dimarts, 21 de març del 2017

Sobre el Port de Tossa de Mar 18 i 21/3/2017

Hisenda té embargats els terrenys del projecte del port de Tossa
Diari de Girona 21/3/2017

L'oposició convergent assegura que sumen gairebé 202.000 euros i que es van fer durant la signatura del conveni el 2012 · Les finques afectades a la zona d'Es Cars i la vinya d'en Puig pertanyen a l'empresa Harbor Tossa, del promotor Isidre Ventura

Una imatge virtual de la construcció del port (arxiu) Diari de Girona




Les finques de la zona d'Es Cars i la vinya d'en Puig on, es projecta la construcció d'un port, un hotel de cinc estrelles i quatres xalets de luxe amb els seus accessos a Tossa de Mar, tenen tres embargaments administratius a favor d'Hisenda que sumen, en total, prop de 202.000 euros. Aquestes finques pertanyen a l'empresa Harbor Tossa SL, que té com a administrador únic un dels promotors del projecte, Isidre Ventura.

L'existència d'aquests embargaments la va donar a conèixer en el darrer ple municipal, la regidora de CiU, Maria Angelà Cuatrecasas, qui va explicar que es van produir l'any 2012, abans de la signatura d'un conveni urbanístic per tirar endavant el projecte del port entre l'actual equip de govern (TU) i les societats Stars Assetes SL, encapçalada per Ventura, i Feanda 2 SL, l'administradora de la qual era de Maria Mercè Soler Bertrolich.

«En el conveni del 2012, ja s'hi planteja que una de les finques té un embargament de 4.593,85 euros més interessos» va explicar Cuatrecasas en el ple. «Uns dies abans de la signatura sobre una de les finques cau un nou embargament de 19.900 euros i dos mesos després de la signatura del conveni, el maig del 2012, un altre de 175.000 euros» va afegir la regidora convergent qui va recordar que tot plegat suma gairebé 202.000 euros d'embargament sobre unes finques que tenen un valor cadastral de 600 euros.

Per la seva part, Isidre ventura va confirmar ahir a Diari de Girona, l'existència d'aquests embargaments. «Són preventius i això surt al Registre de la Propietat» va exposar Ventura qui va assegurar que «en el seu moment es van pactar amb Hisenda» i que els deutes «ja estan quasi liquidats». «No tenim cap problema de liquiditat econòmica» va ressaltar.

Cal recordar que Ventura va registrar, a inicis de novembre de 2016, dues noves societats mercantils, Harbor Tossa SL i Harbour Marine SL, destinades a «executar i explotar» el projecte quan encara quedaven uns quinze dies per a la celebració de la consulta popular -el 20 de novembre- que finalment va ser suspesa judicialment.

«La primera s'encarregarà de la construcció i la segona de l'explotació del port i l'hotel», va concretar en aquell moment, Isidre Ventura. Registrades el 31 d'agost i dedicades a la promoció immobiliària, la construcció i la venda, la primera compta amb un capital social de 500.000 euros, mentre que en el cas de la segona és de 3.016 euros.

En aquest sentit, Cuatrecasas va exposar que, tot i que aquestes societats van canviar de nom, els embargaments no van tardar «ni 24 hores» a caure de nou sobre les noves empreses, un cop registrades. «Sap que abans de tallar una branca en aquest paratge, s'haurà de saldar Hisenda pública? I si se signa un conveni amb embargaments pel mig, no se li acut mirar si cinc anys després s'han pagat els deutes?» va preguntar l'edil convergent a l'alcaldessa, Gisela Saladich.

Per la seva part, la batllessa tossenca va assegurar no tenir «cap coneixement» dels processos d'embargament de finques. «No m'interessa, ja hi ha ens superiors que hauran de fer aquestes investigacions, si toca» va recalcar Saladich qui, una vegada més, va subratllar que l'únic que volen fer és preguntar als veïns de Tossa si volen fer un desenvolupament urbanístic amb un port.

«Si surt que Sí, ja s'espavilaran els que tinguin embargaments. L'única cosa que ens interessa a nosaltres és que el poble opini i que en lloc de decidir un tema com aquest entre 13 regidors ho facin els 4.853 tossencs cridats a les urnes» va afegir l'alcaldessa.

A més, Saladich va retreure a l'oposició que el 2002, quan el govern convergent d'aquell moment va elaborar els estudis previs «anessin a fer el port sense preguntar-ho a ningú». «Per poder decidir, el poble ha de tenir tota la informació i saber amb quines empreses s'està jugant el patrimoni natural del nostre poble» va replicar Cuatrecasas.


e24diari 18/3/2017


Este organismo considera que la creación del muelle no cumple la normativa vigente y recomienda que se desestime la propuesta "con celeridad". La construcción de un puerto en Tossa de Mar junto con la edificación de un hotel de 5 estrellas y 4 viviendas es "incoherente" con el ordenamiento territorial. El PTPCG (Plan Territorial Parcial de las Comarcas Gerundenses) concede a los terrenos de costa la categoría de suelo de protección especial y tienen que ser clasificados como suelo no urbanizable. Por otro lado, el POUM (Plan Ordenación Urbanística Municipal) ordena los espacios de Cars y Vinya d'en Puig como suelo rural de protección forestal por lo que están también clasificados como suelo no urbanizable.

La realización de la consulta popular no tiene "sentido"

En relación a lo dispuesto en el informe del Departament de Territori sobre la legalidad de la consulta popular, el Síndic solicita al Ajuntament de Tossa no reiniciar los trámites para la celebración de dicha convocatoria sobre la modificación del POUM para la construcción del puerto. Desde este organismo creen que realizar dicha consulta carece "de sentido" puesto que la competencia en materia de puertos corresponde a la Generalitat y se pueden crear "expectativas innecesarias" al pueblo tossense. La propuesta de opinión había sido paralizada por el Gobierno de España que considera que no respeta la normativa vigente. La Generalitat, en el informe presentado ante el Consejo de Ministros, ha señalado que cumple los requisitos fundamentales de la ley catalana de consulta popular puesto que dicha convocatoria se integra "en una decisión con afectación directa local y de naturaleza más administrativa o prestacional que puramente política". La alcaldesa de Tossa, Gisela Saladich, está a la espera de una "rápida solución" de la administración española ya que "la voluntad del gobierno local es que los vecinos expresen su opinión mediante consulta popular".