dimecres, 22 de febrer del 2017

Més sobre els efectes dels temporals a la costa 22/2/2017

Un total de 14 empreses es presenten al concurs per fer les obres del Passeig de Mar
Ràdio Pineda 22/2/2017


Un total de 14 empreses s'han presentat al concurs per fer les obres del Passeig de Mar de Pineda. Avui dimecres, el Ministeri de Medi Ambient obre els sobres per a poder adjudicar les obres a una d'aquestes 14 empreses que s'han presentat. El Regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Pineda, Jordi Masnou, ho ha explicat a Ràdio Pineda.

Recordem que l'Estat central va aprovar un Reial Decret per fer les obres de forma immediata amb pressupost adjudicat de dos milions d'euros, a repartir entre Pineda i Malgrat de Mar. Si tot anés bé, les obres podrien començar la primera setmana del mes de març.

Tot i que les obres per fer l'espigó transversal sota el passeig destruït encara no han començat, sí que ja hi ha maquinària pesant que està posant grans blocs de pedra per protegir les canonades d'aigües brutes de la Depuradora de l'Alt Maresme que passen, justament, pel passeig. Aquesta canalització va quedar afectada pel temporal.


En Comú Podem demana al Senat accions coordinades per preservar el litoral maresmenc
Ràdio Pineda 22/2/2017


La senadora Maria Freixanet d'En Comú Podem, ha presentat una moció instant a una acció coordinada i estructural per a preservar el litoral del Maresme que va afectar a Pineda, Malgrat de Mar, Arenys de Mar, Premià de Mar i Montgat. Segons la pròpia Llei de Costes, un dels principals problemes ambientals del litoral és l'erosió i degradació de la línia costanera. L'acció dels dos últims temporals ha agreujat encara més els problemes del litoral del Maresme, provocant danys en infraestructures, instal·lacions turístiques i mobiliari urbà. La senadora Freixanet proposa en la seva moció la creació d'un Equip de Treball en què participin les diverses administracions afectades, agents socioeconòmics, comunitat científica i societat civil per plantejar una solució global i sostenible al problema de l'erosió de les platges.

La iniciativa d'En comú Podem també contempla l'actuació immediata sobre aquells trams del litoral en els quals hi ha problemes de seguretat pública o mobilitat. La moció presentada per la senadora Freixanet també ha anat acompanyada d'una bateria de preguntes que s'interessa per les actuacions que el Ministeri de Foment té previst realitzar a la comarca.


El grup parlamentari socialista demana al Congrés dels Diputats un estudi per evitar més destrosses al litoral
Ràdio Pineda 22/2/2017


I el grup parlamentari socialista del Congrés dels Diputats, han entrat un escrit a la mesa del Congrés, per emplaçar al Govern central a elaborar un estudi per dur a terme actuacions que evitin, en el futur, noves destrosses al passeig marítim de Pineda causades per la mala mar. També han entrat una proposició no de llei que demana que el govern es faci càrrec de la reparació de tots els danys i que es millori substancialment l'accés a la platja.


Tossa reconstruirà la barana del passeig de Sant Raimon de Penyafort amb un nou material més resistent
Tribuna Selvatana 22/2/2017

Fotografia: Els desperfectes en un tram de la barana a causa del temporal. / Ajuntament

Els danys dels darrers temporals ascendeixen a més de 320.000 euros, dels quals l’Estat en pagarà 25.000 per refer la barana i la Diputació 8.510 per corregir la resta de mobiliari.

Redacció

L’Ajuntament de Tossa ha iniciat els treballs per corregir els danys produïts pels temporals d’aquest hivern a la façana marítima del municipi. La neteja de carrers i l’acondicionament de la riera es va fer d’immediat i ara toca afrontar els danys més elevats, especialment els que han afectat a la barana del Passeig de Sant Raimon de Penyafort, que va des de la Platja Gran fins a la Mar Menuda.

Des del consistori tossenc, en coordinació amb el Servei de Costes de l’Estat, s'ha decidit reconstruir la part de barana del passeig de Sant Raimon de Penyafort, que els temporals de desembre i gener van enderrocar, amb un nou material més resistent i estèticament diferent del que hi ha. I és que ja fa setmanes que l’Ajuntament va calcular el cost dels danys de les llevantades, que ascendeix a 321.435 euros. D’aquests diners, el Departament de Costes de l’Estat pagarà uns 25.000 euros de la renovació de la barana, la Diputació de Girona aportarà 8.510 euros per cobrir els desperfectes en la resta del mobiliari i l’Ajuntament farà front a la resta de les despeses.

Les obres s’iniciaran restituint el tram enderrocat de la barana amb un nou material més resistent i estèticament diferent. Si encaixa, s’abordarà la renovació sencera del passeig de 345,50 metres. Els primers 100 metres seran a càrrec del Departament de Costes de l’Estat i la resta seran a càrrec del pressupost municipal.

Els efectes del temporal

El temporal dels passats 20 i 21 de desembre i 20, 21 i 22 de gener van provocar uns danys calculats en més de 320.000 euros. Entre d’altres accions, es van haver de fer obres d’urgència per restablir el trànsit i obrir pas al mar de l’aigua estancada a la riera (12.500 euros); moviments de sorra a la riba per alliberar la riera i distribuir per la Platja Gran i Mar Menuda (24.500 euros); refer i consolidar el talús del marge dret de la riera en la seva desembocadura al sector d’es racó (11.205 euros); retirar sorra i pedres del Passeig de Mar, Passeig de Sant Raimon de Penyafort i Passeig de la Mar Menuda (6.530 euros); restablir els desperfectes en el mobiliari urbà, com la passera, les dutxes o les papereres (15.630 euros); o els danys i problemes d’estabilitat de la totalitat de la barana de Sant Raimon de Penyafort (251.320 euros).