dissabte, 26 d’abril del 2008

Estany de La Júlia (Tordera) 25/4/08

.
Avui a l’estany de La Júlia (Tordera) com a més destacat…

2 martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
4 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 polla d’aigua (Gallinula chloropus)
1 picot verd (Picus viridis)

Als voltants...

2 cornelles (Corvus corone)
1 perdiu roja (Alectoris rufa)
1 faisà (Phasianus colchicus) mascle
... entre altres.
.

faisà (Phasianus colchicus) mascle
.

A la bassa abundants granotes verdes (Pelophylax perezi) i cap-grossos de gripaus d’esperons (Pelobates cultripes), reineta (Hyla meridionalis), gripaus corredors (Epidalea calamita) i tòtil (Alytes obstreticans).

A uns tolls propers, continuen les postes de gripau corredor (Epidalea calamita) i abundants els cap-grossos. També una serp verda (Malpolon monspessulanus) de grans dimensions amagant-se a unes bardisses.

Posta, petits cap-grossos acabats de sortir de l’ou, i cap-grossos més crescuts de gripau corredor (Epidalea calamita)

Resultats de la primera enquesta referida a la natura a la baixa Tordera.

A la pregunta... quins espais naturals de Tordera has visitat?... han participat 15 persones i amb els següents resultats...
.
El Montnegre 11 (73%)

El riu Tordera 14 (93%)

L’estany de Cal Raba 11 (73%)

L’estany de Can Torrent 8 (53%)

L’estany de La Júlia 5 (33%)

L’illa i braç esquerre del riu 6 (40%)

Els Prats d’en Gai 6 (40%)

La plana agrícola 8 (53%)

Altres 5 (33%)

Cap, però els conec 1 (6%)

Cap, no els conec 2 (13%)

Cap, no m'interessa 1 (6%)

No sé quin nom tenen 1 (6%)
.
L’espai natural més visitat és el riu Tordera, seguit del Montnegre i l’estany de Cal Raba. Només la meitat ha visitat alguna vegada la resta d’espais naturals protegits de Tordera (percentatge una mica superior pel que fa a l’estany de Can Torrent i la plana agrícola), i els espais menys visitats són l’estany de La Júlia i altres (Roureda de Can Verdalet, riera de Sant Ou, riera de Vallmanya,...).

Agraeixo totes les respostes i animo a continuar opinant sobre els diferents aspectes de la nostra natura.

La següent pregunta tracta sobre les intencions d’alguns ajuntaments de crear passeigs fluvials a les ribes del riu Tordera.

Algunes notícies més per llegir 24-25/4/08...

Acordat el traspàs entre Generalitat i Govern de la carretera N-II al Maresme
Diari de Girona 25/4/08

(...)

Pel que fa al Maresme, el conseller va destacar que la Generalitat durà a terme les obres d'una nova via alternativa a la N-II, que millorarà la capacitat i condicions de seguretat i la seva integració en el territori.Foment transferirà la inversió d'aquesta obra, estimada en 400 milions d'euros, al Govern català, que impulsarà la transformació de l'actual N-II en una via més urbana i integrada a l'entorn.

(...)

Maresme. L'N-II al Maresme serà per a Catalunya
El Punt 25.04.2008 T. MÁRQUEZ LL. MARTÍNEZ

L'Estat accepta cedir la titularitat de la carretera a la Generalitat i li entrega 400 milions perquè faci una via alternativa

(…)

Els 52 quilòmetres de carretera N-II que enllacen Montgat i Tordera deixaran de ser competència de l'Estat aviat per ser gestionats directament per la Generalitat. Madrid considera, segons el protocol signat ahir, que la via «registra un tràfic majoritàriament de caràcter local i comarcal i ha perdut la funció de connexió de llarg recorregut». La carretera –un dels punts negres de la xarxa catalana– inicia així el procés per transformar-se en «el carrer gran del Maresme» i comença a superar els problemes de trànsit i perillositat que l'han marcat en els darrers vint anys.

L'acord entre les dues administracions també inclou la cessió de l'Estat de 400 milions d'euros perquè «la Generalitat porti a terme la construcció d'una nova infraestructura en el territori que permeti adequar-la a la nova funcionalitat de l'actual N-II». Amb el reconeixement de l'Estat que aquesta carretera ha deixat de ser una via nacional, la Generalitat podrà construir una nova via d'acord amb les necessitats específiques de la comarca. «La nova carretera no serà una nacional, perquè permetrà anar a menys velocitat i garantir les connexions entre els pobles», va precisar ahir el primer secretari del PSC de Mataró, Ramon Bassas.

Amb l'N-II fora del Maresme –només en aquest tram es manté la nomenclatura d'una via coneguda ara com a A-2–, l'Estat s'encarregarà de determinar per quina comarca haurà de passar aquesta carretera que ha de mantenir la connexió entre el Baix Llobregat i l'autopista AP-7. «El Ministeri de Foment redactarà un estudi informatiu per a la definició d'un itinerari de gran capacitat, lliure de peatge que sigui alternatiu o complementari amb l'autopista AP-7 i les seves connexions amb l'A-2», destaca el protocol.



ERC demana a la Generalitat que expropiï Pinya de Rosa
Diari de Girona 24/4/08

Esquerra de Blanes demanarà en el proper ple que la Generalitat expropiï Pinya de Rosa si no pot comprar la finca per la via del retracte.

En la sessió de dilluns que ve, els republicans exigiran a través d'una moció que la Generalitat acati la llei dictada per ella mateixa el 2003 i procedeixi a declarar pública la finca, exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya la publicació i aprovació del pla rector d'ús, gestió i protecció del paratge. La moció, feta pública al bloc de l'exregidor Joan Puig, insta la Generalitat a assumir la totalitat d'obligacions que estableix la llei, incloses les econòmiques. I és que el 2003 la Generalitat va declarar PEIN la finca, i el 2006 es va fer pública la intenció de comprar-la per evitar que ningú hi pogués donar un ús privat. La plataforma Salvem Pinya de Rosa va fer pública fa poc la seva perplexitat davant la manca de pressa de la Generalitat a l'hora de lligar definitivament la compra del paratge. Ara, ERC proposa a més que, si la Generalitat de Catalunya segueix incomplint la llei o modifica els límits aprovats del paratge Pinya de Rosa per l'Ajuntament de Blanes, la Junta de govern, prèvia consulta als portaveus dels diferents grups polítics, actuï en defensa dels acords d'aquest Ajuntament.La Generalitat té temps d'exercir el dret a retracte -o sigui, recomprar la finca pel mateix valor que s'ha venut: 24 milions d'euros- fins al proper 18 de maig, però en cap moment s'ha fet públic que la intenció de l'administració catalana sigui comprar la finca, i més aviat s'apunta a la creació d'alguna figura de proteccció.

ERC reclama al govern de Blanes que actuï si la Generalitat no compra Pinya de Rosa
El Punt 25.04.2008 ANNA PUIG

El grup d'ERC de Blanes presentarà en el ple de dilluns una moció en què exigeix a la Generalitat que compri el paratge de Pinya de Rosa i insta el govern municipal (CiU, PDB i PP) a actuar i defensar-se si es continua incomplint la llei que protegeix l'espai natural. Esquerra considera que la Generalitat ha de fer ús del dret de tempteig que li atorga la llei i «adquirir la finca per a l'ús públic o exercir el dret d'expropiació». Reclama també l'aprovació del pla d'ús i gestió del paratge. Si no es produeix, vol que la junta de govern actuï en defensa dels acords de l'Ajuntament.

dijous, 24 d’abril del 2008

Àguila pescadora (Pandion haliaetus) al riu Tordera 24/4/08

Avui al tram del riu Tordera entre els plans de La Júlia i d’Anyells (Tordera), una àguila pescadora (Pandion haliaetus) volant riu avall...



Amb alguns picats cap a l’aigua amb les urpes orientades intentant agafar peixos, i direcció a Tordera un cop arriba a la meva alçada.

També...

9 ànecs collverds (Anas platyrhynchos) volant riu avall espantats per l’àguila
2 cornelles (Corvus corone)
uns 5 abellarols (Merops apiastes) del Pla d’Anyells
2 xivites (Tringa ochropus)
3 xivitones (Actitis hypoleucos)
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
... entre altres.
.
abundants les granotes verdes (Pelophylax perezi), les sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica) i els cap-grossos de gripau corredor (Epidalea calamita), dos llangardaixos ocel·lat (Timon lepidus) i una serp verda (Malpolon monspessulanus) de grans dimensions.
.
Imatges primaverals d’aquest tram del riu...

.

Bitó comú (Botaurus stellaris) a la gravera de Palafolls 24/4/08


Aquest matí he pogut veure el meu primer bitó comú (Botaurus stellaris), a la gravera de Palafolls!!! Buf!!!

Només arribar l’he sorprès a la zona de les bogues esclarides i ha aixecat el vol per amagar-se darrere de les canyes properes al riu. Es tracta d’un ardeid de grans dimensions (com un bernat pescaire) però molt més voluminós i amb el coll molt llarg quan el te estirat, i molt gruixut quan vola, de colors ocres i marrons ratllats i que quan s’amaga entre el canyís o les canyes passa totalment desapercebut. Veure’l allà enmig de la bassa és una imatge impressionant!!!

També gairebé la resta d’ardeids...

3 agrons rojos (Ardea purpurea)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
2 martinets rossos (Ardeola ralloides)
1 martinet de nit (Nycticorax nycticorax)
2 martinets blancs (Egretta garzetta)
1 esplugabous (Egretta garzetta)

9-10 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
>10 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
5 xivites (Tringa ochropus)
2 valones (Tringa glareola)
1 cames llargues (Himantopus himantopus)

... com a més destacat.

Primers abellarols (Merops apiaster) a Elia céspedes (Tordera) 24/4/08

Abellarol (Merops apiaster)
.
Al Pla d’Anyells (Tordera) tocant al riu Tordera, es troba Elia céspedes (conjunt de camps destinat al cultiu de gespa natural i arbres ornamentals), i al seu interior hi ha un talús d’uns 300m de llarg per 1’5m d’alt que divideix dos camps a diferents nivell. A aquest talús es troba la colònia de cria d’abellarol (Merops apiaster) més important de tota la baixa Tordera, amb més de 100 forats (els abellarols fan túnels i al seu interior fan la posta) i on l’any passat van criar almenys 70-75 parelles.
.
.
La relativa tranquil·litat de l’espai, l’existència del talús on poder fer els nius, i l’abundància d’aliments tant als camps com sobretot al riu (s’alimenten d’insectes voladors que atrapen al vol mitjançant vols acrobàtics), possibiliten la presència d’aquesta colonia important.
.
Avui ja es podien veure uns 23 abellarols, alguns dels quals refent els forats amb l’ajuda del bec...


Abundants també per l’interior dels cultius de gespa les cueretes blanques (Motacilla alba), els estornells vulgars (Sturnus vulgaris), els pardals comuns (Passer domesticus), caderneres (Carduelis carduelis),... i almenys 3 parelles de corriols petits (Charadrius dubius).
.

corriol petit (Charadrius dubius)

Desembocadura del riu Tordera 24/4/08


Avui a la desembocadura del riu Tordera amb l’Enric Badosa i uns amics seus, com a més destacat...

2 martinets rossos (Ardeola ralloides)
1 martinet de nit (Nycticorax nycticorax)
ànecs collverds (Anas platyrhynchos) i algunes llocades
polles d’aigua (Gallinula chloropus)
2 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
1 batallaire (Philomachus pugnax)
1 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
>10 valones (Tringa glareola)
>10 xivitones (Actitis hypoleucos)
uns 14 cames llargues (Himantopus himantopus)
1 gavina corsa (Larus audouinii)
corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
alguns rossinyols (Luscinia megarrhynchos)
>20 orenetes de ribera (Riparia riparia)
>100 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
unes 5 orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
1 teixidor capnegre (Ploceus melanocephalus) mascle
... entre altres


xivitones (Actitis hypoleucos)
.
martinets rossos (Ardeola ralloides)
.
Molt abundants les granotes verdes (Pelophylax perezi) cantant, un parell de sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica), i pel que fa a la tortuga observada dies enrere... vista amb més detall es tracta d’un híbrid Trachemys scripta elegans x T.s.scripta...
.
.
Ja ha començat el dragatge de la sorra per a la platja de s’Abanell...
.

Desembocadura del riu Tordera 22/4/08. Pere Alzina

El dimarts 22/4/08 a la desembocadura del riu Tordera, en Pere Alzina observa com a més destacat...

1 perdiu de mar (Glareola pratincola) adulta aturada a la barra de sorra a uns 15 metres d’ell. El deixa allà quan cau el sol.
1 ànec mandarí (Aix galericulata) mascle
12 parelles d’ànec collverd (Anas platyrhynchos) i 3 llocades de13, 12 i 8 aneguets
8 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
1 corriol petit (Charadrius dubius) a la barra de sorra
1 corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) a la barra de sorra
2 xivitones (Actitis hypoleuca) sobrevolant la bassa i la barra de sorra.
1 gavina corsa (Larus audouinii) subadulta
1 fumarell carablanc (Chlidonias hybrida) adult
unes 30-50 orenetes de ribera (Riparia riparia)
unes 10-20 orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
unes 100 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
uns 50 falciots negres (Apus apus)
2-3 rossinyols (Luscinia megarrhynchos) mascles cantant

Perdiu de mar (Glareola pratincola) a la desembocadura del riu Tordera 23/4/08


Aquesta tarda amb en David Caballé a la desembocadura del riu Tordera, una perdiu de mar (Glareola pratincola) s’ha deixat veure sobrevolant el canyís i posant-se a la sorra de la barra...
.

La perdiu de mar (Glareola pratincola) és un migrador escàs i bàsicament pel litoral. A la baixa Tordera es tenen molt poques dades d’observacions. Es reprodueix a diferents zones del Mediterrani i més orientals. La colonia de cria més propera es troba al delta de l’Ebre amb poques parelles (màxim de 74 parelles al cens d’ocells reproductors del 2006) i també es poden veure molt pocs exemplars estiuejants no reproductors al delta del Llobregat. Podeu veure la seva fitxa del SIOC aquí... http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=GLAPRA


El passat dissabte 12/4/08 s'observa un exemplar migrant per l’interior al Remei, a Cassà de la Selva (Alfons Delgado-Garcia i Maite Garrigós)... http://natura-selva.blogspot.com/2008/04/arribades-2008-perdiu-de-mar-glareola.html

El passat diumenge 20/4/08 s’observen dos exemplars sobrevolant el tram final del riu i els camps de conreu propers (David Caballé i Xavi Romera)... http://natura-tordera.blogspot.com/2008/04/desembocadura-del-riu-tordera-20408.html

Ahir 22/4/08 s’observa 1 exemplar a la barra de sorra de la desembocadura (Pere Alzina).

I avui un exemplar a la barra de sorra i sobrevolant el canyís de la desembocadura (David Caballé i Xavi Romera).


Tots dos, i una estona amb l’Enric Badosa, també com a més destacat...

2 martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
2 martinets rossos (Ardeola ralloides)
1 esplugabous (Bubulcus ibis)
>10 cames llargues (Himantopus himantopus)
4 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
1 gamba roja pintada (Tringa erythropus)
1 gamba verda (Tringa nebularia)
>8 valones (Tringa glareola)
3 xivitones (Actitis hypoleucos)
2 corriols petits (Charadrius dubius)
1 fumarell carablanc (Chlidonias hybridus)
2 cabussets (Tachybaptus ruficollis) i almenys 1 més escoltat
ànec collverd (Anas platyrhybchos)
polla d’aigua (Gallinula chloropus)
cueretes grogues (Motacilla flava), la majoria ssp. iberiae, almenys 2 ssp. cinerocapilla i 1 ssp. flavissima.
2 cogullades vulgars (Galerida cristata)
1 papamosques gris (Muscicapa striata)
1 mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)
mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i de passa (P. trochilus)
1 pardal comú (Passer domesticus) leucístic (amb algunes plomes blanques)
orenetes vulgars (Hirundo rustica) i de ribera (Riparia riparia)
1 mussol comú (Athene noctua)
>50 gavines vulgars (Larus ridibundus), algunes al riu
62 gavines capnegres (Larus melanocephalus)
gavians argentats (Larus michahellis)
1 gavina corsa (Larus audouinii)
>25 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
>10 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
8 mascarells (Morus bassanus)
1 baldriga (Puffinus sp.)
.

martinets rossos (Ardeola ralloides)
.

martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
.

mussol comú (Athene noctua)


Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a l’estany de La Júlia (Tordera) 23/4/08


Avui s’han pogut veure 2 tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a l’estany de La Júlia (Tordera).

Tot i que coneguda la seva presència a l’estany de sempre i amb una població abundant i ben estructurada (adults, juvenils i nou nats)... els moviments de terres, la tala i neteja del bosc de ribera i camps perifèrics, l’ompliment de terres amb sauló, la manca d’aigua a l’espai,... dels darrers anys (fets denunciats al seu dia), així com la sequera que arrossegàvem, van fer molt mal a aquesta espècie protegida fins al punt que fins avui (més de dos anys més tard) no s’han tornat a veure cap.

Es tracta de dues femelles de grans dimensions que suposadament han sobreviscut per la seva major talla i força, i una d’elles te la closca trencada (per la maquinària durant els moviments de terres o tales?)...
.

Tot i que es realitzen prospeccions diàries des de fa més d’una setmana i aprofitant la poca aigua estancada per les darreres pluges, no s’ha observat o capturat cap altre exemplar, el que fa pensar que la pràctica totalitat de la població ha desaparegut (principalment les més petites i indefenses, o aquelles que es trobaven on es van fer moviments de terres i ara està omplert de sauló).

Actualment es redacta un projecte de restauració de l’estany, subvencionat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i amb data d’execució encara sense concretar. Caldria doncs tenir en compte aquests exemplars de tortugues de rierol que es puguin observar alhora de fer qualsevol treball a l’espai, així com contemplar un reforç posterior de la població per garantir la seva presència i reproducció amb èxit (amb exemplars, per exemple, de les basses de rentat d’àrids de l’empresa Torho, ja que es troben en un espai sense protecció que pateix treballs amb maquinària pesada de manteniment i retirada de fangs, treballs que limiten força a la població existent, i ja que l’ajuntament es planteja potenciar l’espai per l’assentament de nous polígons industrials).

Algunes notícies per llegir 22 i 23/4/08...

Salvem Pinya de Rosa vol que el Parlament intercedeixi perquè el Govern compri la finca
Diari de Girona 22/4/08

L'associació Pinya de Rosa sosté que si el govern no compra el paratge serà una «traïció» a Blanes
El Punt 22.04.2008 ANNA PUIG

El circuit de Sant Feliu de Buixalleu, tancat perquè provoca problemes de soroll als veïns
Diari de Girona 23/4/08

Els constructors gironins calculen que cal reduir a la meitat el nombre d'habitatges que es fan cada any
El Punt 22.04.2008 ROBERT CARMONA

dimarts, 22 d’abril del 2008

Ànec mandarí (Aix galericulata) a la desembocadura del riu Tordera 22/4/08


Aquest matí a la desembocadura del riu Tordera, 1 ànec mandarí (Aix galericulata) mascle associat a un grup d’ànecs collverds (Anas platyrhynchos)...
.

També com a més destacat per la desembocadura i tram final del riu...
.

1 balquer (Acrocephalus arundinaceus) a la riba de Malgrat
2 boscarles mostatxudes (Acrocephalus melanopogon) a la riba de Blanes
2 martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
ànec collverd (Anas platyrhynchos)
polla d’aigua (Gallinula chloropus)
1 fumarell carablanc (Chlidonias hybridus)
dormidor d’orenetes vulgars (Hirundo rustica), de ribera (Riparia riparia) i cuablanques (Delichon urbica).
>50 falciots negres (Apus apus)
14 cames llargues (Himantopus himantopus)
5 valones (Tringa glareola)
2 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
1 corriol petit (Charadrius dubius)
4 territs tresdits (Calidris alba)
>10 cueretes grogues (Motacilla flava)
6 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
2 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
>20 gavines vulgars (Larus ridibundus) al riu
gavians argentats (Larus michahellis)
1 puput (Upupa epops)
... entre altres.

i continuem amb els exòtics...

4 cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)
8-9 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
2 teixidors capnegres (Ploceus melanocephalus) femella
1 tortuga d’orelles grogues (Trachemys scripta scripta)

Sorollosos els gafarrons (Serinus serinus) i s’observa una còpula.
.
Els 4 territs tresdits (Calidris alba) a la barra de sorra...
Cames llargues (Himantopus himantopus) i valona (Tringa glareola) amb els cant de rossinyol bord (Cettia cetti) de fons...


El fumarell carablanc (Chlidonias hybridus) a la desembocadura...

.
orenetes al canyís
.
oreneta cuablanca (Delichon urbica), de ribera (Riparia riparia) i vulgar (Hirundo rustica)
.
algunes orenetes vulgars ja agafen fang del camps molls per fer els nius
.
un falciot negre (Apus apus) trobat mort
.

cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus)
.
cuereta groga (Motacilla flava ssp. iberiae)
.
martinet blanc (Egretta garzetta)
.

tudó (Columba palumbus)
.

garses (Pica pica)


corriol petit (Charadrius dubius)


tortuga d’orelles grogues (Trachemys scripta scripta)