divendres, 7 d’abril del 2017

Augmenta l'única població de Nàiades (Anodonta Cygnea) a la conca de la Tordera a Arbúcies 6/4/2017

Notícia: Es recuperen 24 nàiades de la bassa de la Farga

Els de la Generalitat traient les nàiades (conegudes com musclos) de la bassa de la Farga

Es recuperen 24 nàiades de la bassa de la Farga
Ajuntament d'Arbúcies 6/4/2017

Els popularment coneguts com a musclos de riu fa 9 anys que es van descobrir a Arbúcies


Avui dijous 6 d’abril, amb motiu de les obres de manteniment i reparació de la bassa de la Farga s’ha buidat per tal de dur a terme els treballs d’arranjament. Com que ja era conegut que en aquest espai hi vivien nàiades (una espècie anomenada Anodonta Cygnea), els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya s’han desplaçat fins a Arbúcies per tal de procedir a l’extracció d’aquests mol·luscs i col·locar-los en un altre espai per evitar que pateixin cap maltractament durant les obres. De moment, se n’han trobat fins a 24 de vives i 1 de morta.

La descoberta de les nàiades es va produir ara fa 9 anys, quan l’Ajuntament feia les tasques de neteja i condicionament de la bassa. Així doncs, el 2008 es va localitzar aquesta espècie protegida de mol·lusc que es considerava extingit a la conca de la Tordera. L’espècia Anodonta Cygnea es tracta d’un mol·lusc bivalva de closca ovalada i coloració marró verdosa. Els arbuciencs, conegut el descobriment, van anomenar-los popularment musclos.

Com la resta de les nàiades, es tracta d’una espècie protegida a Catalunya (Categoria D segons la Llei 12/2006, del 27 de juliol, de mesures en matèria de medi ambient i de modificació entre altres de les lleis 3/1988 i 22/2003, relatives a la protecció dels animals; DOGC 4690 del 03/08/2006). El gènere Anodonta es considerava extingit a la conca de la Tordera (Altaba 1991) però al 2001 es va publicar l’existència d’una població al Pantà d’en Matllo, però en cap cas s’havien localitzat exemplars vius com els actuals de la bassa de la Farga.


Augmenta l'única població de nàiades a la conca de la Tordera a Arbúcies
El Gerió Digital 6/4/2017

Se n'han comptabilitzat 24 de vius

Detall de la closca d'una de les nàiades que han trobat a la bassa de la Farga d'Arbúcies

Les nàiades, popularment conegudes com a musclos de riu, són una espècie de mol·lusc protegida a Catalunya. Les que viuen a la conca de la Tordera –el sistema on pertany la riera d'Arbúcies- són del gènere Anodonta Cygnea, i fins fa pocs anys es creia que s'havien extingit.

L'any 2008, però, se'n va trobar una població a la bassa de la Farga. Aleshores, se'n van comptabilitzar deu exemplars vius (a més de localitzar-ne també closques buides). La descoberta es va fer durant uns treballs de neteja de l'indret, situat al centre del poble, i va comportar l'adopció de mesures per afavorir la creació d'un ecosistema per a l'espècie. Entre d'altres, deixar prou gruix de sediments (les nàiades viuen als llots del fons) i procurar que l'aigua hi corregués de manera regular.

Ara, aquestes mesures s'han rebel·lat efectives. De fet, han afavorit que l'espècie es reproduís. Coincidint amb unes obres de manteniment que han obligat a assecar la bassa, Agents Rurals, tècnics de medi ambient i personal de l'Ajuntament han anat a la bassa per retirar-hi les nàiades.

24 nàiades entre els llots

Només avui, entre el fang ja se n'han trobat 24 exemplars vius (apart d'un altre de mort). L'alcalde, Pere Garriga, d'Independents de la Selva (IdSelva), explica que, de les nàiades que s'han extret avui, aproximadament la meitat eren petites. "Això indica que s'han reproduït; es tracta de mol·luscs d'uns 10 centímetres de llargada, entre 3 i 4 d'amplada, i amb la closca de color fosc, molt diferent del to marronós-verdós que tenen els adults", precisa.

De moment, i mentre durin les obres (que han de permetre reparar un dels murs de la bassa) les nàiades viuran en un dels recs. En concret, el que prové de la riera d'Arbúcies i va a parar a la zona de turbines de l'antic molí de la Farga. "Els Agents Rurals ens han recomanat deixar-les allà, perquè hi ha llots i sempre hi corre l'aigua", precisa l'alcalde.

Demà, els Agents Rurals i el personal municipal tornaran a la bassa per retirar les nàiades que encara hi queden. "Avui ja n'hem vistes dues més a la part dels llots on encara no hi hem mirat a fons; anem removent els fangs amb rampins i, amb cura, anirem traslladant les nàiades que hi trobem", precisa.

Els mol·luscs s'estaran fora de la bassa entre dues o tres setmanes, mentre duri la reparació del mur (que suposava pèrdues d'aigua). Després, se les tornarà a traslladar al lloc on es trobaven, amb l'objectiu que es trobin al mateix hàbitat. "Els fangs que s'hagin de remoure per reparar el mur s'apilonaran i després es tornaran a posar a lloc; cal afavorir la supervivència d'aquesta espècie en perill d'extinció", conclou Garriga.