dijous, 6 d’abril del 2017

Més pedres, més sauló i tal... l'eterna història del desgavell de la costa 6/4/2017

Això és la conseqüència de llançar el missatge que qui la fa, no la paga. Necessitem un govern que exerceixi governança sobre el territori.

Dos càmpings aboquen terra per recuperar espai, a Blanes
El Punt Avui 6/4/2017

El Bellaterra i el Voramar, a primera línia de mar, volen restaurar el terreny perdut pels temporals

Un informe municipal tramès a Costes revela les recents actuacions

 Una imatge del monticle guanyat pel càmping Voramar, amb el castell de Sant Joan al fons, ahir al matí. Foto: QUIM PUIG.

A baix, les terres abocades al Bellaterra, dilluns. Foto: CEDIDA.

JORDI FERRER - BLANES
Els càmpings Bellaterra i Voramar de Blanes han abocat terra a les seves instal·lacions, a la zona dels Pins, abans de Setmana Santa. Els dos establiments han volgut recuperar espai perdut els últims mesos, segons admet l'informe redactat per l'inspector d'urbanisme de l'Ajuntament. El consistori ha informat el servei de Costes de l'Estat de l'actuació dels dos establiments, al final del passeig de s'Abanell.

L'informe inclou documentació gràfica de l'actuació des de dilluns del Voramar i del Bellaterra, tots dos a l'avinguda Vila de Madrid. El Voramar ha abocat terra i roques, i ha reconstruït el tancament amb una tanca metàl·lica. A l'espai guanyat aquesta setmana, s'hi ha pogut veure una autocaravana durant unes hores. La directora del Voramar, Rosa Aladern, assenyala que les roques ja han estat tapades. Sosté que el negoci té els mateixos límits de sempre.

Reunió al Bellaterra

Ahir a la tarda, el tinent d'alcalde d'Obra Pública, Enginyeria i Medi Ambient de l'Ajuntament de Blanes, Juanjo Navarro (CiU), va anar a parlar amb el propietari del càmping Bellaterra, Josep Ametller. Acompanyat del primer tinent d'alcalde, Joaquim Torrecillas (CiU), Navarro va rebre les explicacions d'Ametller, que li va explicar que havien enretirat la sorra que havia entrat a les instal·lacions a causa del temporal.

Navarro admet que els efectes del temporal han deixat la platja a tocar dels establiments en situació “devastada”. Però no troba justificació al fet que hi hagi “aportacions externes” de sorra. “Encara que necessitin tornar a la situació d'abans del temporal, no poden actuar pel seu compte”, assenyala, amb referència al Voramar.

Els dos establiments turístics són molt a prop del final del passeig de s'Abanell, on a mitjan mes de febrer una màquina de la neteja va caure dins un esvoranc mentre hi treballava al matí. D'altra banda, l'Estat està reparant el mur de protecció de sa Palomera, enfonsat pel temporal del gener.

LA FRASE

[Sobre el Voramar] Encara que necessitin tornar a la situació d'abans del temporal, no poden actuar pel seu compte
Juanjo Navarro
TINENT D'ALCALDE DE MEDI AMBIENT

LA DATA

04.04.17 és el dia que l'inspector d'urbanisme va començar l'informe sobre l'abocament de terra. Ahir el va acabar.

La responsable del Voramar parla de “manteniment”

La directora i copropietària del càmping Voramar de Blanes, Rosa Aladern, considera que les tasques fetes pel seu establiment els últims dies són “actuacions de manteniment”. “Ens veiem obligats a fer-ho perquè no ho fa l'Ajuntament”, assenyala. I hi afegeix: “La gent del poble deu pensar que hem avançat uns metres quan el que hem fet és tornar on érem abans de l'hivern.” La tanca de delimitació de l'establiment s'ha mogut a tocar del mar, però la directora de l'establiment afirma que és allà “on ha de ser; hi ha espai perquè la gent pugui passar”.
Aladern lamenta que l'Ajuntament no hagi vetllat prou per tenir en bon estat el passeig de s'Abanell, just a l'altre extrem del nucli urbà. Assenyala, en canvi, que els danys causats pel temporal a Malgrat de Mar (Maresme) han tingut una reacció adient del consistori ja que els responsables de Costes a Barcelona hi inverteixen 1,1 milions. “A Blanes fa vint anys que no es fa cap actuació al sud de la platja de s'Abanell, que cada any perd metres.” Aladern és la vicepresidenta de l'Associació de Càmpings de Blanes. El president és Josep Ametller, el propietari del Bellaterra, que ahir no va poder ser localitzat per valorar l'abocament de terra.


Comencen les obres de l’escullera de Malgrat a mig gas
Ràdio Palafolls 5/4/2017

Els treballs que s’havien anunciat a principis de febrer finalment han començat, però no ho han fet amb completa normalitat. Segons ha avançat el digital El Malgratenc el cap de setmana van robar les bateries de la maquinària el que ha impedit que les obres comencessin amb total normalitat.


Dilluns els operaris es van trobar els vehicles forçats i sense bateries. Ara hi ha incorporat un vigilant i xifren en 4.000 euros les pèrdues.

Finalment, però, la construcció de l’escullera, amb un cost de 1,1 milions d’euros ha començat amb un mes de retard. L’Estat, en una visita del delegat del Delegat del Govern espanyol, Enric Millo, va anunciar les obres per finals de febrer.

D’altra banda, l’informe medi ambiental que reclamava un estudi sobre l’impacte de l’escullera en el Delta, segons l’Ajuntament de Malgrat, s’ha fet verbalment en una reunió entre Costes i el consistori.

Es va ratificar l’escullera com a únic remei ara per ara per evitar futurs danys, una actuació reversible que en cas que afectés els sediments del Delta es podria retirar. L’Ajuntament apunta que cap al maig haurien d’estar finalitzades les obres.


La meitat de platges de que tenien dunes al passat, actualment no en tenen perque les han destruit el passejos i edificis?
En respuesta a   y a 
Les cases barates (Blanes), per posar exemple, està a una cota +1,80m damunt cota passeig precisament per estar construït damunt una duna.
Correcte, tot el passeig de Blanes i la primera línia d'edificis està sobre antigues dunes. He posat l'exemple de Pals per ser més visual
El cas de Rodors (Pals) encara és més hevy perquè pretenen carregar-se el sistema dunar que encara existeix, sí.
Doncs si,sembla que no volguem entendre la importancia de les dunes per protegir-nos dels temporals. Duna=Platja=zona inundable en temporals