diumenge, 18 de desembre del 2016

Què vol ser Tossa? 18/12/2016 Opinió el Punt Avui, Roser Frigola Macià

Què vol ser Tossa?
El Punt Avui 18/12/2016

ROSER FRIGOLA MACIÀ
Altre temps Tossa va ser un mític paradís reconegut per artistes, escriptors i intel·lectuals que s'hi anaren a refugiar i hi deixaren una bonica mostra de la seva admiració, fos amb obra pictòrica o novel·lada, espais embellits i un interessant i pioner Museu d'Art Modern. Després d' haver-se deixat seduir pel turisme, Tossa, ara, sembla haver perdut el nord. Emmirallar-se en un passat de natura, cultura, bellesa natural, optant per un renaixement seria, a parer meu, la manera adequada d'actuar. Deixar de banda la fugida endavant com a única sortida; no permetre que, per manca de cura, el Museu Municipal quedi fora del registre de museus de la Generalitat; evitar, per tots els mitjans que els espadats, les caletes amagades, les reserves marines... siguin posades a disposició de qui vol especular amb els últims espais que feien de Tossa (i tota la costa) un joiell. Cal que el Museu Municipal ocupi el lloc històric que li pertoca; i la bellesa natural ha de ser protegida –amb PEIN o sense– pels milers de tossencs que s'ho estimen. És més, entre tots hem de fer-ho entendre als que encara no s' han adonat del valor de la cultura i el preu dels espais preservats.

Girona


Urbanisme aprova el pla paisatgístic de Pola-Giverola, a Tossa
El Punt Avui 18/12/2016

És l'últim tràmit que havia de passar el pla parcial perquè es puguin desenvolupar trenta habitatges en aquest sector

El sector on es preveu desenvolupar el pla Foto: ARXIU.

N. FORNS - TOSSA DE MAR
La comissió d'urbanisme ha donat el vistiplau al pla especial paisatgístic de Pola-Giverola, que preveu, entre altres coses, la construcció d'un màxim de trenta habitatges en una zona al nord-est del nucli urbà de Tossa de Mar, a tocar del càmping Pola i la carretera que va de Tossa a Sant Feliu de Guíxols. El pla ha despertat les crítiques d'un grup de veïns que tenen habitatges a la zona, que han portat el pla al tribunal contenciós i demanen que s'anul·li, ja que al·leguen que el pendent és excessiu i que tindrà un gran impacte visual.

L'expedient del pla de millora urbana (PMU) de Pola-Giverola ha estat promogut per la immobiliària Playa Pola, SAU i Giverola Gestión, i ha estat tramès per l'Ajuntament de Tossa de Mar, que hi va signar un conveni fa anys. El sector que es desenvoluparà és un àmbit format per dues peces, una franja de terreny d'uns 25.000 m², format per una zona boscosa on hi ha unes pistes de tennis i de patinatge en desús, i unes edificacions que donen servei al càmping, que el pla preveu enderrocar. El segon àmbit correspon a l'edifici de serveis del complex hoteler situat a cala Giverola. En la primera zona, 4.500 m² aproximadament anirien destinats a habitatges.