Fotografia del Càmping La Tordera (Malgrat de Mar) de l'any 1973
Tot el que es veu a aquesta fotografia (inicis de l'activitat turística, la desembocadura i tram final del riu, els aiguamolls i la platja)... tot... actualment es troba sota el mar i l'actual línia de la costa coincideix amb la part del càmping més llunyana de la platja.
Abans de la construcció de la mota (per evitar que la Tordera creués entre el càmping i la platja dificultant l'accés dels estiuejants) i abans de desembocar al mar, es formava una barra de sorra davant els actuals càmpings de Malgrat de Mar que orientava l'aigua i els sediments cap a lo que avui coneixem com La Punta de la Tordera i Els Pins.
També s'aprecia com, en ple estiu, l'aigua baixava llera avall abans de la sobre-explotació de l'aqüífer. I és que no em cansaré mai de dir-ho... si el tram final de la Tordera s'asseca els darrers anys a la que s'apropa l'estiu no és per sequera o canvi climàtic, sinó perque li xuclem, literalment, tota l'aigua.
Si lo que es vol és recuperar la funció geomorfològica de la desembocadura de la Tordera (que porto més d'una dècada escontant-lo) lo primer que s'ha de saber és que l'actual desembocadura correspon a l'antic tram final del riu, i més que aixemplar-lo (el tram final del riu) lo que realment s'hauria de plantejar primer és recuperar la desembocadura i les seves característiques originals.
En cap moment dic que no s'hagi de fer, simplement que no s'ha d'abandonar mai l'opció més adient i eficaç per simple comoditat o desconeixement/oblit del passat... és només la meva opinió.
1 comentari:
Los pozos secan el acuífero y al río lo absorbe el suelo, literalmente
Publica un comentari a l'entrada