dimecres, 15 de març del 2017

Sobre el desgavell de la costa... Comencen les obres del passeig Marítim de Pineda 15/3/2017

Comencen les obres del passeig Marítim de Pineda
Ràdio Pineda 15/3/2017


Ja han començat les obres de reparació del passeig Marítim de Pineda, afectat pels temporals d'aquest hivern. Les obres van a càrrec del Ministeri de Medi Ambient, unes obres per les quals van anunciar amb una inversió aproximada d'un milió d'euros, encara que la xifra definitiva no s'ha fet pública. Les primeres tasques que han començat els operaris són la preparació del terreny amb una màquina retroexcavadora que ha començat a treballar després que la Policia Local hagi instal.lat tanques de seguretat perquè no s'accedeixi a la zona. Alhora, durant aquesta setmana també hi treballen operaris del Consell Comarcal arreglant el registre de clavegueram afectat pel segon temporal.

Les obres del Ministeri consisteixen en la construcció de dues esculleres als dos trams de passeig afectats. Faran una base de material granulat de gran qualitat, amb folres interiors per assegurar l'estabilitat, ho completaran amb l'obra per reconstruir l'estructura del Passeig i acabaran posant l'escullera. Faran de dos trams: un de 150 metres, des de la Riera i fins l'escullera actual que va resistir el temporal; i un segon tram, fins l'alçada del carrer Tribala, de 90m més de llargada. La previsió és que aquests treballs acabin en dos mesos, segons la previsió que el Ministeri de Medi Ambient ha comunicat a l'Ajuntament de Pineda.

Un cop acabats els treballs del Ministeri, l'Ajuntament de Pineda s'encarregarà de fer les obres de reposició del carril bici i el de vianants, l'enllumenat, mobiliari urbà, jardineria i jocs infantils. El primer objectiu serà que a l'estiu, els vianants i bicicletes puguin passar amb normalitat per tot el passeig Marítim.

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, reclama «un estudi rigorós per una solució definitiva pel Passeig»

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, s'ha mostrat satisfet de l'inici de les obres al Passeig per part del Ministeri, i amb la previsió que puguin estar a punt per l'estiu. També ha explicat que, mentre el Ministeri fa les obres, des de l'Ajuntament prepararan tots els treballs que hauran d'anar a càrrec del consistori (carrils bici i de vianants, mobiliari urbà, enllumenat, jardineria i jocs infantils). El cost de les obres que haurà d'assumir l'Ajuntament puja uns 400.000€. Xavier Amor ha explicat que l'Ajuntament ja està mirant línies d'ajuda i cercant subvencions per finançar-ho. Alhora, volen verificar si realment el Ministeri farà la inversió d'un milió d'euros a la qual es van comprometre, "si no, els hi reclamarem per dedicar-ho a la urbanització del Passeig". Amb tot, Amor ha dit que reclamen «un estudi rigorós i a fons per una solució definitiva. Això no ho vull deixar passar i aquesta és la nostra batalla».

Els vianants no poden accedir al pas del passeig a l'alçada del C/ Tribala


El Punt Avui 15/3/2017

L'Estat comença avui oficialment la construcció d'una escullera de 240 metres al tram destrossat pel temporal

El termini d'execució es preveu de dos mesos

 Una màquina, ahir al matí, a la part més afectada del passeig de Pineda de Mar  Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
En silenci i gairebé per sorpresa, fins i tot per al mateix Ajuntament, es van iniciar ahir els treballs previs a l'entrada de les màquines avui al tram del passeig de Pineda de Mar malmès pel temporal. Un cop l'Estat ha adjudicat per via d'urgència les obres de construcció de l'escullera que ha de protegir l'estructura de futures envestides del mar, les obres tenen, segons informen fonts municipals, un termini de dos mesos per arrenglerar en dos-cents quaranta metres paral·lels a la via del tren les pedres de grans dimensions i la grava que ha de servir per anivellar-les. Un projecte que tenia un cost inicial d'un milió d'euros i que, de moment, ningú ha confirmat que en sigui un altre de més baix. Amb el calendari a la mà, l'actuació del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, si no apareixen complicacions d'última hora, enllestirà la feina a mitjan maig. “Ja ens havíem fet a la idea que les obres no s'haurien acabat per Setmana Santa i ara treballem amb la vista posada a iniciar la temporada turística en les millors condicions possibles”, apunta la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC). Aquestes condicions impliquen que, un cop s'hagi fet l'escullera, quedarà pendent la urbanització del tram que inclou el carril bici, el mobiliari urbà, la jardineria i la il·luminació, entre d'altres.

Cost per a l'Ajuntament

“El cost estimat de les obres, que ha d'assumir el consistori, se situa en uns 400.000 euros”, destaca la regidora, que hi afegeix que “l'obra que adjudicarà l'Ajuntament va a remolc que l'Estat acabi a temps la seva”. En aquest sentit, l'administració local ha demanat subvenció a les línies d'ajut que el mateix Estat va posar a disposició dels ajuntaments afectats pel temporal. Biosca destaca que el govern es donaria per satisfet si quan comenci oficialment la temporada turística “vianants i bicicletes poden circular pel passeig de Pineda de forma contínua, sense entrebancs”. “Ens agradaria deixar-ho tot a punt per l'inici de l'estiu, però si queden aspectes per resoldre no veiem viable fer conviure les màquines amb els visitants”, reflexiona la regidora, que preveu que si les obres s'aturen “es garantirà la màxima seguretat per a la gent que fa ús del passeig” i es reprendran quan la temporada hagi acabat.

Accés tallat

Des que a finals de gener el mar va arrasar el tram del passeig, l'accés a la zona va quedar interromput i aïllat per tanques des del pont de la riera. Amb l'inici imminent de les obres s'ha tancat també l'accés al pas subterrani cap al passeig marítim a l'altura de la plaça Sara Llorens i la gent que hi accedeix pel de davant de l'hotel Sorrabona es troba el passeig tancat en sentit Calella.

Les tanques, a més, s'han fet arribar fins a tocar l'aigua per evitar el trànsit de persones per aquesta zona. Sílvia Biosca apunta que, segons la informació facilitada pel ministeri, l'escullera es refarà prenent com a referència la que ja existeix al passeig i que va aguantar amb bons resultats la força de les onades. “Es continuarà uns 150 metres fins a la riera, al tram més afectat, i uns noranta metres més fins a l'altura del carrer Tribala”, precisa. Un cop acabat, el passeig marítim de Pineda tindrà el ferm reforçat des de la riera fins al carrer Tribala, uns 400 metres en total.

Paral·lelament als treballs que comença l'Estat, tècnics del Consell Comarcal del Maresme treballen aquests dies a la riera de Pineda per resoldre els problemes ocasionats pel temporal instal·lant una arqueta que ajudi a garantir el bombeig correcte de les aigües quan s'inunda aquest tram i el deixa intransitable. El temporal va afectar de ple el col·lector de les aigües fecals, que es va haver de reparar d'urgència per evitar el vessament al mar.


LES XIFRES

240 metres lineals són els que tindrà la nova escullera que completarà la ja existent al passeig de Pineda

2 mesos és el termini previst d'execució de les obres a càrrec de l'Estat. Després caldrà urbanitzar la zona

LA FRASE

Ara treballem amb la vista posada a iniciar la temporada turística en les millors condicions possibles
Sílvia Biosca (PSC)
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE PINEDA DE MAR

Malgrat de Mar continua esperant

Malgrat de Mar, l'altre municipi que va rebre de valent amb el temporal de gregal, continua en espera que comenci la construcció de l'escullera a la zona dels càmpings més propers al delta. Ahir no hi havia ni rastre de les màquines, però està previst que en els pròxims dies es comenci a actuar en aquest tram del litoral. Fins i tot hi ha prevista una visita dels representants de Costes per acabar d'esvair dubtes sobre el projecte i el calendari d'execució.