dimarts, 2 de maig del 2017

Blanes ha avançat al maig les Jornades Gastronòmiques de la Gamba, que reivindica com a producte propi 1/5/2017 Ajuntament de Blanes

Blanes ha avançat al maig les Jornades Gastronòmiques de la Gamba, que reivindica com a producte propi
Ajuntament de Blanes 1/5/2017

L’any passat es van fer del 15 al 30 de setembre, i ara s’ha ampliat a tot un mes. Es captura al Canó de Blanes, la vall més gran del mar Mediterrani, i és el producte estrella de la llotja

Durant tot el mes de maig, Blanes allotja les Jornades Gastronòmiques de la Gamba, organitzades per l’Ajuntament de Blanes amb el suport de la Confraria de Pescadors. L’any passat es van organitzar per primera vegada del 15 al 30 de setembre, i aquest 2017 s’han avançat perquè es facin de l’1 al 31 de maig, ja que ara és la millor temporada de captures.

Port de Blanes, gamba recent capturada
Participen un total d’11 restaurants que oferiran una gran varietat de plats que es confeccionen amb la gamba com a producte central. Els establiments i respectius xefs són els següents: Ca la Luci, Alícia Alonso; Can Borrell, Manel Vegas; Can Flores, Pere Povill; Celler Sant Antoni, Gioivanni Ferrara; Juanma, Juanma; Kiku, Kiku; La Balma, Toni Marín; La Gaviota, Pedro Cabrera; Sa Nansa, José Martínez; Sentits, Òscar Vilà i Guillem Gallego; i Va de Catas, Alberto Mora.


Un dels restaurants que participa en les Jornades Gastronòmiques
Alguns d’aquests plats són Tàrtar de gamba sobre fons marí; Tapa de gambes amb all i julivert; Arròs caldós amb gambes; Gambes estil Thai amb llet de coco, curri vermell i citronel·la; Suquet de rap amb gambes, etc. S’ha editat un díptic que recull tota la informació, i que també inclou dues receptes confeccionades pel veterà cuiner de Blanes Toni Múrcia: Gamba mitjana amb cava de Blanes i Gambes de Blanes de la mare, picantetes.

Els preus dels menús són força variats, i van des dels 14 € el més assequible fins als 50 € un dels més elaborats. També hi ha ofertes especials, com ara els qui ofereixen l’oportunitat de fer un menú degustació per 40 €, o bé els que es fan per a dues persones, que poden costar 60 €, 70 € i 130 €. Els menús es completen amb productes gastronòmics blanencs, amb l’objectiu de promocionar el bo i millor en aquest àmbit, estimulant aquest atractiu del municipi.


Elaboració d'un dels plats que es poden degustar a les jornades
Així, hi ha pa i pastissos de diverses fleques i pastisseries; mel del Jardí Botànic Marimurtra; Carboneres de Ca l’Orench; vi Blanc de Vela de Cal Correu i Coral Marine Sea Drink; cava Laviret i Ses Vernes; cervesa Marina i Popaire, fruita i verdura de l’Horta de Blanes, etc. Són el què es coneixen com productes Kilòmetre 0, que promouen articles de proximitat agrícoles, marítims i d’elaboració.

Un producte que es pesca al canó de Blanes, el més gran del Mediterrani

La segona edició de les jornades gastronòmiques dedicades exclusivament a la gamba volen ser una manera molt explícita de reivindicar aquest producte com a propi. Des de fa temps hi ha una còmplice i sana rivalitat entre Blanes i Palamós, si bé es tracta d’un mateix producte que no té res a envejar l’un de l’altre.


Les gambes d’aquí es capturen al canó de Blanes, la vall més gran que hi ha arreu del mar Mediterrani. La varietat de gamba vermella és un dels productes més preuats d’aquesta demarcació, i en el cas de la Confraria de Pescadors de Blanes és, amb diferència, el que més beneficis genera.

Any
Captures
Vendes
2013
85.161 Kg
1.843.000 €
2014
71.213 kg
2.327.999 €
2015
123.000 kg
2.940.591 €
2016
92.118 kg
2.465.835 €

Actualment els ports de Blanes i Palamós són els que pesquen més gamba arreu de Catalunya, per sobre de Tarragona i Vilanova. En nombre de recaptació, la llotja de Blanes és la tercera de Catalunya, amb un total de 10’37 M€. Encapçalen el rànquing Sant Carles de la Ràpita amb 13’72 M€ i Tarragona amb 10’09 M€, mentre que Palamós es situa al sisè lloc amb 8’69 M€. 


La gamba rosada és una espècie demersal, nedadora, que viu damunt els fons fangosos, a grans fondàries, entre els 80 i 1.440 metres. Sovint s’apropa a la costa pels recs o clots submarins i és aquí on s’aprofita per capturar-la. La pesca és semiindustrial o artesanal, i es practica amb arts d’arrossegament.

Blanes potencia els fruits de la mar com atractiu gastronòmic

Aquest 2017 l’Ajuntament de Blanes està fent una decidida aposta per potenciar els fruits de la mar com un atractiu turístic que, alhora, revitalitza i reforça les seves arrels marineres. Per això, s’organitzaran tres cicles de Jornades Gastronòmiques que tenen com a plat central els productes de la llotja. A l’abril s’han fet per primera vegada les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau i, després que el maig es dedica a la Gamba, de cara a l’octubre hi haurà les del Suquet de Peix. En tots tres casos els respectius cicles s’allarguen durant un mes, i s’identifiquen amb element de promoció comuns.


A banda dels díptics, cartells i banderoles, una de les novetats d’aquest 2017 que també s’ha inclòs en el cas de les Jornades Gastronòmiques de la Gamba, és l’edició de 80 davantals amb la mateixa serigrafia identificativa que s’han repartit perquè els portin els cuiners i cambrers. D’altra banda, bona part dels restaurants adherits a la iniciativa participen en la campanya de difusió de les jornades cedint dos menús pels concursos que es fan a través de diversos mitjans.