Ho trobareu aquí...
L’OBRA SOCIAL DE CAIXA CATALUNYA RECUPERA ESPÈCIES GAIREBÉ EXTINGIDES FA 60 ANYS A LA COSTA DEL MARESME
Nota de premsa 9/9/09
Diversos dels sistemes vegetals recuperats representen les úniques poblacions romanents a tota la costa catalana
Caixa Catalunya va considerar necessària l’actuació donat que en una seixantena d’anys s’han extingit el 43% de les espècies vegetals pròpies del litoral del Maresme
Barcelona, 9 de setembre de 2009.- L’Obra Social de Caixa Catalunya ha aconseguit recuperar vàries espècies gairebé extingides a diverses platges del Maresme. En alguns casos, les espècies vegetals recuperades a través d’aquestes actuacions de reintroducció de l’Obra Social de Caixa Catalunya –tant amb voluntaris locals o que han retornat a les platges de forma natural a través de temporals marins- representen les
úniques poblacions romanents al Maresme i, fins i tot, a la costa catalana.
Per exemple, entre la flora recuperada al Maresme, destaca el cas de la Travarada marina (
Polygonum maritimum), pràcticament extingida a l’inici del conveni i que ara, gràcies al projecte de conservació de Caixa Catalunya, és present amb una dotzena d’individus a la platja de Malgrat de Mar o el de
l’Echinophora spinosa, només present a Vilassar de Mar des de l’Empordà fins al Delta del Llobregat.
Les actuacions dutes a terme s’emmarquen en un conveni de col·laboració de vuit anys de durada que l’Obra Social de Caixa Catalunya manté amb diversos ajuntaments del Maresme. En concret els de Malgrat de Mar, Vilassar de Mar, Arenys de Mar i Canet de Mar.
Aquest pla de conservació va néixer a partir de la constatació de l’estat preocupant de les platges del Maresme. De fet, segons dades de Caixa Catalunya, a les platges compreses entre el Besòs i la Tordera, de la quasi trentena d’espècies vegetals exclusives de sorra ara fa una seixantena d’anys, actualment se n’han extingit prop d’un 43%.
Per aquest motiu, l’Obra Social de Caixa Catalunya va fer una aposta decidida per a la protecció de les darreres mostres existents d’aquest tipus de vegetació al Maresme, així com a tot el litoral català. De fet, i segons constata el director de l’Àrea de Medi Ambient de l’Obra Social de Caixa Catalunya, Miquel Rafa, “recuperant aquesta vegetació dunar, les platges resultants són més resistents i sostenibles, ja que suporten millor l’erosió marina i la desaparició de la sorra, fet molt important tenint en compte els efectes desastrosos dels temporals marins”.
Un pla de recuperació dunar de llarga durada
L’Obra Social de Caixa Catalunya va iniciar el 2001 el programa de recuperació de la vegetació dunar de les platges del Maresme. Les actuacions que s’han anat desenvolupant al llarg d’aquests vuit anys han suposat una inversió de més de 40.000 euros per part de l’Obra Social de Caixa Catalunya.
Després de vuit anys d’actuacions en col·laboració amb els ajuntaments de Malgrat de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Vilassar de Mar, la vegetació de les zones tractades s’ha recuperat de forma espectacular.
En aquest temps, la superfície protegida ha anat augmentant progressivament fins a les tres hectàrees de platja, superfície que els ajuntaments han reservat per a la recuperació de la vegetació i ha deixat de ser accessible als banyistes.
El projecte de recuperació incloïa la redacció del pla d’ús i gestió de les platges del Maresme amb guies sobre la gestió més adequada. Posteriorment, al voltant de les zones on s’ha recuperat la vegetació, s’han instal·lat uns tancats amb estaques i corda i uns plafons informatius. Aquests últims expliquen en què ha consistit el programa i estudis de seguiment de la evolució de la vegetació, així com una descripció de la flora, la fauna i l’ecologia d’aquests hàbitats dunars.
Recuperades espècies vegetals i animals úniques
Gràcies al projecte, els municipis han pogut comprovar com creant tancats perimetrals als trams a recuperar i fent un canvi en la gestió de la sorra, com deixar-la de netejar amb maquinària pesada, ha estat possible la recuperació progressiva d’aquests ecosistemes de platja i espècies úniques, tant vegetals com algunes aus, d’elevat valor.
A més dels casos de la Travarada marina (
Polygonum maritimum) i el de
l’Echinophora spinosa, cal esmentar el Violer marí (
Matthiola sinuata), al llindar de l’extinció però que ha pogut ser reintroduïda a Malgrat de Mar; el cas de la Corretjola marina (
Calystegia soldanella), que només es conserva a platges de Malgrat de Mar i Vilassar de Mar (a banda d’algún punt escadusser com a la desembocadura del Besòs); o el Melgó marí (
Medicago marina), espècie poc comuna entre l’Empordà i el Delta del Llobregat.
Altres espècies, com el cas del Jull de platja (
Elymus farctus), la
Silene niceensis, i el Cascall marí (
Glaucium flavum) són presents a totes les platges que han estat objecte d’aquesta recuperació per part de l’Obra Social de Caixa Catalunya.
Una de les fites més destacables pel que fa a la fauna és la nidificació de tres espècies d’ocell d’interès per la conservació a Malgrat de Mar. En concret, s’ha detectat indicis de nidificació de parelles de corriol cama-negre, corriol petit i terrerola vulgar. La parella de corriol camanegre (
Charadrius alexandrinus), per exemple, va ser l’única que va criar al Maresme l’any 2007.
A Malgrat de Mar, on s’ha dut a terme un exhaustiu estudi d’evolució, s’ha pogut comprovar com la superfície ocupada per aquestes espècies en els tancats on s’ha actuat ha augmentat en un 54% i la riquesa d’espècies s’ha incrementat en un 30% entre el 2003 i el 2007. Segons Miquel Rafa, “aquestes dades posen de manifest una recuperació extrapolable a les altres platges implicades en aquest projecte”.
650 escolars han participat en activitats de sensibilització
Com a mesura paral·lela a aquestes accions, l’Obra Social de Caixa Catalunya ha treballat intensament en la conscienciació dels escolars del Maresme a través del Programa Sorra, Sal i Sol.
Aquest programa iniciat el 2004 ha consistit en un seguit d’activitats a l’aula i una visita sobre el terreny amb activitats didàctiques que han ajudat als escolars a descobrir la importància de la vegetació dunar. En total, el programa ha acollit a més de 650 escolars.
Aquesta nova actuació forma part de la línia de treball que l’Obra Social de Caixa Catalunya duu a terme, des del 1998, per la conservació del territori. A través de l'adquisició de territori i de convenis d'assessorament i col·laboració territorial amb ajuntaments o altres entitats, com en aquest cas, Caixa Catalunya preserva 152.358 ha, el 4,75% de la superfície de Catalunya. Aquestes xifres converteixen Caixa Catalunya en la 1a. entitat a nivell espanyol i 2a. a nivell europeu en gestió de territori.
Premsa de l’Obra Social
Telèfon: 93 484 59 09
Asun Humanes 638 09 06 28
Mar Hurtado 609 03 45 97
Patrícia Català 638 30 33 72
premsa.obrasocial@caixacatalunya.es