dimarts, 28 de març del 2017

Sobre la costa i el seu desgavell 27 i 28/3/2017

Quan una falsetat es vol fer passar per certa... Fragment: el mateix Estat ha insistit en el fet que "no es fa per protegir instal·lacions privades".

L'escullera a la zona dels càmpings estarà enllestida a mitjans de maig
Ona Malgrat 28/3/2017

El comitè de govern de l'Ajuntament de Malgrat de Mar es va reunir ahir a Barcelona amb la cap de la demarcació de Costes de l'Estat, Maria Toledano. El govern municipal de JXM, ERC, PDeCAT i CUP entén que la construcció de l'escullera, que proposa l'Estat Espanyol, es "una solució puntual i reversible". Els treballs, que començaran aquesta setmana, s'allargaran fins al maig. La reconstrucció del vial d'accés als càmpings, que tindrà un cost de més 140.000 euros i anirà a càrrec de l'Ajuntament, es farà tan aviat com sigui possible.


L'alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa (JXM), i els regidors Ramir Roger (ERC), Jofre Serret (PDeCAT) i Núria Casajuana (CUP), van mantenir ahir una reunió de treball amb Maria Toledano, cap de la demarcació de Costes de l'Estat. La trobada va servir per aclarir dubtes sobre l'actuació que portarà a terme el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient durant els propers dos mesos i que contempla la construcció d'una escullera a la platja, just davant de la zona de càmpings del Camí de la Pomareda. Aquest tram de la platja s'ha vist greument afectat pels diversos temporals en els darrers dies. A la reunió també van assistir l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiañez (PSC), l'investigador Rafael Sardà, del Consell Nacional d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Unitat de Sistemes Socioecològics Marins i Costers del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), i la cap de Serveis de Projectes i Obres de la demarcació de Costes, Ana María Castañeda.

El comitè de govern de l'Ajuntament volia conèixer l'impacte mediambiental que tindrà la construcció de l'escullera sobre el delta de la Tordera i les opinions que en tenen els tècnics. En aquest sentit, el govern municipal ha manifestat que "l'escullera es fa per evitar una regressió de la costa en l'espai en el qual s'actua" i que el mateix Estat ha insistit en el fet que "no es fa per protegir instal·lacions privades". L'alcaldessa Carme Ponsa (JXM) ha assegurat que "el projecte és reversible" i que, per tant, "si amb el pas del temps es considera que no fa falta o es pot substituir", es treurà.

Les obres de construcció de l'escullera començaran aquesta setmana, una vegada s'hagin enllestit els treballs previs necessaris per a inciar-les. Ramir Roger (ERC), primer tinent d'alcalde, ha detallat que les obres de reconstrucció del vial, que aniran a càrrec de l'Ajuntament, s'iniciaran quan "sigui possible compatibilitzar les dues actuacions". "Hem de tenir en compte que els càmpings comencen a tenir una activitat mínima" i, per tant, s'ha de fer de la "manera més immediata que es pugui", ha afegit el regidor.

Restaurar el delta

L'Ajuntament va aprovar en el darrer ple de març la creació d'una taula de treball per recuperar l'equilibri del delta i les platges. El govern municipal ha remarcat que "les persones assistents a la trobada d'ahir van admetre que la solució definitiva a la regressió de la costa pasa per restaurar el delta de La Tordera". "Cal que baixin més sediments de La Tordera i aquests arribin de manera lliure al mar. Per fer-ho cal al implicació de totes les administracions competents així com de totes les parts implicades", s'ha apuntat des del govern.


El govern municipal entén que l'escullera a la zona de càmpings és "una solució puntual i reversible"


El govern municipal entén que l'escullera a la zona de càmpings és "una solució puntual i reversible"
Ajuntament de Malgrat de Mar 27/3/2017

El comitè de govern de l'Ajuntament de Malgrat de Mar s'ha reunit aquest matí a Barcelona amb la cap de la demarcació de Costes de l'Estat, Maria Toledano. El govern municipal de JXM, ERC, PDeCAT i CUP entén que la construcció de l'escullera, que proposa l'Estat espanyol, és "una solució puntual i reversible". El govern defensa també que en cap cas, és una solució definitiva i sosté que "no es fa per protegir cap instal·lació privada, sinó evitar la regressió de la costa". El govern entén que la restauració del delta de La Tordera passa "per la lliure evolució de la zona deltaica". L'Ajuntament va aprovar en el darrer ple de març la creació d'una taula de treball per recuperar l'equilibri del delta i les platges.

L'alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa (JXM), i els regidors Ramir Roger (ERC), Jofre Serret (PDeCAT) i Núria Casajuana (CUP), s'han mantingut una reunió de treball amb Maria Toledano que ha servit per aclarir dubtes sobre l'actuació que portarà a terme el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient durant els dos propers mesos per construir una escullera a la platja, a davant de la zona de càmpings del Camí de la Pomereda. Aquest tram de platja s'ha vist greument afectat pels diversos temporals en els darrers mesos. A la reunió també han assistit l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiañez (PSC),  l'investigador del Consell Nacional d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Unitat de Sistemes Soci-ecològics Marins i Costers del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Rafael Sardà, i la cap de Serveis de Projectes i Obres de la demarcació de Costes, Ana María Castañeda.

El comitè de govern de l'Ajuntament volia conèixer l'impacte mediambiental que tindrà la construcció de l'escullera sobre el delta de La Tordera, així com conèixer de primera mà les opinions tècniques. El govern municipal ha manifestat que "l'escullera es fa per evitar una regressió de la costa en l'espai en el qual s'actua", així com que el mateix Estat ha insistit que "no es fa per protegir instal·lacions privades". En aquest sentit, el comitè també ha volgut subratllar que totes les parts que s'han reunit avui "han reconegut és una obra que posa remei a un problema puntual però que en cap cas és una solució definitiva". En aquest sentit, el govern municipal ha remarcat que "les persones assistents a la trobada han admès que la solució definitiva a la regressió de la costa passa per restaurar el Delta de La Tordera". "Cal que baixin més sediments de la Tordera i aquests arribin de manera lliure al mar. Per fer-ho cal la implicació de totes les administracions competents així com de totes les parts implicades (des del sector privat fins a col·lectius ambientalistes)", s'ha apuntat des del govern.

En relació a la reunió, des del comitè de govern també s'ha destacat que avui s'ha posat sobre la taula "la necessitat de diferenciar aquelles instal·lacions que estan més properes de la zona deltaica de les que no ho estan; tant de Malgrat com de Blanes".




La temporada oficial dels xiringuitos a les platges d’Arenys començarà a principis de maig
Ràdio Arenys 27/3/2017

Per: Gemma Roig / Mar Sánchez

Aquesta és la guingueta que voldria obrir abans de Setmana Santa

Tot i això, el govern municipal està en converses en Costes perquè una de les guinguetes al Cavaió pugui obrir abans, per Setmana Santa.

La regidora de Platges, Laia Martín, ha explicat que Costes havia demanat aquest any que tots els xiringuitos obrissin el mateix dia. Tot i això, una de les guinguetes de la Tercera Platja ha demanat poder començar el 7 d’abril. Martín diu que la petició ja està feta i que no creu que hi hagi problemes. Tot i això, cal esperar a tenir la confirmació oficial.

Respecte a la temporada en sí, Laia Martín ha afirmat que no hi haurà gaire canvis respecte anys anteriors. Una temporada que durarà fins a principis d’octubre.

Val a dir que Ajuntament i Associació de Guinguetaires van tenir una trobada a finals d’any i demà es tornaran a reunir per acabar de perfilar els detalls de la nova temporada.


Ajuntament d'Arenys de Mar 28/3/2017

L'Ajuntament d'Arenys de Mar encara la temporada de platges 2017 amb la voluntat de consolidar la qualitat dels serveis que s'hi ofereixen i que han comportat la renovació, des del 2009, de la certificació internacional EMAS que atorga la Unió Europea, i que acredita que s'ha implantat amb solvència un Sistema de Gestió Ambiental a totes les nostres platges.


Aquesta setmana hem iniciat els treballs de llaurat de la sorra de les platges d'Arenys en la que esdevé la primera de les accions de condicionament d'aquest espai natural de cara a la temporada de platges 2017. Cal remarcar que en el cas del Cavaió, el llaurat es limita només a la zona d’estada per al bany (els primers 30 metres de sorra des del bot de l’aigua), per evitar malmetre les zones de sorra destinades a la recuperació de la vegetació sorrenca litoral. El dilluns 3 d’abril es farà el garbellat i l’esplanació de les sorres, per deixar-les preparades de cara a l’inici de la temporada alta de Setmana Santa, que comença el 8 d’abril.

De fet, la Comissió Tècnica de Platges, en la què hi prenen part les diferents empreses i departaments municipals quer tenen una actuació sobre les platges, s'ha reunit aquest dimarts al matí per planificar la temporada i exposar les novetats que s'hi inclouen enguany. Pel que fa a dates, el servei de vigilància i salvament, així com tots els altres serveis i equipaments bàsics, funcionaran a ple rendiment del 17 de juny a l'11 de setembre, mentre que les guinguetes obriran del 28 d'abril a l'1 d'octubre, si bé alguna d'elles ja ho farà de cara a Setmana Santa.

Quant al servei de salvament i socorrisme, s'habilitarà un nou canal nàutic a la Musclera per facilitar l'accés de l'embarcació del servei. També es vol adequar una zona especialment adaptada a la platja de la Picòrdia, per fomentar el seu ús per part de persones amb mobilitat reduïda amb passeres adaptades, espai d'ombra, vestuari, etc. Tanmateix, tornarem a disposar de la patrulla policial de platges per mantenir el servei de vigilància de les platges i d'ordenació dels seus accessos.


Pel que fa als equipaments de les platges, es preveu connectar les dues bandes del rial del Canyadell a la platja de la Musclera, mitjançant la instal·lació d'un pont de fusta com el que s'ha instal·lat sobre el rial de la Serp i s'instal·larà una zona de descans. En el cas de la platja del Cavaió, també s'instal·larà una nova zona de descans al sector del rial de Valldemaria, i s'ampliarà la ja existent als marges del rial de la Serp.

Es preveu, d'altra banda, incrementar la dotació d'illes de recollida selectiva de les platges, instal·lar nous elements de jocs infantils a la platja del Cavaió, posar un segon sanitari públic a la Picòrdia. També es vol renovar els senyals informatius de les platges del Cavaió i de la Picòrdia i instal·lar-ne un a la platja de la Musclera.

Pel que fa a la recuperació ambiental, les escoles d'Arenys tornaran a ser protagonistes del programa de Protecció i Recuperació del Litoral i que, gràcies a la seva participació, estan contribuint, any rere any, a la consolidació d'aquest corredor natural que està canviant la fisonomia d'entrada a les platges d'Arenys. Unes accions que, enguany, es veuran reforçades amb una plantada popular a la Musclera oberta a tota la població.


Después del temporal en Blanes, parece que el mar nos devuelve los caramelos de la cabalgata de reyes.

Tampones, bolsas, preservativos, colillas, la dieta letal de las tortugas del Mediterráneo via