dilluns, 26 de febrer del 2018

Algunes notícies per llegir 23-26/2/2018...

Ràdio Tordera Hace 1 hora
Dimecres comença un cicle de xerrades sobre el delta de la Tordera

Dimecres comença un cicle de xerrades sobre el delta de la Tordera
Ràdio Tordera 26/2/2018


Rafa Sardà i Enric Sagristà, investigadors del Centre d’Estudis Avançats de Blanes, inauguraran el proper 28 de febrer el Cicle de Seminaris ISACC TorDelta, amb la xerrada-col·loqui “La gestió integrada de la zona costanera del Delta de la Tordera: dinàmica de sediments i usos del sòl “. Rafa i Enric ens parlaran de l’erosió de les platges i de la dinàmica dels sediments del riu Tordera. L’acte començarà a les 17:00h. a l’Arxiu Municipal, al carrer de Mar 63 de Malgrat de Mar. Aquest cicle de xerrades es fa un pas més i volen plantejar alguns dels reptes més importants que té el territori als experts, a gent de l’administració i del món de la ciència per confrontar les opinions a partir de les dades que ja s’han recopilat. Ho explica Annelies Broekman, investigadora CREAF.

àudio

Aquest cicle de seminaris continuarà els dies 7 i 14 de març, amb les xerrades “La posada en valor de la riquesa de la biodiversitat al Delta de la Tordera” i “Reptes i oportunitats per a una millor gestió de l’aigua del delta de la Tordera”.


Dos puntualitzacions... 1. No és a la zona humida de la gravera sinó a l'altre costat de l'autopista, a la zona de laminació impermeablitzada... 2. La crisi no va obligar a no posar-ho en marxa, va ser abans i una simple "execució d'obres" amb fons EU (finalitat real), com ara.

Altres puntualitzacions... 3. No tracta les aigües depurades de Palafolls i voltants sinó les de Tordera... 4. No fa 10 anys que està abandonat sinó gairebé 14

L’aigua tractada a la depuradora del Maresme es purificarà a la gravera de Palafolls
Ràdio Palafolls 26/2/2018

La Generalitat ha iniciat les obres que permetran restituir el sistema de tractament terciari tou de les aigües de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Maresme, que és la que tracta les aigües brutes de Palafolls i de la resta de municipis del voltant.

La gravera de PLF. Foto: Alberto G Rovi

El que es vol fer, segons la Generalitat, és aprofitar els elements naturals, com ara vegetació de zones humides, per acabar de depurar encara més l’aigua ja tractada a la mateixa depuradora.

Fa 10 anys, quan es va inaugurar aquesta planta ja es va construir un sistema de tractament de terciari tou de l’EDAR, però la crisi va obligar a no posar-ho en marxa. Aquesta zona de tractament es va posar en marxa a la zona de la Gravera de Palafolls, al polígon industrial a tocar del riu. Aquest sistema consisteix en una zona humida artificial de prop de dues hectàrees per on circula l’aigua, amb plantacions d’espècies aquàtiques (macròfits) que actuen de filtre natural per purificar l’aigua tractada.

Ara es restituiran els elements malmesos en aquests anys d’inactivitat, es retirarà part de la vegetació i s’anivellarà el terreny, per tal que l’aigua circuli per gravetat, sense cap despesa addicional d’energia. També es repararan les conduccions existents, es plantaran macròfits a la primera bassa i arbres de ribera en un dels costats de la llacuna. També hidrosembra en els talussos de l’entorn per una millor integració paisatgística. La millora del sistema afavorirà també la presència d’espècies de fauna pròpies d’espais humits.

L’actuació que ara s’inicia és un dels projectes d’Infraestructura Verda 2017-2021 que la Generalitat té en marxa amb suport de fons europeus per a la restauració d’ecosistemes degradats. Les obres tenen un pressupost de prop de 200 mil euros i té un termini d’execució de 3 mesos.


ELS JOVES EMPENTEN LA PROMOCIÓ DEL DELTA
Elmalgratenc.cat 26/2/2018


A llarg dels pròxims mesos, l’entitat ecologista L’Arrel posarà en marxa una campanya per donar a conèixer l’espai del Delta de La Tordera. La iniciativa inclou diverses accions com xerrades, una exposició fotogràfica, la realització d’un mural, una taula rodona i una visita guiada, entre d’altres.
Una de les activitats destacades és la participació en el Clean Up Day, on el col·lectiu dedicarà una jornada a la recollida de residus al voltant de l’entorn natural.
Aquest seguit d’accions estan encarades a fomentar el valor del Delta i la Conca del riu La Tordera. Els ecologistes han posat de relleu la necessitat d’enaltir entre la ciutadania els valors que fan possible aquest ecosistema local.

Les activitats de la campanya Arrela’t al Delta començaran el dia 17 de març i clouran a l’agost.

L’Arrel és una entitat ecologista nascuda l’estiu de 2016. El col·lectiu està format per una trentena de joves de l’Alt Maresme a qui els uneix la defensa del medi ambient.


DiariDeBlanes hace 7 horas
Basses de laminació per recuperar La Tordera Imatge Carlos Martínez Marcos

En respuesta a 
Ojalà. S'ha escampat com una taca d'oli a tots els mitjans locals però és un simple talla i pega d'una cosa que no és. No es recuperen zones inundables, ja ho són, no recuperen cap espai ocupat, simplement remenen els pocs racons que queden naturals per justificar actuacions 😏

I consti que he dit "Ojalà". Recuperar zones inundables perdudes implicaria "comprar" terrenys que s'han ocupat i costa diners. Fer creure que "recuperes" zones inundables a DPH sense ús és gratis 😏... ni treuen motes ni eixamplen lleres... un simple talla i pega d'una farsa


El Ayuntamiento de Blanes pide a la ACA que se implique en un asunto urbanístico
Blanesaldia.com 23/2/2018

Ayuntamiento de Blanes

El pleno del Ayuntamiento de Blanes aprobó ayer pedir un informe a la Agencia Catalana del Agua acerca de la conveniencia o no de legalizar una superficie de más de cinco hectáreas de terreno, que desde hace muchos años los dueños de los cámpings Bella Terra y Blanc d’Eivissa ocupan vulnerando la legalidad urbanística. El motivo para pedir el informe a la ACA es que los terrenos se encuentran cerca del cauce río Tordera.

A favor de pedir el informe votaron los grupos municipales del PSC, PDeCAT, ERC, Cs i PP (12 votos), mientras que se abstuvieron los concejales de ICV-EUiA, Batega per Blanes y CUP (8 votos). La legalización de estos terrenos se intentó hace unos meses, cuando el PSC la llevó al pleno, pero fracasó estrepitosamente.

Ahora, con la petición de este informe, si es favorable a la legalización, el PSC confía que algún grupo municipal de la oposición varíe su posición y avale legalizar los terrenos, considerados para uso agrícola según el POUM. Según los dueños de los cámpings y el PSC, de  la calificación de los terrenos dependerían entorno a 90 puestos de trabajos. Ayer, algunos de estos acudieron al pleno para enfatizar la dimensión laboral del asunto.

En el pleno, además, se aprobó por unanimidad rechazar los recursos que habían  presentado los dueños de ambos cámpings contra un anterior acuerdo del pleno, consistente en la imposición de cuantiosas multas por vulnerar la legalidad urbanística de forma reiterada y contumaz.

Al inicio de la sesión se guardó un minuto de silencio en recuerdo de Josep Marigó i Costa, que falleció hace pocos días y que fue alcalde socialista de Blanes entre 2003 y 2007 y 2011 y 2015. También, se oficializó la renuncia al cargo de concejal de Víctor Catalan, del grupo municipal ICV-EUiA. El próximo mes le relevará Miky Corregidor.


Javier Romera 24 feb.
Un petit detall...El Delta de la Tordera no s'ha de protegir, reivindicar o defensar...Ningú vindrà de nit per treure'l d'on està😏, i molt menys recuperar-lo... Lo que s'ha de protegir, recuperar o defensar són els seus valors i les seves característiques. El llenguatge diu molt


Terremotos España 25 feb.

Agents Rurals 25 feb.
comproven que companyia elèctrica hagi fet adequacions a 8 suports per evitar electrocucions . En aquests suports l’agost passat es van electrocutar vàries cigonyes

Observatorio Marino 23 feb.
Desde hace más de 40 días, la plataforma continental presenta mezcla vertical completa (más de 0.2°C de diferencia de temperatura entre superficie y fondo), favoreciendo la fertilización de superficie por nutrientes del fondo y el progresivo aumento de biomasa fitoplanctónica.