dissabte, 11 de juliol del 2009

Ja han nascut els polls de corriol petit (Charadrius dubius) de la desembocadura del riu Tordera 10-11/7/09


Aquesta tarda ja es podien veure els 3 polls de corriol petit (Charadrius dubius) corrent per la barra de sorra de la desembocadura del riu Tordera...
.


I que ja van ser vistos ahir divendres.

Imatges dels adults...


Han estat 24-26 dies d’incubació, al terra, i en un dels pitjors llocs de tots els possibles. Han passat centenars de persones (tot i la senyalització i les cordes), han trencat les cintes del perímetre una i altre vegada, i els corriols han patit la visita de desenes de gossos deslligat i els petards de San Joan (que no dura 1 dia, precisament), entre moltes altres amenaces,... però han respectat la posta de tres ous des de la seva localització i senyalització el passat 17/6/09...

Concentració i màxima activitat reproductora de corriols petits (Charadrius dubius) a la desembocadura del riu Tordera 15/6/09

Desembocadura del riu Tordera 17/6/09

Sobre la posta de corriol petit (Charadrius dubius) a la platja de la desembocadura del riu Tordera 18/6/09

L’ajuntament de Malgrat de Mar prohibeix el pas a la barra de sorra de la desembocadura del riu Tordera 24/6/09
.
Ara, resta veure si els pollets sobreviuen als “desconsiderats” que ignoren la corda i que, pobrissons, no saben llegir.

Malgrat tot, ha quedat demostrat que si es vol, es pot protegir... fins i tot a un lloc amb tanta pressió com la desembocadura... i que a més interès i implicació en aquest sentit... tot és possible.
.
I que no fer res, només té un resultat segur... desprotecció...

Pesca furtiva al riu Tordera. Policia Local de Fogars de la Selva, 11/7/09

Policia Local de Fogars de la Selva. 11/7/09

Recenmemt i gràcies a una trucada telefònica del Sr. David Caballé, efectius dels agents locals de Fogars de la Selva conjuntament amb agents rurals de Sta Coloma de Farners van poder identificar a 6 persones de nacionalitat xinessa i amb domicili a Mataró, realitzant pesca furtiva al riu Tordera, en un tram de riera de Fogars de la Selva.

Aquest furtius feien servir xarxes prohibides per pescar, així com un artefacte de pesca elèctrica que van amagar, quan van ser sorpressos pels agents.

Els agents rurals van denunciar els fets, a la vegada que van comissar les diferents xarxes i la motxilla amb pértiga eléctrica que els furtius feien servir pressumptament per inmobilitzar i capturar els peixos.
.

divendres, 10 de juliol del 2009

Resolt el misteri dels ballesters (Apus melba) nidificants al centre urbà de Tordera per en Jose Navarro. 10/7/09

Vídeo d’en Jose Navarro d’un dels ballesters (Apus melba) entrant al niu...

Fa un parell de dies en Jose Navarro i jo ens vam trobar al riu, i comentavem entre altres coses que cada matí i cada vespre des de fa uns quants anys hi havia un grup de ballesters pul·lulant per sobre del centre urbà de Tordera (som veïns), i que jo era incapaç de trobar on es ficaven.

Ell, ves per on, al costat de casa seva veu com es fiquen als forats d’una grua, almenys 2 parelles a dos forats diferents, i l’altre vespre va poder captar la imatge d’un dels ballesters ficant-se, com cada vespre.

Misteri resolt, gràcies Jose, fan el niu a la grua!!! I jo mirant els edificis!!!

Gravera de Palafolls 10/7/09


Aquesta tarda a la gravera de Palafolls, com a més destacat...

2 agrons rojos (Ardea purpurea)
1 martinet de nit (Nycticorax nycticorax)
>50 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
>20 polles d’aigua (Gallinula chloropus), la majoria joves
mínim 4 cabussets (Tachybaptus ruficollis) adults
- i 5 polls petits, 2 i 3 –
2 xivites (Tringa ochropus)
mínim 1 oreneta de ribera (Riparia riparia)
>50 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
>50 orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
falciots negres (Apus apus)
>5 trist (Cisticola juncidis)
... entre altres.

Centenars de granotes verdes (Pelophylax perezi)
1 serp d’aigua (Natrix maura) nedant
tortugues de rierol (Mauremys leprosa)

Centenars d’odonats – libèl·lules – arreu, majoritàriament Anax imperator
.
pollets de cabusset (Tachybaptus ruficollis)...
.

agrons rojos (Ardea purpurea)...


ànecs collverds (Anas platyrhynchos)...


tortuga de rierol (Mauremys leprosa)...
.

Aiguabarreig de la riera de Vallmanya amb el riu (Tordera) 10/7/09


Aquesta tarda a l’aiguabarreig de la riera de Vallmanya amb el riu Tordera, com a més destacat...

1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
14 xivites (Tringa ochropus)
1 xivitona (Actitis hypoleucos)
8 corriols petits (Charadrius dubius), 3 joves
>20 cueretes blanques (Motacilla alba), la majoria joves
9 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
>10 polles d’aigua (Gallinula chloropus), 6 polls petits
>25 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
5 tórtores (Streptopelia turtur)
tórtores turques (Streptopelia decaocto)
caderneres (Carduelis carduelis)
trist (Cisticola juncidis)
bitxac comú (Saxicola torquata)
tudons (Columba palumbus)
gavians argentats (Larus michahellis)
... entre altres.

Granotes verdes (Pelophylax perezi)
Granotes pintades (Discoglussus pictus)
1 serp verda (Malpolon monspessulanus) de grans dimensions
sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica)

i infinitat d’invertebrats, destacant les papallones i els odonats.

corriols petits (Charadrius dubius), adult i 2 joves...
.

xivita (Tringa ochropus)...
.

xivitona (Actitis hypoleucos)...


cueretes blanques (Motacilla alba)...
.

bitxac comú (Saxicola torquata)...
.

becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)...


granota verda (Pelophylax perezi)...
.

granota pintada (Discoglossus pictus)...
.

arreu...
.

Algunes notícies més per llegir 9 i 10/7/09...

El Parlament anuncia que intervindrà per fer fora el camp de tir de Malgrat ubicat a tocar de la Tordera
El Punt 10/7/09
.

Imatge d’arxiu del camp de tir de Malgrat de Mar

La comissió d'Afers Institucionals del Parlament, a instància del diputat maresmenc de CiU Benet Maimí, ha confirmat que intervindrà per traslladar el camp de tir La Gaviota de Malgrat de Mar ubicat a tocar del riu Tordera. Segons informa el mateix diputat, «aquest camp de tir es troba en situació irregular i comporta un fort impacte ambiental».

La situació de les instal·lacions no és nova. Fa molt temps que es debat la necessitat de desmantellar el camp de tir atesa la seva situació «dins la franja de servitud inclosa en la Zona de Policia d'Aigües, franja de cinc metres a partir de la llera del riu en què, a priori, està prohibit desenvolupar qualsevol activitat». D'altra banda, es considera que la seva activitat comporta un perjudici directe per a les aus, tant les que nidifiquen a la zona com les que hi ha de pas. «També s'ha considerat el problema que genera l'alliberament indiscriminat de perdigons de plom, amb greus conseqüències sobre diverses espècies d'ocells que els poden ingerir i tenir posteriorment plumbisme», afegeix el diputat. Per aquest motiu, des de la comissió «s'iniciarà un procés de diàleg amb l'Ajuntament de Malgrat i s'impulsaran les actuacions necessàries per satisfer la solució més adient per a la ubicació del camp de tir La Gaviota, al terme municipal de Malgrat, tenint en compte la preservació de l'entorn dels espais de ribera de la Tordera».

L'Ajuntament de Malgrat ja preveu una actuació vinculada al camp de tir que s'integra dins el desenvolupament de l'Agenda 21. En concret, el document especifica que cal «elaborar un informe tècnic que determini els impactes del camp de tir en els sistemes i les comunitats naturals de la zona, amb l'objectiu de valorar la reubicació o la clausura d'aquesta activitat que permetria recuperar l'espai mitjançant un projecte de restauració de vegetació de ribera.

Els pescadors reclamen que deixin de regenerar platges o que els indemnitzin
El Punt 9/7/09

Les confraries de pescadors d'Arenys de Mar i Montgat van reclamar ahir als responsables del Ministeri de Medi Ambient que es deixin de fer regeneracions de les platges amb sorra del fons marí. Si no hi ha un compromís per part de l'administració que es deixin de fer actuacions com les que ara s'estant portant a terme a les platges del Maresme, els pescadors reclamen, a canvi, compensacions econòmiques. «Qui destrueix ha de pagar. Si no tenim garanties que no es faran mai més regeneracions demanem que ens compensin», explicava ahir el patró major del port d'Arenys, Mauricio Pulido després de dues hores de reunió que va qualificar de «tensa i llarga». Les peticions del sector es traslladaran al secretari general del Mar, Juan José Martín Fragueiro, que la setmana vinent està previst que es trobi amb els pescadors en una visita que farà a Catalunya. Fins aleshores, les confraries del Maresme donen una treva per mirar de tancar aquest acord i aparcar les mobilitzacions que havien emprès de protesta contra la regeneració, com ara bloquejar el vaixell que aporta la sorra del fons marí a les platges del Baix Maresme.



Organitzen una concentració per reivindicar l’ús popular del riu La Tordera
Malgrat confidencial 9/7/09

En el marc de la iniciativa europea anomenada Big Jump 2009, la sectorial de Medi Ambient i Política Territorial de les JERC organitza una concentració en el riu La Tordera. Es farà aquest dissabte dia 11 de juliol en el tram del riu al seu pas pel Pont de Ferro de Tordera, al costat del camp de futbol. Començarà a les sis de la tarda. Primer es llegirà un manifest i, tot seguit un ambientòleg oferirà una xerrada relacionada amb l’ús social i ecològic dels rius. L’objectiu de la trobada és el de donar a conèixer la necessitat d’involucrar a la societat en general en el manteniment i conservació dels rius, tal i com contempla la Directiva Marc de l’Aigua. En acabar, tothom qui ho vulgui es podrà banyar al riu.


El Big Jump (Gran Salt) va néixer l’any 1995. Roberto Epple –ecologista- va organitzar una trobada per realitzar un bany popular en el riu Loira (França). Epple, volia cridar l’atenció sobre la necessitat d’aconseguir un bon estat per a les aigües continentals europees. Amb aquesta acció, l’ecologista també pretenia reivindicar que la Directiva Marc de l’Aigua es convertís l’any 2015 en una realitat i que la població pogués finalment fer un ús dels rius, sense que això suposés cap problema per a la seva salut.Des d’aleshores, el Big Jump ha concentrat milers de persones en centenars de rius d’Europa.

informació addicional aquí

Sobre el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) amb anelles de colors observat a la desembocadura del Tordera el 8/6/09

.

Vull donar les gràcies a en Tomás Montalvo per la seva identificació.

Malgrat la manca d’una de les anelles de colors (al tars de la pota dreta, segurament perduda per desgast), per la combinació només poden ser dos exemplars... tots dos van ser anellats com a polls al Delta del Llobregat, un al 1999 i l'altre al 2000.