dimarts, 14 de març del 2017

Sobre el Delta de la Tordera i les platges 13 i 14/3/2017

ENÈSIM PAS PER A RECUPERAR EL DELTA
Elmalgratenc.com 14/3/2017


La zona del Delta de la Tordera, així com les platges que l’envolten, ha sofert diverses actuacions al llarg dels anys. Totes i cadascuna d’elles enfocades a la seva recuperació i a pal·liar els efectes dels temporals que assoten l’espai amb assiduïtat. S’hi han abocat milers de metres cúbics de sorra i, sobretot, de diners públics. Cap d’aquestes accions, però, ha resultat profitosa i la majoria s’han dut a terme sense el consens dels principals afectats.

El govern de Malgrat de Mar vol posar fil a l’agulla a aquesta situació i proposa la creació d’una taula de treball sobre el Delta de La Tordera. Aquest grup estaria format pels agents implicats com els ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera i Palafolls. També hi sumarien l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Costes, membres del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), de l’Observatori de la Tordera, entitats i plataformes mediambientals. La taula de treball també comptaria amb els amos dels càmpings afectats a ambdós costats del riu.

Un dels principals objectius d’aquesta taula de treball seria la redacció d’un Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta de La Tordera, de la platja de la Conca i del Delta de Malgrat de Mar i la platja de s’Abanell de Blanes. El pla hauria de contemplar “les mesures necessàries per retornar l’equilibri al Delta de La Tordera i les platges, així com que coordini les figures de planejament i protecció conjunta del Delta”.


La taula de treball per la Gestió del Litoral torna a reunir-se i convocarà més agents implicats
Ràdio Arenys 13/3/2017

La draga està previst que vingui a Arenys en les properes setmanes

Representants de l’Ajuntament, la confraria de Pescadors, de la Plataforma Salvem el Litoral així com representants de Costes segueixen endavant per constituir la taula de Treball per la Gestió del Litoral.  Una taula que arriba després de l’anunci que la draga tornarà Arenys de Mar per agafar sorra de la bocana del port per portar-la a Malgrat i Pineda de Mar després que s’hagin quedat sense platja.

En la reunió del passat divendres es va decidir impulsar aquesta Taula de Treball que busqui solucions definitives, sostenibles i a llarg termini a la costa maresmenca. En aquesta trobada, es va acordar agafar com a document base Pla Estratègic del Maresme aprovat per l’Estat el 2015. La idea és convocar tots els agents implicats, tant la Direcció General de Costes de la Generalitat, el CCM, Ports i científics i experts en la matèria, per avaluar aquest document i veure quines són les actuacions que es poden dur a terme. L’objectiu és evitar els ‘pedaços’ que es fan cada vegada que hi ha un temporal. Annabel Moreno és l’alcaldessa d’Arenys de Mar.

Aquesta Taula de Treball s’ha impulsat després del nou anunci per part del Ministeri de l’arribada de la draga a Arenys de Mar per portar sorra a Pineda i Malgrat de Mar. L’alcaldessa recorda que l’extracció de sorra es farà, exclusivament, a la bocana del port tenint en compte que és necessari treure la sorra d’aquest punt per evitar que es perdi el calat amb el risc que això suposa per als vaixells que entren i surten. La idea, abans de l’arribada de la draga, és fer unes jornades informatives a càrrec d’un grup d’experts en la gestió del litoral per exposar les afectacions al territori en actuacions d’aquest tipus.

Aquesta jornada informativa es vol fer abans de Setmana Santa i es preveu que el dragatge es faci després.


Costes oferirà una sessió formativa sobre la dinàmica del litoral
Ajuntament d'Arenys de Mar 13/3/2017


Es continuen donant passes per constituir una taula de gestió del litoral d'Arenys de Mar. En la darrera reunió, celebrada el passat 10 de març amb representants de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, de Ports, de la demarcació de Costes, dels pescadors arenyencs i de la plataforma Preservem el Litoral, el grup de treball va consensuar convocar noves reunions en què també hi siguin presents representants de Costes de la Generalitat, Consell Comarcal, Adif i Departament de Medi Ambient, així com biòlegs experts en el litoral marí maresmenc.

L'objectiu d'aquesta taula de gestió del litoral serà la d'estudiar solucions definitives i sostenibles de consolidació de les platges i consensuar amb el Ministeri de Medi Ambient les actuacions que s'hagin de portar a terme.

Tanmateix, es va acordar programar una sessió formativa de dinàmica del litoral en què tècnics de la demarcació de Costes explicaran les afectacions que tenen les accions que es realitzen a la nostra costa, com ara què succeeix quan es construeixen espigons o quan es fan dragatges de sorra. Una sessió que serà oberta a tothom i que està previst que es convoqui en les pròximes setmanes.

Informació relacionada:
L'Ajuntament vol impulsar una Taula de treball per la gestió del litoral

L'Ajuntament vol impulsar una Taula de treball per la gestió del litoral
Ajuntament d'Arenys de Mar 3/3/2017


Davant l'anunci de la demarcació de Costes a Catalunya de regenerar el litoral del Malgrat de Mar i Pineda mitjançant una nova extracció de sorra d'altres punts del litoral maresmenc, entre ells Arenys de Mar, l'Ajuntament d'Arenys de Mar va convocar dimarts passat una reunió d'urgència a la qual hi van assistir representants de la confraria de pescadors de Sant Elm, la plataforma Preservem el Litoral i la cap de la demarcació de Costes a Catalunya, Maria Toledano.

En aquesta reunió es va consensuar que l'actuació que porti a terme Costes es faci exclusivament a la bocana del Port. Es tractaria d'un dragatge selectiu que té el vistiplau de la plataforma Preservem el Litoral i dels pescadors, atès que tindria una incidència mínima en l'ecosistema i perquè amb l'acumulació de sorra en aquest punt s'ha anat perdent calat, amb el risc que suposa per als vaixells que hi entren i surten.

Tanmateix, es va posar de manifest que aquest model de regeneració de les platges que es ve practicant des de fa dècades s'ha demostrat com a fallit, i es va lamentar que aquestes actuacions d'urgència tenen una utilitat temporal i s'haurien d'evitar amb una bona planificació de la gestió del litoral.

És per això que totes les parts implicades es tornaran a reunir el pròxim 10 de març amb la finalitat d'impulsar la constitució d'una Taula de treball per la gestió del litoral que treballi per cercar solucions definitives, sostenibles i amb durada en el temps, i consensuar amb el Ministeri les actuacions que s'hagin de portar a terme. Així, a banda de representants del consistori arenyenc, dels pescadors i de la plataforma Preservem el Litoral, també es proposarà la participació de Costes, Generalitat i altres entitats vinculades a l'estudi del front marítim maresmenc.

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 179,76 kB