dissabte, 28 de febrer del 2009

Algunes notícies més per llegir 27/2/09...

Alumnes de Malgrat descobreixen els ratpenats de les mines de Can Palomeres
Ràdio Palafolls 27/2/09

Més d’un centenar d’alumnes han participat aquesta setmana en un taller per descobrir els ratpenats de les mines de can Palomeres en una activitat organitzada per l’Ajuntament de la vila

En total han participat al taller uns 115 alumnes de Secundària de l’IES Ramon Turró i les escoles Fonlladosa i Vedruna.

Les mines de Can Palomeres allotgen un dels principals refugis de ratpenats que es coneixen a Catalunya, i el taller de descoberta volia donar a coneixer els resultats dels estudis iniciats a mitjan dels anys 50 per Enric Balcells i que han estat continuats a partir dels 80 per l’equip d’Areambiental fins a l’actualitat, cosa que la converteix en la zona més observada i estudiada per la presència d’aquests animals.

A les mines s’hi ha observat 8 espècies de ratpenats diferents i s’han comprovat nombrosos desplaçaments estacionals, alguns d’ells transpirinencs.

El taller als estudiants l’ imparteix Jordi Serra-Cobo, biòleg de la Universitat de Barcelona i component d’Areambiental, entitat dedicada a la recerca.

L’activitat, que s’ha dividit en una part teòrica i una pràctica, inclouia diferents accions com aprendre els noms populars dels ratpenats, calcular el consum d’insectes que menja una colònia de ratpenats, elaborar un mapa amb els itineraris que recorren els ratpenats de can Palomeres i escoltar els crits dels ratpenats de les mines i veure’n sonogrames.


L’alcalde de PLF proposa desdoblar l’actual N2 des de Pineda i fins a PLF.
Ràdio Palafolls 27/2/09

Valentí Agustí creu que la N2 és molesta en els municipis per on la carretera passa pel centre de les poblacions, però que un cop la N2, passa de Pineda es podria desdoblar l’actual traçat i no haver de crear una nova via de 4 carrils com a carretera alternativa.

Fa anys que es parla d’eliminar la N2 com a carretera principal a la comarca creant un nou traçat que complementi l’autopista del Maresme, que continuaria sent de pagament.

El govern central va presentar en el seu dia diferents propostes per crear la via alternativa, i la majoria passaven per St Genís de PLF, una idea que l’Ajuntament en ple va refusar, tot demanan la gratuitat de l’Autopista.

Ara l’alcalde de PLF, Valentí Agustí explica que no té sentit crear una nova via de 4 sentits al nord de la comarca, perque en l’últim tram la N2 no té trama urbana i que seria millor desdoblar l’actual traçat a partir de Pineda.

Segons Agustí, la idea ja ha estat plantejada per diferents alcaldes de la zona, que segons sembla estarien disposats en aquesta idea, que estalviaria el fet de crear una nova carretera en aquests tram del Maresme.

Sobre la proposta majoritaria de l’Ajuntament de PLF, que demanava la gratuïtat de l’Autopista, el Conseller de política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal explicava fa uns dies a aquesta ràdio, que no hi ha cap govern capaç de poder comprar la concessió ni d’aquesta ni de cap autopista.

L’alcalde de PLF demana veure els números del que costaria fer una via alternativa i del que costaria la recuperació de l’autopista del Maresme, de la que Acesa en té la concessió, també del perllongament.

La via alternativa de la N2 al sud de la comarca té un traçat ja més definit. Es crearan 4 carrils al lateral de l’Autopista a mode de via ràpida. El traçat a la part nord encara està sent estudiada.