dissabte, 3 de setembre del 2016

Dragó Tokay (Gekko gecko) a Pineda de Mar 3/9/2016

Dragó Tokay (Gekko gecko) trobat avui

Aquesta tarda hi havia un Dragó Tokay (Gekko gecko) a la vorera d'un carrer de Poble Nou de Pineda de Mar.

Aparentment deshidratat, debilitat, sense cua però amb ganes de plantar cara, ja que estan considerats entre els aficionats als terraris com els pitbull dels dragons, a més a més de per la mida, per la seva agressivitat...


No gaire gran per a l'espècie (que pot mesurar fins a 28 cm amb cos gruixut), a aquest foto el podeu comparar i veure que és molt més gran que la nostra espècie autòctona Dragó comú (Tarentola mauritanica)...


Espero que es tracti d'una mascota alliberada o perduda i que es quedi com un fet aïllat, no una introducció accidental donada la gran quantitat d'establiments regentats per asiàtics a la zona on l'he trobat.

https://es.wikipedia.org/wiki/Gekko_gecko ...

El dragó Tokay (Gekko gecko) és una espècie de la família Gekkonidae àmpliament distribuïda per l'Índia, el Sud-est asiàtic i Nova Guinea. En els anys 80 i 90 del segle XX ha estat introduïda per l'home en Hawaii, Belize, Florida i diverses illes del Carib. Poden mesurar fins a 28 cm de llarg.

En gran part d'Àsia, el dragó Tokay és un visitant habitual a les cases. Recorre les parets a la recerca d'insectes i altres llangardaixos, i fins i tot pot caminar de cap per avall pèl sostre. Se subjecta perfectament gràcies a uns coixinets plantessis cobertes amb milions de pel·lils microscòpics adherents anomenats lamelas. Menja a la nit i els mascles emeten una aguda trucada per atreure a les femelles.

Algunes de les imatges d'avui...


Un estiu extremadament sec empitjora la sequera dels darrers 38 mesos a la Baixa Tordera. 2/9/2016

L’estiu ha estat molt sec i càlid a bona part de Catalunya

Serra del Montnegre vista desde el turó de la Guàrdia(Pineda de Mar)..tot ben sec

Algunes notícies per llegir 1-3/9/2016...

Ultimàtum de Blanes als càmpings en situació il·legal
El Punt Avui 1/9/2016

L'Ajuntament vol tancar un conflicte que fa anys que dura i proposarà als amos legalitzar el que sigui possible si retrocedeixen 50 m de la línia de mar i cedeixen terrenys per a una rotonda i un vial


NURI FORNS - BLANES
L'Ajuntament de Blanes traslladarà als propietaris de càmpings que tenen instal·lacions en situació il·legal un seguit de condicions perquè es pugui regularitzar la seva situació i si no les accepten, les farà tancar. Els càmpings situats a la zona de la Tordera van anar fent ampliacions amb els anys, en alguns casos sobre terreny rústic i en zones que l'Agència Catalana de l'Aigua considera inundables.

Però l'Ajuntament vol tancar aquest mes o a l'octubre com a molt tard la nova proposta del pla general d'ordenació urbana (POUM) i un dels esculls més importants és la situació irregular d'alguns càmpings. Segons va explicar ahir la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, la llei permet actualment legalitzar les ampliacions que es van fer abans del 2005, però depèn de la voluntat de l'Ajuntament. Per això, el consistori proposarà legalitzar el que sigui possible, sempre que els càmpings s'avinguin a les condicions que plantejaran. En concret, l'Ajuntament vol recuperar un conveni signat amb els amos dels càmpings el 2008, i que mai es va arribar a executar, i que els establiments es facin càrrec del pla especial per fer front a possibles inundacions (els càmpings estan a tocar de la Tordera). Precisament, els propietaris de càmpings van portar al jutjat el POUM del 2010 perquè consideraven que no s'havien de fer càrrec del pla d'inundabilitat i les despeses que comportava, i el jutjat els va donar la raó. Segons Celaya, però, actualment la normativa deixa clar que per legalitzar els terrenys en situació irregular han de presentar un pla especial, que han d'aprovar Generalitat i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). D'altra banda, segons el conveni que l'Ajuntament insistirà a recuperar, els càmpings haurien d'enretirar-se 50 metres de la línia marítima i cedir un espai per fer una rotonda i un nou vial.

Proposta meditada

“No els podrem legalitzar si no accepten les condicions, i ens veurem obligats a tancar les instal·lacions que van ampliar fora de la llei”, va dir Celaya, que, a més, va recordar que no totes les ampliacions són legalitzables. “No és la nostra voluntat, volem salvar les places, però els càmpings s'han beneficiat durant molts anys d'aquesta situació; la nostra posició és ajudar-los, però si no accepten la proposta ens veurem obligats a tancar les ampliacions”, va dir la regidora. Celaya hi va afegir, a més, que es tracta d'una proposta “molt meditada”.

LA XIFRA

27.000 places de càmping hi ha aproximadament a Blanes, i és el sector d'allotjament turístic més gran.

LA FRASE

Els volem ajudar, però si no accepten la proposta ens veurem obligats a tancar les ampliacions
Pepa Celaya
REGIDORA D'URBANISME

LA DATA

2008 és l'any que es va signar un conveni entre els càmpings i l'Ajuntament, però no s'ha executat mai.


L'octubre pren més força com a data de la Festa al Cel 2017
El Punt Avui 3/9/2016

La direcció del festival aeri descarta el maig perquè presenta un calendari molt ple de trobades i amb els avions compromesos

L'Ajuntament, però, no vol renunciar-hi encara perquè és el mes preferit pel sector turístic


TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
El cap de setmana del 7 i el 8 d'octubre es consolida com la data més probable per celebrar la Festa al Cel 2017 a Santa Susanna i, en tot cas, l'esdeveniment no anirà més enllà de la primera quinzena d'aquell mes. El director del festival aeri, Daniel Ventura, va confirmar ahir que s'havia descartat el mes de maig, que també sonava en un principi, perquè presenta un calendari de trobades en l'àmbit europeu molt ple i perquè les naus participants tenen molts compromisos. “Creiem que la Festa al Cel de l'any vinent s'hauria de fer durant la primera quinzena d'octubre, perquè, a banda d'una major disponibilitat dels avions, també es recuperaria el calendari d'edicions anteriors”, assenyala.

Ventura recorda que la darrera celebració, que es va fer el 25 de setembre, es va haver d'avançar una setmana perquè coincidia amb el triatló Ironman, que es fa a Calella. Ventura es mostra molt satisfet de la bona rebuda que el festival ha tingut a Santa Susanna i lloa que el municipi turístic “hagi vist l'oportunitat de ser l'escenari d'un esdeveniment internacional amb un ampli ressò”. El director del festival avança que, pel que fa a espais, fer el festival aeri a Santa Susanna “serà fins i tot més fàcil que fer-lo a Mataró”. “Santa Susanna es troba al mig d'una platja recta i neta d'estructures que puguin dificultar l'espectacle”, diu, i hi afegeix que “hi haurà un doble espai on es mouran les naus, un de més central d'uns tres quilòmetres de llarg per a aquelles de velocitat baixa i un de fins a vint quilòmetres per als aparells de velocitat alta”.

Per la seva banda, l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), va destacar que el ritme de les reunions amb els organitzadors s'intensificarà ara al setembre “per poder treballar amb temps suficient tot el programa”. Malgrat que reconeix que serà difícil que la festa es pugui celebrar al maig, Campolier diu que no hi vol renunciar encara perquè la majoria d'empresaris del sector turístic prefereixen que el festival es faci a començament de temporada.

L'alcalde va dir que la setmana vinent tindrà una reunió amb representants d'Interior per concretar el dispositiu de seguretat que requereix la celebració. Campolier va precisar que l'espai central de la Festa al Cel s'ubicarà des de la riera de Santa Susanna fins a Malgrat.

LA FRASE

Hi ha més disponibilitat dels avions i es recuperaria el calendari d'edicions anteriors
Daniel Ventura
DIRECTOR DEL FESTIVAL FESTA AL CEL


L’Agència de Residus de Catalunya no es farà càrrec de la retirada dels pneumàtics
Ràdio Arenys 2/9/2016

Els pneumàtics s'ha anat acumulant durant 10 anys

Així ho ha transmès el seu director, Josep Maria Tost, a l’alcaldessa, Annabel Moreno, i la regidora de Medi Ambient, Laia Martín. Tot i això, Tost s’ha compromès a aconseguir algun tipus d’ajuda per l’Ajuntament.

Laia Martín ha explicat que li han exposat la situació i que des de l’Agència de Residus entenen que hi ha un problema important a nivell mediambiental. Tot i això, han remarcat que la solució només està en mans de l’Ajuntament, tot i que s’han compromès a parlar amb gestors i empreses que s’encarreguen de fer aquest tipus de tasques per intentar que no surti tant car. Josep Maria Tost també diu que parlarà amb el conseller de Medi Ambient per veure si es pot facilitar algun tipus d’ajuda econòmica.

Mentrestant, des de l’Ajuntament es continuarà requerint a la família propietària del terreny que el netegi. Martín recorda que assumir aquesta tasca suposaria al consistori entre 35.000 i 80.000 euros.

Laia Martín recorda que és un cas que s'origina fa més de 10 anys i es mostra preocupada pel fet que no s'hagi pogut solucionar en tot aquest temps. En aquest sentit, l'Ajuntament va obrir un expedient l'any 2007, es va seguir el protocol establert en aquests casos i s'han enviat diversos requeriments als hereus del propietari de la finca, Pepín Gil, mort fa anys. La problemàtica rau, però, en que aquests hereus no accepten l'herència. Per tant, ningú es fa responsable de l’abocador.


La Generalitat no retirarà els pneumàtics d'Arenys
El Punt Avui 3/9/2016

L'Agència de Residus de Catalunya confirma a l'Ajuntament que és un cas de competència municipal

Li ofereix buscar ajuda i negociar amb les empreses


TERESA MÁRQUEZ - ARENYS DE MAR
L'Agència de Residus de Catalunya no assumirà la retirada dels 5.000 pneumàtics abandonats des de fa més de deu anys en una finca privada d'Arenys de Mar. El director de l'ens, Josep Maria Tost, es va reunir ahir amb l'alcaldessa, Annabel Moreno (ERC), i la regidora de Medi Ambient, Laia Martín (ERC), i els va assegurar que es tracta d'una competència municipal. Per això ha de ser l'Ajuntament qui s'encarregui de traslladar aquests residus a un centre adequat on es puguin tractar mentre els propietaris de la finca no se'n facin càrrec. L'alcaldessa explica que l'Agència de Residus de Catalunya els ha traslladat el compromís de buscar recursos econòmics i negociar un preu més reduït amb les empreses gestores. Es calcula que el cost de l'actuació es mou entre els 35.000 i els 80.000 euros. “Estem en una situació complexa perquè aquests residus s'han de treure en tant que representen un problema mediambiental i un perill per a la seguretat de les persones, però també impliquen una despesa no prevista pel consistori”, precisa Moreno. L'alcaldessa recorda que el seu govern treballa per trobar una solució i que ja ha rebut requeriments tant de Medi Ambient com del Síndic de Greuges. “En tot cas, si el cost l'hem d'assumir només nosaltres no podrem actuar fins a començament del 2017, perquè ara no tenim disponibilitat econòmica”, diu.

divendres, 2 de setembre del 2016

Manifest en defensa de les Banyeretes (Sant Pol de Mar) 2/9/2016

Manifest en defensa de Les Banyeretes (Sant Pol de Mar)


A les següents línies s’exposen les problemàtiques creades per la prova pilot encaminada a habilitar la platja de Les Banyeretes com a Zona de bany amb companyia de gossos, les afectacions sobre una espècie d’au estrictament protegida, incompliments de la normativa, el rebuig veïnal, naturalista i científic al disseny i a l’elecció de l’indret on posar en marxa la iniciativa, i les demandes dels sota signants per redreçar la situació.

A conseqüència de les darreres informacions publicades els darrers dies (21), les més recents aquest dijous 1 de setembre (22), també volem fer esment a les falsedats i incorreccions expressades per l’equip de govern municipal sobre aquesta problemàtica.

El passat mes de juny de 2016 l’ajuntament de Sant Pol de Mar va encetar una prova pilot (1,2) encaminada a habilitar la platja de Les Banyeretes com a Zona de bany amb companyia de gossos.

Aquesta prova pilot es va dur a terme sense explicació i publicitat prèvia adient per admetre al·legacions de rebuig o de modificació per part de veïns o entitats afectades, obviant la legislació mediambiental entre d’altres, i executant-la sense les mesures d’ordenació d’ús i de seguretat necessàries. Aquests fets han estat reconeguts per l’equip de govern municipal i s’emplacen a l’any vinent per estudiar la correcció, només, d'una petita part de les problemàtiques.

El rebuig veïnal (3,4) i dels antics usuaris (5) ha estat immediat, des del primer moment, tant per les formes en que s’ha dut a terme (sense regulació, sense delimitació clara, sense desinfecció i neteja, sense equipaments adients) com per les maneres, ja que hi ha hagut moltes queixes i poques han rebut una resposta idònia. Aquesta mateixa setmana s’ha formalitzat la creació de l’Associació per a la Preservació de les Platges de Sant Pol de Mar, plataforma veïnal amb ampli suport, per tal d’iniciar les accions necessàries per redreçar la situació.

Malgrat voler minimitzar o amagar aquest rebuig per qualificar d’èxit la prova pilot i animar a altres municipis propers a imitar-la, i tal i com es detalla més endavant, resulta com a mínim sorprenent quan no enganyós que el propi equip de govern admeti els incompliments legals i es vegi obligat a rectificar però alhora mantingui l’actuació a dia d’avui obviant l’ampli rebuig veïnal, a més a més de les afectacions sobre una espècie protegida reconeixent la no aplicació de les mesures correctores necessàries.

S’ha de recordar que, a diferència d’actuacions similars dutes a terme a altres localitats i zones urbanes, no existeix control adequat o tancat que delimiti l’accés de gossos deslligats a la resta de platges, penya-segats o roques properes, fet que s’agreuja per la manca de vigilància i per la manca de responsabilitat d'alguns visitants. Traslladar l’any vinent la zona de bany amb companyia de gossos uns metres més al nord sense modificar el disseny (accés lliure sense tancat), sense augmentar la vigilància o control a la resta de platges amb presència d’usuaris incívics (a causa de l’efecte crida produït) i sense reconèixer que s’ha generat un problema evitable de difícil correcció, no deixa de ser una burla envers els veïns, el Departament de Territori i Sostenibilitat i les espècies protegides afectades.

Tot fa indicar que l’elecció d’aquest indret per al bany en companyia de gossos ha estat únicament per estalviar-se les necessàries mesures mínimes de disseny i control a càrrec del consistori aprofitant el seu aïllament entre roques i esculleres, i per evitar conflictes en platges del municipi molt més freqüentades, fet que indica que admeten que aquesta actuació sí pot ser problemàtica.

El rebuig naturalista i científic ve donat per l’afectació produïda a una espècie protegida:

El Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) és una espècie en perill i estrictament protegida per les legislacions autonòmica, estatal i comunitària, tant com a espècie com els indrets on s’instal·la:

Directiva 79/409/CEE Annex I (Espècie d'interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats)
Ley 42/2007 Annex IV (Espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat)
Real Decreto 139/2011 Vulnerable
Decret Legislatiu 2/2008 Espècie protegida (Categoria C)
Decret 148/1992 Annex II (Espècie molt sensible)

Des de fa anys, la costa de l’Alt Maresme ha esdevingut refugi de la població estival més gran i important de tota la Mediterrània (6,7,8), amb la presència de centenars d’exemplars (majoritàriament nascuts a les Illes Balears) que aquí troben l’aliment necessari (calador de sonso) i les roques i penya-segats adients per descansar o agrupar-se (dormidors) durant l’estiu i fins que tornen a les àrees de nidificació.

Fa molts anys que es segueix l'evolució d'aquesta espècie a la costa catalana, i l’any 2014 es va iniciar un treball (9,10) encaminat en conèixer la biologia i l’evolució d’aquesta població amb tasques d’anellament, seguiment i estudi que, entre moltes altres conclusions, identifiquen els indrets més importants de la costa on s’agrupen, majoritàriament entre els municipis de Calella i de Sant Pol de Mar, i Les Banyeretes és un d’aquests.

Tot i la massiva presència d’estiuejants a les platges, cales i roques de l’Alt Maresme durant l’estiu, els corbs marins emplomallats s’han adaptat i toleren aquesta presència massiva d'estiuejants (fet que explica també el seu gran nombre a la zona) i resulta freqüent veure’ls descansant o alimentant-se literalment envoltats de persones (11, 23).

Pel contrari, ni toleren ni es poden adaptar a la presència de gossos, essent perseguits i foragitats per aquests fins i tot per les roques i fent incompatible l’accés de gossos a aquestes localitats de la costa amb la defensa d’aquesta espècie protegida (12,13).

Cal fer esment de la tasca que diferents ornitòlegs de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) realitzen des de fa mesos per redreçar la situació provocada i que ha portat al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya a emetre fins a 4 informes negatius i demandes específiques per a la seva correcció.

La ubicació i disseny d’aquesta prova pilot a Les Banyeretes ha estat un greu error ja que pot afectar a aquesta localitat important per a l’espècie i obre un precedent, encara reversible, a la resta de localitats properes (14). Cal recordar que aquesta problemàtica ja era coneguda per part de l’equip de govern municipal, tant per comunicació verbal per part del grup científic (9) que estudia aquesta població fins i tot abans d’iniciar-se la prova pilot, com via mitjans de comunicació (6,7,8) locals, comarcals i generals amb diferents publicacions i articles on es descriu la incompatibilitat de la presència de l'espècie amb l'accés lliure de gossos. Malgrat tot, en cap moment hi ha hagut voluntat per part seva durant tota la temporada de bany d’escoltar les demandes de cercar altre ubicació adient i de limitar l'accés mitjançant un tancat apropiat.

És necessari recordar que l’afectació dels gossos a les espècies protegides no depèn ni del nombre d’usuaris d’aquesta iniciativa ni de cap altre consideració semblant, essent irrellevant tractar la problemàtica amb xifres (6.000 usuaris segons l’equip de govern) o ubicació (200 metres amunt o avall) sense abordar el problema de vigilància higiènico-sanitària i de la seguretat de les persones usuàries, principalment dels nens,  o del control al conjunt de platges municipals.

Tot i la senyalització ara existent i tot i les escasses indicacions al respecte per part dels Agents Municipals, ha quedat demostrat que la presència de gossos a la resta de platges, cales i roques s’ha incrementat (15) per un efecte crida produït per aquesta prova pilot i per manca de vigilància al respecte. Per aquest motiu, degut tant a la ubicació com a la política municipal sobre aquest tema, es posa en greu perill a aquesta espècie protegida tant a nivell individual (manca de descans i termoregulació dels individus per l’empenta i molèsties que generen els gossos lliures) com a la colònia.

Volem destacar que la iniciativa ha rebut informes desfavorables i demandes expresses de canvi d’ubicació per part del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Tot el contrari que a altres municipis propers (16,17,18) on sí s’ha rebut amb interès la presència d’aquesta espècie a les seves costes des de fa temps, l’equip de govern de Sant Pol de Mar ha mostrat poca sensibilitat i coneixement al respecte i no ha fet cas a les peticions, arribant a parlar de “perpetuar la iniciativa” (19) o “mantenir-la” (22) traslladant la problemàtica a altre platja propera sense atendre els perjudicis originats o les necessàries correccions de disseny.

Ressaltem en tot moment que posicionar-se en contra d’aquesta prova pilot no és en cap cas posicionar-se en contra de l’adequació de Zones per al bany en companyia de gossos, simplement rebutgem tant el lloc escollit com les formes d’executar aquesta iniciativa, i prova d’això és que en cap cas critiquem o rebutgem altres actuacions similars que ni afecten a espècies protegides ni afecten a la convivència dels veïns.

No deixa de ser paradoxal que els principals, sinó únics, defensors de la iniciativa encetada siguin un Partit que s’autodefineix “animalista”, una Regidora de Medi Ambient, una Alcaldessa que es presenta com “amant de la natura” i veïns d’altres municipis llunyans que ni coneixen ni coneixien el valor natural i ecològic d’aquestes platges.

Fer creure que la iniciativa és causa principal (o única) de l’augment de clients a establiments propers, quan aquest augment s’ha produït a gairebé tota la costa catalana amb o sense zona de bany en companyia de gossos, o sense diferenciar entre un disseny apropiat (tancat i controlat) i accés lliure il·limitat és, com a mínim, un engany encaminat en amagar els greus errors comesos, agreujat encara més quan admeten que l’any vinent disminuirà el nombre d’usuaris degut a la posada en marxa d’iniciatives semblants a altres municipis costaners propers.

Els sota signants volem creure que es tracta d’una simple precipitació (20) amb finalitats d’activació econòmica municipal i d’imatge que s’ha demostrat errònia per tot l'abans descrit i que es pot rectificar, ja que lluny d’assolir aquests objectius, les futures mobilitzacions i accions legals que s’estan preparant en aquests moments no faran més que empitjorar la imatge desitjada.

Volem ressaltar que sorprèn que tot i el reconeixement, per part dels impulsors de la iniciativa, de la problemàtica i de l’ampli rebuig veïnal i científic originat, encara avui defensin la prova pilot, i així s’expressen als diferents mitjans de comunicació, com un “èxit rotund” a imitar per altres municipis, i l’actual manteniment de les Banyeretes com a Platja canina publicitada a multitud de webs i publicacions (25, 26, 27), quan en realitat ha estat un fracàs i un desastre des del primer moment que no tan sols els ha obligat a reconèixer la greu problemàtica generada tant a nivell veïnal com conservacionista, sinó que, a més a més, ha comportat la creació d’una Associació veïnal organitzada de rebuig d’ aquesta iniciativa tal i com està plantejada i properament hauran de fer front a actuacions legals i mobilitzacions veïnals.

Entenem que la presentació i entrega d’aquest manifest a l’ajuntament de Sant Pol de Mar i l’acceptació per part de l’equip de govern de les demandes descrites a continuació és la millor manera de resoldre el conflicte de manera satisfactòria per a totes les parts.


És per tot això que demanem,

1er. La fi d’aquesta prova pilot de manera immediata per restablir l’estat i l’ordenació d’usos a Les Banyeretes respectant la legislació vigent.

2on. La comunicació i publicitat necessària als actuals usuaris de l’espai i als mitjans de comunicació de la fi de la prova pilot pels motius abans detallats per evitar possibles confusions en el futur, evitant conflictes amb usuaris que vulguin accedir amb gossos per desconeixement o manca de publicitat.

3er. Tenir en compte l’opinió dels veïns, dels grups naturalistes, científics i d’estudi, i del Departament de Territori i Sostenibilitat a l’hora de trobar altre ubicació més adient per al bany en companyia de gossos (mai franges d’accés lliure il·limitat) que no afecti ni a la convivència veïnal ni a les espècies protegides com el corb marí emplomallat.

4art. Augmentar la informació i la vigilància necessària a les platges, cales i roques litorals de la localitat per evitar la presència de gossos a espais no adequats i que posen en perill a les espècies protegides, més quan com a resultat de la iniciativa encetada s’ha creat un efecte de mirall que, a dia de avui, arriba a gairebé tota la costa municipal.



Sant Pol de Mar, 2 de setembre de 2016


Signen el Manifest:

Associació per a la Preservació de les Platges de Sant Pol de Mar

Comunitat de Propietaris de SANT POL 2000

Comunitat de Propietaris de SANT POL 2003

Comunitat de Propietaris de SANT POL RESIDENCIAL

Club Català de Naturisme

Associació Mediambiental Xatrac

Entitat Mediambiental Sagulla de Blanes

Plataforma S.O.S. delta del Llobregat

DEPANA (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural)

Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme

Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Colectivo Azálvaro

Societat Catalana d’Herpetologia

SEO/BirdLife Grupo Local Barcelona




Referències:

1. Sant Pol de Mar habilitará una de las playas del municipio para perros 16/6/2016
http://www.lavanguardia.com/politica/20160616/402552538481/sant-pol-de-mar-habilitara-una-de-las-playas-del-municipio-para-perros.html

2.Las mascotas y los nudistas serán vecinos en Sant Pol 27/6/2016
http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20160627/402782663506/las-mascotas-y-los-nudistas-seran-vecinos-en-sant-pol.html

3. Els veïns: https://twitter.com/albert_vives, https://twitter.com/MireiaTweet, https://twitter.com/Cesar_SPdM, https://twitter.com/josecesarvr, https://twitter.com/ElenaGarcesWW, https://twitter.com/Esparraghan, https://twitter.com/xavibel, https://twitter.com/pepVictus, https://twitter.com/JoanAntoni_CS, https://twitter.com/JaumeEscobar, https://twitter.com/Gavalda_J, https://twitter.com/aliciaysumundo, https://twitter.com/pau_arbos/status/764805073880973312, https://twitter.com/butanitoforever/status/764558983705272320

4. Salvem LesBanyeretes https://twitter.com/MAxiuxiueig

5. ClubCat.deNaturisme https://twitter.com/CCNaturisme, http://www.naturisme.cat/

6. Calella rep uns estiuejants molt curiosos, els corbs marins 13/7/2016
http://www.radiocalella.cat/calella-rep-uns-estiuejants-molt-curiosos-els-corbs-marins/

7. El Maresme tiene el principal dormidero de cormoranes del Mediterráneo 18/7/2016
http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20160718/403299656424/calella-maresme-cormoranes-sant-pol-canet-bogatell-dormideros.html

8. El senyor de les roques 24/7/2016
http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/990253-el-senyor-de-les-roques.html La concentració de corbs marins emplomallats creix a l'Alt Maresme. 23/8/2016 Ràdio Arenys http://www.radioarenys.cat/noticia/la_concentracio_de_corbs_marins_emplomallats_creix_espectacularment_a_l_alt_maresme

9. Cormorán Moñudo en el Mediterráneo Ibérico. http://cormoranmediterraneoiberico.blogspot.com.es/

10. Seguiment del corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) a la costa del Maresme. http://parcs.diba.cat/documents/10534/60164507/8_17.45_19_Badosa.pdf/3f700b1a-8f39-471b-8cad-3f5cca8457e8, http://www.ornitologia.org/mm/file/queoferim/divulgacio/publicacions/abellerol/abellerol52.pdf, https://historiesdemar.wordpress.com/2014/11/03/corbs-marins-maresmencs/,
http://ornitologia.org/news/ca_ES/2014/09/10/0002/anellament-de-corb-mari-emplomallat-amb-anelles-de-lectura-a-distancia

11. Adaptació i tolerància de l'espècie http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/07/darreres-observacions-i-una-curiositat.html, http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/08/de-les-dues-especies-quina-no-dona-la.html?spref=tw

12. Problemes amb les platges on hi ha gossos 24/7/2016, http://www.elpuntavui.cat/territori/article/11-mediambient/990254-problemes-amb-les-platges-on-hi-ha-gossos.html

13. En perill corbs marins per platja de gossos, https://twitter.com/Gavalda_J/status/765158186437476352, https://twitter.com/Gavalda_J/status/765157993788936192, https://twitter.com/Gavalda_J/status/762283094028279808

14. El PACMA reivindica un tram de platja per a gossos a Calella 10/8/2016 http://www.radiocalella.cat/el-pacma-reivindica-un-tram-de-platja-per-a-gossos-a-calella/ Arenys de Mar i Caldes d'Estrac estudien crear una platja per a gossos a la Musclera 27/8/2016 http://www.radioarenys.cat/noticia/arenys_i_caldes_d_estrac_estudien_crear_una_platja_per_a_gossos_a_la_musclera

15. Tot Sant Pol venut com pipican https://twitter.com/butanitoforever/status/764558983705272320, https://twitter.com/ElenaGarcesWW/status/763834389012815872

16. La regidoria de Medi Ambient convida a veure com arriben els corbs marins a la platja 20/11/2015 http://www.radioarenys.cat/noticia/la_regidoria_de_medi_ambient_convida_a_veure_com_arriben_els_corbs_marins_al_seu_dormidor_de_la_platja

17. Xerrada “El Corb Marí a Calella i el seu entorn”, a càrrec del biòleg Enric Badosa. 9/10/2015 http://www.calella.cat/actualitat/agenda/xerrada-201cel-corb-mari-a-calella-i-el-seu-entorn201d-a-carrec-del-bioleg-enric-badosa

18. També augmenta la presència del Corb Marí Emplomallat a la Roca Grossa 23/7/2015 http://www.calella.cat/actualitat/noticies/els-cavallets-de-mar-formen-part-del-paisatge-mari-de-calella

19. Un dia de perros en la playa 16/8/2016 http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20160816/403969392997/perros-playa-barcelona-sant-pol-de-mar.html

21,  Gossos de sol i platja 27/8/2016 http://www.elpuntavui.cat/societat/article/-/998855-gossos-de-sol-i-platja.html

22, Medi Ambient obliga a cambiar la ubicación de la playa para perros de Sant Pol 1/9/2016 http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20160901/4137457872/sant-pol-de-mar-playa-perros-medi-ambient-generalitat-cormoranes-proteccion-les-banyeretes.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=botones_sociales&utm_source=twitter&utm_medium=social

23, Nadando con cormoranes 22/8/2016 http://glseobarcelona.com/nadando-con-cormoranes/

24, 164 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) entre La Murtra i les Banyeretes (Sant Pol de Mar) 26/8/2016 http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/08/164-corbs-marins-emplomallats.html

25, SANT POL DISPOSA AQUEST ESTIU D’UNA PLATJA PER AL BANY AMB COMPANYIA DE GOSSOS http://santpol.cat/noticies/2016-06-10/sant-pol-disposa-aquest-estiu-duna-platja-al-bany-amb-companyia-de-gossos

26. Playa para perros en Sant Pol de Mar (Barcelona) http://www.redcanina.es/playa-para-perros-en-sant-pol-de-mar/

27. El mapa colaborativo que busca las playas para perros en España http://verne.elpais.com/verne/2016/07/07/articulo/1467888972_532328.html

Manifest en defensa de Les Banyeretes 2/9/2016 Diari Maresme

Manifest en defensa de Les Banyeretes
Diari Maresme 2/9/2016

Platja de Sant Pol | Foto: Aj.

Veïns, naturalistes i diferents Grups i Associacions relacionades amb el Medi Natural de tot el país, signem un Manifest en defensa de Les Banyeretes per denunciar la problemàtica creada amb la Platja canina de Sant Pol de Mar i per demanar les mesures necessàries per a la protecció dels corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) de la zona.
Durant tot l’estiu hem seguit amb preocupació els moviments i declaracions publicades a diferents mitjans de comunicació per part de l’equip de govern municipal i constatem que ha hagut un ús inapropiat dels mateixos per part dels representants de l’ajuntament (amb finalitats purament propagandístiques) amagant i silenciant les veus contràries, i majoritàries, que es posicionen en contra de la prova pilot encetada (Zona de bany en companyia de gossos) a la platja de Les Banyeretes. Ens hem sentit menystinguts i oblidats en tot moment tot i aportar elements científics i socials més que suficients, i així ha l'acabat reconeixent el mateix equip de govern, per demanar la fi de la prova i les mesures necessàries per redreçar la situació, no traslladar-la.
No deixa de ser paradoxal que es vengui aquesta prova com “tot un èxit” quan s’ha demostrat un fracàs i despropòsit des del primer dia i fins avui. Al Manifest que adjuntem s’explica la situació creada i les mesures demanades a l’equip de govern municipal que han estat silenciades.
Demanem que la problemàtica no segueixi menystinguda o minimitzada per part dels mitjans de comunicació, més quan són molts els municipis que volen imitar la prova pilot emparant-se en un fals èxit, i quan es preparen importants mobilitzacions i accions legals al respecte.

Els corbs marins fan fora els gossos de la platja de Sant Pol. El Punt Avui 2/9/2016

Els corbs marins fan fora els gossos de la platja de Sant Pol
El Punt Avui 2/9/2016

Medi Ambient diu que a la platja de les Banyeretes no hi poden conviure les dues espècies perquè els ocells estan protegits

L'Ajuntament ja busca una nova ubicació, encara per decidir, i confirma que el servei es mantindrà


TERESA MÁRQUEZ - SANT POL DE MAR
Els corbs marins emplomallats es queden a la platja de les Banyeretes de Sant Pol i els gossos hauran de marxar. Així ho ha determinat finalment el Departament de Medi Ambient després d'haver fet les comprovacions pertinents i resoldre que la presència de gossos en aquest espai pot afectar la colònia d'ocells protegits que utilitzen les roques del litoral com a espai per dormir.

Tal com ja va informar aquest diari, el canvi de lloc de la platja per a gossos a Sant Pol estava condicionat a la decisió de la Generalitat de fer valer la protecció dels ocells. Fonts del departament van recordar ahir que els corbs marins emplomallats tenen un nivell de protecció especial perquè són “vulnerables a l'extinció i “necessiten espais tranquils”.

Les mateixes fonts detallen que durant l'estiu han estat quatre els informes negatius que s'han fet arribar a l'Ajuntament de Sant Pol per convidar-lo a no permetre l'entrada dels gossos a la cala natural.

En un primer moment, segons el departament, es va demanar que limitessin l'espai destinat als gossos a 200 metres de la zona on hi ha els ocells, “però el consistori el va reduir a 70 metres i aquesta distància és insuficient”. Medi Ambient considera que el fet que la platja hagi estat una prova pilot sotmesa a una valoració posterior per determinar si s'han de fer canvis evidencia la bona voluntat de l'Ajuntament a canviar de lloc i, per això, descarta obligar a tancar l'espai immediatament.

Des del consistori, l'alcaldessa, Montserrat Garrido (CDC) i la regidora de Medi Ambient, Verònica Martí (Junts), asseguren que només han rebut un únic informe de Medi Ambient i que “cap responsable del departament s'ha presentat al consistori per explicar quina era la situació”. “Durant tot l'estiu hem fet trucades i consultes al departament i hem intentat actuar segons se'ns deia”, exposa Garrido, que hi afegeix que la distància entre la platja i les roques, que ara sembla que és insuficient, la van fixar assessorats per un tècnic.

Tot i això, el govern local defuig cap enfrontament amb el departament, a qui convida a fer una reunió aquest mateix mes de setembre per valorar l'experiència. Montserrat Garrido insisteix que la platja amb gossos es mantindrà a Sant Pol. “Hi ha un parell d'indrets, a prop del búnquer o al final de la platja del Morer, que estem estudiant”, afirma, però reconeix que no s'esperava el rebuig de part dels veïns de la zona de les Banyeretes. Uns veïns que a través de les xarxes socials han denunciat reiteradament el mal ús de la platja, el perill dels gossos deslligats i l'acumulació de brutícia i de sorolls.

dijous, 1 de setembre del 2016

Riu Tordera a la Rocassa (Fogars de la Selva) 31/8/2016


Aquest dimecres 31/8/2016 pel riu Tordera aigües avall de l'estació d'aforament, a la Rocassa (Fogars de la Selva)...

Molt poca aigua al curs principal amb aigües gairebé estancades i amb molta vegetació, trams del riu completament sec, i tolls amb poca aigua o secs... fins i tot a aquest tram de riu amb afloraments superficials del freàtic es nota la forta sequera que patim.

Com a més destacat...

mínim 95 Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
4 captures manuals i 3 còpules observades

mínim 2 Serps d'aigua (Natrix maura)
desenes de Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis)
desenes de Sargantanes cuallargues (Psammodromus algirus)

centenars de Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi), a tot arreu

2 Cigonyes negres (Ciconia nigra) en companyia de 9 bernats pescaires a un toll
3 Martinets de nit (Nycticorax nycticorax)
12 Bernats pescaires (Ardea cinerea), els 9 d'abans i 3 més
3 Corriols petits (Charadrius dubius)
4 Xivitones (Actitis hypoleucos)
2 Xivites (Tringa ochropus)
1 Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
1 Bitxac rogenc (Saxicola rubetra)
2 Puputs (Upupa epops)
2 Aligots comuns (Buteo buteo)
1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

... entre molts altres.

Destacable també la gran quantitat de macroinvertebrats als tolls i les concentracions de peixos al curs principal del riu.

Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)...

Lo més normal és veure les Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) de lluny just abans de que s'amaguin sota l'aigua i la vegetació...

o amagades entre la vegetació just abans de llençar-se a l'aigua, quan no en el moment en que es llencen i gràcies...

Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)...

Algunes imatges d'aquest tram de riu...