dissabte, 27 de febrer del 2010
Estany de Can Torrent (Tordera) 27/2/10
.
Aquesta tarda fent una passejada per l’estany de Can Torrent (Tordera), ple d’aigua...
1 aligot comú (Buteo buteo)
1 Esparver vulgar (Accipiter nisus)
Mínim 6 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
Mínim 4 Cabussets (Tachybaptus ruficollis)
Mínim 3 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 Picot garser petit (Dendrocopos minor) mascle
1 picot verd (Picus viridis)
1 Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
2 Tords ala-rojos (Turdus iliacus)
Uns 10 Tords comuns (Turdus philomelos)
Mínim 5 Merles (Turdus merula)
1 Tudó (Columba palumbus)
Gaigs (Garrulus glandarius)
Garses (Pica pica)
Mínim 6 Titelles (Anthus pratensis)
Mínim 2 Grassets de muntanya (Anthus spinoletta)
Cueretes blanques (Motacilla alba)
Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Uns 14 Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
Uns 30 Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
Trist (Cisticola juncidis)
Bitxacs comuns (Saxicola torquatus)
Cargolets (Troglodytes troglodytes)
... entre altres.
I volant alt...
1 Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
Uns 50 Gavians argentats (Larus michahellis)
Algunes notícies més per llegir 26 i 27/2/10...
Diari de Girona 27/2/10
Abans de l'abril protegirà la zona de nidificació de les aus i començarà a senyalitzar l'espai
Imatge de la llacuna del delta de la Tordera al seu pas per Blanes. carles colomer
BLANES MARTÍ SANTIAGO
El fet que el delta de la Tordera estigui inclòs dins la Xarxa Natura 2000 i en l'inventari de zones humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha possibilitat que l'Ajuntament de Blanes sol·liciti una subvenció a la Generalitat per valor de 29.349,47 euros per realitzar-hi un seguit d'actuacions de protecció i condicionament de la zona.
El regior de Medi Ambient de Blanes, Celestino Lillo (PP), assegura que, independentment de l'ajuda governamental, abans de l'abril es protegirà la zona de nidificació de les aus i es començarà a senyalitzar la zona amb cartells informatius. No obstant, si la Generalitat realitza l'aportació reclamada, el govern municipal (CiU, PDB, PP) arranjarà l'indret conegut com la mota de la Tordera -comprès entre el pont de la via del tren i la desembocadura del riu- desbrossant-ne l'espai i tornant a plantar els arbres que s'han assecat. A més, per evitar que puguin tornar a morir, se'ls farà arribar una línia de rec.
Lillo troba necessari poder instal·lar una tanca de protecció des del camp de tennis fins al final del delta "per evitar que la gent pugui creuar i no es molestin els animals".
La intenció és poder recuperar l'espai i facilitar que la gent pugui passejar pel camí històric que hi ha a peu de ribera. Per aquesta raó, el consistori també manté contactes amb l'Ajuntament de Malgrat de Mar, al Maresme, per ser aquest darrer qui ha de fer-se càrrec de la riba esquerra del riu.
Entitats de conservació
En aquest mateix espai està realitzant tasques de conservació l'entitat naturalista Orchis. De fet, aquesta associació té la custodia d'un part del càmping La Tordera i, entre els seus projectes, hi ha la voluntat de construir una torre d'observació de les aus, marcar passos de ruta, reforestar l'espai amb espècies autòctones i netejar-lo.
Crítiques a l'ACA perquè no informa de les obres de l'EDAR de l'Alt Maresme
El Punt 26/2/10
La plataforma ecologista Salvem la Vall de la Riera de Pineda ha mostrat obertament la seva queixa pel que considera «un flagrant incompliment dels compromisos presos per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) pel que fa a la informació sobre el procés de construcció de la depuradora de l'Alt Maresme». L'entitat denuncia que la comissió de seguiment de les obres, on hi ha representats tant els ajuntaments afectats com representants de la societat civil, no s'ha reunit des del juliol passat i que cap responsable de l'agència no ha explicat els passos que s'han seguit fins ara en el desenvolupament de la infraestructura d'aigües residuals. La crítica arriba després que s'hagin començat els treballs previs per a la instal·lació de les canalitzacions al passeig d'Hortsavinyà, en plena vall de la riera, que consisteixen a fer un vial paral·lel als camps del costat per desviar-hi els vehicles. «La nostra entitat vol manifestar que la comissió de seguiment de les obres de la depuradora no funciona i està absolutament paralitzada», exclamen, i reclamen una convocatòria immediata.
La regidora de Medi Ambient, Mònica Palacín (ERC), ha reconegut la manca d'operativitat de la comissió i ha insistit que el govern local «setmanalment es posa en contacte amb l'ACA per concretar una trobada que fins ara no s'ha pogut celebrar».
Palacín diu que entén les queixes de l'entitat ecologista, però defensa que l'Ajuntament «està fent tot el possible per fer complir a l'ACA els compromisos que va prendre al seu dia».
Polèmica per les obres de la depuradora
Diari Maresme 26/2/10
Davant l’inici de les obres dels col·lectors de la depuradora de l’Alt Maresme Nord, la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda ha denunciat que aquest inici, sense que s’hagi convocat prèviament la Comissió de Seguiment, “és un incompliment flagrant dels compromisos que l’ACA va adoptar al respecte”.
Segons informa la plataforma, aquesta comissió no s’ha reunit des del mes de juliol de l’any passat. També asseguren que, en aquell moment, l’ACA es va comprometre que abans de començar el tram de la Vall de la Riera de Pineda s’informaria de tots els detalls a la pròpia comissió; “una reunió que s’hauria d’haver realitzat al mes de novembre”, afegeixen.
Davant aquesta situació, Salvem la Vall de la Riera de Pineda assegura que va demanar en tres ocasions mantenir una trobada amb l’ajuntament per tractar sobre la marxa de les obres, “sense que de moment haguem obtingut cap resposta”. En aquest sentit, en el seu comunicat desmenteixen l’alcalde “al punt on diu que es venen realitzant reunions de seguiment de manera periòdica”.
L’entitat ha manifestat públicament que la Comissió de seguiment de les obres de la depuradora “no funciona i es troba absolutament paralitzada”. Per aquest motiu reclamen la reunió “immediata” d’aquesta comissió informativa i que “no pot esperar fins després de Setmana Santa per fer-ho, amb totes les obres en marxa”.
La plataforma recorda que la comissió es va constituir l’any 2008 per informar i tractar les qüestions més rellevants del projecte abans d’iniciar-se les respectives fases d’execució i afegeixen que “pensem que la comissió ha de servir per això i no acceptarem que tan sols sigui un aparador per actuar com a coartada d’una política de fets consumats”. Salvem la Vall de la Riera farà arribar aquesta queixa a l’ACA i al propi ajuntament i, també, “la necessitat que la trobada de la comissió de seguiment no s’endarrereixi més”.
Notícies relacionades:
Salvem la Vall de la Riera fa un seguiment de les excavacions del pont del diable
La depuradora de l’Alt Maresme continua creant conflictes
Les obres de la depuradora de l’Alt Maresme descobreixen restes arqueològiques
Recullen 1.141 firmes contra el POUM de Riells i Viabrea
Diari de Girona 27/2/10
L'oposició ha forçat avui un ple extraordinari amb el suport dels veïns que no estan d'acord amb el Pla General que presenta el govern
.
E.BATLLE
Els veïns de diferents nuclis i urbanitzacions de Riells i Viabrea han aconseguit 1.141 firmes per frenar el nou Planejament d'Ordenació Urbanística municipal (POUM) que ja té l'aprovació inicial feta. Aquests van iniciar la recollida fa unes setmanes, i avui les entregaran a l'equip de govern de Riells, format per ERC i el PSC, per demostrar que hi ha part de la població -Riells té 3.700 habitans- que no està d'acord amb el que es va aprovar i en el creixement "desmesurat", al seu parer, que planteja aquest nou Pla.
Aquest dijous a la nit es van trobar els veïns al Casal del poble i allà, veïns de diferents nuclis de Riells i Viabrea van aportar les seves signatures recollides. Per exemple, a la zona dels Boscos de la Batllòria en van aportar més d'un centenar, tal com explicava el seu portaveu Sergi Navarro. Un cop totes agrupades volen que al ple de l'Ajuntament se'ls escolti, tot i ser una sessió extraordinària que cal recordar que es celebra perquè els grups de CiU i l'Entesa, a l'oposició, l'han forçada. Tot i això, en el grup de la xarxa social Facebook, els veïns demanen que la gent es comporti i que, per tant, a l'interior de la sala de plens no es portin ni pancartes ni es cridi, ja que a part de desallotjar-los, podria ser que el ple no es celebrés.
Entre els arguments que han impulsat els veïns de Riells i Viabrea per recollir signatures i per mostrar el seu descontentament envers el nou POUM hi ha la manca d'informació, asseguren per part del consistori -cosa que aquest ha negat en ocasions- i també, el pagament "d'entre el 10 i 30% dels nostres terrenys per equipaments i valorant a 289 euros per metre quadrat" els terrenys, segons diuen els veïns i que l'equip de govern ha negat en un comunicat dient que és un rumor. Ara però, el debat sobre el nou POUM estarà sobre la taula avui a partir de les onze del matí a la sala de plens.
Troben una caixa blindada al bosc
Diari Maresme 27/2/10
.
És cert que es poden trobar coses ben curioses pels boscos i rieres del Maresme. Però en aquesta ocasió, els membres de Natura, entitat de Medi Ambient ens han facilitat la fotografia d’una troballa sorprenent: una caixa blindada oberta, visiblement manipulada.
L’entitat, que va trobar aquesta caixa vora el torrent de Madà, prop del centre de revisió de vehicles del Cros, a Argentona, va informar immediatament la Policia Local per a que se’ns fes càrrec de la troballa.
divendres, 26 de febrer del 2010
Esmerla (Falco columbarius) a la gravera de Palafolls 26/2/10. David Caballé
També...
4 Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
1 repicatalons (Emberiza schoeniclus)
... entre altres.
Estany de Cal Raba 26/2/10. Raül Calderon i David Caballé
Observador: Raül Calderon...
1 Aligot comú (Buteo buteo)
2 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
1 Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
4 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
2 Gafarrons (Serinus serinus)
3 Garses (Pica pica)
2 Mallerengues blaves (Parus caeruleus)
1 Mallerenga carbonera (Parus major)
6 Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
8 Merles (Turdus merula)
12 Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Pardals comuns (Passer domesticus)
6 Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
5 Pit-rojos (Erithacus rubecula)
1 polla d’aigua (Gallinula chloropus)
1 Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
3 Rossinyols bords (Cettia cetti)
2 Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
3 Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
2 Tords comuns (Turdus philomelos)
3 Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
2 Tudons (Columba palumbus)
Observador: David Caballé...
2 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
6 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
Mínim 3 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
Les Llobateres (Sant Celoni) 25 i 26/2/10. David Caballé
Observador: David Caballé
Dijous 25/2/10...
2 Aligots comuns (Buteo buteo)
1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
2 Cabussets (Tachybaptus ruficollis)
2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
Mínim 3 Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
2 Fotges vulgars (Fulica atra)
1 Lluer (Carduelis spinus)
1 Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
Uns 12 Tords ala-rojos (Turdus iliacus)
Divendres 26/2/10...
1 Aligot comú (Buteo buteo)
6 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
2 Gavians argentats (Larus michahellis)
3 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
Riu Tordera al seu pas pel Pla de La Verneda (Sant Celoni) 26/2/10. David Caballé
Observador: David Caballé
1 Durbec (Coccothraustes coccothraustes) mascle cantant
1 Esparver vulgar (Accipiter nisus)
Uns 3 Grassets de muntanya (Anthus spinoletta)
4 Gratapalles (Emberiza cirlus)
1 Picot garser petit (Dendrocopos minor)
Titelles (Anthus pratensis)
Desembocadura del riu Tordera 26/2/10
Avui per la desembocadura del riu Tordera, com a més destacat...
martinet blanc (Egretta garzetta)...