dissabte, 17 de maig del 2008

Siboc (Caprimulgus ruficollis) atropellat a Tordera 17/5/08


Aquest matí amb l’Enric Badosa, hem vist un siboc (Caprimulgus ruficollis) atropellat a l’N-II a l’alçada de Fibracolor (Tordera). Es tractaria del primer observat enguany en pas migratori.

Ocell nocturn i crepuscular freqüent a la vall de la Tordera i voltants, que com el seu parent proper l’enganyapastors (Caprimulgus europaeus) podem veure volant com una oreneta gran menjant insectes voladors de nit o fent-se fosc, torna aquests dies d’Àfrica on passa els mesos freds.


Anellament de mallerengues carboneres (Parus major) de les caixes niu dels Prats d’en Gai (Tordera) 17/5/08. Enric Badosa

Aquest matí l’Enric Badosa ha anellat 7 polls crescuts de mallerenga carbonera (Parus major) a una de les caixes niu dels Prats d’en Gai (Tordera) mentre els pares ens voltaven constantment.

A altre caixa s’ha anellat la femella només, ja que els polls encara són massa petits...
.

A una tercera caixa s’ha escapat una femella que estava covant la posta, i a altres dues caixes només es troben els ous sense eclosionar.

Observat també un esparver (Accipiter nisus) sobrevolant les capçades dels freixes com a més destacat.

Bassa de Formasa (Tordera) 17/5/08


Aquest matí en visita ràpida a les basses de rentat d’àrids de l’empressa Formasa (Tordera), com a més destacat...

2 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
3 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
1 corriol petit (Charadrius dubius)
2 xoriguers comuns (Falco tinnunculus)
2 tórtores (Streptopelia turtur)
>100 gavians argentats (Larus michahellis) als camps prepers
... entre altres.

Fumarell alablanc (Chlidonias leucopterus) davant la desembocadura del riu Tordera 16/5/08. David Caballé i Enric Badosa

Aquest divendres primer en David Caballé i poc desprès l’Enric Badosa han vist un fumarell alablanc (Chlidonias leucopterus) davant la desembocadura del riu Tordera, sobre el mar. Es tracta del segon exemplar observat enguany a la desembocadura en migració.

Falcó cama-roig (Falco vespertinus) i ànec negre (Melanitta nigra) davant la desembocadura del riu Tordera 16/5/08. David Caballé

Aquest divendres en David Caballé ha pogut observar en pas migratori, sobre el mar davant la desembocadura del riu Tordera, un falcó cama-roig (Falco vespertinus) mascle direcció nord i un ànec negre (Melanitta nigra) femella direcció sud.

Altres observacions d’en David...

1 fumarell alablanc (Chlidonias leucopterus) al mar
1 xoriguer comú (Falco tinnunculus) migrant pel mar
2 baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
>5 xatrac becllarg (Sterna sandvicensis)
>40 gavians argentats (Larus michahellis)
1 gavina corsa (Larus audouinii)
1 gavina vulgar (Larus ridibundus)
2 corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
2 bec de corall senegalès (Estrilda astrild) parella, el mascle amb borrisol al bec per fer el niu
1 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
2 cames llargues (Himantopus himantopus)
2 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) cantant
trist (Cisticola juncidis)
1 mosquiter comú (Phylloscopus collybita) cantant
... entre altres.

dijous, 15 de maig del 2008

Llacuna del Life de l’illa del riu (Tordera) 15/5/08


Avui en visita ràpida a la llacuna del Life de l’illa del riu (Tordera) com a més destacat...

1 martinet menut (Ixobrychus minutus) mascle enfilat a tiges de boga i menjant cap-grossos
2 cabussets (Tachybaptus ruficollis) construint un niu
2 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 polla d’aigua (Gallinula chloropus)
>50 abellarols (Merops apiaster)
1 picot verd (Picus viridis)
1 puput (Upupa epops)
>5 papamosques gris (Muscicapa striata)
>5 bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)
rossinyol (Luscinia magarhynchos) escoltat
xot (Otus scops) escoltat
trist (Cisticola juncidis) escoltat
... entre molts altres.

1 serp blanca (Rhinechis scalaris) de grans dimensions fugint entre la vegetació

Mostela (Mustela nivalis) a Les Llobateres (Sant Celoni) 13/5/08. David Caballé

El passat dimarts 13/5/08 a Les Llobateres (Sant Celoni), en David Caballé va poder observar una mostela (Mustela nivalis) a camp obert arrossegant una cria de conill (Oryctolagus cuniculus) acabada de capturar.

Altres observacions d’en David a les Llobateres...

2 oca egipcia (Alopochen aegyptiacus)
1 xivitona (Actitis hypoleucos)
1 corriol petit (Charadrius dubius)
1 gratapalles (Emberiza cirlus)
pinsà comú (Fringilla coelebs) cantant
tord comú (Turdus philomelos) cantant
merla (Turdus merula) cantant
tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) cantant
>3 bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)
2 bitxac comú (Saxicola torquata)
>3 rossinyol (Luscinia magarhynchos)
rossinyol bord (Cettia cetti)
trist (Cisticola juncidis)
tudó (Columba palumbus)
3 polla d’aigua (Gallinula chloropus)



El dilluns 12/5/08 a Riells i Viabrea...

tallarol gros (Syilvia borin) escoltat
bernat pescaire (Ardea cinerea) en vol

L’ESTUDI SOBRE LA FAUNA VERTEBRADA A TORDERA CONFIRMA LA PRESÈNCIA DE TURONS (Mustela putorius) QUE ES CREIA EXTINGIT AL MUNICIPI DE TORDERA

Ahir es va fer la presentació de l’Estudi de fauna vertebrada del terme municipal de Tordera a la biblioteca de Tordera, i a càrrec dels autors d’aquest estudi… en Joan Daranas i la Carol Egea.

Com a curiositat citen la presència de turons (Mustela putorius) que es creia extingit...

A http://www.radiotordera.cat/ (text de la notícia) …
.

L’ESTUDI SOBRE LA FAUNA VERTEBRADA A TORDERA CONFIRMA LA PRESÈNCIA DE TURÓ COMÚ QUE ES CREIA EXTINGIT AL NOSTRE MUNICIPI.

El turó comú o turó europeu, un dels carnívors menys coneguts i més amenaçats de la Península Ibèrica, que es creia extingit a Tordera, s’ha trobat en dos punts del municipi. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi sobre la fauna vertebrada elaborat per l’empresa LETES. Un dels principals actius naturals de Tordera i que repercuteix amb la fauna és la barreja de forma harmònica de l’habitat forestal amb l’habitat fluvial. En aquest sentit, es destaca la singularitat de Tordera amb l’aparició de zones humides enmig de boscos mediterranis. L’estudi sobre la riquesa natural de Tordera ha estat dirigit per Joan Daranas el qual va destacar el fet que s’hagin actualitzat les dades sobre la fauna a Tordera.

Els autors de l’estudi destaquen la forta presència a Tordera del cabirol, així com la presència d’uns 70 exemplars d’aus que nidifiquen al terme municipal. En aquest sentit, el treball destaca el paper del Riu Tordera en vertebrar la vida d’amfibis i mamífers. El regidor de medi ambient, Carles Aulet va explicar que s’ha de seguir treballant per conservar la biodiversitat de Tordera que reflexa l’estudi presentat ahir.

Els animals més comuns a la zona de Tordera són la salamandra, la serp blanca, el conill, la guineu, la sargantana, senglars, Picot, mussols, entre molts altres especies d’amfibis i mamífers. La presentació de l’estudi va anar acompanyat d’una exposició de fotografies que es podran visitar a la biblioteca fins al proper 12 de juny.

Algunes notícies més per llegir 14 i 15/5/08...

Sobre el retrocés de la costa...
.

Madrid diu ara que la pèrdua de sorra a s'Abanell estava prevista
Diari de Girona 15/5/08

Asseguren que no marxa sinó que es mou d'un costat a un altre

El Ministeri de Medi Ambient va manifestar ahir que els moviments de la sorra a la platja de s'Abanell de Blanes després dels últims temporals estaven "previstos" pels seus tècnics i que, per tant, el temporal de llevat que es va endur part de la sorra el passat cap de setmana no ha de significar cap problema segons l'Estat. El ministeri va explica ahir que la recàrrega de sorra -165.000 metres cúbics que es van extreure del fons marí del delta del riu Tordera- feta a la malmesa platja blanenca a finals d'abril no és una forma de reemplaçar terra, ja que aquesta "no es perd" per l'acció dels temporals, sinó que es desplaça en sentit transversal i longitudinal. O sigui que, segons Medi Ambient, la sorra no ha marxat sinó que només ha canviat de lloc. De fet, l'Ajuntament de Blanes ja va advertir que el reompliment s'havia dissenyat tenint en compte que una ventada de garbí reposaria la sorra que s'endú el llevant. I si bé és cert que a la zona del passeig de la Marina les onades es van endur part de la sorra i van causar un esvoranc que ara l'Ajuntament anivellarà, a la petita platja del peu de Sa Palomera s'hi amuntega ara més sorra que abans del temporal.
Un comportament "esperat"
En aquest sentit, el ministeri va apuntar que la disminució de l'ample de platja produïda després del temporal del passat cap de setmana estava "prevista" i el comportament de la mateixa ha estat "l'esperat". Tot i això, les veus d'hotelers i càmpigs de Blanes ja s'han aixecat per reclamar, d'una vegada per totes, un projecte definitiu per evitar que la platja de s'Abanell, la més gran de la població i on s'hi banyen majoritàriament els estiuejants del barri turístic d'Els Pins, decreixi any rere any i que no es gastin més diners en sorra que vés a saber on acaba.

Maresme. Els càmpings de Malgrat culpen l'última extracció de sorra de la pèrdua de platja
El Punt 14.05.2008 TERESA MÁRQUEZ


La llevantada del cap de setmana ha arrasat el litoral i ha dut les ones a tocar dels equipaments

La darrera extracció de sorra del delta de la Tordera per recuperar la platja de s'Abanell de Blanes ha fet acabar la paciència dels propietaris dels càmpings de Malgrat situats a la zona. Acusen el Ministeri de Medi Ambient d'aplicar mesures d'urgència, «pedaços», que no resolen el problema i que, en canvi, sí que afecten directament les seves instal·lacions, amb destrosses importants. La llevantada del cap de setmana ha tornat a fer desaparèixer la sorra en alguns trams de Malgrat i els propietaris dels càmpings retreuen a l'Ajuntament que no s'impliqui en la demanda a l'Estat de solucions definitives.

«Fa anys que alertem que les extraccions puntuals de sorra del delta de la Tordera són pegats que no solucionen res, tan sols allarguen el problema.» Un dels propietaris dels càmpings afectats i portaveu del sector, Marc Monguilod, es lamenta que les advertències fetes fins ara «no s'han volgut escoltar a cap de les administracions que tenen competències a la zona». Segons el representant dels càmpings –La Conca, El Pla, Marisol, Els Pins, La Tordera, Del Mar, Blaumar, Celmar i Les Nacions–, la darrera llevantada del cap de setmana ha evidenciat, un cop més, com és de fràgil «i inoperant» l'extracció de sorra del delta per garantir la platja de s'Abanell, al municipi veí de Blanes. «El mar s'ha endut bona part de la platja acabada de posar i, a nosaltres, l'aigua ens ha entrat a les instal·lacions i ens ha deixat molts trams sense sorra», apunta.

SOLUCIONS DEFINITIVES

Per Monguilod en cap cas es reclama un transvasament de sorra per a la platja de davant els càmpings. «La inestabilitat del delta de la Tordera ha d'anar acompanyada d'actuacions a llarg termini que garanteixin la preservació ambiental de l'espai», assenyala el propietari, que hi afegeix que el resultat de les actuacions puntuals d'aportació de sorra fetes en els anys vuitanta i a principi dels noranta «han demostrat l'impacte negatiu, que a la llarga afecta la línia de la costa».
Aquesta setmana, els càmpings decidiran si emprenen accions legals contra el Ministeri de Medi Ambient, «atès els efectes que l'extracció de sorres està tenint en l'activitat i els greuges que pot ocasionar al sector en un futur».

NOTÍCIES RELACIONADES

>Maresme. L'alcaldessa dubta que la causa sigui l'extracció

>Maresme. 340.000 m³ en sis mesos

>Els càmpings de Malgrat diuen que l'extracció de sorra ha fet perdre la platja


Sobre Pinya de Rosa...

.
Els ecologistes acusen la Generalitat de 'desídia' en l'afer Pinya de Rosa i temen que el paratge quedi descuidat
Diari de Girona 14/5/08

L'Associació Pinya de Rosa ha acusat la Generalitat de 'desídia' i 'manca d'interès' per haver permès que un particular hagi posat 24 milions d'euros sobre la taula per comprar el paratge natural.


ACN Segons el portaveu d'aquest col·lectiu, Quim Rutllan, l'Administració ha incomplert els terminis previstos per adquirir la finca i ara temen que el nou propietari no tingui cura del jardí botànic. Rutllan ha aclarit que malgrat que la llei protegeix Pinya de Rosa de l'especulació urbanística, hi ha cops on fins i tot això no és cap garantia, com en el cas de Lloret de Mar. 'La Cala Morisca també està protegida però el propietari ha talat arbres lliurement', ha comentat a tall d'exemple.
El futur de l'espai protegit com a Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) Pinya de Rosa és en mans privades. Diumenge finalitza el termini perquè la Generalitat exerceixi el seu dret a retracte per adquirir el paratge, després que un particular n'hagi pagat 24 milions d'euros, però aquest dret no es farà efectiu. L'entitat que des de fa anys ha lluitat per la protecció de l'espai ho considera una 'mala gestió'.L'Associació Pinya de Rosa entén que la situació ha arribat a aquest punt per la 'manca d'interès' de l'Administració, que no ha complert els terminis previstos per comprar el paratge, pel qual estaven disposats a pagar entre deu i quinze milions d'euros. Alguns grups polítics defensen que tot i això la preservació del jardí està garantida per la llei. Els ecologistes no s'ho creuen.El portaveu de l'Associació Pinya de Rosa, Quim Rutllan, ha recordat que al municipi veí de Lloret de Mar el propietari d'un espai protegit a la Cala Morisca va actuar lliurement sense respectar la llei i va talar diversos arbres per fer-se un camí fins a la platja. Rutllan també explica que no cal fer cap actuació per acabar amb el jardí perquè descuidant-lo també es malmet.L'entitat no descarta fer cap acció futura de tipus legal, però de moment ja ha programat activitats pels pròxims dies. Dissabte es farà una exposició al carrer de dibuixos que han fet sobre Pinya de Rosa els escolars blanencs. Per dilluns s'ha organitzat un debat sobre l'afer Pinya de Rosa amb representats parlamentaris dels diferents grups polítics catalans.

L'entitat Pinya de Rosa de Blanes exigeix als partits que «es mullin» pel paratge
El Punt 15.05.2008 ANNA PUIG

La plataforma Pinya de Rosa de Blanes exigeix als grups parlamentaris que tornin a «mullar-se» pel paratge, després que la Generalitat hagi anunciat que no pensa igualar l'oferta de 24 milions que ha fet un privat. Així, l'entitat ha organitzat per dilluns una xerrada a la qual s'ha convidat representants de tots els partits perquè, tal com van fer ara fa cinc anys, expliquin el seu punt de vista sobre Pinya de Rosa i el seu futur.

Aquesta és una de les primeres actuacions que ha engegat la plataforma, que ha reprès les mobilitzacions. Una altra es du a terme amb les escoles de Blanes. Aquesta setmana, els alumnes han elaborat treballs en què reflecteixen el seu suport a la preservació de l'espai. «Pares, alumnes i mestres han volgut mostrar la seva preocupació per la pèrdua de l'espai, sobretot per les possibilitats pedagògiques i socials que ofereix», sosté el portaveu de la plataforma, Quim Rutllant. Aquests treballs es podran veure exposats dissabte al passeig de Mar.

D'altra banda, Rutllant es va mostrar decebut amb la Generalitat: «Estem indignats i ens sentim traïts.» La plataforma dubta que es pugui garantir l'accés públic a l'espai si continua sent privat. Afirma que només es podrà aconseguir fent el pla d'usos, pendent de fa anys. I recrimina a la Generalitat que, quan es va aprovar la llei, no es comprés el paratge, el preu del qual en aquell moment era de 12 milions.

Disponible el document de síntesis de les I JORNADES SOBRE AMBIENTS AQUÀTICS I BIODIVERSITAT

Ho trobareu aquí...

http://www.fundacioemys.com/sintesi/

dimarts, 13 de maig del 2008

Serp d’aigua (Natrix maura) depredant una granota verda (Pelophylax perezi), fotografies de Jordi Novell


En Jordi Novell va captar les imatges al riu Tordera, a l’alçada de la Batllòria, mentre passejava.

Prats d’en Gai (Tordera) 13/5/08

.
Aquesta tarda en visita ràpida als Prats d’en Gai (Tordera) per fer un control a les caixes-niu...

Una caixa amb 6 polls ja crescuts de mallerenga carbonera (Parus major)...
.
.
I 4 caixes més amb postes...
.

Altres observacions interessants...

Un estol separat en dos grups de 48 martinets blancs (Egretta garzetta) sobrevolant el bosc de ribera direcció nord i seguint la carretera del Vilar.

Oriol (Oriolus oriolus) escoltat

Xot (Otus scops) escoltat

1 mussol comú (Athene noctua)

... entre altres.
.
estol de martinets blancs (Egretta garzetta)

Estany de Cal Raba (Tordera) 13/5/08

.
Aquesta tarda en visita ràpida a l’estany de Cal Raba (Tordera), com a més destacat...

4 ànecs collverd (Anas platyrhynchos) i una llocada de 19 pollets.

1 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)

oriol (Oriolus oriolus) escoltat

almenys 8 tortugues de rierol (Mauremys leprosa) i 13 de Florida (Trachemys scripta), algunes menjant petites granotes a les ribes, on es poden veure molts petits de gripau corredor (Epidalea calamita), granota verda (Pelophylax perezi) i ganota pintada (Discoglossus pictus).
.

petita granota pintada (Discoglossus pictus)


llocada de 19 pollets d'ànec collverd (Anas platyrhynchos)

Llacuna del Life de Tordera 13/5/08

Aquesta tarda en visita ràpida a la llacuna del Life de l’illa del riu de Tordera, com a més destacat...

Confirmada la presència de tortugues de rierol (Mauremys leprosa), 3 exemplars capturatsdintre de l’estudi de quelonis d’aquest any.

2 cabussets (Tachybaptus rufficollis)

1 polla d’aigua (Gallinula chloropus)

oriol (Oriolus oriolus) escoltat

... entre molts altres.

Algunes notícies més per llegir 13/5/08...

Hotels i càmpings de Blanes reclamen ara la sorra extreta del fons de s'Abanell el 1993
Diari de Girona 13/5/08

Una draga de 3 milions de metres cúbics de sorra es va destinar a les platges del Maresme

E.Padilla, Blanes.

L'extracció de més de tres milions de metres cúbics de sorra efectuada al fons marí de la badia de s'Abanell el 1993 i que es va destinar a reomplir les platges de la zona del Maresme es considera en part la causa del deteriorament de la gran platja de Blanes. Ara, els hotelers i els propietaris de càmpings de la ciutat reclamen que la zona del Maresme, que en el seu dia va ser objecte de la "generositat" de Blanes segons l'antic president de l'Associació d'Hotelers de Blanes Joaquim Ribes, sigui igual de generosa i que el ministeri de Medi Ambient i Costes dragui un banc de sorra de la costa maresmenca per reomplir s'Abanell, que ha perdut part de la sorra que es va abocar durant la setmana passada per culpa del temporal de llevant que ha assotat la Costa Brava aquest cap de setmana.

Les demandes però no s'aturen al ministeri. També es demana a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que revisi la construcció de l'emissari submarí que retorna mar endins la salmorra que es genera en el procés de dessalació de l'aigua que es practica a la planta dessalinitzadora de Blanes. Aquesta conducció té un mur de protecció que impedeix que els vents de garbí retornin la sorra a la platja, i provoca que les platges maresmenques quedin a recés del llevant i per tant que any rere any siguin més amples, mentres s'Abanell va minvant.

El gremi turístic de Blanes i els veïns del barri dels Pins es va reunir ahir a la tarda per consensuar les seves demandes, que avui faran arribar a l'alcalde de Blanes Josep Trias (CiU). Els hotelers creuen ara que el Maresme "ens deu" sorra i van recordar que s'Abanell només ?s'ar?reglarà a través d'una inversió milionària, una inversió que el sector demana que es faci de manera definitiva.


«Un parell de llevantades i Blanes no té platja»
El Punt 13.05.2008 ANNA PUIG

Els efectes de la llevantada a la platja de s'Abanell de Blanes han fet encendre les alarmes al sector turístic. El president de l'associació d'hostaleria i de l'associació d'empresaris de Blanes, Enric Portas, sosté que l'aportació de sorra feta els darrers dies, que ha estat de 160.000 metres cúbics, ha impedit que la llevantada, que s'ha menjat un tros de platja, destrossés, una vegada més, el passeig i la zona de les guinguetes. Alerta del perill que hi hagi més temporals: «Si no s'aposta definitivament per fer uns murs subterranis i uns espigons i no s'arregla el delta de la Tordera, amb un parell de llevantades més no tindrem platja un altre cop», diu.

Ahir, hotelers, propietaris de càmpings i veïns dels Pins es van reunir per analitzar la situació i van emetre una nota de premsa en què exigeixen a les administracions que, abans de fer el nou passeig, prioritzin una solució definitiva per a la platja, que consideren que està en situació greu a causa de l'extracció de sorra del 1993 i per la construcció de la dessalinitzadora. També estan enutjats els càmpings de Malgrat. Afirmen que l'extracció per regenerar s'Abanell, sumat a les llevantades del cap de setmana, els ha provocat danys materials i volen denunciar el Ministeri de Medi Ambient.

Per la seva banda, l'alcalde, Josep Trias, va dir que la reculada de la platja «era previsible» i sosté que s'actuarà per distribuir la sorra.


......................................................................

Maresme. Tordera presenta la riquesa de la fauna vertebrada
13.05.2008 EL PUNT

Els resultats d'un estudi sobre la fauna vertebrada de Tordera, encarregat per la regidoria de Medi Ambient, permetran descobrir-ne la riquesa. El treball, a cura de Joan Daranas, que també ha treballat com a tècnic de camp, juntament amb Carol Egea, es presentarà demà a la biblioteca. La presentació es completarà amb una exposició de fotografies fetes per l'equip que també ha treballat en l'estudi, integrat per Alba Daranas, Joan Aran i Jordi Casamiquela. La mostra estarà oberta fins al 12 de juny.

dilluns, 12 de maig del 2008

Els pollets de gavià argentat (Larus michahellis) del centre urbà de Tordera 12/5/08

.
Aquesta tarda, amb un veí de Tordera, hem anat a casa seva des d’on es veu molt bé els pollets de gavià argentat (Larus michahellis) d’un terrat del centre urbà.

Comenta que fa una setmana que els veu, que creixen molt ràpid, i que primer eren 4 però un va morir. Ara tots tres recorren el terrat, empaiten als pares quan arriben amb menjar, o s’amaguen sota una tumbona quan plou.

Un adult sempre és a prop i mai els deixen sols...
.


Pel que fa a les altres pollades, avui es podien veure 2 polls sobre l’església de Tordera, més crescudets que aquests tres, però no s’han vist les altres dues pollades (una altre a l’esglèsia amb 2 polls, i una a altre terrat proper amb 3 polls).

Desembocadura del riu Tordera 12/5/08. Enric Badosa

Avui l’Enric Badosa ha vist com a més destacable a la desembocadura del riu Tordera...

1 mosquiter piulaire (Phylloscopus sibilatrix) als albers de la banda del càmping de Malgrat.

10 territs tresdits (Calidris alba) a la platja, tres amb plomatge d'estiu.

1 agró roig (Ardea purpurea)

i comenta la desaparició del riu de polla d’aigua (Gallinula chloropus) per la crescuda del riu.

Més sobre el retrocés de la costa. 11 i 12/5/08...


Fotografia de Diari de Girona... Es manté. La platja blanenca de s´Abanell presentava ahir el mateix aspecte que dissabte, quan el fort temporal en va fer desparèixer la meitat.

Els càmpings de Malgrat de Mar han patit les conseqüències de l'actuació que, en els darrers dies, ha dut a terme el Ministeri de Medi Ambient per recuperar la platja de s'Abanell, a Blanes, que s'ha reomplert gràcies a l'extracció de sorres de davant de la línia de costa malgratenca.

ACN/DDEG Segons han denunciat, la manca de sorra en aquest punt de la costa, sumada a les llevantades dels darrers dies, ha provocat que el mar envaís la platja i que ocasionés importants destrosses en alguns càmpings. Per aquest motiu, estudien emprendre accions legals contra el Ministeri. Els càmpings de Malgrat de Mar entenen que aquestes actuacions tenen un impacte mediambientalment negatiu.Com ja va passar el mes de novembre, els càmpings de Malgrat s'han oposat a l'extracció de sorres de la zona del delta de la Tordera, ja que això afecta directament la platja de davant dels càmpings. Aquesta actuació s'ha dut a terme per segona vegada aquest mes de maig per preservar la platja de s'Abanell, al municipi veí de Blanes.Segons han denunciat onze càmpings de Malgrat de Mar -La Conca, Del Mar, El Pla, Blaumar, Marisol, Celmar, Els Pins,Les Nacions, La Tordera-, l'extracció de sorra i la posterior llevantada del passat cap de setmana ha provocat danys materials en alguns càmpings i l'entrada del mar dins de les propietats situades a la zona del delta.El mes de novembre, quan va tenir lloc el primer episodi de fortes llevantades just després d'una primera aportació de sorra a s'Abanell, es van ocasionar greus desperfectes a la platja dels càmpings, es van haver de construir esculleres d'emergència per evitar l'entrada del mar dins dels càmpings i diferents caravanes i equipaments d'un dels càmpings ubicats a primera línia de mar van quedar destrossats.Els càmpings consideren que existeix un greuge comparatiu amb el tracte que s'està donant a Blanes ja que la problemàtica afecta a la platja dels dos municipis. 'La inestabilitat del delta ha d'anar acompanyada d'actuacions a llarg termini que garanteixin la seva preservació ambiental', expliquen en un comunicat on també denuncien l''impacte negatiu' de les aportacions puntuals de sorra en el litoral.Així doncs, els càmpings de Malgrat de Mar estudien emprendre accions legals contra el Ministeri de Medi Ambient pels efectes que l'extracció de sorres està tenint sobre la seva activitat i els greuges que pot ocasionar en un futur. En els últims sis mesos, s'hauran extret 205.000 metres cúbics de sorra del mateix lloc de costa.

--------------------------------------------------------------

S'Abanell resisteix el temporal
El Punt 12.05.2008 ANNA PUIG

Les zones de la platja de s'Abanell de Blanes on no es va portar sorra han estat especialment afectades pels últims temporals de llevant. En canvi, l'impacte ha estat menor en les zones recuperades per Costes amb 160.000 metres cúbics de sorra. L'estudi d'impacte previ a aquesta actuació ja preveia la reculada d'uns metres en la zona restaurada. De fet, es van posar vint metres de platja i, segons l'estudi, es calcula que en quedaran uns quinze. Ara s'espera que les llevantades cessin i que immediatament les garbinades tornin a deixar una mica de sorra. La que va transportar Costes ha estat un amortidor d'aquest últim temporal sobre el passeig. Així ho confirma el regidor de Serveis Municipals i Medi Ambient, Celestino Lillo. «Calculem que aquests dies el mar s'ha emportat entre un 10 i un 15% de la sorra que s'havia aportat. Però això és el més normal en els temporals de llevant», afirma. I afegeix: «Hem de donar gràcies que s'ha fet una aportació de sorra perquè això ha permès resistir el temporal». No obstant, els especialistes consideren urgent la realització d'un projecte nou i de mesures complementàries, més enllà de portar-hi sorra.

------------------------------------------------------------------------

A http://www.malgratconfidencial.com/ ...

1.200.000 euros a les escombraries
11/5/08

els càmpings de Malgrat denunciaran al Ministeri
11/5/08

diumenge, 11 de maig del 2008

Sobre la vergonya de la draga de sorra del delta del Tordera al telenotícies de TV3. 11/4/08

Ho podeu veure aquí...

http://www.tv3.cat/videos/437009

El temporal s'emporta les platges

Un dels efectes negatius de la llevantada és que ha fet desaparèixer part de la sorra d'algunes platges. Entre aquestes, la de Blanes, regenerada fa poc amb sorra d'una altra zona del litoral.

Sobre les precipitacions d’aquests dies 9-11/5/08...

NOTES INFORMATIVES...

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA www.meteo.cat DIMECRES 07-05-08 A LES 18:00 h

TEMPORAL DE LLEVANT

Entre divendres 9 i diumenge 11 es preveuen pluges generals i localment abundants, i un fort temporal marítim a tota la costa catalana…

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/notainformativa07052008.pdf

.........

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA www.meteo.cat DIJOUS 08-05-08 A LES 16:00 h

EL TEMPORAL DE LLEVANT AFECTARÀ TOT EL PAÍS

Després de més d’un any (concretament des de primers d’abril de 2007) un temporal de llevant actiu afectarà Catalunya. Entre divendres 9 i diumenge 11 es preveuen pluges generals i localment abundants, i un fort temporal marítim a tota la costa catalana…

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/notainformativa08052008.pdf

.........

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA www.meteo.cat DISSABTE 10-05-08 A LES 18:00 h

BALANÇ PARCIAL DE PLUJA

El temporal de llevant està deixant pluja general i abundant, i una notable alteració de l’estat de la mar…

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/notainformativa10052008.pdf

.........

NOTA INFORMATIVA ELABORADA PEL SERVEI METEOROLÒGIC DE CATALUNYA www.meteo.cat DIUMENGE 11-05-08 A LES 18:00 h

BALANÇ DE PLUJA DELS DIES 09, 10 I 11 DE MAIG

El temporal de llevant ha deixat pluja general i abundant, amb acumulacions
totals que a molts punts del Litoral i el Prelitoral han superat els 100 mm.

http://www.meteocat.com/pagines/Premsa/notainformativa11052008.pdf



RECULL DE PROGRAMES “EL TEMPS” A TV3...

El temps vespre 8/5/08 a TV3... comencen a arribar les primeres pluges al sud de Catalunya i s’espera una forta llevantada arreu del territori pels propers dies...
http://www.tv3.cat/videos/431129

El temps migdia 9/5/08 a TV3... arriben les primeres pluges i la mala mar i s’espera molta més aigua arreu del territori i durant tot el cap de setmana...
http://www.tv3.cat/videos/432959

El temps vespre 9/5/08 a TV3... divendres passat per aigua, arriben les pluges generoses arreu i el temporal marítim de llevant, i s’espera un cap de setmana passat per aigua ...
http://www.tv3.cat/videos/433879

El temps matí 10/5/08 a TV3... plou més cap a Tarragona i ponent, no pas cap al nord però s’espera que es desplacin les pluges de sud a nord...
http://www.tv3.cat/videos/433919

El temps migdia 10/05/08 a TV3... dissabte al matí plovisqueja però no acaba d’arribar al nord del Maresme i comarques gironines la pluja abundant...
http://www.tv3.cat/videos/434369

El temps vespre 10/5/08 a TV3... situació de temporal de llevant típica, aquesta tarda a arribat la pluja intensa al nord del Maresme, el Vallès Oriental, comarques del sud de Girona,... es comenta la pèrdua de sorra a les platges de Blanes, acabada de dragar, pel fort temporal marítim, i s’esperen més pluges pels propers dies però no tan abundant i més cap al nord...
http://www.tv3.cat/videos/434929

El temps matí 11/5/08 a TV3... no plou però s’esperen més pluges, això sí, no tan abundants com en dies anteriors i més localitzades...
http://www.tv3.cat/videos/435709

El temps migdia 11/05/08 a TV3... a plogut alguna cosa per la Selva, el Vallès i el Maresme i s’espera algun ruixat més, per avui i per dies vinents, però més minses i localitzades...
http://www.tv3.cat/videos/436979

El temps vespre 11/5/08 a TV3... s’ha acabat la llevantada i a la zona de la Baixa Tordera ens ha deixat entre 110 i 50 l/m2 depenent de l’indret...
http://www.tv3.cat/videos/437159

Falcó cama-roig (Falco vespertinus) a la desembocadura del riu Tordera 11/5/08. David Caballé

Avui en David Caballé ha pogut veure un falcó cama-roig (Falco vespertinus) femella a la desembocadura del riu Tordera.

Comentem que podria tractar-se del falcónid sense identificar que ahir vam veure allà mateix de mala manera i que es va amagar molt ràpidament.

Altres observacions d’en David a la desembocadura d’avui...

2 corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
>40 baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
1 martinet menut (Ixobrychus minutus) femella
2 martinets blancs (Egretta garzetta)
1 martinet ros (Ardeola ralloides)
>40 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
>5 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
>5 corriol petit (Charadrius dubius)
7 cames llargues (Himantopus himantopus)
1 bec d’alena (Recurvirostra avosetta)
6 territ de temminck (Calidris temminkii)
2 xivitones (Actits hypoleucos)
3 valones (Tringa glareola)
3 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
>15 tudó (Columba palumbus)
2 tórtora (Streptopelia turtur)
>5 tórtora turca (Streptopelia decaocto)
>10 ballesters (Apus melba)
>30 falciot negre (Apus apus)
2 cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)
>2 cogullada vulgar (Galerida cristata)
>100 orenetes de ribera (Riparia riparia)
>100 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
>50 orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
1 possible cuereta blanca endolada? (motacilla alba yarrelli), molt més fosca que les altres amb molt poca variació del cap a la esquena.
>10 cuereta blanca (Motacilla alba)
>10 cuereta groga (Motacilla flava)
>10 rossinyols (Luscinia megarhynchos) cantant
2 cólits grissos (Oenanthe oenanthe)
1 cólit ros (Oenanthe hispanica)
>7 bitxac rogenc (Saxicola rubetra)
>10 merla (Turdus merula)
1 tallarol gros (Sylvia borin)
2 tallareta vulgar (Sylvia communis)
1 boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon)
>10 trist (Cisticola juncidis)
2 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) cantant
5 balquers (Acrocephalus arundinaceus), tres escoltats
>10 papamosques gris (Muscicapa striata), per tot arreu
>5 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
4 mallerenga carbonera (Parus major)
1 capsigrany (Lanius senator)
garsa (Pica pica)
>25 estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
>50 pardal comú (Passer domesticus)
>50 pardal xarrec (Passer montanus)
1 passerell comú (Carduelis cannabina)
>20 caderneres (Carduelis carduelis)
>50 gafarró (Serinus serinus)
>5 verdums (Carduelis chloris)

Falcó cama-roig (Falco vespertinus) als camps del Polígon industrial de Massanes 11/5/08. David Caballé

Avui als camps del Polígon industrial de Massanes, en David Caballé ha vist un 1 falcó cama-roig (Falco vespertinus) femella volant amb un falciot negre (Apus apus) a les potes, i sorprès per la seva presència deixa la presa i es perd a l’horitzó.

Arpella vulgar (Circus aeruginosus) als Prats d’en Gai (Tordera) 11/5/08. David Caballé

Avui en David Caballé ha vist una arpella vulgar (Circus aeruginosus) mascle als Prats d’en Gai (Tordera).

Algunes observacions d’en David Caballé 11/5/08...

Sobre el peatge de l’AP-7 a Hostalric...

1 falcó pelegrí (Falco peregrinus)
1 aligot comú (Buteo buteo)

Al mirador de Sant Corneli (Fogars de la Selva)...

2 aligots comuns (Buteo buteo)
2 falcons mostatxuts (Falco subbuteo)
1 tallarol de garriga (Sylvia cantillans) escoltat
... com a més destacat.

Algunes observacions ornitològiques curioses d’aquesta tarda sobre el nucli urbà de Tordera 11/5/08

1 gavià argentat (Larus michahellis) volant amb un falciot negre (Apus apus) al bec.

1 gavià argentat (Larus michahellis) atacant al meu veí quan volia apropar-se massa als tres pollets del terrat de davant casa seva.

>500 gavians argentats (Larus michahellis) volant en grups riu avall com cada tarda-nit.

>100 falciots negres (Apus apus) volants sobre el nucli urbà.

>40 orenetes cuablanques (Delichon urbicum) volant sobre el nucli urbà.

3 ballesters (Apus melba) que des de fa dues setmanes volen sobre el nucli urbà amb els abundants falciots negres (Apus apus), sempre entre les 8 o dos quarts de 9 i fins que es fa de nit, i sempre al voltant de l’edifici alt de Tordera. Exactament igual que l’any passat i l’anterior, però sense poder observar si entren o no a algun forat o esquerda d’aquest edifici.

1 oreneta vulgar (Hirundo rustica) entra ja insistentment a un pati interior amb fang al bec.

1 xot (Otus scops) escoltat al cedre d’un pati interior del carrer San Ramon, on els veïns em comenten que l’any passat ja el buscaven amb una llanterna sense èxit.

1 oriol (Oriolus oriolus) escoltat.

1 aligot comú (Buteo buteo) volant sobre l’església de Tordera... curiós.

2 cornelles (Corvus corone) volant a poca alçada direcció al riu.

Espècies observades avui pels teulats del nucli urbà de Tordera...

68 gavians argentats (Larus michahellis)
>50 estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
2 garses (Pica pica)
9 tórtores turques (Streptopelia decaocto)
2 tudons (Columba palumbus)
>30 coloms roquers (Columba livia)
>100 pardals comuns (Passer domesticus)
>20 pardals xarrecs (Passer montanus)
>40 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
4 cueretes blanques (Motacilla alba)
1 tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
1 mallerenga blava (Parus caeruleus)
5 caderneres (Carduelis carduelis)

Efectes de la llevantada d’aquest cap de setmana 9-11/5/08... EL GOT MIG PLE

Desprès d’uns dies de pluges, més minses a la Baixa Tordera del que s’esperava en un principi amb el més que anunciat temporal de llevant i que ha estat més generós a altres indrets... uns 70mm acumulat en 3 dies depenent de l’indret, més o menys... s’ha regat tot el territori... s’han format abundants tolls a camps i pastures... ha augmentat l’aigua acumulada a alguns estanys (no gaire, tot s’ha de dir), igual que a espais humits que depenen del freàtic com la gravera de Palafolls o l’illa del riu... per primera vegada des de fa molts anys torna a córrer l’aigua pel braç esquerre del riu... i ha augmentat el cabal del riu fins a desembocar al mar que es tenyeix de tons marrons ... EL GOT MIG PLE.

Malgrat tot, no ha estat suficient perquè la llera del riu es netegés d’herbes (molt abundants els darrers anys per a un riu caracteritzat pel seu llit sorrenc o pedregós)... estanys com el de Cal Raba, Can Torrent o La Júlia continuen amb tolls a les seves cubetes centrals sense inundar els bogars, canyissars o jonqueres... continua la invasió de plantes ruderals on hauria d’haver prats submergits o inundables... els Prats d’en Gai, els prats d’Anyells i algunes mulleres continuen sense inundar-se... algunes basses com les de Palafolls o Mas Mora (amb presència de tritons) continuen seques... i les rieres principals deixen de portar aigua un cop s’acaben les pluges i surt el sol... tot drenat o massa sec ... EL GOT MIG BUIT.

Aquí podeu veure un recorregut pel riu crescut des de l’estació d’aforament de Fogars de la Selva fins arribar al mar...

Riu Tordera vist des de l’estació d’aforament de Fogars de la Selva...
.



.
Riu Tordera vist des del pont de Tordera...
.


.
Riu Tordera vist des del pont de l’N-II (Podeu veure com conflueixen les aigües del llit principal i del braç esquerre, al fons)...
.

.
Riu Tordera vist des del pont de la carretera de Malgrat de Mar a Blanes...
.

.
Desembocadura del riu Tordera i arribada de les aigües al mar amb menys onatge que dies anteriors...
.

.
Desprès de més de 15 anys, i gràcies als treballs de restauració dels darrers tres anys, torna a córrer l’aigua pel braç esquerre del riu Tordera... poca, però córre...
.

.
I algunes imatges d’algunes zones humides...

De l’estany de Cal Raba (amb més aigua a la cubeta central però sense inundar-se el canyissar o el bosc de ribera)...
..
De l’estany de Can Torrent (amb el canal i el prat nord inundats, amb alguns tolls a l’interior de l’estany, però amb les jonqueres, el càrex, el canyissar i el bosc de ribera sense aigua)...
..
De l’estany de La Júlia (que continua amb aigua només a la part central i més fonda, i no gaire)...
..
De la llacuna del Life de Tordera (amb més aigua però només a les tres cubetes més fondes)...
..
Dels Prats d’en Gai (La freixeda continua sense inundar-se i la vegetació ruderal i les bardisses es mengen als herbassars humits i al càrex)...
.