diumenge, 18 de desembre del 2016

El TERMCAT difon els criteris per donar nom als ocells en català 14/12/2016

El TERMCAT difon els criteris per donar nom als ocells en català
TERMCAT 14/12/2016


El TERMCAT publica els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, que presenten les orientacions per a la determinació dels noms catalans de les espècies d’ocells. Formes com ara agró ventreblanctàngara de bigotis blaus, cuaespinós d’aiguamollrasclet d’antifaçjacana menudaalció de les Moluques,nyandú de la punaalosa brunzidora o picot trist són només algunes de les moltes denominacions comunes en català de nova creació que fan referència a espècies d’ocells que no disposaven d’un nom català establert.
La publicació s’emmarca en un ambiciós projecte terminològic, encapçalat per un equip d’especialistes en ornitologia format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC). L’obra aplegarà les més de 10.500 denominacions catalanes d’ocells d’arreu del món amb els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany. Aquests Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT amb la col·laboració de la CNOC, tenen l’objectiu d’oferir unes pautes de coherència i homogeneïtat en les noves denominacions del projecte en curs, i han estat aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT, l’òrgan encarregat de la fixació dels nous termes catalans necessaris per al desenvolupament dels llenguatges d’especialitat.
Els criteris tracten sobre els diferents aspectes relacionats amb la nomenclatura ornitològica: l’adaptació al català dels tàxons llatins corresponents als nivells d’ordre i família, els elements que caracteritzen l’estructura dels noms dels ocells i les recomanacions per a la creació de nous noms d’ocells en català. Per facilitar la comprensió dels diversos aspectes que s’hi inclouen, els criteris recullen més de 400 exemples que il·lustren les característiques de les denominacions i els diferents tipus de formació que les regeixen.
El propòsit d’aquests criteris, en la mateixa línia de la Guia d’establiment de criteris per a la denominació catalana d’animals, publicada l’any 1992, és oferir als especialistes i estudiosos de l’àmbit de l’ornitologia unes pautes sistemàtiques, coherents, consensuades i paral·leles a les solucions acordades en altres llengües, que facilitin la creació de denominacions catalanes d’espècies d’ocells.
Els Criteris per a la denominació catalana d’ocells es difonen des de l’apartat de Criteris i metodologia del web del TERMCAT, al costat dels documents paral·lels dedicats a la Denominació comuna de les papallones i a la Denominació de races d'animals domèstics, i a d’altres criteris similars d’àmbits ben diversos, també aprovats pel Consell Supervisor, com ara la Denominació catalana de les pluges de meteors, la Denominació comuna dels enzims o la Denominació de malalties parasitàries.
Podeu consultar aquest informació en pdf, en format de nota de premsa.