal de frenar la seva degeneració i començar a dignificar aquest espai natural. Com a ponents hi participaran Noemí Pineda, membre de la plataforma Preservem el litoral del Maresme; Enric Badosa, biòleg i membre de la Junta de l'Institut Català d'Ornitologia; i Jaume Pujadas, regidor de la CUP.