dimecres, 22 de març del 2017

Algunes notícies per llegir 20-22/3/2017...

El ple aprova, amb l'abstenció d'ERC, demanar a la declaració de Zona d'Urgència dels Boscos


El Maresme necessita 800.000 euros per retirar arbres morts per la plaga del tomicus
Ràdio Tordera 22/3/2017


El Consell Comarcal del Maresme (CCM) demana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat que declari els boscos de la comarca “Zona d’Atenció Urgent” amb l’objectiu de combatre la plaga de l’escarabat tomicus que afecta les pinedes maresmenques. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, assegura que s’han confirmat “les hipòtesis més pessimistes” i que les feines de neteja fetes fins al moment són “insuficients” tot i els 200.000 euros invertits en treballs forestals. Segons els càlculs del CCM calen encara 800.000 euros extraordinaris per treure la fusta morta, a més de fer un pla de gestió dels boscos per adaptar-los al canvi climàtic i que eviti riscos d’incendis i inundacions.


El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Barcelona, Josep Pena, ha explicat a l’ACN que encara no s’ha rebut cap demanda concreta per part del Consell Comarcal del Maresme, tot i que ja ha avançat que la predisposició a col·laborar amb el territori és “altíssima”. Pena ha recordat que la Generalitat és una de les administracions que més recursos ha invertit en la crisi dels boscos del Maresme i reconeix que en el futur caldrà continuar adoptant mesures per “atacar la plaga” del tomicus.

 
Quan es rebi formalment la petició del CCM, el Departament analitzarà i valorarà la situació al detall.En aquest sentit, Triadó ha expressat la necessitat de totes les administracions de fer front comú contra aquesta plaga i que “tothom dins les seves possibilitats” faci les aportacions econòmiques necessàries per poder finançar els treballs de retirada de la fusta morta dels boscos abans que arribi l’estiu i es dispari el risc d’incendi.

 
Els darrers informes tècnics sobre la situació dels boscos del Maresme són alarmants, en aquest sentit. La sequera i l’atac de la plaga ha provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives és que cap dels exemplars afectats parcialment es pugui acabar recuperant, segons ha exposat el responsable de Medi Ambient del CCM.


"El Parc del Montnegre i El Corredor. Línies d'actuació en la gestió i reptes de futur” 7 d'abril 20h sala plens Ajuntament de


Com no!!!... al mercenari de capçalera (Martí Boada) se l'ha de tenir content, oi?...
Govern.cat 21/3/2017

És una iniciativa impulsada per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB i l'Ajuntament de Sant Celoni

L’Executiu ha fet aquesta declaració amb motiu de la celebració, el 21 de març, del Dia internacional dels boscos instaurat  per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO)

El  Govern ha fet avui, 21 de març, Dia Internacional dels Boscos, una declaració institucional de suport al projecte de creació del Museu Europeu del Bosc (MEdB). El Museu és una iniciativa impulsada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) i l’Ajuntament de Sant Celoni.
 
El projecte del MEdB preveu que s’ubiqui a Sant Celoni (Vallès Oriental), i serà un centre de referència europea en la divulgació del coneixement integral dels sistemes forestals i les seves funcions des de la perspectiva del segle XXI. Està concebut com una institució avançada per fomentar el coneixement i la participació en la comprensió dels processos essencials dels boscos i als seus valors associats vinculats als serveis ambientals, enfocament que ha de facilitar la transició cap a una bioeconomia sostenible a nivell europeu.
 
Aquesta declaració institucional de suport del Govern al projecte de creació del Museu coincideix precisament amb el Dia Internacional dels Boscos que se celebra cada any el 21 de març. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha organitzat diversos actes per a aquesta setmana que pretenen donar a conèixer els valors i la importància de tots els tipus d’ecosistemes boscosos, que alberguen el 80% de la biodiversitat.
 
Aquest any i sota el lema “Els boscos i l’energia”, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) commemora el Dia Internacional dels Boscos amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància dels ecosistemes boscosos.  
 
Catalunya és un país de boscos, amb un 64% de la superfície és forestal, amb poc més de 2 milions d’hectàrees i un increment d’entre 3 i 4 milions de m3 l’any de les masses forestals. Aquestes dades indiquen que el terreny forestal es pot considerar una autèntica infraestructura verda de Catalunya i per tant amb un gran potencial social, mediambiental i econòmic.
 
L’estratègia de la biomassa que desenvolupa el Govern de la Generalitat prioritza l’aprofitament dels usos energètics de la fusta atenent a criteris d’eficiència i  de no dependència de les energies fòssils. Així, ajuda a potenciar el sector forestal i a dinamitzar els aprofitaments de la superfície arbrada de Catalunya.
 
Precisament una de les prioritats del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és activar la gestió forestal dels boscos de Catalunya a través d’aquest aprofitament energètic i, especialment, de l’aprofitament tèrmic de la biomassa de proximitat.  Aquesta gestió contribueix a garantir una silvicultura sostenible, imprescindible per a la conservació del medi natural i, alhora, reduir el risc d’incendis associat a l’acumulació de combustible als boscos de Catalunya.


La Vanguardia 20/3/2017

Vecinos de la Riera sufren plagas de mosquito tigre por el agua acumulada | El Ayuntamiento abre el enésimo expediente para implicar los propietarios

Vecinos de Arenys junto a los depósitos de agua potable en la finca de los neumáticos (Fede Cedó)

Le llaman la “Seseña de Arenys” para recordar la catástrofe ambiental que en mayo de 2016 produjo el incendio de 70.000 toneladas de neumáticos abandonados en un vertedero ilegal del municipio toledano. Los vecinos de la urbanización ubicada en la Riera de Torrentbó de Arenys de Mar llevan desde el 2006 advirtiendo a las administraciones del riesgo que supone permitir un vertedero clandestino de 5.000 neumáticos abandonados en una finca junto al parque natural del Montnegre-Corredor.

Con la llegada de la primavera, las quince familias que viven junto a la finca donde se apilan los neumáticos volverán a sufrir los ataque de los mosquitos tigre, que tienen en las ruedas llenas de agua su hábitat preferido. “En pleno verano no podemos abrir las ventanas y para estar por casa andamos con pantalones largos” clama Sigfrid, uno de los afectados.

Arenys de Mar. Un vecino vigila el depósito de agua junto a las pilas de neumáticos (Fede Cedó)

Pero los residentes también son conscientes que tal acumulación de caucho es perjudicial para su salud y alertan de que están siendo envenenados, ya que la degradación de las gomas está contaminando los acuíferos naturales y “posiblemente un depósito de miles de litros de agua potable del que se nutre la comunidad” y del que nadie se ha preocupado de analizar.

Tal es la degradación de la finca de los neumáticos que “hasta hay cazadores que la utilizan para enterrar a los perros que se mueren” aprovechando la facilidad de acceso. Advierten igualmente que “tampoco se ha sellado la fosa séptica de una antigua casa” que en su día acabó pasto de las llamas y que nadie ha retirado la decena de bombonas de butano corroídas por el paso del tiempo que están depositadas a la intemperie.

Los vecinos junto a los neumáticos y el depósito de agua que nutre una urbanición de Arenys de Mar (Fede Cedó)

Tienen pánico a un incendio y no obvian el riesgo de contagio al que están sometidos constantemente. Son conscientes que los mosquitos no es su mayor problema. Afirman sufrir la polución que genera la progresiva degradación química de unos neumáticos, que al aire libre, pueden llegar a liberar más de 200 contaminantes, como los peligrosos y tóxicos bifenilos policlorados.

En estos diez años “nos hemos entrevistado con todos los alcaldes del consistorio” lamentan, sin obtener una solución a su calvario. Ahora, sin embargo, según la concejal de Medio Ambiente de Arenys de Mar, Laia Martín “ahora se ha iniciado el proceso para reclamar a los herederos”. El enésimo expediente -el último se dejó caducar en el 2012- para exigir a los hijos y la viuda del propietario de los terrenos que “deben cumplir con sus obligaciones legales aunque se nieguen a aceptar la herencia”. En caso contrario, el consistorio asegura que procederá de forma subsidiaria y retirará los neumáticos, cuyo coste se estima en unos 40.000 euros.

Cinco mil neumáticos abandonados en una finca de Arenys de Mar (Fede Cedó)


Nació Digital 21/3/2017

A conseqüència de l'accident el vehicle ha perdut tot el carburant del dipòsit

Operaris de l'autopista netejat les taques de carburant del camió bolcat a tocar de Les Llobateres a Sant Celoni | PM

Un camió s'ha accidentat aquest matí en el quilòmetre 99,4 de l'autopista AP-7 en el terme municipal de Fogars de la Selva a tocar de Sant Celoni, a Les Llobateres. Es tracta d'un camió frigorífic que viatjava en sentit sud i ha caigut al camí de terra, fora de l'autopista per on sortosament no hi circulava ningú en aquell moment. No es té constància que hi hagi hagut danys personals.

A conseqüència de la bolcada, el camió ha perdut tot el gasoil del dipòsit, cosa que ha fet necessària la intervenció dels operaris de l'autopista per netejar les taques de carburant. El vehicle ha patit importants desperfectes. Al lloc de l'accident s'hi han desplaçat els serveis policials i d'emergències.


Passarà el mateix amb la C32 Lloret? Les concessions s'allargaran gràcies . El territori diu NO
324.cat 22/3/2017

El Ministeri de Foment ja ha anunciat que presentarà recurs davant el Suprem

La justícia dona la raó a Abertis

El Tribunal de Justícia de Madrid dona la raó a Abertis a l'hora de reclamar al Ministeri de Foment 1.500 milions d'euros per obres d'ampliació a l'AP-7. L'any 2006, la concessionària es va comprometre a invertir més de 500 milions per ampliar l'autopista a Girona i a Tarragona. Aleshores es va considerar que l'augment de trànsit que generaria un tercer carril serviria per pagar les obres.

Però la crisi econòmica va fer que el trànsit caigués un 30% de mitjana a tot l'Estat. I es va recórrer a la lletra del conveni firmat, segons el qual la companyia ampliava la calçada i feia descomptes als peatges a canvi que l'Estat assumís compensacions si el volum de trànsit no era l'esperat.

A partir del 2011, el Ministeri de Foment va començar a plantejar dubtes sobre la interpretació de l'acord. El cas va acabar als tribunals. Després de la decisió judicial d'aquest dimarts, Foment ja ha dit que hi recorrerà davant el Suprem.


Ràdio Tordera 22/3/2017


El secretari d’Infraestructures i Mobilitat ha condicionat la millora del servei ferroviari del Maresme a què el Ministeri de Foment compleixi amb les inversions que té compromeses des de fa gairebé una dècada. Ricard Font ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV que l’objectiu del Govern català és garantir la fiabilitat de la línia R1 al Maresme i convertir-la en “el metro del Maresme”, però que això no serà possible si la infraestructura no amplia la seva capacitat. Passaria, entre d’altres mesures, per doblar la línia entre les estacions d’Arenys de Mar i Blanes, la qual cosa possibilitaria incrementar la freqüència de pas dels combois i reduir el temps de viatge. Així queda recollit en el Pla de Transport de Viatgers de Catalunya que el Govern català acaba d’aprovar amb l’horitzó del 2020. Ricard Font recorda que és una competència de l’Estat, que ha desatès fins al punt de no disposar ni dels estudis inicials. I això que és una mesura ja recollida en el Pla de Rodalies del 2008.
 
 
El que sí seria possible amb l’objectiu de millorar el servei ferroviari al Maresme, però igualment està en mans de Foment, és l’ampliació de l’andana d’Arc de Triomf. Suposaria una inversió que Font entén és menor en relació al pressupost del Ministeri -de 3 milions d’euros-, que permetria incorporar un comboi més als trajectes. Quant a les connexions amb Girona-Figueres-Portbou, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat expressa que s’han obtingut bons resultats amb la nova línia RG1, sense transbords i amb trajectes també els caps de setmana a l’estiu. I diu que el servei s’adequa a la demanda existent.
 

Entre els compromisos del Govern català hi ha el d’elaborar un Pla d’accessibilitat del transport públic per adaptar parades i estacions de bus i tren per a persones amb mobilitat reduïda.


Diari de Girona 22/3/2017

L'obra preveu la creació d'un centenar de places de pàrquing amb un pressupost d'execució de 761.400 euros

Es crearan un centenar de places darrere de Can Llensa. aj. d'hostalric

El ple de l'Ajuntament d'Hostalric va aprovar, dilluns passat, el projecte de construcció d'un centenar de places d'aparcament públiques a la zona que hi ha darrere de Can Llensa. Amb un pressupost de 761.400 euros, aquest nou aparcament públic alliberarà de vehicles la plaça de can Llensa i la plaça dels Bous. Els terrenys on es construirà estan ocupats actualment per horts no conreats i algunes edificacions auxiliars que caldrà enderrocar. El punt va ser aprovat amb els vots del PDeCAT i ICV i l'abstenció d'ERC. 

D'altra banda, el ple va aprovar per unanimitat, el projecte de remodelació de la Plaça dels Bous, que forma part de l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El pressupost d'execució de l'obra, que es farà en tres fases, és de 298.000 euros. La primera fase, que començarà abans de l'estiu, consisteix a substituir la pavimentació d'empedrat actual per un de nou.


El ple aprova que sigui el consorci qui gestioni la taxa turística. La CUP vota en contra


Nova Ràdio Lloret 21/3/2017

IMATGE: JORDI SAIS, AQUEST MIGDIA | FONT: LLORET TURISME


Els vuit municipis turístics de sol i platja amb més pernoctacions de tot l’Estat espanyol han signat un acord de col•laboració aquest migdia, a Madrid.

Lloret de Mar és una d’aquestes destinacions. De Catalunya, només hi ha un altre municipi, que és Salou. La resta són Benidorm a Alacant; Torremolinos a Màlaga; Calvià a les Illes Balears; Arona i Adeje a Tenerife; i San Bartolomé de Tirajana, a Las Palmas.

El regidor Jordi Sais ha apuntat que es tracta de municipis relativament petits que doblen o tripliquen la població durant els mesos d’estiu. Amb aquesta aliança, es pretén crear un espai de reflexió i debat, que permeti intercanviar experiències i coneixements, a banda d’augmentar la cooperació i crear mecanismes de coordinació i col·laboració entre aquests municipis que viuen del sol i la platja.

El regidor posa com a exemple que en aquestes destinacions s’haurien de poder cobrir les baixes dels policies encara que estiguin sotmeses a plans de finançament estatals.

A la signatura de l’acord, que s’ha fet a la seu de l’Organizació Mundial del Turisme, de Lloret hi han assistit el regidor Jordi Sais i la gerent de Lloret Turisme, Elizabeth Keegan. A més, hi havia el director d’aquest organisme, Carlos Vogeler, i Juan Molas, president de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics.


Més gossos al medi natural... menys natura i menys espècies "protegides"... així de simple. I què promocionen els nostres ajuntaments?...

Ràdio Palafolls 22/3/2017


L’Associació d’Amics dels Animals de Palafolls organitza el novè Canicros d’aquí dues setmanes, el diumenge 2 d’abril, on hi participen corredors amb els seus gossos. És el primer de l’any i coincideix amb el 10è aniversari de la protectora.

Les inscripcions ja estan obertes i per celebrar els 10 anys ho fan amb una promoció: les 100 primeres persones que s’inscriguin abans del diumenge 26 rebran una samarreta i una pizza de regal. D’aquesta manera busquen incentivar la inscripció prèvia i també celebrar amb els participants el desè aniversari. Nadia Hidalga és voluntària de la protectora de Palafolls.

 
La cursa es farà el 2 d’abril i sortirà a les 9 del matí des del Gorg dels Cans en un recorregut majoritàriament de sorra. Cal ser-hi abans per recollir el dorsal i comprovar que l’animal dugui xip, requisit indispensable per participar-hi.


D’entre els requisits cal que l’animal tingui cartilla sanitària de vacunació, és obligatori que l’animal dugui arnés per seguretat per aquells que facin l’activitat corrent. Les que s’hi hagin apuntat per fer-la caminant se’ls permet utilitzar un collar normal. El corredor ha de ser major de 12 anys i en cas de no ser-ho l’haurà d’acompanyar un adult. La inscripció són 10 euros i es destinarà a les despeses de l’Associació Amics dels Animals de Palafolls. El límit per apuntar-s’hi anticipadament és el 30 de març. L’organització recomanen fer-ho abans per temes logístics i d’avituallament.


Us vau perdre el II Canicross de ? Aquí teniu el vídeo resum de l'equip de
El passat diumenge es va celebrar la 2a. edició del Canicross de Sant Pol de Mar. La població es va convertir durant tot el matí en un paraís caní. Els humans i els gossos van compartir una jornada divertida i esportiva. Trobareu el vídeo a Sant Pol Mèdia.