La causa principal és que hi ha qui les ven, i que hi ha qui les compra. Actualment la venda, compra o tinença d’animals exòtics està permesa, no per criteris ambientals... única i exclusivament per criteris econòmics. I tot i que perfectament regulada en teoria, a la pràctica no hi ha cap mena de control eficient.
Un cop algú ha adquirit una de les moltes tortuguetes de Florida que hi ha al mercat i a l’abast de qualsevol persona sense cap més informació que el seu preu, aquest animal es converteix en un potencial animal alliberat al medi natural.
Tothom, sense excepcions, pot adquirir aquesta “joguina” molt fàcilment, i majoritàriament respon a un caprici d’un nen o una parella (en el cas de les petitones amb el típic recipient de plàstic amb palmera) o d’algú que pensa que quedarà bé a la bassa o font del seu jardí (molt comú a zones amb urbanitzacions).
Arriba un moment... més tard o més d’hora... en que el “propietari” d’aquest animal s’adona de que ni és un animal de companyia “domèstic” (tot el contrari, són animals salvatges fora del seu hàbitat natural i que poden ser molt agressius quan creixen), ni és un animal divertit o entretingut (a no ser que t’agradi veure’l hores i més hores a la mateixa postura i mateix lloc), que creix molt ràpidament (normalment compren cries de pocs dies, però ràpidament dupliquen, tripliquen,... la seva mida i les seves necessitats), o que la persona capritxosa a perdut tot interès per “la joguina vella” i passa a convertir-se en una càrrega més per a qui tingui cura de l’animalet.
Si es tracta d’un dels “col·locats” ornamentalment a una bassa o font del jardí, ràpidament veu com... o no la veu perquè es fica a on no esperaven, o embruta massa l’aigua, o s’empassa el seus peixos de colors... entre altres, a més de provocar alguna mossegada a qui la vol agafar (i realment fan mal amb el seu pic).
Arribats a aquest punt, ningú reclama responsabilitats a aquell comerciant amable que ens va regalar un pot amb menjar sec, ni a aquell legislador que permet la seva fàcil adquisició a qualsevol botiga d’animals o mercat, ni molt menys a aquell que un dia va dir... “vull una tortuga”.
Què fer llavors amb aquest animal?
No existeix avui dia cap mena d’informació al respecte dirigida a aquelles persones que han adquirit una tortuga de Florida, bé, ni cap altre animal exòtic. Ni per part de cap administració, ni per part de cap empresa, ni per part de cap comerç, ni...
Existeix la creença popular, unànime si es pot dir així, de que el millor per a aquests animals és donar-los la llibertat, ja sigui deixant-los anar a una bassa, a un estany, a un pantà o al riu... qualsevol lloc conegut amb aigua que es conegui, però ningú els explica que...
Hi ha animals autòctons a aquests llocs, propis del nostre medi natural com poden ser tortugues de rierol, granotes, reinetes, tritons,... que tot i que no es veuen... hi viuen, i que tenen greus problemes de supervivència per l’introducció a casa seva d’animals exòtics, com les tortugues de Florida, ja que es mengen les postes i petits amfibis, invertebrats,... entre altres..., i les de Florida són molt resistents i agressives fins al punt d’arraconar a les tortugues autòctones.
Les tortugues de Florida són portadores de malalties que no només les afecta a elles... també a les que ja hi viuen allà on es deixen anar, i principalment perquè venen d’un lloc petit (aquari, recipient,...), per una alimentació poc sana (aliment sec, restes de menjar,...), per un estat de salut precari (manca d’exercici, d’assolellament,...) o per manca de cures coincidint amb el cansament i deixadesa de la “joguina” que proboca el seu alliberament (poca freqüència en canvis d’aigua, manca d’alimentació,...).
Les basses, els rius, els aiguamolls, els estanys,... de les nostres terres no són el seu hàbitat idoni... es poden adaptar, però no seran mai iguals als seus llocs d’origen. Sempre malviuran alhora que faran malviure a les espècies que sí son d’aquí, per malaltia, per desnutrició, per condicions climàtiques, per manca d’aigua i espai,...
Així doncs, no és cert que els fem un favor deixant-les anar a aquell estany tan maco que hi ha al sortir del poble, tot el contrari... les condemnem a malviure i a sobre fem un mal favor a les espècies autòctones.
Un cop al medi natural...
Simple i clar... són una plaga que posen en perill a les espècies naturals dels nostres rius, estanys i basses, en molts casos protegides i amb dificultats de supervivència.
A més a més de ser resistents i voraces, assoleixen grans mides, tenen pocs (o cap) depredadors naturals, i es reprodueixen... perpetuant els problemes un cop moren.
I si algú cau en la temptació de dir... “per una no passa res”... ha de saber que diàriament es venen animals exòtics i per tant... diàriament s’alliberen al medi natural. I una dada alarmant... els animals exòtics alliberats al medi natural són una (si no la primera) de les principals causes d’extinció d’espècies al món.
Llavors... què fer?...
Aquesta és l’informació que podeu troba a la web del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya...
http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/fauna/proteccio_animals/opa/preguntes.jsp
Oficina de protecció dels animals – OPA
Preguntes més freqüents
5- Tinc una tortuga de Florida i ja no la puc tenir, què faig?
La pot portar als Serveis territorials de Medi Ambient i Habitatge.
… i poca cosa més.
A la web del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera podem llegir...
http://www.tortugues.cat/html2/tortflor.html
Per tant, vista una mica la magnitut d'aquesta problemàtica que en un futur es pot generar a casa nostra, cal aconsellar des d'aquestes pàgines que no em de comprar sota cap concepte aquestes petites i simpàtiques tortugues i que si algú se'n vol desfer de les que té a casa, no les alliberi mai; que les porti al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, a Garriguella, on allà hi ha instal·lacions d'acolliment per aquests exemplars exòtics.
… i si algú vol fer cap suggeriment… si us plau… que ho faci!!!
Podem concloure, doncs, que a la pregunta...
Per què hi ha tantes tortugues de Florida alliberades al medi natural?”
... l’actual resposta és...
Perquè ni hi ha informació al respecte destinada a la població en general (qui les compra), ni mitjans còmodes i eficients (si és que es preocupen) per evitar que el propietari les deixi anar a la primera bassa que trobi al costat de casa.
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 3 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada