dijous, 20 d’abril de 2017

Sobre el Port de Tossa de Mar 19 i 20/4/2017El Parlament no vol un port esportiu a Tossa
Catalunya al dia 19/4/2017

El Parlament de Catalunya insta el govern de la Generalitat a prendre les mesures necessàries per evitar que tiri endavant el projecte per construir un port, un hotel de 5 estrelles i diverses vivendes a la zona d'es Codolar, a Tossa de Mar. La comissió de Territori ha aprovat per unanimitat una resolució en aquest sentit, presentada pel partit majoritari, Junts pel Sí.


El Parlament vol protegir Es Codolar
Cadena SER 19/4/2017

Tots els grups representats a la cambra han aprovat una proposta de Junts pel Sí que pretén evitar que un promotor privat el tiri endavant el projecte del port de Tossa de Mar

La zona on un privat vol fer el port i -a sobre del penyasegat- l'hotel i els 4 xalets / Tomàs Solà Lleonart

El Parlament ha demanat, per unanimitat, al Govern que protegeixi la zona d'Es Codolar de Tossa de Mar per impedir que un privat hi construeixi un port esportiu amb 400 amarradors, un hotel de luxe i xalets. Els diputats del PSC i CSQP han retret al Departament de Territori i Sostenibilitat que no ho hagi fet per iniciativa pròpia.

La proposta presentada pel diputat d’ERC, Jordi Orobitg, planteja que l'administració inclogui la zona dins del Pla d'Espais d'Interès Natural del Massís de Cadiretes per protegir aquest racó, literal, de “l'amenaça” que suposa el conveni que va firmat l'Ajuntament i un promotor l’any 2012, per fer un port amb més de 400 amarradors, un hotel de 5 estrelles i 4 xalets de luxe.


Orobitg també ha explicat que demanen a la Generalitat que estudiï el "sistema de varament d'embarcacions de Tossa i mantingui la tipologia actual de fondeig".

El diputat del PSC, Jordi Terrades, lamenta que no sigui la pròpia Generalitat que hi actui d'ofici i ho protegeixi i el diputat de Catalunya Sí que es Pot, Marc Vidal, espera que aquesta moció no acabi sent ignorada com la que demana protegir Cala Morisca.


La proposta l'ha presentat el grup de Junts pel Sí i ha tingut el suport de tots els grups presents al Parlament.


Diari de Girona 20/4/2017

Tots els grups de l'hemicicle català donen suport a una proposta de resolució presentada per Junts Pel Sí però li retreuen que no sigui el Departament de Territori qui tiri endavant la protecció d'aquest sector «de manera automàtica»

El projecte preveu la construcció d´un port, un hotel de cinc estrelles i xalets de luxe. DdGEl Parlament va instar ahir el Govern a protegir l'àmbit d'Es Codolar i impedir que un privat construeixi un port esportiu, un hotel de cinc estrelles i xalets de luxe amb els seus accessos, projectat en aquesta zona de Tossa de Mar.

Tots els grups de l'hemicicle van donar suport a una proposta de resolució presentada per Junts pel Sí (JxSí) a la comissió de Territori, que rebutja frontalment el projecte que afecta Es Codolar. Ja d'entrada, l'escrit recorda que el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC) qualifica el sector com a «sòl no urbanitzable de màxima protecció» i que el Pla de Ports de la Generalitat del 2007 tampoc preveu que, a curt termini, se n'hi faci cap a Tossa.

El text passa aleshores a desgranar el conveni que l'equip de govern (TU) va signar amb els promotors l'any 2012 (les societats Star Assets i Feanda 2). Un escrit on es recull la intenció de construir un port esportiu als sectors d'Es Cars i Vinya d'en Puig, situats a l'oest de la platja d'Es Codolar.

Un acord en virtut del qual l'actual equip de govern tossenc va convocar, pel passat 20 de novembre, la consulta popular que finalment un jutjat gironí va anul·lar pocs dies abans que se celebrés, a petició del Govern espanyol.

L'encarregat de defensar la proposta en comissió va ser el diputat de JxSí, Jordi Orobitg, qui va subratllar que el projecte «amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre» i que, si el port s'arriba a fer, «això suposarà també alteracions a la platja Gran de Tossa de Mar».

«Estem parlant d'un port esportiu de 33.000 metres quadrats, amb capacitat per a 396 amarratges, amb magatzems, locals comercials i un aparcament de 400 metres quadrats, que es complementa amb un hotel de 5 estrelles i deu xalets de luxe», va recordar.

Per això, l'escrit de JxSí insta el Govern a protegir «els valors mediambientals i paisatgístics» de la zona, per impedir que el projecte acabi tirant endavant. I de fet, la proposta ja esmenta que, entre les fórmules per preservar l'indret, hi ha la d'estendre l'àmbit del PEIN del massís de Cadiretes fins a l'àmbit d'Es Codolar. «Volem que la zona tingui la màxima figura de protecció», va dir Orobitg.

En paral·lel, l'escrit que es va debatre a la comissió de Territori demana a més que el Pla de Ports de Catalunya «mantingui la tipologia actual de fondeig» que hi ha a Tossa. És a dir, els amarratges i les zones de boies a les platges i cales del municipi.

Unanimitat entre retrets

La proposta de resolució va rebre el suport unànime de tots els grups del Parlament. Els diputats portaveus a la comissió de C's, el PSC, CSQP, el PP i la CUP van recolzar la iniciativa, no sense estar-se però de retreure a JxSí que, directament, no sigui el Govern (i en aquest cas, el Departament de Territori) qui tiri endavant la preservació «de manera automàtica».

«L'àmbit de Tossa s'ha de protegir i el port és innecessari; però sí que ens preocupa que el grup que dona suport al Govern ho porti a comissió, i que el Departament no ho faci directament», va dir Sergio Sanz de C's. «Nosaltres no estem a favor que aquest sector s'urbanitzi, ni tampoc volem més ports al litoral; però també ens estranya que no sigui la conselleria qui assumeixi de manera més directa la protecció de l'espai», hi va afegir el socialista Jordi Terrades.

El portaveu de CSQP, Marc Vidal, va aprofitar el seu torn de paraula per recordar a JxSí que allò que es vota en comissió no necessàriament acaba passant. I com a exemple, va posar la proposta de resolució que l'any passat es va aprovar per protegir, també a Tossa de Mar, l'àmbit de Cala Morisca, on es projectava fer un hotel de quatre estrelles. «Quan passats uns mesos vam demanar al Govern com es trobaven els tràmits, ens van acabar contestant, amb un cert desistiment, que no havien fet res», va criticar Marc Vidal. I va afegir: «Per tant, espero que en el cas d'Es Codolar tinguem més sort».

Per la seva banda, el diputat del PP Alberto Villagrasa va manifestar que s'adherien a la resta de grups. I el de la CUP Sergi Saladié va subratllar que «de ports, a Catalunya no en falten més» i va criticar que es vulgui «transgredir» el PDUSC «construint un port, aixecant una urbanització i fent un macrohotel» a la zona.

De moment, el projecte del port esportiu i l'hotel de luxe de cinc estrelles es troba pendent de la consulta popular que vol impulsar l'equip de govern (TU) perquè els tossencs li donin suport o no. Una consulta que va avalar un informe de la Generalitat i el futur de la qual decidirà el Consell de Ministres a Madrid.


El Punt Avui 20/4/2017

Tots els grups van donar suport a una resolució que insta a protegir l'àmbit des Codolar

L'alcaldessa acusa el govern d'obstaculitzar la consulta

Fotomuntatge que recrea com seria la zona des Codolar si es fa el port esportiu Arxiu Foto: Arxiu.

En el projecte es preveia fer un port, un hotel i deu xalets de luxe

NURI FORNS - TOSSA DE MAR
El Parlament va instar ahir el govern a protegir l'àmbit des Codolar i impedir així que un particular pugui construir-hi el port esportiu i l'hotel de luxe projectats en aquesta zona de Tossa de Mar. Tots els grups de l'hemicicle van donar suport a una proposta de resolució presentada per Junts pel Sí (JxSí) a la comissió de Territori, però no es van estar de retreure que no sigui el departament qui preservi “automàticament” l'indret. Tot i el suport, la resolució va indignar ahir l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, que va qualificar de “sorprenent” que el Parlament “segueixi fent coses sense parlar amb l'Ajuntament de Tossa”, i ho va relacionar amb el procés de consulta que vol dur a terme l'Ajuntament i que està encallat.

Orobitg defensa el text

La resolució aprovada esmenta explícitament que, si es pot, s'estengui l'àrea del PEIN de Cadiretes per fer que abraci també es Codolar. El diputat de JxSí i regidor de Medi Ambient de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, va defensar el text, i va recordar que el conveni subscrit entre l'Ajuntament i el promotor “amenaça de ple” l'indret, on es vol fer un port de gairebé 400 amarradors, un hotel de 5 estrelles i deu xalets de luxe. El projecte del port esportiu ara està pendent de la consulta popular que vol impulsar el consistori perquè els tossencs l'avalin o no. Una consulta que un jutjat ja va suspendre però que, després, un informe de la Generalitat va avalar. Amb tot, aquest informe de la Generalitat encara no ha arribat a Madrid, un pas necessari perquè es pugui fer la consulta.

Procés encallat

L'alentiment d'aquest tràmit i aquesta resolució del Parlament han fet que l'alcaldessa arribi a la conclusió que es vol impedir no només que s'executi el projecte (que malgrat tot necessitaria un canvi previ del planejament urbanístic), sinó que fins i tot els tossencs diguin si ho volen o no. “El que em sorprèn més és que tinguem l'informe de la consulta que no acaba de sortir cap a Madrid, és a Governació, des de Madrid han fet un altre requeriment, però no contesten... i potser començo a entendre coses, potser esperaven que sortís aquesta resolució”, va dir ahir Saladich.

L'alcaldessa va acusar els grups del Parlament de fer amb la consulta de Tossa el que està fent el PP amb el referèndum sobre la independència. “El referèndum és molt important però quan és la consulta d'un municipi no hi ha pressa; estic molt decebuda amb el govern i tot el que fan. Aquest tipus de democràcia, per uns sí i pels altres no... Si aquest és el nou país que hem de crear, la cosa promet. Sort que tenim un altre tarannà”, va ironitzar Saladich. La consulta estava prevista el 20 de novembre de l'any passat, però un jutjat la va suspendre, després que la Subdelegació del Govern estatal va impugnar l'acord de ple i el decret de convocatòria.

LES FRASES

Si hem de fer un nou país, espero que no en quedi ni un, dels polítics que hi ha ara al Parlament
Gisela Saladich
ALCALDESSA DE TOSSA DE MAR
El projecte amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre
Jordi Orobitg
DIPUTAT DE JXSÍ

Espero que en el cas des Codolar tinguem més sort que amb la protecció de cala Morisca
Marc Vidal
PORTAVEU DE CSQP

La protecció de cala Morisca, encara pendent

El diputat de JxSí Jordi Orobitg va subratllar que el projecte “amenaça un actiu cultural i paisatgístic de primer ordre” i que, si el port s'arriba a fer, “això suposarà també alteracions a la platja Gran de Tossa de Mar”. L'escrit que es va debatre en la comissió de Territori demana, a més, que el Pla de Ports de Catalunya “mantingui la tipologia actual de fondeig” que hi ha a Tossa. És a dir, els amarradors i les zones de boies a les platges i cales del municipi. Els diputats portaveus en la comissió de C's, el PSC, CSQP, el PP i la CUP van donar suport a la iniciativa. “L'àmbit de Tossa s'ha de protegir i el port és innecessari; però sí que ens preocupa que el grup que dona suport al govern ho porti a comissió, i que el departament no ho faci directament”, va dir Sergio Sanz, de C's. “Nosaltres no estem a favor que aquest sector s'urbanitzi, ni tampoc volem més ports al litoral; però també ens estranya que no sigui la conselleria qui assumeixi de manera més directa la protecció de l'espai”, hi va afegir el socialista Jordi Terrades. El portaveu de CSQP, Marc Vidal, va recordar a JxSí que allò que es vota en comissió no necessàriament acaba passant. I va referir-se a la proposta de resolució que l'any passat es va aprovar per protegir, també a Tossa, l'àmbit de cala Morisca (on es projectava fer un hotel de quatre estrelles). “Quan passats uns mesos vam demanar com estaven els tràmits, ens van acabar contestant que no havien fet res”, va criticar Marc Vidal. I va afegir: “Per tant, espero que en el cas des Codolar tinguem més sort.”


Urbanisme veu "impossible" construir a la zona del Port de Tossa de Mar
Diari de Girona 20/4/2017

La comissió avala que el PGA de Caldes pugui ampliar-se en 84 hectàrees que inclouran un llac artificial, una hípica i vinyes


El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, assegura que és "impossible" que es pugui construir res a la zona d'Es Codolar, on s'ha projectat el port esportiu de Tossa de Mar (Selva). Ni l'hotel de 5 estrelles, ni els xalets de luxe ni l'aparcament i els equipaments situats a primera línia de mar. Deixant clar que específicament el port no és competència d'Urbanisme, Serra sí que ha estat categòric a l'hora d'assegurar que aquest àmbit de la costa ja gaudeix de "màxima protecció".

No només la que li dona el pla costaner, sinó també el territorial parcial de les comarques gironines. "És inviable que s'hi pretengui fer res", subratlla. Serra ha fet aquestes declaracions després de la comissió d'Urbanisme, que entre d'altres ha avalat que el PGA de Caldes de Malavella (Selva) pugui ampliar-se en 84 hectàrees que inclouran un llac artificial, una hípica i unes vinyes.