Centre Tecnològic Forestal de Catalunya 7/4/2016
Aquests resultats permetrien integrar la gestió forestal amb l’ús d’energies renovables, ajudant als gestors del territori a l’hora d’optimitzar els programes de lluita contra incendis forestals. L’estudi arriba en un context en que el canvi climàtic i l’èxode rural amenacen amb incrementar la intensitat en els focs dels boscos mediterranis
Aprofitaments de biomassa. Autor: CTFC
Solsona, 29 de març de 2016. Investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el CREAF, el CSIC i laUAB han predit que si s’extreu biomassa per a bioenergia, per produir estella o pèl·lets, es podria arribar a modificar de manera important el règim d’incendis. Els resultats de l’estudi permeten considerar aquest tipus d’extracció com una estratègia eficient i econòmica per tractar de reduir el combustible forestal.
L’estudi s’ha publicat a la revista Ecosystems i es basa en un model que reprodueix les interaccions entre el foc, la vegetació i l’extracció de biomassa en un paisatge mediterrani. Així han arribat a la primera avaluació quantitativa d’aquesta pràctica a mig termini (fins al 2050). Segons Adrián Regos, autor principal de l’article, l’extracció de biomassa pot arribar a ser una estratègia eficaç de prevenció d’incendis “sempre i quan es tinguin en compte la ubicació dels tractaments, la intensitat, i la capacitat del cos de bombers d’aprofitar les oportunitats creades”.
En aquest sentit, l’article apunta a que potencialment es podria “reduir la superfície cremada, especialment si l’extracció de biomassa s’ubica de manera estratègica en àrees d’alt risc d’incendi, i segons els models, podria arribar a suposar fins a un 60% de reducció”. A més, conclou que tota aquesta informació “serviria de pedra angular per a que els programes de prevenció d’incendis implementin i optimitzin els tractaments de reducció de combustible de la manera més eficient”.
Una oportunitat per fer convergir boscos, economia i energia
Aprofitaments de biomassa. Autor: CTFC
L’estudi també posa de manifest les sinergies que podria presentar aquesta estratègia amb les polítiques socioeconòmiques i energètiques, enfortint el vincle entre el sector forestal i l’energètic. L’ús de la bioenergia està creixent i vincular-lo amb una política de consum de proximitat podria afavorir la manca de gestió forestal en molts punts del territori. Incentivar aquesta gestió tant a nivell públic com privat implicaria nous models de governança a nivell local, especialment en aquelles polítiques vinculades als fons europeus de desenvolupament rural i regional (FEDER i FEADER), que són les que més potencial tenen.
Entre les consideracions que els autors fan al respecte, no només ressalta el benefici socioeconòmic de la biomassa en sí, sinó “l’efecte positiu d’aquesta activitat en una possible reducció del cost d’extinció dels incendis”, tal i com recorda Lluís Brotons, investigador del CTFC, CREAF i CSIC, i un dels impulsors de l’estudi. Per aquest motiu, també consideren oportú recordar que és necessari combinar pràctiques d’extracció de biomassa amb altres tractaments de reducció de combustible acumulat al sotabosc, ja siguin mecànics o mitjançant cremes prescrites, aquelles en que s’aplica foc intencionat i controlat al sotabosc amb aquest propòsit.
Més informació a:
A. Regos, N. Aquilué, I. López, M. Codina, J. Retana, L. Brotons (2016) Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. Ecosystems.DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z