dijous, 23 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 23/2/2017...

ICV denuncia el govern de Calella per un abocament
El Punt Avui 23/2/2017

Es va aprofitar la runa reciclada de l'enderroc de la nau central de la fàbrica Llobet per a l'aparcament del Far

L'Ajuntament diu que va actuar correctament

L'aparcament del Far de Calella, al costat del torrent de les Basses Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - CALELLA
ICV-EUiA de Calella ha presentat una denúncia a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) contra l'Ajuntament per l'abocament de runa reciclada a l'aparcament del Far provinent de l'enderroc de la nau central de la fàbrica Llobet. La formació considera que no es va demanar a l'administració el permís que calia, perquè la runa és al costat del torrent de les Basses. “L'abocament s'ha fet a la zona de servitud del torrent i calia el vistiplau oficial de l'ACA, i, a més, s'ha fet en una finca agrícola sense cap avaluació mediambiental”, critica el cap del grup municipal, Sebastià Tejada. Tejada recorda que el mes de novembre passat ja va traslladar al govern del PDeCAT i el PSC un seguit de preguntes sobre el trasllat i la reutilització de les runes. “Se'ns va respondre per escrit que el material s'havia utilitzat en un espai d'uns 1.400 m² per anivellar el terreny i que en cap cas s'havia actuat en el torrent, i, per tant, entenien que no calia cap permís de l'ACA”, assenyala Tejada, que no descarta presentar una altra denúncia a l'Agència de Residus. “Parlem de les restes d'una fàbrica tèxtil, que no sabem si suposen un perill potencial de contaminació tant per al terreny com per al torrent que desemboca al mar”, va assenyalar.

Des del govern, el tinent d'alcalde d'Obres Públiques, Jordi Sitjà (PDeCAT), va assegurar que l'actuació s'havia dut a terme “seguint el procediment adequat i sota la supervisió dels nostres tècnics”. “Vam voler aprofitar el material de l'enderroc per anivellar i millorar l'aparcament del Far i en cap cas s'ha modificat el torrent”, va defensar, i va recordar que s'havia facilitat a la formació ecosocialista tota la informació sobre el procediment seguit quan la va demanar fa quatre mesos. “Malgrat tot, s'ha presentat una denúncia”, va lamentar. Fonts de l'ACA van confirmar ahir que avui o demà enviaran els seus tècnics a Calella per comprovar si l'abocament es va fer correctament.

LA FRASE

L'abocament s'ha fet a la zona de servitud del torrent i calia el vistiplau oficial de l'ACA
Sebastià Tejada
PORTAVEU D'ICV-EUIA A L'AJUNTAMENT DE CALELLA


Diari Maresme 23/2/2017

 Tortuga babaua | Foto: Gencat

La Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat ha recollit entre els anys 2012 i 2016 un total de 496 animals encallats a la costa catalana, dels quals el 61% correspon a tortugues babaues (303 exemplars) i el 37%, a cetacis (182), la major part dofins ratllats. Durant aquest període es van rescatar a la comarca del Maresme 12 tortugues i 14 cetacis. Per altra banda, el Montsià és la comarca on més tortugues s’han rescatat en aquests cinc anys (158) i l’Alt Empordà, on més cetacis s’han recollit (37).

L’any passat es van rescatar a la costa catalana 124 animals, 28 més que durant el 2015. Van ser principalment 85 tortugues marines (Caretta caretta), de les quals 15 eren exemplars vius i 70 morts, i 38 cetacis –6 de vius i 32 morts. Entre els cetacis, el dofí ratllat és l’espècie de la qual s’han trobat més exemplars, coincidint amb el fet que és el dofí més abundant al nostre sector de la Mediterrània.


Durant els darrers anys s’ha produït un increment sostingut dels animals recollits. Segons informen fonts de la Generalitat, aquest augment es pot atribuir a una major sensibilitat de la població, un més gran coneixement de la Xarxa de Rescat i l’increment de la col·laboració de la ciutadania en el rescat de fauna marina.


Ràdio Marina 23/2/2017

L’ajuntament de Blanes proposa una sanció urbanística d’1’5 MEUR

 La sanció es debatrà en el ple d’aquest dijous i va adreçada a la Societat Càmping Bellaterra SA en qualitat de promotor per haver ampliat el càmping sense permís sense que la situació es pugui legalitzar amb els planejaments actuals.

També es votarà una sanció de 20.600 euros a Xops SL per haver ampliat el càmping el Pinar. Tots dos càmpings estan situats a l’avinguda Vila de Madrid.

A la part de control ICV-EUIA i Batega presenten dues mocions (transició energètic i 8 de març) i Cs, una sobre l’autisme.