dijous, 23 de març del 2017

Algunes notícies per llegir 22 i 23/3/2017...

El Maresme tindrà una agència de boscos
Ràdio Premià de Mar 23/3/2017

Imatge del Maresme des del satèl·lit

El Consell Comarcal crearà una Agència de Boscos del Maresme per millorar la gestió forestal i combatre situacions crítiques com la que es produeix amb el Tomicus. Ho va decidir dimarts el ple del Consell, que també va aprovar demanar al Departament d’Agricultura la declaració de la comarca com a ‘zona d’actuació urgent’, declaració que hauria d’accelerar l’arribada d’ajuts i reforçar la coordinació entre administracions. L’Agència de Boscos, que podria ser una realitat d’aquí un mes, tindrà per objectius, entre d’altres, impulsar el treball coordinat de tots els agents, facilitar la gestió conjunta dels boscos, impulsar la contractació agregada de treballs forestals o facilitar suport tècnic als ajuntaments, i treballarà coordinadament amb les 3 associacions de propietaris forestals. Afegim que ERC del Maresme es va abstenir en la votació per demanar la ‘zona d’actuació urgent’ per considerar que la mesura hauria d’haver estat prèviament consultada i negociada amb la Generalitat.


La Vanguardia 22/3/2017

El pleno aprobó la declaración de zona de actuación urgente y anunció la creación de una Agència de Bosques

Pinos afectados por el Tomicus en Can Bruguera de Mataró (CCM)

Desde ERC proponen institucionalizar una mesa de seguimiento de la plaga integrada por el CCM, DARP, Diputació, Consorci de la Propietat Forestal y asociaciones de propietarios, junto al Parc Serralada Litoral y Parc Montnegre-Corredor, de los que forman parte la mayoría de ayuntamientos del Maresme y que ya trabajan para promover la gestión forestal. Entienden como única fórmula de actuación la participación proactiva de todos los agentes afectados.

Precisamente, el Consell Comarcal del Maresme, a parte de aprobar la solicitud de declaración de zona de urgencia para los Bosques del Maresme, anunció ayer la creación de la Agència de Boscos del Maresme que tendrá como principal objetivo impulsar una gestión forestal sostenible. Por el momento, ante una situación que afecta a todos los municipios del Maresme, el CCM ha iniciado dos líneas de actuación. La primera es intentar frenar la propagación de la plaga de Tomicus y la segunda avanzar hacia una gestión forestal sostenible definiendo territorialmente el modelo de bosque más resistente a las nuevas condiciones ambientales que, según el informe sobre el cambio climático en Catalunya publicado en enero de 2017, apunta a un aumento de las temperaturas con olas de calor críticas. Teniendo en cuenta que el 95% de los bosques son de propiedad privada (4.500 propietarios), la Agencia también trabajará coordinadamente con las tres asociaciones de propietarios forestales. Por ello, continúa haciendo un llamamiento para que los propietarios forestales se asocien.

El Maresme es una de las comarcas con más masa forestal, el 65% del territorio está ocupado por los bosques. La falta de gestión forestal, los episodios de sequía y la aparición de plagas, como el Tomicus, están provocando estragos que pueden tener graves consecuencias para el territorio en caso de lluvias torrenciales o de incendios forestales.

Pinos afectados por el Tomicus en el Remei de Arenys de Mar (CCM)


ERC Palafolls 22/3/2017


Sense que se sàpiga per què, Palafolls paga una de les aigües més cares de Catalunya

Recentment, l’equip de govern municipal ha anunciat la redacció d’una auditoria econòmica del servei d’abastament d’aigües que proporciona SOREA. L’anunci és una bona notícia, que prossegueix la línia que el grup municipal d’ERC va marcar fa uns mesos, en la qual els republicans ens preguntàvem sobre la qualitat del servei i els preus que els ciutadans de Palafolls havien de pagar per tenir accés a l’aigua potable.
 
Ara bé, el que no ens sembla bé és que la iniciativa no hagi estat política i, a més, resulti incompleta. No ha estat política perquè la iniciativa de sol·licitar una auditoria ha partit de la intervenció econòmica municipal, que no és un organisme polític, sinó tècnic. Resulta, malgrat l’aparença, que la qüestió de l’aigua no forma part dels temes que l’equip de govern de Valentí Agustí (PSC) té sobre la taula de treball. Diem, a més, que ha estat incompleta perquè, com a conseqüència del fet exposat, l’auditoria només es farà sobre aspectes econòmics i no tècnics. La suma d’una auditoria econòmica i d’una tècnica hauria permès obtenir una fotografia de l’eficiència del servei, jutjar correctament on som pel que fa a l’aigua. Per tant, ens quedarem sense saber del cert quin és l’estat real de la xarxa d’abastament d’aigües a Palafolls. Una xarxa, d’altra banda, que ha demostrat els darrers mesos una gran fragilitat, amb contínues fuites i avaries (20% de pèrdues declarades; una part estimable de la xarxa és de fibrociment i es considera obsoleta).

Una reclamació que no és nova

El grup municipal d’ERC a l’Ajuntament ja vam denunciar, el juny de 2016, una realitat que estava en boca de molts: que Palafolls paga l’aigua més cara de l’Alt Maresme i una de les més cares del país. Llavors, l’equip de govern va voler matisar els fets, però les dades que presenta l’Observatori de Preus de l’Agència Catalana de l’Aigua no deixen cap dubte: el nostre poble ocupa la franja més alta de preus. Per a un consum mitjà de 12 metres cúbics l’aigua té un cost de 2,53€ el metre cúbic, molt per sobre de Malgrat (2,18€), Tordera (1,84€), Blanes (1,84€) o Santa Susanna (1,98€). El que inquieta especialment és que no sabem del cert per què paguem més. El preu final el formen una amalgama de conceptes, que van des del cànon de l’aigua —que és fix per a tot Catalunya— al cost de depuració i sanejament, tot passant per la reparació d’avaries, les anàlisis, la distància a la captació del recurs, etc. Ha de ser en un d’aquests punts que el conveni amb SOREA té el seu Taló d’Aquil·les, però la falta de voluntat política de l’equip de govern d’Agustí per descobrir-lo dificulta saber on és el gap.

ERC, per l’eficiència en el servei

Sovint, es vol presentar el debat al voltant de l’aigua com una qüestió que oscil·la entre el traspàs de la gestió al sector públic o el manteniment en mans del sector privat. A Palafolls, aquest aspecte cabdal queda matisat pel fet que la concessió amb SOREA no caduca fins l’any 2026. El que defensem, des de la secció local d’ERC Palafolls, no és, doncs, un traspàs imminent de l’aigua a mans de l’ajuntament, sinó que es dugui a terme una política que faci de la gestió eficient una bandera i, per tant, que pressioni l’operador, de tal manera que els veïns sentin que paguen un preu just pel que consumeixen i que el servei que obtenen és l’adequat. En aquest sentit l’experiència pionera de l’ajuntament d’Arenys de Munt ha demostrat que la gestió privada que aplicava l’empresa SOREA en aquell municipi era altament ineficient. En el cas que descrivim la solució sí va passar per la municipalització del servei, amb una millora notable de l’eficiència que ha permès l’empresa municipal que s’ha responsabilitzat del servei l’obtenció d’un superàvit d’explotació, que reverteix de manera directa en la millora de la qualitat i fiabilitat de la xarxa.

Font dades:


Ajuntament de Santa Susanna 22/3/2017


Es calcula que Santa Susanna ha rebut aproximadament 422.800 viatgers durant l’any 2016, que han generat 2.959.600 pernoctacions.

Santa Susanna va registrar l’any 2016 una de les millors temporades turístiques del darrers anys. Els establiments turístics confirmen una reactivació econòmica amb un increment del 7% en ingressos turístics (compostos per la despesa en allotjament més serveis complementaris en el mateix hotel). A més, cal destacar la durada de la temporada turística, amb ocupacions per sobre del 70% des del febrer fins al novembre (del 90% al 100% entre juny i agost). En total, es calcula que Santa Susanna ha rebut aproximadament 422.800 viatgers durant l’any 2016, que han generat 2.959.600 pernoctacions.  
 
Pel que fa als perfils dels turistes que visiten Santa Susanna són molt diversos, des de turisme esportiu a viatges de l’Imserso, si bé destaca sobretot el turisme familiar. En temporada alta, a partir del juny, els turistes provenen principalment d’Holanda, Bèlgica, França, Regne Unit, Espanya, Rússia i Alemanya. Acostumen a quedar-se una mitjana de 7 nits i destinen els dies a passejar/caminar, descansar/relaxar-se, anar a la platja, anar de compres i a les activitats esportives. 
 
Cal destacar que segons les enquestes recollides l’any passat per la Diputació de Barcelona, la destinació està valorada amb 8,3 punts (d’un barem de 1 a 10), una nota per sobre de la mitjana de la província de Barcelona. De fet, un 55% dels turistes de Santa Susanna ja havien estat anteriorment al municipi, mentre que un 7,8% l’han visitat més de 10 vegades. 
 
Santa Susanna concentra gairebé un terç de les places hoteleres del Maresme i s’estima que registra quasi un 30% de les pernoctacions de la marca Costa de Barcelona.


Definitivament està de moda trinxar el medi natural amb l'excusa de les Vies Blaves...
Ajuntament de Sant Pol de Mar


DM, 04/04/2017 - 19:00 Afegir al meu calendari
Dimarts 4 d'abril

HORA: 19h
LLOC: Pavelló esportiu de Sant Cebrià

Organitza: Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme amb els ajuntaments de la Vallalta (Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta i Sant Pol de Mar)


Ràdio Arenys 22/3/2017

Els pneumàtics es van acumulant a la finca (foto: La Vanguardia)

En cas que la família no netegi aquest abocador il·legal, el consistori ja ha anunciat que actuarà de forma subsidiària per retirar aquests pneumàtics per perill mediambiental que suposa.

La regidora de Medi Ambient, Laia Martín, afirma que es tracta d’un cas que es remunta a fa més de 10 anys quan l’Ajuntament ja va obrir un expedient i es va seguir el protocol establert enviant diferents requeriments als hereus del propietari de la finca, Pepín Gil, que va morir fa 17 anys. El problema, recorda la regidora, és que es tracta d’una herència jacent, ja que els hereus, de moment, no han acceptat l’herència i, per tant, no es fan responsables de l’abocador.  Després que l’Ajuntament hagi pogut contactar amb una de les tres hereves, s’ha fet arribar aquesta ordre d’execució en què la família tenen 10 dies per presentar al·legacions, ja que consideren que han de complir amb el deure de preservació de la parcel·la encara que no l’hagin acceptat. En cas que no retirin els pneumàtics després de la segona ordre d’execució, l’Ajuntament ha anunciat que hauran d’actuar subsidiàriament pel perill que suposa.

Paral·lelament, la nova secretària ja s’ha posat en contacte amb administracions superiors per mirar de trobar finançament en cas que, finalment, l’Ajuntament hagi de procedir a la retirada d’aquest abocador de pneumàtics.  Aquest actuació costaria entre 60.000 i 80.000 euros, ja que no només s’han de retirar sinó que també s’ha de sanejar i desbrossar la parcel·la.
Segons apunten diaris generalistes, els veïns de la urbanització ubicada a la Riera de Torrentbò adverteixen del risc que suposa per a la salut, ja que la degradació de les gomes dels pneumàtics està contaminant els aqüífers naturals i, alhora, pateixen la presència de mosquit tigre. Tanmateix es mostren preocupats pel risc ambiental si es produís un incendi.


Ràdio palafolls 23/3/2017


L’empresa farmacèutica interessada en instal·lar una planta de biogàs a les seves instal·lacions ha presentat al govern un avantprojecte sobre la infraestructura que es vol construir a Palafolls.

El document es presentarà el dilluns en Comissió Informativa a la resta de partits de l’oposició i amb la presència de tècnics municipals i també representació de Bioibérica. Es tracta d’un avantprojecte amb contingut tècnic que s’explicarà abans del ple ordinari previst per a finals de mes on es tractarà el canvi de planejament urbanístic que ha de permetre la construcció de la planta.

De moment no s’ha comunicat el contingut del document a l’espera de presentar-lo a ERC i al regidor no adscrit, Óscar Berman.

Els republicans fa temps que insisteixen en tenir accés al projecte de la planta. Al respecte, l’empresa hauria elaborat el text que detallaria els aspectes tècnics de la instal·lació amb la que es vol transformar les deixalles biològiques en energia.

Anteriorment el govern va organitzar una reunió informativa amb un expert de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’oposició, veïns i Bioibérica per resoldre dubtes al respecte. Tot i això, l’oposició continuava reclamant l’accés al projecte per definir la seva postura.

El planejament urbanístic permet construir una planta de petites dimensions, que segons l’empresa no seria rendible. Per això, demanen un canvi de planejament per poder-ne instal·lar una més gran i produir energia amb les seves restes orgàniques juntament amb d’altres importades des de Granollers. El polèmic debat fa temps que cueja i la setmana que ve es decidirà en sessió plenària si s’aprova o no el canvi d’usos.