diumenge, 11 de juny de 2017

Protecció Civil no avala la Festa al Cel a Santa Susanna 10/6/2017 El Punt Avui

Protecció Civil no avala la Festa al Cel a Santa Susanna
El Punt Avui 10/6/2017

Emet un informe en què alerta que no hi ha prou garanties de seguretat per fer aquest acte multitudinari

La falta de tanques a la via del tren i accessos a la platja insuficients, aspectes clau

Imatge d’un dels avions participants en la darrera edició de la Festa al Cel, que es va celebrar a la platja de Mataró el setembre del 2015 Foto: QUIM PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
La direcció general de Protecció Civil ha emès un informe desfavorable a la celebració de la Festa al Cel a la platja de Santa Susanna, prevista del 20 al 24 de setembre, segons la proposta presentada per l’Ajuntament. L’escrit, que recull les conclusions dels diferents cossos d’emergències, afirma que en les condicions actuals l’espai “no dona garanties suficients de seguretat per celebrar l’activitat” i hi afegeix que “hi ha una preocupació creixent sobre les dificultats per garantir la seguretat mínima exigible”. L’informe va ser elaborat per Protecció Civil a partir del dossier que l’Ajuntament va presentar en dues reunions el gener passat i després d’una trobada posterior de caire intern dels cossos de seguretat al febrer. Fonts de l’organisme van confirmar ahir que els principals esculls que han provocat l’informe desfavorable són la falta de tanques de protecció als dos costats de la via del tren al tram que enllaça la riera de Pineda amb l’inici de la zona turística de Santa Susanna –que pot provocar que el públic envaeixi l’espai ferroviari– i, sobretot, la manca de capacitat dels accessos a la platja, “que no permeten una evacuació segura pel volum de públic previst”. Un volum que es calculava que podria superar els 100.000 espectadors.

Des de Protecció Civil s’entén que l’escenari previst “no reuneix els mínims” en matèria de seguretat i que “els dèficits estructurals” fan pràcticament impossible poder trobar una solució efectiva que permeti celebrar el festival aeri amb plenes garanties. D’altra banda, les mateixes fonts també insisteixen a destacar que no els consta cap altre espai al municipi que pugui substituir la platja. Finalment, l’informe desfavorable de Protecció Civil va ser enviat el mes d’abril passat a l’Ajuntament de Santa Susanna, sense que, segons l’ens de la Generalitat, s’hagi rebut fins ara cap resposta.

Primer, la seguretat

L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), considera: “L’informe de Protecció Civil recull unes demandes molt estrictes i rigoroses en funció d’unes previsions de públic que no són les nostres.” “El festival aeri s’ha de desenvolupar en un quilòmetre i mig de platja entre les rieres de Santa Susanna i Malgrat, i amb una capacitat màxima de 40.000 persones”, indica, i hi afegeix: “Ens hem compromès a garantir que no se superaria en cap cas aquesta capacitat.”

Campolier recorda que hi ha quatre passos subterranis a la zona i que “és impossible pensar a ampliar-los”. L’alcalde, però, es mostra ferm en el compromís del municipi de “garantir la plena seguretat de l’esdeveniment”. “La Festa al Cel és un festival més en l’oferta turística del municipi per la qual ha apostat el sector hoteler i, si es compleixen tots els requisits, es farà”, avança. El cap del govern local explica que el sector ha destinat una partida de 100.000 euros a la Festa al Cel i que hi ha altres municipis, tant de la Costa Daurada com de les illes Canàries, “interessats a quedar-se-la”.

Un futur després de Mataró

Santa Susanna ja va anunciar l’any passat que assumia el relleu de Mataró com a seu de la Festa al Cel. La capital del Maresme va renunciar a una tercera edició argumentant que no s’havien assolit les perspectives de finançament privat de l’esdeveniment i els promotors de la festa aèria van temptejar diferents municipis del Maresme que poguessin estar interessats a ser-ne el marc. Les primeres portes a les quals van trucar van ser les de Calella i Pineda, i els seus alcaldes van respondre amb una negativa fonamentada tant en el fet que no es tractava d’un espectacle adient a la seva oferta com que demanava una inversió que no es volia assumir. La proposta feta a Santa Susanna va ser més ben rebuda i inicialment es va treballar per fer-la efectiva el mateix 2016, però finalment es va desestimar per precipitada. Finalment es va anunciar que el festival es faria del 20 al 24 de setembre.