dimarts, 16 de maig del 2017

Sobre les platges i sobre el seu desgavell 14-16/5/2017...

La sorra de les platges del Maresme està formada per quars, feldspat i mica procedent de les muntanyes granítiques de la zona?

EL TRANSPORT DE SEDIMENTS ALS RIUS: Un espectacle que sovint no tenim en compte. Vegeu vídeo. Podeu identificar els tipus de transport?



El passeig Marítim de Pineda es podrà obrir al juny a vianants, bicicletes i banyistes
Ràdio Pineda 16/5/2017


Aquest matí s'ha fet l'entrega oficial de les obres del Passeig Marítim de Pineda que han anat a càrrec de l'Estat. La delegada de Costes a Barcelona, María Toledano i l'alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, han signat la documentació que formalitza l'entrega dels treballs. Es tracta reparació i construcció d'una escullera als dos trams del Passeig afectats pels temporals d'aquest hivern. Les obres del Ministeri han complert el calendari previst amb una inversió al voltant d'un milió d'euros.

I avui mateix, l'Ajuntament de Pineda comença la feina per condicionar, damunt l'escullera, un carril de vianants i bicicletes i instal·lar enllumenat. Segons els tècnics, l'escullera també s'haurà d'acabar de reomplir amb balast (un tipus de pedra com les que s'utilitzen a les vies del tren). La previsió de l'Ajuntament és que aquestes tasques estaran enllestides abans de Sant Joan, amb una primera inversió de prop de 35.000 euros. Amb això, s'aconseguirà que a l'estiu es pugui passejar i circular en bicicleta al llarg de tot el Passeig Marítim de Pineda. Les obres definitives de reurbanització del passeig començaran després de l'estiu per no entorpir la temporada de platja i la temporada turística.

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que «han fet els treballs d'urgència als quals s'havien compromès des de la Delegació de Costes». Xavier Amor ha agraït la presència de la delegada de Costes, María Toledano, «que ha fet el seguiment venint també cada setmana a Pineda». L'alcalde ha explicat que ara l'Ajuntament agafa el relleu a les obres que ha fet el Ministeri amb l'objectiu que a l'estiu es pugui passejar i circular amb bicicleta per tot el passeig. L'alcalde, Xavier Amor, ha remarcat que «avui mateix comencen els treballs que han de permetre, amb instal·lacions provisionals, que a l'estiu es pugui gaudir del passeig i la platja». Les feines definitives seran després de l'estiu.


Els tècnics i tècniques municipals i de la Delegació de Costes han participat a l'entrega oficial dels treballs i s'han reunit també pels darrers detalls tècnics que havien de concretar. L'arquitecte municipal, Maurici Sadurní, ha explicat a Ràdio Pineda que els treballs consistiran en fer un carril que «permetrà el pas de les persones i que també farà contenir les terres, en un terreny que té la complexitat de ser més irregular, però que es pot fer sense problema». Aquesta serà una primera fase provisional abans de les obres definitives de després de l'estiu.


Les obres que comencen avui per part de l'Ajuntament són:

--Reposició del carril de vianants amb un cost de 29.000 euros que està en fase d'adjudicació, i amb un termini d'execució de 3-4 setmanes. Si les condicions de seguretat de les obres o permeten, es podrà deixar passar els vianants abans de la finalització de l'obra
--Instal·lació d'una columna de llum i dos fanals de llum amb un cost 5.365 euros
--Neteja i condicionament general de l'espai per part de la brigada municipal.

Les obres de reurbanització, després de l'estiu

Les obres definitives de reurbanització del passeig començaran després de l'estiu. Les obres consistiran en la restitució dels elements d'urbanització, mobiliari urbà, jardineria fets malbé pel temporal. També s'instal·laran de nou els serveis d'enllumenat, aigua potable, electricitat i telefonia. El cost previst en el projecte puja a 358.376,11€. D'aquesta part ja s'ha demanat una subvenció a l'Estat, tot i que, ara per ara, l'Ajuntament no ha obtingut resposta.


Pineda podrà obrir el passeig al juny però sense urbanitzar
El Punt Avui 16/5/2017

L'Ajuntament farà avui la recepció de l'escullera que ha construït l'Estat i iniciarà l'adequació del carril bici que garanteixi un accés segur al tram arreglat

Hi destinarà 400.000 euros i enllestirà l'obra del tot passat l'estiu

La nova escullera construïda per l'Estat al tram del passeig marítim de Pineda que va quedar destrossat pels efectes del temporal marítim de principis d'any Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Pineda de Mar vol garantir la continuïtat del passeig marítim aquest estiu perquè vianants i ciclistes hi puguin circular sense cap impediment. Les obres de construcció de l'escullera sota el passeig per evitar que futurs temporals se'l tornin a menjar, a càrrec de l'Estat, han complert les expectatives. L'Ajuntament va confirmar ahir al vespre que avui té previst fer la recepció de l'obra. Tot i que aquesta és la part del projecte que més diners s'ha endut –una partida d'un milió d'euros– l'actuació no es pot donar ni de bon tros per acabada. La regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC), explica que un cop hagin marxat les màquines del ministeri “entraran les contractades per l'Ajuntament”. “Tenim la temporada d'estiu a sobre i hem d'optimitzar al màxim el temps per deixar un passeig segur on hi puguin circular vianants i ciclistes”, apunta. Demà mateix a la tarda, doncs, comença la feina per condicionar el carril bici i adequar part de l'enllumenat amb una primera inversió de prop de 35.000 euros. “Calculem que en tres o quatre setmanes aquesta feina ja estarà feta i la resta de l'obra no es reprendrà fins passat l'estiu”, avança la regidora de Comunicació. En aquest sentit, Sílvia Biosca precisa que el gros del projecte, que es reprendrà molt probablement al setembre, inclou la restitució dels elements d'urbanització, mobiliari urbà i jardineria fets malbé pel temporal i el restabliment dels serveis d'enllumenat, aigua potable i telefonia “amb un cost de 358.376,11 euros”. D'aquesta part sí que es demanarà una subvenció a l'Estat.

Sílvia Biosca destaca que seria poc recomanable continuar amb les obres d'urbanització “encara que això suposi que no tinguem el passeig en òptimes condicions”. “Els treballs no poden conviure amb els veïns i els turistes”, reflexiona, i afegeix que “cal fer les coses bé.

LA FRASE

Hem d'optimitzar el temps per deixar un passeig segur on hi puguin circular vianants i ciclistes
Sílvia Biosca (PSC)
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE L'AJUNTAMENT DE PINEDA DE MAR

LA XIFRA

400.000 euros és el cost previst per l'Ajuntament de Pineda per enllestir la urbanització del tram del passeig marítim.

Malgrat, a l'espera de la sorra

La construcció de l'escullera al tram del Camí de la Pomereda de Malgrat que també va patir greus desperfectes pel temporal s'hauria d'acabar la setmana vinent, segons les previsions traslladades a l'Ajuntament des de la demarcació de Costes de l'Estat. Les màquines continuaven ahir col·locant les pedres de grans dimensions que han de servir de base per a la nova platja que es crearà a partir de l'aportació d'uns 200.000 m³ de sorra aportada pels diferents ports del Maresme. La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), va confirmar ahir que si es compleix el calendari previst, pels volts de Sant Joan l'actuació corresponent al ministeri s'haurà enllestit. “Un cop feta l'escullera i aportada la sorra, ens deixaran el vial compactat i ens correspondrà a nosaltres tirar endavant la urbanització”, va especificar. El cost de l'actuació puja a uns 200.000 euros i el consistori ja va traslladar a l'Estat la petició d'afegir-se a una de les línies de subvenció atorgades amb motiu dels desperfectes ocasionats pel temporal. “Estem debatent juntament amb els càmpings afectats si comencen les obres immediatament o si esperem després de l'estiu”, va dir.


El Punt Avui 16/5/2017

La sobreocupació que feien de la platja ha estat el motiu perquè el consistori li retirés el distintiu

El govern local promet i que la recuperarà

La platja de Canet amb una guingueta al fons en una imatge d'arxiu Foto: AJ. CANET DE MAR.

TERESA MÁRQUEZ - CANET DE MAR
Canet de Mar va perdre la setmana passada per primer cop la bandera blava després d'haver-la lluït cada temporada des de l'inici del popular distintiu que premia la qualitat de les platges. La notícia va agafar per sorpresa l'Ajuntament, segons destaca el regidor de Medi Ambient, Josep Maria Masvidal (Canetencs Independents), perquè no se li havia notificat prèviament la decisió de l'entitat que atorga els guardons, l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC). Masvidal reconeix, però, que quan ell va assumir el càrrec no s'havia tancat el tràmit per revalidar la petició del distintiu, tot i que el termini per fer-ho estava a punt d'exhaurir-se. “Tota la documentació va ser enviada”, ratifica. El regidor explica que un cop coneguda la decisió de retirar-los la bandera es va demanar a l'ADEAC que precisés quins havien estat els motius. “Ens van enviar una notificació en la qual es deixava ben clar que era per la sobreocupació que les quatre guinguetes temporals havien fet de l'espai que ocupen a la platja”, especifica. Masvidal hi afegeix que en alguns casos l'ocupació de més arribava al 50% i que quan els tècnics de Costes van detectar la irregularitat i es va comunicar a l'Ajuntament, aquest va actuar amb rapidesa i fins i tot es van sancionar els adjudicataris dels establiments. “Ens consta una inspecció que es va fer el mes de juny i a la qual vam respondre”, manté.

El regidor defensa que el motiu que ha provocat la retirada de la bandera blava a Canet “afortunadament no posa en dubte ni afecta la qualitat de la platja del municipi” i assegura que aquesta temporada “el consistori serà especialment curós perquè els responsables de les guinguetes compleixin la normativa”. “Canet tornarà a tenir bandera blava l'any vinent”, sentencia. Es dona el cas que aquesta setmana hi haurà una nova adjudicació de les quatre guinguetes per a un període de cinc anys.

LA FRASE

La decisió no posa en dubte ni afecta la qualitat de la platja del municipi
Josep M. Masvidal (CANETENCS INDEPENDENTS)
REGIDOR DE MEDI AMBIENT DE CANET