dissabte, 28 de febrer del 2009

Sobre la consulta popular sobre l'ARE de Tordera, 27/2/09...

ELS PARTITS POLÍTICS LOCALS EVIDENCIEN EN UN ACTE PÚBLIC LES SEVES DIFERÈNCIES SOBRE SI S’HA D’EXECUTAR L’ARE DE SANT PERE O NO EN UNA TERTÚLIA ORGANITZADA PER RÀDIO TORDERA.
Ràdio Tordera 27/2/09 (Vídeo)

TORDERA SOTMETRÀ DIUMENGE A CONSULTA POPULAR EL DESENVOLUPAMENT DE L’ ARE A SANT PERE.
Ràdio Tordera 27/2/09

L’Ajuntament de Tordera sotmetrà aquest diumenge a consulta popular el desenvolupament d’una Àrea Residencial Estratègica al veïnat de Sant Pere. En total es disposaran tres meses i l’horari serà de 10 del matí a 7 de la tarda. Les meses s’ubicaran al local de l’Associació de Veïns de Sant Pere, on votaran totes les persones que per les eleccions voten en aquesta mesa, al pavelló poliesportiu, per totes aquelles persones qui per eleccions voten al pavelló i a la bilbioteca, on hauran de votar totes les persones que per eleccions votaven a l’antiga escola Ignasi Iglésias, a l’antic parvulari del carrer d’Alcalde Vendrell i a l’IES Lluís Companys. A la consulta podran participar totes les persones, majors de 18 anys, que estiguin empadronades a Tordera. Per identificar-se en el moment del vot caldrà mostrar l’original del DNI, del carnet de conduir o del passaport. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia explica com es valoraran els resultats que s’obtinguin el diumenge.

Sigui quin sigui el resultat de la consulta, l’Ajuntament el traslladarà al Departament de Política Territorial i Obres Públiques per al seu coneixement i als efectes que consideri oportuns. En aquest sentit, el dimecres passat el el director d’actuacions urbanístiques concertades de l’Incasol de la generalitat, Ramon Forcada va dir a Tordera que la consulta popular, que es celebrarà aquest diumenge, no serà vinculant i que s’haurà de tenir en compte la participació que hi hagi en la votació, per decidir si es tira endavant o no.

Una Àrea residencial estratègica (ARE) és un nou instrument urbanístic promogut per la Generalitat de Catalunya, creat amb l’objectiu d’ampliar el sòl per a nous equipaments i per l’habitatge assequible (lliure i protegit).

Una ARE genera guanys patrimonials al municipi ja que n’obté el 15% d’aprofitament mig, en comptes del 10% que el municipi obtindria en qualsevol altra actuació urbanística. Aquesta ampliació a l’aprofitament mig permet la creació de nous espais comuns, per al lleure i per a equipaments. En el cas concret de Tordera permetria la construcció d’un Institut d’Ensenyament Secundari (d’acord amb el conveni que l’Ajuntament signa amb el Departament d´Educació en el qual s’acorda cedir aquests diners en favor de la construcció a curt termini del nou centre educatiu), un local social per als veïns i un gran parc per al lleure de 17.000 metres quadrats. Una ARE obliga que el 50% dels habitatges generats siguin protegits. En el cas de Tordera s’estipulen quatre classificacions d’habitatge protegit: des d´habitatges per a rendes mínimes, que coincidiran en preu i tipologia amb els habitatges que fa l’Obra Social de “la Caixa” fins a habitatges per a rendes mitjanes, que seran equivalents a les vivendes de preu concertat de la Generalitat (antic preu taxat). La resta serà d’habitatge serà de compra-venda lliure. El desenvolupament de l’ARE a Sant Pere també contempla la creació de zones específiques d’aparcament i locals comercials per a establiments de proximitat. Finalment, i de manera paral·lela a l’ARE, s’ha realitzat un estudi de viabilitat per millorar la mobilitat interna del veïnat. En aquest cas, el desenvolupament de l’ARE implicaria la creació d´un nou accés al barri, amb la conseqüent ampliació de l’actual parc de Sant Pere. La consulta popular tindrà lloc aquest diumenge, de 10 a 19 h, a les meses que s’ubicaran al local de l’Associació de Veïns de Sant Pere, a la bilbioteca i al pavelló poliesportiu municipal. Ràdio Tordera farà durant tot el diumenge un seguiment de la participació en la jornada i a partir de les 7 de la tarda, un programa especial per explicar els resultats i fer les valoracions.

ELS PARTITS POLÍTICS LOCALS EVIDENCIEN EN UN ACTE PÚBLIC LES SEVES DIFERÈNCIES SOBRE SI S’HA D’EXECUTAR L’ARE DE SANT PERE O NO. RÀDIO TORDERA VA ORGANITZAR AHIR UNA TERTULIA PER PARLAR SOBRE L’ACTUACIÓ URBANÍSTICA I LA CONSULTA POPULAR DEL PROPER DIUMENGE.
Ràdio Tordera 26/2/09

Ràdio Tordera va reunir ahir al vespre a totes les forces polítiques municipals per parlar sobre L’Àrea residencial estratègica de Sant Pere i la consulta popular d’aquest diumenge, 1 de març. Cal recordar que l’ARE que es proposa a Tordera implicarà el desenvolupament de 70.000 metres quadrats, situats a la zona nord del veïnat de Sant Pere. En aquest superfície s’hi projecte ubicar 370 habitatges, un 50% de protecció oficial, un institut d’ensenyament secundari, un local social per als veïns i un parc per al lleure de 17.000 metres quadrats. Durant l’acte d’ahir es va evidenciar les diverses postures que defensen els partits polítics locals. Mentre el govern municipal CiU i ERC defensa l’execució de l’ARE de Sant Pere, PSC i MAT mostren el seu rebuig a aquesta actuació urbanística. El regidor d’ERC, Bernat Costas va demanar el vot favorable a la consulta d’aquest diumenge, davant els elements positius que proposa l’ARE per a Tordera.

El membre del Moviment Alternatiu per Tordera, Martí Riera va expressar el seu rebuig a ampliar el sol urbanitzable al municipi i va demanar el NO a la consulta.

Per la seva banda, el regidor del PSC, Josep Romaguera va demanar la participació dels ciutadans a la consulta i que la proposta del seu grup és dir NO a l’ARE.

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va reiterar que la proposta urbanista és bona per el veïnat de Sant Pere, i que ofereix habitatge protegit i equipaments per el veïnat.

A la part final de l’acte, l’acte donava l’oportunitat als oients de l’emissora i el públic assistent a la biblioteca municipal de poder formular les seves preguntes o comentaris respecte l’ ARE de Sant Pere. Recordar que diumenge, 1 de març es realitzarà la consulta popular amb la pregunta “Vols que es faci l’ARE a Sant Pere?”. Les meses s´ubicaran al local de l’Associació de Veïns de Sant Pere, on votaran totes les persones que per les eleccions voten en aquesta mesa, al pavelló poliesportiu, per totes aquelles persones qui per eleccions voten al pavelló i a la bilbioteca, on hauran de votar totes les persones que per eleccions votaven a l’antiga escola Ignasi Iglésias, a l’antic parvulari del carrer d’Alcalde Vendrell i a l’IES Lluís Companys. Les votacions es podran realitzar de 10 matí a 7 de la tarda.